fbpx
Testit

Storm Audio PA 8 Ultra Elite -kahdeksankanavainen päätevahvistin testissä

Erittäin läpikuultava väylä mieliteokseesi
Storm Audio PA 8 Ultra Elite päätevahvistin

Tämä päätevahvistin näyttää pikasilmäyksellä karulta PA-laitteelta ja ensimmäisiä speksejä lukiessa kulmakarvat eivät nouse. Mutta se on yksi parhaan kuuloisia vahvistimia, mitä olen koskaan kuunnellut ja tarjoaa tarvittaessa järjettömän paljon tehoa.

Storm Audion ydinosaamisalue ei ole nimetä tuotteita iskevän selvästi. PA 8 Ultra Elite -päätevahvistimen nimestä nyt sentään voi johtaa sanat Power Amplifier ja kahdeksan on kanavien määrä. Ultra ja Elite viittaavat siihen, että suorituskyvyltä kehtaa sitten odottaa varsin paljon.

Storm Audio PA 8 Ultra Elite päätevahvistin
Liittimet ovat erittäin laadukkaat, mutta puhtaasti visuaalista highend-kikkailua niissä ei ole.

Juuri nuo Ultra ja Elite kertovat, mikä on Storm Audion ydinosaamisalue: tehdä erittäin korkealaatuista audioelektroniikkaa. Yrityksen pääperiaatteet ovat tuotteiden suorituskyky, kestävyys, päivitettävyys ja huollettavuus. Halpa hinta ei nyt sitten kuulu enää valitettavasti listan perään.

Viimeisen päälle järeä

”Ne sellaiset D-luokan vahvistimet ovat aika kevyttä tekoa, rimpulaluokkaa”. Jepjep… Näin ajatteleva on varmaan nähnyt (ainakin intternetissä) muutaman sadan euron hintaisia PA-vahvistimia, jotka toki ovatkin kevyitä – monessakin suhteessa. Storm Audion kahdeksankanavainen päätevahvistin on sitten tasan niiden vastakohta.

Ensinnäkin tämä D-luokassa toimiva vahvistin painaa karvan yli 20 kg ja on puoli metriä syvä. Toiseksi siinä on neljä kookasta puhallinta pitämässä vahvistin turvallisessa toimintalämpötilassa myös silloin kun ulkoiset olosuhteet eivät ole helpot ja mukavat. Puhaltimet kohahtavat kun vahvistin kytketään päälle, mutta muuten en omassa testissäni saanut niitä pitämään edes sen vertaa ääntä, että ropellien olemassaoloon olisi kiinnittänyt huomiota hiljaisessa huoneessa.

Storm Audio PA 8 Ultra Elite päätevahvistin
Isot puhaltimet varmistavat, että 3,2kW onnistuu silloinkin kun ympäröivät olosuhteet ovat vaikeat. Normaalikuuntelussa en saanut niiden hurinaa kertaakaan esille.

Vahvistinasteet ovat tanskalaisen Pascal Audion valmistamia, mutta Storm Audion virittämällä virtalähteellä, joka mahdollistaa paljon normaalia suuremman hetkellisen tehon. Tyypillinen D-luokan vahvistin ei pysty antamaan hetkellistä tehoa enempää kuin jatkuvaa, mutta PA 8 Ultra Eliten kondesaattoripatterit mahdollistavat yli puolitoistakertaisen hetkellisen tehon.

Hakkurivirtalähteen teho on 3,2 kW ja yhden vahvistinkanavan jatkuva teho on 200 wattia jatkuvaa tehoa kahdeksaan ohmiin ja 400 wattia neljään ohmiin. Hetkelliseksi tehoksi kahdeksaan ohmiin sanotaan noin 330 wattia per kanava. Ultra Elite eroaa tavallisesta PA 8 Elitestä järeämmän virtalähteensä lisäksi siinä, että sen kanavapareja voi siltakytkeä. Siltakytketyn vahvistinkanavan teho on 800 wattia kahdeksaan tai neljään ohmiin joten se riittää vaativimmissakin tilanteissa hyvin järeille etukaiuttimille tai passiivisubwoofereille.

Käyttämällä useampaa subwooferia kuuntelutilassa saadaan sekä lisää äänenpainetta että myös kumottua huoneeseen syntyviä seisovia aaltoja, jotka aiheuttavat bassoalueelle korostumia ja vaimentumia. Storm Audiolla suositellaankin suoraan neljän subwooferin käyttöä ja vaativan elokuvaharrastajan huoneessa PA 8 Ultra Elite on unelmaratkaisu hoitamaan neljää passiivisubwooferia.

Storm Audio PA 8 Ultra Elite päätevahvistin

Vahvistimen äänenlaatu vain on sitä luokkaa, että ehdottomasti ensin käytetään PA 8 Ultra Eliteä ainakin etukanaville ja seuraavia vahvistinyksilöitä sitten vasta subwoofereille.

Tarvitsisin kuivan paidan

Lyhyesti sanottuna Storm Audio PA 8 Ultra Elite saa hintaisekseen hyvälaatuiseen parin tuhannen euron kaksikanavaisen päätevahvistimeen kuulostamaan rikkinäiseltä. PA 8 Ultra Elite aloittaa kastelemalla paidanrinnukseni kyynelnesteellä ja tietysti samalla sumentamalla näkymäni läppäriin.

Vain suupielet vapisevat ja kyyneleet virtaavat.

Storm Audion lippulaivavahvistin on todella todella läpikuultava. Musiikki virtaa sen kautta niin poikkeuksellisen puhtaana, että kaksikymmentä vuotta hifistä työkseen kirjoittanut menee hyvin hiljaiseksi. Vain suupielet vapisevat ja kyyneleet virtaavat. Läpikuultavuus esitykseen ja teokseen on hämmentävä, oli kyseessä sitten Rammsteinin Rosenrot, Billie Holidayn I’m A Fool To Want You tai Igor Stravinskyn Infernal Dance of King Kastchei.

Kaikki tuo läpinäkyvyys kääntyy ihan suoraan siihen, että musiikki kuulostaa enemmän aidolta ja vähemmän hifiltä, vähemmän äänitteen toistamiselta. PA 8 Ultra Elite ei työnnä solistia tippaakaan eteenpäin, mutta silti läsnäolon tunne on käsittämättömän vahva kun Gibbonsin Billy kertoo La Grangesta. Lisäksi soundi on yhtä aikaa rauhallisellakin voimakkuudella hyvin selkeä ja hienosti artikuloiva, ja kuitenkin hanaa annettaessa täysin rasittamaton.

Hanaa voi antaa rauhassa vaikka kuinka, jos kaiuttimet sen vain kestävät.

Luonnollisesti dynamiikkaa on valtavasti eli hanaa voi antaa rauhassa vaikka kuinka, jos kaiuttimet sen vain kestävät. Vuodelta 1959 oleva Dave Brubeck Quartetin albumi Time Out on todella paha paikka monelle järjestelmälle. Take Five -kappaleen kompressoimaton rumpusoolo saa suurimman osan vahvistimia kyykkäämään iskuihin, mutta nyt puhtaiden iskujen lisäksi kuulen selvästi, miten yhtä kalvoa iskettäessä ääniaalto saa viereisenkin värähtämään.

Storm Audio PA 8 Ultra Elite ei ole halpa vahvistin, myönnän sen. Väitän vain, että koska kyseessä on kuitenkin kahdeksan vahvistinkanavaa tarjoava laite, joka kuulostaa näin kauniilta, sen hintalaatusuhde on todella hyvä. Onko PA 8 Ultra Elite yhtä hyvä kuin kymppitonnin stereovahvistin? Ihan mahdollista. Hifissä hintalaatusuhde on rajusti vaihteleva ja tuoreeseen tekniikkaan perustuva Storm Audio on siinä suhteessa kärkipäätä, lisäksi makuasiat vaikuttavat paljon. Mikäli kaipaat pehmoisen utuista ja ylenpalttisen täyteläistä soundia, PA 8 Ultra Elite ei sinua palvele. Mutta jos haluat upota mahdollisimman syvälle aitoon esitykseen, vahvistin on ehdottoman loistava valinta.

Storm Audio PA 8 Ultra Elite päätevahvistin
8 x 200/400 (8/4ohm) wattia tai siltakytkettynä 4 x 800 wattia. Voit siltakytkeä vain ne kanavaparit, mitkä haluat/tarvitset.

Mitä muuttuu kytkintä kääntämällä?

Tein kaiutinkytkennät uusiksi ja käänsin pienet sormissa erittäin miellyttäviltä tuntuvat kytkimet Normal-asennosta Bridged-vaihtoehtoon. Siltakytkennällä saadaan enemmän tehoa, mutta muuttuuko äänensävy? Saadaanko parempi äänenlaatu vain menetetäänkö jotain?

Selvä ero on se, että äänenvoimakkuus muuttuu jonkun desibelin vaihdettaessa siltakytkentään ja se tekee äänellisten erojen hakemisen vaikeaksi. Äänenvoimakkuudet tasattuna tuntuu siltä, että siltakytkettynä solistin läsnäolo on aivan aavistuksen vahvempi ja yleinen äänensävy aivan hienoisesti lämpimpi.

Siltakytkettynä PA 8 Ultra Elite välittää esityksen hitusen enemmän ”tässä ja nyt”.

Myös tilanvälityksessä on pieni ero. Siltakytkettynä PA 8 Ultra Elite välittää esityksen hitusen enemmän ”tässä ja nyt” kun taas normaalikytkennällä painottuvat ilmavuus ja avaruus. Ero on kyllä hiuksenhieno eikä sen suhteen kannata menettää yöuniaan. Jos ehdottomasti pitäisi valita yksi ennen toista, päätyisin itse siltakytkettyyn vaihtoehtoon, jos valintakriteerinä olisi vain vahvistimen äänellinen luonne. Tällöin PA 8 Ultra Elite on toki vain nelikanavainen.

Storm Audio PA 8 Ultra Elite päätevahvistin

Vain kaksi ”heikkoutta”

Storm Audio PA 8 Ultra Elitessa ei ole kuin yksi selvä huono puoli. Sen kymppitonnin hinta karsii monta hyvästä äänestä kiinnostunutta ostajaa. Sellaistakin, joka osaisi myös arvostaa kyynelet silmissä erinomaisen välitöntä ja aitoa ääntä.

Periaatteessa on toinenkin asia, joka saattaa kaivertaa osaa ostajista. Mikäli haluat esitellä vahvistimesi ulkonäköä kavereille, mikä vain tyypillinen highend-pääte on näyttävämpi kuin Storm Audio PA 8 Ultra Elite. Sen sijaan, jos haluat soittaa ystävillesi musiikkia ja sen pitäisi kuulostaa mahdollisimman hyvältä, tilanne voi hyvinkin kääntyä tasan päälaelleen.

Storm Audio PA 8 Ultra Elite päätevahvistin
PA-henkinen yksinkertainen ulkoasu pettää. Tämä on kauneimpia koskaan kuuntelemiani vahvistimia.

Valitettavasti tästä vahvistimesta ei ole maailmalla testejä. Highend-julkaisuihin se on liian karu ja kanavamääräkin on väärä. Sen sijaan Pascal Audion päätevahvistinasteita käyttäviä perinteisiä highend-valmistajia on useita ja heidän tuotteensa saavat huomattavan suoraa ylistystä. Myös ne, joissa on samansuuruinen hinta kuin PA 8 Ultra Elitessä ja kuitenkin vain kaksi samanlaista vahvistinastetta kuin siinä.

Lyhyesti. Ehdottoman loistavan kuuloinen vahvistin, jonka karu ulkokuori kätkee sisälleen tiukinta hitechiä ja uskomattoman puhtaan näkemyksen musiikkiin.

Hinta: 10 490 euroa

Maahantuoja: Concept Hifi Oy

Storm Audio -kauppiaasi:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap