fbpx
Testit

Testissä Flexound Pulse – elokuvatuoli äänentoistolla

Se kotiteatteri, jota naapurisi ei tiedä sinulla olevan

Mielesi tekisi kunnollista kotiteatteria peleille, TV-sarjoille ja leffoille, mutta tila on kortilla ja äänieristys sekä työlästä että kallista toteuttaa muista vaatimuksista puhumattakaan? Suomalainen Pulse-leffatuoli on juuri sitä, mitä lääkäri määrää.

Flexound Pulse -elokuvatuolin idea on tarjota aito monikanavaääni ja selkäytimessä tuntuva bassotoisto niin, että ympärillä kukaan ei häiriinny. Kerrassaan häiriintynyt idea!

Flexoundin Tuukka Kingelin kutsui minut ottamaan tyypit ”elokuvateatterista sinne, minne elokuvateatteria ei voi rakentaa”. Tuukka on teollinen muotoilija ja vastuussa sekä tekniikan suunnittelusta että yhdessä Jaakko Tuomivaaran kanssa tuolin muotoilusta. Flexoundin tuotteet tuottavat siis ääntä, mutta niissä ei ole perinteisiä kaiuttimia ollenkaan.

Elokuvateatteri sinne, minne elokuvateatteria ei voi rakentaa.

Akustiikan tohtori Jukka Linjama on vibroakustisen rakenteen alkuperäinen suunnittelija. Muistatko männävuosina hehkutetut sohvan runkoon kiinnitettävät bass shakerit? Flexoundin tuotteissa on sama perusidea, mutta ainakin sata askelta pidemmälle kehitettynä. Flexound Pulse -tuolissa tuolin rakenne, puristettu huopalevy ainakin minun kuuntelemassani versiossa, on se ääntä säteilevä pinta.

Tuolit olivat lähdössä eilen 8.7.2021 iltapäivästä kohti Japania testikäyttöön joten ehdin juuri ja juuri nauttimaan hetken peleistä ja elokuvista Pulsen skandinaavisen pelkistetyssä ja rauhallisessa syleilyssä.

flexsound-pulse-ylhaalta-3737b
Pulse kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kotikäytössä AV-vahvistimelle menee yksi siisti kaapeli, jossa on kaikkien kaiuttimien johtimet sisällä.

Ei subwooferia!

Pulse-tuoli sisältää nelikanavaisen äänentoiston. Tuolissa ei siis ole erillistä subwooferia vaan ainoastaan nuo neljä täyden taajuuskaistan vibroakustista kaiutinta. Ohjauselektroniikkana toimii ihan normaali kotiteatterivahvistin. Koska tuolin tehontarve on lähikenttäkuuntelun takia ihan minimaalinen, maksimissaan joitain watteja, yksi vahvistin voi hyvin ohjata useampaakin tuolia. Silloin kun Pulsea käytetään ei kotiteatterissa vaan oikeassa elokuvateatterissa, voidaan niiden ääniprosessoreilla hallita eri kaiutinkanavia monipuolisemmin. Sama juttu kotikäytössä esimerkiksi Storm Audion kotiteatteriesivahvistimilla.

Flexoundin video Pulse-tuolista:

Keskialue ja diskantti toistuvat ilmaäänenä kuten tavallisistakin kaiuttimista. Oleellinen ero on siinä, että kuuntelija istuu aivan lähikentässä. Niskatyynyyn asennetut surroundkaiuttimet ovat lähes kuuloke-etäisyydellä korvista ja tuolin etunurkissa olevat vasen ja oikea kanava nekin vain käsivarrenmitan päässä.

Niskatyynyssä olevien kaiuttimien kaista venyy kuulemma 25 – 30 Hz asti (eli alemmas kuin edullisissa subwoofereissa) ja pienemmässä pinta-alassa kiinni olevat etukaiuttimet toistavat nekin bassoa vaikkakaan eivät aivan yhtä alas. Basson luonteesta hetken päästä tarkemmin.

Ihan nappi äänensävy

Tuukka sanoi ajaneensa Audyssey-huonekorjauksen tuolille ja tulos oli parempi, mitä huonekorjauksiin hyvin ronkelisti suhtautuvana olisin osannut ikinä aavistaa. Tai siis tulos on erittäin miellyttävä, rasittamaton, erottelukykyinen ja tasapainoinen. Kun peruslaatuisen huonekorjaimen ei tarvitse oikeasti paikata mitään huoneeseen liittyvää vaan se vain tasaa neljän kaiuttimen äänensävyn identtiseksi, ei soundissa kuulu minkäänlaisia sivuoireita korjauksesta.

Tilavaikutelma on upea, todella tarkka ja luonnollinen. Keskikaiutinta ei ole joten ensimmäinen ajatus on dialogin vaeltaminen sivusuunnassa pään liikkeiden mukana. Käytännössä keskelle miksatut asiat toistuvat selkeästi keskeltä – ellet nukahda ja rojahda tuolissa ihan vinoon, keskikanavan puuttumiseen ei kiinnitä huomiota. On mahdollista, että jos nukahdat ja rojahdat tuolissa ihan vinoon, et silti huomaa keskikanavan puuttumista.

En keksinyt äänikentän yhtenevyydestä tai äänensävystä yhtään mitään pahaa sanottavaa.

Pelasin hetken tuttua Dishonored 2 -peliä PS4:lla ja katselin Control-pelin räiskettä sekä leffamateriaalia. Kotiteattereissa on helppoa kiinnittää huomiota johonkin epätäydellisyyteen, mutta Pulse-leffatuolissa en keksinyt äänikentän yhtenevyydestä tai äänensävystä yhtään mitään pahaa sanottavaa. Etukaiutimet ovat käsivarren mitan päässä ja surround-kanavat aivan korvien juuressa, mutta silti surroundeissakaan ääni ei koskaan paikallistunut kaiuttimiin kuten normaalissa kotiteatterissa saattaa helposti käydä.

On tottakai ihmisiä, joille Pulsen tuottama äänenpaine eri riitä. Saattavat olla niitä samoja kansalaisia, jotka eivät pärjää kaupunkiajossa alle 200-hevosvoimaisella autolla. Minulle demossa käytetty äänenvoimakkuus oli aivan riittävä ja olen varma, että jos pikku-ukkoni olisi ollut mukana kuuntelemassa, hän olisi pyytänyt säätöä hiljaisemmalle.

Tuukka Kingelin itse miettii salaa nelikanavaisen jatkoksi kuusikanavaista mallia koska joissain pelitehosteissa kuulemma siirtymä etu- takasuunnassa voisi olla siten vielä sulavampi. Saahan sitä haaveilla työmatkoistakin autolla, jossa on uima-allas ja baariosasto. Toisaalta mies hehkuttaa vilpittömän innoissaan sitä, miten äänen välittyminen osittain tunneaistimuksena kertoo selkeästi esimerkiksi sen, kumman puolen kaviolla Red Dead Redemption 2 -pelissä polle kulloinkin astuu. Ei muuten tule kuulokkeilla kiinnitettyä samaan asiaan huomiota.

Bassot tuntuvat runkoäänenä

Siinä, missä keskialue ja korkeat taajuudet toistuvat Pulse-tuolissa ilmaäänenä, basso tuntuu välittyvän tuolin rakenteen kautta. Tottakai Pulsesta lähtee ilmaääntä bassoillakin, mutta jos ajatellaan peruskaiuttimia, rakenne vastaisi lähinnä sitä, että nojaat dipolikaiuttimen bassoelementtiin. Ainakin ensi kertaa Pulseen tutustuvalle bassotoiston käytännössä tuntee eikä juurikaan havaitse kuulevansa.

Kun nousee ylös tuolista, jossa on katsellut leffaa sopivalla action-äänenvoimakkuudella, keskialue ja diskantti vaimenevat pieneksi piipitykseksi. Istuessa luihin ja ytimiin potkaiseva basso sen sijaan häviää jotakuinkin kokonaan kun ihokontakti tuoliin häviää.

flexound-pulse-toiminnassa-3732b
Näkymä tuolilta liian pienelle kuvalle. Nämä ansaitsevat suurimman mahdollisen valkokankaan tai television, jotta kuva on yhtä hyvin materiaaliin upottava kuin äänipuoli.

Kun on tottunut siihen, että basso tuntuu ilmassa etenevänä vavahduksena, runkoäänenä liikkuva basso on hyvin erilainen. Huoneen läpi käyvää vavahdusta ei ole, mutta sen sijaan erittäin tarkka ja sävykäs bassotoisto kyllä. Tavallinen kuunteluhuone tekee eniten pahaa juuri bassotoistolle ja Pulsen basson tarkkuus on hämmentävä. Musiikillakin bassojen sävykkyys on sellainen, että jopa kuulokkeet jäävät toiseksi. Varmasti paljolti juuri sen takia, että fyysinen tuntoaistimus, joka luurikuuntelusta puuttuu tyystiin, on Pulse-tuolissa niin vahva.

On helppoa kuvitella, että kaikille tämä tuntoaistimukseen perustuva ratkaisu ei kelpaa koska se on niin erilainen, kuin mihin olemme tottuneet. Toisaalta uskon myös, että kun Pulsen tuntoaistimuksina välittyvään bassoon on tottunut, ei perinteinen huoneakustiikan mössäämä kuminamuminabasso enää kelpaa. Osa käyttäjistä varmasti keksii Pulsen ratkaisun omaan käyttöön ja makuun ihan täydelliseksi heti ensinuoteista alkaen.

flexsound-pulse-mukipidike-3738b
Se on leffatuoli, tietysti siinä on mukiteline. Etunurkka kätkee sisäänsä vibroakustisen kaiuttimen.

Loistavan erilainen lähtökohta

Jos sinulla on käyttämätön kellaritila ja rahaa sen äänieristämiseen, akustointiin ja kunnolliseen elektroniikkaan sekä kaiuttimiin, pystyt tekemään sinne makeamman kotiteatterin, mihin Flexound Pulse -tuoleilla voi päästä. Ne eivät ole hardcore-kotiteatterin kampittajia eivätkä yritäkään kilpailla sillä puolella.

Pulsen juju on tosiaan mahdollistaa kotiteatteri, tai oikea elokuvateatteri, sellaisiin ympäristöihin, mihin perinteistä isoilla kaiuttimilla kasattavaa versiota ei voi järjestää. Flexoundilla on monia ajatuksia rakenteen kaupallisesta soveltamisesta alkaen elokuvateattereista, joiden rakentaminen onnistuisi hurjan paljon nykyisiä kevyemmin, mutta ihan sellaisenaan Pulse on esimerkiksi kerrostaloasujalle ihan suoraan taivaasta pudonnut ratkaisu. Edes naapurihuoneeseen ei Pulse-tuolista kuulu käytännössä pihaustakaan, saati sitten naapurihuoneistoon. Ainakin ellei yleisön innostuneita hihkaisuja lasketa.

Pulse on esimerkiksi kerrostaloasujalle ihan suoraan taivaasta pudonnut ratkaisu.

Flexoundilta ei yksittäistuoleja valitettavasti kannata haaveilla ostavansa. Yritys etsii nyt tekniikan lisensoijia ja teollisia valmistajia. Ensi vuonna nähdään kuulemma ensimmäiset kaupalliset kohteet. Minä toivon todella paljon, että Pulse pääsee tälläisenä sarjatuotantoon saakka ja olen mitä todennäköisimmin käsi ojossa hankkimassa tuoliparia omaan olohuoneeseenkin.

Lisätietoja: Flexound Augmented Audio

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap