fbpx
Uutiset

Gradient Revolutionin seuraaja Gradient R-5A on julkaistu

Uusi R-5A yhdistää Gradientin monta innovaatiota entisestään hiottuun pakettiin, mutta ei peruskoteloon.

Gradient Revolution MK IV eli virallisesti Revolution-nimellä kulkevien kaiuttimien viimeinen versio kävi AudioVideo.fi:n testissä lähes kahdeksan vuotta sitten. Gradient on aina ollut tunnettu siitä, että uusia malleja ei esitellä vähän väliä vaan tuotteet ovat iättömiä ja ajattomia eikä joka vuodeksi tarvitse päivittää tyyppimerkintää yhdellä.

Gradient Revolution tuli markkinoille 1993 ja Gradient 1.4 vuonna 2017, uudessa Gradient R-5A:ssa on paljon noita molempia, mutta tietysti myös se alkuperäinen 1.0:n idea. Gradient syntyi sille havainnolle, että kaiuttomassa huoneessa tosi moni kaiutin kuulostaa hyvältä ja kalliiden ja halpojen väliset erot kutistuvat. Sen sijaan huoneessa soundi muuttuu todella paljon huonommaksi eli kuunteluhuone on se pääasiallinen soundin pilaava tekijä. Joten jo ensimmäinen Gradient 1.0 pyrki minimoimaan kuunteluhuoneen ääntä voimakkaasti sotkevaa vaikutusta.

Alkuperäisten Gradient-kaiuttimien dipolikeskiäänestä ja diskanttipilarista siirryttiin akustiseen resistanssikoteloon asennettuun koaksiaalielementtiin jo 1993 Revolutionin kohdalla. Tällä ratkaisulla saatiin suunnattua koko koaksiaalielementin säteilevä kaista eteenpäin, taakse säteilee ääntä vain 1 – 2 % eli häviävän vähän. Käytännössä kaiuttimien takana oleva seinä ei vaikuta ääneen.

Jo ensimmäinen Gradient 1.0 pyrki minimoimaan kuunteluhuoneen ääntä voimakkaasti sotkevaa vaikutusta.

R-5A on tuttujen osien summa edelleen kehitettynä

Uusi Gradient R-5A ei tuo mitään järisyttävän uutta, mutta edelliset Gradientit ovat luoneet innovaatioillaan niin vahvan pohjan, että evoluutiomallikin on maailmanluokan kaiutin. Päällä oleva pallo-osa on samanlainen kuin 1.4:ssä eli siinä on Seasilla teetetty 6.5-tuumainen koaksiaalielementti akustisessa resistanssikotelossa.

Takaa hallitusti vuotavan kotelon juju on se, että koaksiaalielementin kartion takasäteily saadaan viivästettynä johdettua kumoamaan taka- ja sivusäteilyä ja tulos on kaiutin, joka säteilee vain etukeilaan. Sivuseinäheijastukset ja lattiaheijastus vähenevät oleellisesti, kaiuttimien takana olevasta seinästä ei tule oikeastaan mitään heijastuksia. Näin kohti kuuntelupaikkaa saadaan oleellisesti peruskaiutinta puhtaampaa ääntä.

Kohti kuuntelupaikkaa saadaan oleellisesti peruskaiutinta puhtaampaa ääntä.

Gradient 1.4:n kohdalla koaksiaalielementtiä kehitettiin paljon joten soundi on senkin takia vielä puhtaampi kuin vanhemmissa Gradienteissa.

Käänteentekevä bassoratkaisu

Sana Revolution ei viittaa vain vallankumoukseen vaan myös kääntämiseen. Revon basso-osahan on pyöriteltävä ja koska se dipolirakenteen takia on suuntaava, kääntämisellä saatiin haettua kuhunkin kuuntelutilaan ja sijoitukseen parhaiten toimiva ratkaisu. Gradient 1.4:ssa on perinteinen ympärisäteilevä kotelobasso, kuten Evidence-edeltäjässäkin, mutta R-5A on Revolutionin tapaan dipolibassolla.

Bassoelementit ovat 12-tuumaisia ja valmistajan sanoin ”pitkäiskuisia erikoiselementtejä”. Runkorakenteen sanotaan olevan entistäkin tukevampi vaikka minusta jo Revolutionin bassotorni oli kyllä huomattavan jämäkkä.

Tinkimätön sovitus

Passiivisten dipolibassojen ongelma on niiden tarvitsema huomattavan suuri sarjakela. Koska R-5A on aktiivikaiutin, tuollaista tehoa ja kontrollia syövää passiivikomponenttia ei vahvistimen ja elementtien välillä tarvita. Gradient XO-AMP sisältää jakosuotimen pallo-osan ja bassojen välille, dipolibasson taajuusvasteen muokkaukseen tarvittavat kytkennät ja neljä Hypex NCore -päätevahvistinta eli oma päätevahvistin kummankin kaiuttimien pallo-osalle ja basso-osalle. Keskialueen ja diskantin toistavalle pallo-osalle on erilliset linjatasoiset liitännät, jos haluat käyttää jotain NCoresta poikkeavaa vahvistusta niille.

gradient-xo-amp
Gradient XO-AMP on hyvin matalalinjainen ja pelkistetty paketti highend-tason äänenlaatua ja osaamista.

Aktiivijakosuodin mahdollistaa myös laaja-alaisen +/- 10 dB tasonsäädön erikseen kummankin kaiuttimen basso-osalle. Tämä auttaa saamaan molemmat kaiuttimet soimaan hyvin samanlaisesti, jos kuunteluhuone ei ole akustisesti symmetrinen. Toiston alarajaksi sanotaan 20 hertsiä ja voin kuvitella, että R-5A mahdollistaa kapasiteetin lisäämisen bassotornien määrää kasvattamalla siinä kuin aktiivi-Revolutionkin.

Gradient R-5A oli 2021 Hifimessuilla esillä ja keräsi siellä huomattavan paljon huomiota ja lämpimiä kuuntelukommentteja. On superhienoa tietää, että Gradient-tarina jatkuu edelleen.

Lisätiedot: Gradient

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap