fbpx
Testit

Steinway Lyngdorf Model D laitteisto testissä

Tämä artikkeli on täysin turha. Olen täysin varma, etten pysty välittämään niitä tunteita, joita koin kuunnellessani Steinway Lyngdorf Model D -järjestelmää. Ja olen täysin varma, ettei kukaan lukijoista usko kuulematta itse, mihin se pystyy.

Valmistajan tavoitteena on ollut, että järjestelmä pystyy toistamaan konserttiflyygelin äänen täysin aitona. Ihmiset, jotka yhtään tuntevat piano-nimistä instrumenttia ja sen flyygeli-isoveljeä tietävät, että tämä ei todellakaan ole helppo tavoite. Steinway Lyngdorf on kuitenkin järjestänyt musiikin ja äänentoistoalan ammattilaisille tilaisuuksia, joissa ensin pianisti soittaa Steinwayta ja sitten Model D jatkaa samasta kappaleesta, eikä eroa ole.

Maahantuoja järjesti minulle tilaisuuden kuunnella laitteistoa rauhassa Digi- ja hifiexpon yhteydessä yhden illan. Tila oli melko suuri, mutta akustisesti monessa suhteessa huono.

”Tavallinen kansalainen ei
ymmärrä, mitä kaikkea
viimeistelyn eteen on tehty.”

Sanat loppuvat kesken

Minä en oikeasti tiedä, miten Model D:n ääntä pitäisi kuvailla. Sanat loppuvat kun yrittää hakea uudelleen esille niitä tunteita, joita koin. Se, että hymy leviää kasvoille väkisin ja silmiä joutuu kuivaamaan, eivät kerro tarpeeksi.

Ehkä ensimmäinen mieleen tuleva asia on se, että neutraalius on puhdas hyve. Jotkut pitävät sitä tylsänä, mutta kyse ei ole silloin neutraalista sävystä vaan läpikuultavuuden puutteesta. Tylsää on se heikko erottelukyky, joka ei vie musiikkiin riittävän syvälle sisälle.

Steinway Lyngdorf Model D:n ääni on äärimmäisen läpikuultava ja vaikuttava. Tila avautuu hämmentävän suurena ja tarkkana ja kaikki instrumentit soivat selkeina, kauniina ja luonnollisina juuri oikeilla paikoillaan. Kaikilta läpitutuilta äänitteiltä löytyy asioita, tilaan tai instrumenttien sävyihin liittyviä, joita ei ole tiennyt niillä olevankaan. Ja minä olen sentään päässyt elämässäni kuuntelemaan melko vakuuttavia laitteistoja.

Tarkkuudestaan ja puhtaudestaan huolimatta, vai onko se juuri sen takia, Model D ei syrji mitään musiikkilajia. Ääni on täyteläinen, mutta ei yhtään paksu. Juovuttavan vaivatonta auktoriteettia on valtavasti, kuten myös äärimmilleen vietyä herkkäliikkeisyyttä.

Tallenteet heräävät eloon tavalla, jota kaikissa studioissakaan ei tapahdu äänitettä luotaessa. Järjestelmässä ei ole kuvaa mukana, mutta laulajan suun liikkeet ovat silti esillä aivan puhtaana teräväpiirtona. Äänenvoimakkuuden kasvattaminen ei aiheuta mitään sivuoireita. Ellei siksi lasketa entistäkin voimakkaampia kylmiä väreitä selkäpiissä.

Älykäs tekniikka

On selvää, ettei tämän tasoisen äänentoistojärjestelmän takana ole aivan tavallista tekniikkaa. Yli kaksimetriset kaiuttimet dipolibassoineen ja puoli metriä syvine vahvistinosineen ovat toki vaikuttavat, mutta niissä ei ole älyä. Se äly on oikeanlaisessa huonekorjauksessa.

Peter Lyngdorf, TacT ja Lyngdorf-merkkien perustaja, on oikeanlaisen huonekorjauksen yksi kokeneimpia ja arvostetuimpia puolestapuhujia. Me kaikki tiedämme, että kun kaiuttimen tuo huoneeseen se huone vaikuttaa lopulliseen kuultuun äänenlaatuun. Vaikka kaksikanavainen äänentoisto tarvitseekin hieman huoneheijastuksia tuomaan ilmavuutta ääneen, suurin osa kuuntelutiloista on akustiselta laadultaan erittäin vaatimattomia.

Lyngdorfin Room Perfect -huonekorjaus analysoi tilasta jopa 2 000 000 heijastusta ja laskee niiden perusteella korjauksen. Joko yhteen pisteeseen, useammalle kuuntelupaikalle tai huoneeseen yleisesti. Tulos on huoneen sotkevan vaikutuksen dramaattinen väheneminen ja sitä kautta tarkempi ääni.

Koska Model D on dipoli eli se säteilee ison osan äänestä taaksepäin, lopullinen ääni ei kuitenkaan ole liiallisen kuiva. Kaiuttimien piirtämä tila on yhtäaikaa sekä valtavan suuri ja ilmava että hämmentävän tarkka.

Keskimmäinen, se pienin monoliitti, sisältää CD-soittimen, kaikki tuloliitännät ja tietysti sen oleellisimman eli Room Perfect -huonekorjausälyn.

En ole tottunut tälläiseen

Viimeistelyn taso on sellainen, että tälläinen tavallinen kansalainen ei edes ymmärrä, mitä kaikkea tuotteen eteen on tehty. Kaiuttimien runko on jyrsitty umpinaisista alumiiniharkoista ja pintakäsittely on varmasti jokaiselle tuttua Steinway & Sons -konserttiflyygelien jälkeä. No, ei siis käytännössä kaikille, mutta heille, jotka tietävät, kuinka hienoja ovat maailman hienoimmat flyygelit.

Kuulalaakeroidulla äänenvoimakkuussäätimellä on moninkertaisesti enemmän massaa kuin hyvällä kannettavalla äänentoistojärjestelmällä.

Runsaan metrin korkuisen CD-soittimen uumenista löytyy se kaikki äly. Eli ei, ei se oikeasti ole tietenkään pelkkä CD-soitin vaan juurikin tämän unelmalaitteiston keskusyksikkö. Monoliitin etuseinässä oleva äänenvoimakkuuden säädin tuntuu käteen oudolta. Sillä on massaa varmaan lähes kilo ja pehmeän pyörimisen takana on laadukas kuulalaakerointi. Kauko-ohjaimessa on luonnollisesti toinen identtinen säädin.

Samaa outoutta on levykelkassa, joka liukuu täydellisen äänettömästi ja sulavasti noutamaan seuraavan soitettavan teoksen. Kuin klassinen ehdottoman tahdikas miespalvelija yltiöpaksulla silkkimatolla.

[kompuroi pois näyttämöltä]

Siis minä kompuroin. Hämmentyneenä ja häkeltyneenä. Steinway Lyngdorf Model D jää aloilleen. Kaikessa elegantin rauhallisessa majesteetillisuudessaan se on kuitenkin palvelija. Musiikinnälkäisen kuuntelijan nöyrä palvelija, joka toivoo tuottavansa niin paljon ja niin suuria tunteita kuin äänitteeseen on vain tallennettu.

Jo siitä, että tälläistä järjestelmää pääsee kuulemaan kerran elämässään, tulee onnelliseksi ja kokee olevansa etuoikeutettu.

Lyhyesti: Yksinkertainen, selkeä ja äärettömän laadukas laitteisto. Paras kuulemani jokaisella osa-alueella.
Hinta: 165 000 euroa (perusviimeistely)
Valmistaja: Steinway Lyngdorf
Maahantuoja: Agentur Tur-Pex Oy Ltd
Kirjoittaja

1 Comment

  1. Näin ja kuulinkin hieman ko.
    Näin ja kuulinkin hieman ko. settiä Amsterdamin ISE-messuilla. Hallimainen tila ei todellakaan ollut optimaalinen, mutta silti setin luonne paljastui. Ulottuva toistokaista, dynaaminen sointi ja aivan uskomaton viimeistely, jota ei voi ymmärtää, ellei sitä näe omin silmin. Pyöritettävän säätimen herkkyys ja laakerointi oli sitä luokkaa, että kun sen pistää vauhtiin, sattaisi se pyöriä todella pitkään. Hauskana yksityiskohtana flyygelin kielet mieleentuovat koko etu- ja takaseinän kattavat pystysuorat mustat ”stringit”.

    Erittäin vakuuttava esitys.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap