Anthem ei juuri ole kumartanut AV-vahvistimien ”näin tämä on aina ennenkin tehty” -mantraa. Siinä, missä idän valmistajat mallinumeron kasvaessa lisäävät puoli desibeliä äänenpainereserviä ja yhden kirjainlyhenteen ominaisuusluetteloon, kanadalaisvalmistaja kääntää asian päälaelleen. Jo aikaisemmin testattu MRX-510 ja sen isoveli, AV-vahvistinmalliston lippulaiva, MRX-710 ovat ominaisuuksiltaan identtiset.
Ok, tehoa isoveljessä on juuri sen pienen tipan verran enemmän. 120 wattia vastaan 100 wattia kahteen kanavaan tai 90 wattia vastaan 75 wattia viisi kanavaa kuormitettuna. Muuten malleja on melkein yhtä selkeää ihmetellä valmistajan sivuilta kuin livenä edessään. Valikot ovat identtiset ja liitännät ovat identtiset. Molemmissa on sama erinomainen Anthem Room Correction -huonekorjauksen aivan tuore ARC 1M -versio, joka tekee normaalielämässä totta oppikirjaesimerkeissä näytetyistä kaiutinasetuksista. Miksi MRX-710 maksaa sitten 600 euroa enemmän kuin MRX-510?
Ei ole mieltä sen enempää kirjoittaa tarinaa uusiksi kuin kopioidakaan sitä tähän joten lukekaa Anthem MRX-510 -testi ensin niin tiedätte ylipäätään, millaisista koneista on kysymys.
”Kuinka paljon virtalähteen
parantaminen kuuluu
äänenlaadussa,
se on oleellinen kysymys.”
Keskitymme oleelliseen
Helposti unohtuu, että AV-vahvistin on sen kaiken digitaalisen signaaliprosessoinnin lisäksi myös nimensä mukaisesti vahvistin. Ja vahvistin voi olla äänenlaadullisesti hyvä tai sitten vähemmän hyvä. MRX-510 oli AV-vahvistimeksi sekä poikkeuksellisen hyvä-ääninen että erinomainen esivahvistimena vielä paremmalle päätevahvistimelle tai aktiivikaiuttimille.
MRX-510 ja MRX-710 ovat teknisesti identtisiä, ero on vain vahvistinasteissa. Se ilmoitettu teholukema ei juuri kulmia saa nousemaan, mutta toteutustapa kyllä. MRX-710:ssa on nimittäin selvästi järeämpi virtalähde. Ja hyvä virtalähde on jokaisen vahvistimen sydän. Joten kuinka paljon virtalähteen parantaminen kuuluu äänenlaadussa, se on oleellinen kysymys näiden kahden vahvistimen välillä.
Samalta viivalta
Lähtökohdaksi kuunteluissa oli digitaalisignaalia Logitech Transporterista kilpakumppaneille, kaikki ääniprosessointi pois päältä, äänenvoimakkuus kummastakin samaksi ja raaka äänenlaadun vertailu.
Billie Holidayn I’m a Fool to Want You -kappaleella MRX-710:ssä on hieman paremmin täyteläisyyttä ja kuulautta kuin MRX-510:ssa. Ero on vain juuri ja juuri havaittava, mutta olemassaoleva. Läsnäolossa on myös tippa lisää välittömyyttä, aitoutta.
Ken Ishiin Melting Pot kertoo samaa. MRX-710:n bassopäässä on aavistus lisää lihaa luiden päällä ja vauhdin vapaudessa sama aavistuksenomainen parannus. George Bensonin So What -kappaleella en ensin löydä eroa kahden vahvistimen välillä. Toisella vaihdolla huomaan, että tahdin variointi rumpalilla on selkeämpi MRX-710:lla. Ei se alleviivatuksi muutu, mutta nousee vain hauskana musiikillisena elementtinä paremmin esille.
Pärjäänkö MRX-510:lla?
Ero kahden vahvistimen välillä ei ole samalla tavalla selkeä ja iso muutos kuin oli erillisen Anthem MCA50 -päätevahvistimen kytkeminen remmiin. Mutta eroa on, samalla tavalla kuin Anthem AVM50v 3D ja Statement D2v 3D -AV-esivahvistimien välillä on juuri havaittava ero.
Mikäli aiot käyttää vahvistinta aktiivikaiuttimien kanssa tai joka tapauksessa erillisen päätevahvistimen seurassa niin säästä 600 euroa johonkin merkityksellisempään paikkaan ja osta MRX-510. Etuvahvistinannoissa en kuullut minkäänlaista eroa koneiden välillä ja muutenhan ominaisuudet ovat identtiset.
Vaan jos järjestelmäsi perustuu normaaleihin passiivikaiuttimiin niin MRX-710 puolustaa paikkaansa. Mietit toki, että onko se pieni ero 600 lisäeuron arvoinen. Aivan kuten AVM 50v 3D:n ja Statement D2v 3D:n välisen eron, voi MRX-510:n ja MRX-710:nkin eron järkisyin perustella merkityksettömäksi. Hyvin pieni ja sillä rahalla saa jotain oleellisempaa muualle sijoitettuna. Varoitan vain. Jos säästät ja uskottelet itsellesi, että ero on merkityksetön niin se kaivertaa koko MRX-510:n omistamisen ajan. Anthem MRX-710 on kuitenkin paras vastaan tullut yhden laatikon AV-vahvistin.
Edit: Hinnat korjattu.
3 Comments
hyvä testi säästyypä
hyvä testi säästyypä itseltäkin rahat…
Miten muuten tuo
Miten muuten tuo automaattinen huonekorjain tekeekö se jotain muutakin äänelle kuin oikoo taajuusvasteen???
Korjaamalla taajuusvasteen
Korjaamalla taajuusvasteen saa myös jälkisoinnin ajan korjattua.