fbpx
Testit

Bang & Olufsen BeoSound 1 -langaton aktiivikaiutin testissä

BeoSound1 on tavallaan valmistajan lippulaivatuote. Ei, se ei ole suurin, kallein eikä monipuolisin, mutta kannettavien laitteiden kategoriassa se liputtaa laadun ja tyylikkyyden puolesta tavalla, johon itämainen kiiltävän mustaa muovia oleva tuote ei edes ymmärrä kurkottaa.

Kannettava kaiutin, jonka hinta on pitkälle toista tonnia. Monelle siinä on aika paljon pureskeltavaa, muutamille liikaakin. Vaan ei se ajatuksen vaikeus haittaa, ei BeoSound1:ä ole suunniteltukaan valtaamaan massamarkkinoita. Sen tarkoitus on sijoittua sinne, missä hienovaraiset nyanssit ovat oleellisia ja otetaan tosissaan.

Muotoilullisesti BeoPlay A2:n, A6:n ja Beolit 15:n hillityn ystävällisistä muodoista on BeoSound 1:ssä otettu harppaus taas siihen rohkeimpaan Bang & Olufseniin. Siihen, josta tulevat scifi-elokuvat ottavat sitten vaikutteita. Ulkoasueleganssia voit valita normaalin harjatun alumiinin ja rohkeamman messingin välillä. BeoSound 1 kuuluu sarjaan tuotteita, joita tosiaan saa lämpimässä messinginsävyssä.

Laatua päällä ja sisällä

Bang & Olufsen BeoSound 1:n lähtökohta on tukeva alumiinirunko. Se on ajaton, akustisesti, sähköisesti ja monessa muussa suhteessa erinomainen ratkaisu. Lastulevylaatikkoa kalliimpi toki. Kotelon yläosassa on alas, kohti akustista linssiä osoittava laajakaistaelementti ja äänenvoimakkuuden säätöpyörä.

Äänenvoimakkuussäätimen yläpinta toimii myös kosketuseleiden vastaanottimena. Voit pyyhkäistä seuraavan tai edellisen kappaleen soimaan tai napauttaa musiikin hiljaiseksi (ja luonnollisesti takaisin päälle). Ei kovinkaan monimutkaista, mutta erittäin mukavaa.

Pohjassa on sitten suhteessa kaiuttimen kokoon järeä bassoelementti, jonka ansiosta BeoSound 1 pystyy jyräyttämään bassoja huomattavan matalille taajuuksille saakka.

Äänekkäiden ääripäiden välille on piilotettu 20- ja 40-wattiset vahvistimet. BeoSound 1 toimii tarvittaessa myös akkunsa varassa 16 tuntia rauhallisessa käytössä tai vähemmän aikaa, jos revittelet sen kanssa täysillä. Älykeskus seurustelee myös sujuvasti monen palveelun kanssa: Google Cast, Spotify Connect, Airplay ja tutuimpana Bluetooth ovat kaikki väyliä saada musiikkia BeoSound 1:lle. Samoin oman verkkolevysi musiikkiaarteet ovat luonnollisesti tarjolla.

Kirkas ja mehevä

Bang & Olufsen BeoSound 1 ei ole äänellisesti mikään seinäruusu vaikka lähellä seinää soikin parhaiten. Varsinainen bassoalue on jo muutenkin tuhdin mehevä, mutta kun kaiuttimen sijoittaa seinän viereen, jolloin alakeskialue (eli esimerkiksi laulajien perusäänekset) tasoittuu sopivaksi, alakerta murahtaa melkoisella voimalla.


Bassoelementti pilkistää pohjasta.

Hifistille bassojen voima voi olla jo hieman liikaa, mutta normaalikuuntelijalle tulos on vain miellyttävä vavahdus munissa – olivat ne munat sitten rinnan- tai sarjakytketyt. Todennäköisesti tarkoitus on ollut varmistaa, ettei BeoSound 1 kuulosta pieneltä ja ponnettomalta niissä isoissakaan tiloissa, joissa sen koti todennäköisimmin on.

BeoSound 1 valitaan varmasti moneen kotiin paljolti sen ulkoasun takia. Mutta kun luonnollisin sijoituspaikka on joku pöytä tai muu taso seinän vieressä niin kokeilkaa kuitenkin eroa äänessä pitämällä BeoSound 1 ihan seinän vieressä tai sitten tason etureunassa. Kaiutin kuulostaa parhaimmillaan niin hyvältä, että se ansaitsee päästä parhaalle paikalle soittamaan lempikappaleitasi.

Sopivalla etäisyydellä seinään saadaan hyvin kaunis sointi, jossa keskialue on avoimena esillä, diskantti täydentää sitä heleänä, mutta ilman rasittavaksi käyvää säksätystä ja basso murahtaa mehevänä runkona muulle äänialalle.

Seinän lähelle sijoitettuna BeoSound 1 kuulostaa etäisyydellä tehdystä hienosäädöstä riippumatta helpolta. Se ei ärsytä tai rasita, mutta kuitenkin houkuttaa kuuntelemaan. Keskelle tilaa sijoitettuna alempi keskialue jää seinustasijoitusta miedommaksi eli yläkeskialue ja diskantti ovat siis suhteessa korostettuna esillä. Jos diskanttipitoisempi luonne alkaa rasittaa korvia, käytä puhelimen diskanttisäädintä (tai mistä tähän musiikin annatkin virrata) ja rauhoita yläpäätä pari pykälää – ongelma on ratkaistu.

Käytännössä täydellisen ympärisäteilevyyden ansiosta BeoSound 1 myös kuulostaa, vaikka on vain yksi kaiutin, täyttävän tilan varsin hyvin musiikilla. Toki äänen pääsuunnan kuulee, mutta koska seinistä heijastuu iso osa kaiuttimen tuottamasta äänestä, tulos ei ole ollenkaan yhdestä pisteestä toistettu ääni vaan laajalla alueella tilassa hengittävä musiikki.

Tiivistettyä eleganssia

Bang & Olufsen BeoSound 1 on rohkea tuote. 1 300 euron kannettava kaiutin voi ajatuksena tuntua ihan kahelilta. Mutta entäs jos huomioi sen, että äänenlaatu on kyllä ihan linjassa hinnan kanssa. Saako se sitten maksaa 1 300 euroa? Lisäksi se toimii aamusta iltaan akkunsa varassa, näyttää hurjan hienolta ja on sekä helppo että makea käyttää? Niin, ja on suhteessa äänellisiin kykyihinsä huomattavan pieni.

Kyllä, Beolit 15 kuulostaa jotakuinkin yhtä hyvältä ja maksaa alle puolet BeoSound 1:stä. Mutta se näyttää käsilaukulta tähän verrattuna. BeoSound 1 on heitä varten, jotka haluavat maksaa ulkonäöstä. Ei sitä kannata kiistää. BeoSound 1 soittaa myös musiikkia paljon useammasta eri suunnasta kuin yksinkertainen Beolit 15. On ihmisiä, joille lastulevylaatikko on ihan tarpeeksi hyvä. Ja sitten on ihmisiä, joille vain tyylikäs muotoilu, hyvät materiaalit, premium-palvelu ja tiptop-viimeistely ovat riittävän hyvät, jotta tuote pääsee esille.

Lyhyesti: Kompakti veistos, joka kuulostaa hurjan hyvältä.
Hinta: 1 295 euroa
Valmistaja: Bang & Olufsen

Bang & Olufsen -kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap