fbpx
Artikkelit

Levyarvostelu ja haastattelu – E-An-Na – Alveolar – Mioritic Metal Records

Kaiken maailman laulukirjoista

Romaniasta ei juurikaan ole (rokki)bändejä kansainväliseen tietoisuuteen noussut. AudioVideo jututti E-An-Na-yhtyeen laulajaa ja multi-instrumentalisti Andrei Olteania ja kysyi, voisiko asia korjaantua omaperäisellä yhdistelmällä kansanmusiikkia ja metallia.

Myspace, kuka muistaa? Se oli vuosituhannen alkuvuosina nettisivusto, josta uudet yhtyeet kuunteluun bongattiin. Sitten Myspacelle tapahtui jotain outoa ja se tahmaantui yhdessä yössä, menettäen valtavat määrät käyttäjiä ja seuraajia. Vaikka varsinkin artistien parissa Spotify jakaa mielipiteitä, niin ilman sitä olisi musadiggareilta jäänyt monta hienoa yhtyettä eri puolelta maailmaa löytymättä. Romanialaiseen, seitsenhenkiseen E-An-Naankaan en itsekään olisi muutoin törmännyt.

Kokoonpanon uusin julkaisu Alveolar vaatii täyden huomion sen monisyisen ja kompleksisen hienouden avautumiseksi. Toisaalta, vaikka miten keskittyisi, niin varmasti jokainen kuuntelukierros tuo pitkään uusia nyansseja esille. Välillä pontta haetaan heavyrockin pullistelusta, välillä taas aistikkaammasta kansamusiikista, suurimmaksi osaksi ääripäitä ennakkoluulottomasti yhdistellen. Kun monipuolisuus on vielä täydennetty kappaleiden tunnelmaa täydentävällä tuotannolla ja soundimaailmalla, niin massasta erottuvasta ja onnistuneesta kokonaisuudesta voidaan Alveolarin kohdalla puhua. Raskaamman rockin vaikutteissakin kuuluu kaikuja kelpo yhtyeiltä; Eluveitie, System of a Down, Sepultura, Voivod, suomalaisen folkmetallin suuruudet ja Gojira.

Mukaansatempaava videokipale `Colo`mbia summaa levyn yleisilmeen ja musiikillisten sävyjen kirjon. Jos siloteltu mukaheavy ja hissimusamainen mainstream puuduttaa, niin nyt olisi tarjolla jotain aivan muuta!

E-an-na

Andrei ”Solomonar” Olteanin haastattelu

Jari: Morokki Suomesta! Mitäs sinne päin maailmaa kuuluu?

Andrei: Terve Jari! Hyvää tänne, kiitos. Täysillä painellaan uuden albumin julkaisuturneella.

Jari: Yhdistelette totuttujen kaavojen ulkopuolelta hienosti erilaisia musiikillisia elementtejä. Mistä moinen laaja-alainen lähestyminen kumpuaa?

Me yritämme aina tutkiskella eri lähestymiskulmia ja luoda aina jotain uutta ja uniikkia.

Andrei: Kiitos. Me yritämme aina tutkiskella eri lähestymiskulmia ja luoda aina jotain uutta ja uniikkia. Emmekä rajoita itseämme pelkästään folkmusiikkiin tai metalliin. Musiikkia ei missään nimessä pitäisikään karsinoida tietyn tyyliseksi. Totta kai saa tehdä pelkästään black metallia, poppia, mitä ikinä ”puhdasta” genremusaa, mutta se ei ole meidän juttumme. Kun täysin pidäkkeettä kokeilee, niin paperilla täysin epäsopivat jutut saattavatkin tuoda maagisen hehkun musiikkiin.

Jari: Mitä muuten nimenne E-An-Na tarkoittaa? Onko se romaniaa?

Andrei: Ei ole. Itse asiassa se on muinaista Sumerian kieltä. Alun perin se tarkoittaa jumalatar Ishtarille pyhitettyä temppeliä. Suora käännös on ”taivaiden koti”. Itseäni kiehtoi ajatus maailmasta, jossa fokus on taiteessa ja luomisessa, jonne jokainen olisi tervetullut.

Jari: Kuinka paljon kansanmusiikkivaikutteenne tulevat kotimaanne perinteestä, vai onko kyseessä ennemminkin kansallisuuksiin rajoittamaton maailmanmusiikki?

Andrei: Nyt en osaa tarkkoja osuuksia määritellä, mutta on siellä paljon muutakin, kuin meidän folklorea seassa. Kyllä siellä kuuluu myös Arkonan ja Eluveitien vaikutteet. Monesti tutkiskelemme muiden maiden kansanmusiikillista antia, esim. Intia. Meillä ei todellakaan ole rajoituksia soundimme suhteen.

Monesti tutkiskelemme muiden maiden kansanmusiikillista antia, esim. Intia. Meillä ei todellakaan ole rajoituksia soundimme suhteen.

Jari: Onko Romanian kansantarusto ja musiikki mielenkiintoista. Onko teillä muuta, kuin se iänikuinen klisee, Dracula siellä? Itseäni kiinnostaa eri maiden kansanperinne kovasti. Mihin minun kannattaisi Romanian kulttuurihistoriasta tutustua?

Andrei: Joo se Draculan linna on hieno, mutta en hakeutuisi sinne, sillä liika turismi on pilannut sen. Minun on sanottava, että kauneinta Romaniassa on sen vuoret. Esimerkiksi kotini lähistöllä sijaitsevat Făgăraş-vuoret ovat todella upeita. Kaupungeista suosittelisin Braşovia ja Oradeaa. Kirjallisuudesta haluaisin mainita huikean surrealistin Mircea Cărtărescun, samoin runoilijoissamme on tutustumisen arvoisia hahmoja. Tietysti musapuolella on useita mielenkiintoisia kokoonpanoja; Dordeduh, Marian Mexicanu, Taraf de Haidouks, The Bipolar Disorder Project, Dora Gaitanovici jne.

Jari: Yhtyeenne haluaa valloittaa maailman, oletan?

Andrei: Tietenkin! Mutta eihän nämä asiat koskaan mene aivan suunnitelmin mukaan, vai mitä? Nyt jo ollaan saatu niin iso fanipohja, etten oikein meinaa sitä käsittää. Niin kauan kun henki pihisee, teen musaa, jos muut ihmiset tykkäävät tekemisistäni, niin en voisi enempää pyytää.

Jari: Onko uusi albuminne herättänyt kiinnostusta ulkomailla?

Andrei: Kyllä, kiinnostus on lisääntynyt eri puolilla maailmaa. Ehkä ei ulkomailla saleja vielä täytetä, mutta aika näyttää.

Jari: Mites Suomi-bändit? Tiedätte? Kuuntelette?

Andrei: Tottakai. Itse soitan pillejä, harmonikkaa ja säkkipilliä, sekä muita traditionaalisia soittimia. Siksi mm. Moonsorrow, Finntroll ja Korpiklaani ovat olleet minulle suuria inspiraation lähteitä. Olen myös saanut kunnian musisoida yhdessä Shape of Despairin Natalie Koskisen kanssa. Aikanaan tein yhteistyötä myös Swallow the Sunin Jaani Peuhun kanssa. Jännä juttu kaikkinensa, tuntuu, että Suomi on muutenkin muuntumassa toiseksi henkiseksi kodikseni. Pidän esimerkiksi kovasti Kaustisen kansanmusiikkijutuista ja museoiduista soittimista.

Jari: Kiitos kovasti haastattelusta, ja kaikkea hyvää!

Andrei: (suomeksi) Kiitos paljon. Cheers!

E-an-na
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap