fbpx
Testit

Shelter 501 MKII MC-äänirasia testissä

Nämä Japanissa käsintehdyt Shelter äänirasiat ja step-up muuntajat (SUT) ovat lähtöisin Mr. Ozawan, aikanaan suurta mainetta niittäneen Fidelity Researchin entisen työntekijän, omalta pajalta. Hänen mielestä musiikki on taidetta ja tuotteensa jotain muuta kuin pelkkiä mekaanisia laitteita. Ja mikäs näin ajatellessa, sillä ainakin tuotteiden vastaanotto maailmalla tuntuu ainakin osittain olevan samoilla linjoilla.

Maahantuoja toimitti minulle pikakokeiluun maliston keskiluokan tuntumaan sijoittuvan Shelter 501 mkII MC-rasian ja sille aisapariksi sopivan 411 typeII MC SUT:n. Ajatuksenani oli ensisijaisesti kokeilla Mr. Ozawan käsitystä hyvästä äänestä tutussa ympäristössä pelkän rasian muodossa, ja tämän jälkeen kokeilla onko valmistajan oman SUT:n käytöstä selkeitä synergiaetuja havaittavissa omaani, niinikään nousevan auringon maasta lähtöisin olevaan Impress Laboratory Model 999 SUT:hen verrattuna.

”Neutraali ja tasapainoinen
toistaja, ilman
merkittäviä omituisuuksia.”

Klassisen kaunis kantikas esine

Shelter 501 mkII MC-rasia omassa pakkauksessaan on kuin kaunis koru. Harmikseni siinä tosin ei ole rungon kierteitä asennusta helpottamaan, mitä pidän jo tämän hintaluokan rasioissa pienenä käytännön puutteena. Tästä huolimatta se tietty hankalasti määriteltävä laadun leima oli rasiassa läsnä ja sen asennus SME V -varteen lisäpainon kera sujui muitta mutkitta. VTA vaateriin ja neulapainovoimaksi pienen kokeilun jälkeen hieman reilu 1,8 grammaa, jolla pääsinkin testilevyllä mitattuna jo hyvin tyydyttävään seurantatulokseen. Rasia oli jo minulle tullessaan alustavasti sisäänajettu, mutta silti kokeilun aikana minusta tuntui vielä tapahtuvan positiivista kehitystä toiston laadun suhteen.

Shelter 501 mkII tuntui olevan kohtuullisen helppo tapaus eli neutraali ja tasapainoinen toistaja, ilman merkittäviä omituisuuksia. Soittimessa vieraili perinteisempää ja modernia jatsia esimerkiksi herrojen Miles Davis, Jimmy Heath ja Jukka Eskola toimesta, sekä niinikään rokimpaa materiaalia mm. Jethro Tullin uuden hienon Aqualung 40th Anniversary albumin ja Wishbone Ashin Argus klassikon kera. Ja kaikenlainen musiikki tuntui toimivan vähintäänkin kohtuullisesti.

Verraten kertaluokkaa kalliimpaan oman Transfigurationin Phoenix II:n ulosantiin Shelterin yläkerta oli toisinaan hieman himmeän ja rauhallisemman oloinen ja alakerta ei taas mennyt aivan pohjamutiin tutulla intensiteetillä, mutta toisaalta dynamiikkaa löytyi kiitettävästi ja iskuäänet saavuttivat lähes vastaavan vakuuttavuuden. Resoluutiota rasiassa oli niinikään kohtuullisen mukavasti ja rytmipuolikin tuntui olevan hyvin hallussa.

S = Synergia

Kun oman SUT:n tilalle vaihdettiin Shelterin 411 typeII MC SUT, äänessä tapahtui selkeä muutos, tai itseasiassa kaksikin. Musiikkia kuunnellessa tuli välitön tunne äänen aukeamisesta eli usea asia vain loksahti paremmin paikalleen, kuin eri valmistajan SUT:n kanssa. En tiedä oliko tämä seurausta verrokkia selkeästi voimakkaammasta gainista vai mistä, mutta äänenvoimakkuus tasattunakin musiikki soi kokonaisuutena mehevämmin ja realistisemmin detaljien tullessa paremmin esiin. Rytmi rullasi vielä aavistuksen vahvemmin, vaikka sointisävyissä otettiinkin vastaavasti hieman takapakkia.

Shelterin paritus maximus nojasi omassa systeemissäni aavistuksen enemmän rytmimusiikin suuntaan, lähes pakottaen minut kaivamaan pari kauan soittamatta jäänyttä rock-klassikkoa esille. Kylläpäs tämä kombo muuten rokkasi! Judas Priest toimi kuin metrinen leka, vaikka ei ihan vakiokokoonpanoni realismia ja musiikkia syväluotaavaa puolta saavuttanutkaan.

”Shelterin SUT:n kanssa
usea asia vain loksahti
paremmin paikalleen.”

Musiikki ei saa jättää kylmäksi

Mr.Ozawan käsitys siitä, miten musiikki on tarkoitettu toistettavaksi ei jättänyt ainakaan allekirjoittanutta kylmäksi. Shelter 501 mkII rasia on hieman runsaan tuhannen euron hintaluokassa erittäin yleispätevä ja kilpailukykyinen tuote, josta välittyy sellainen tietty no-nonsense asenne ilman turhaa elitismiä. Tämä rasia sopii varmasti erittäin hyvin ns. laadukas käyttörasia -kategoriaan suunnilleen vastaavan hintaluokan Dynavectorin tai Transfigurationin mallin seuraksi. Ehkä hieman eri vahvuuksin, mutta kuitenkin varteenotettava vaihtoehtona.

Rasian kanssa kokeilla ollut 401 typeII MC SUT taasen jätti minulle itsestään hieman kaksijakoisen kuvan. Se selkeästi sopi saman valmistajan rasian aisapariksi kuten olettaa sopii ja ollen rytmikäs ja innostava, mutta toisaalta jättäen hieman toivomisen varaa musiikin viimeisen realismin ja totutun sävykkyyden suhteen. Tästä huolimatta ollessani ostamassa Shelterin rasiaa en jättäisi tätäkään kokeilematta laadukkaan MM-phonoetusen kera, sillä jossain toisessa systeemissä tilanne saattaa hyvinkin olla juuri toisinpäin.

Lyhyesti: Kuulun japanilaisvalmistajan parivaljakko laatutietoiselle harrastajalle.
Shelter 501 mkII
Hinta: 1 145 euroa
Internal Impedance: 12 ohms
Output Voltage: 0,5 mV at 1kHz 5cm/sec.
Channel Balance: Within 1dB at 1kHz
Stylus Tip: 0,3 x 0,7mil Elliptical Nude Diamond
Weight: 8,1g
DC Resistance: 12 ohms
Tracking Force Range: 1,4 to 2,0g
Recommended Load Impedance: within 20 ohms with step-up transformer
Within 100 ohms with head amplifier
Within 47k ohms with high gain EQ amplifier
Compliance: 9cu
Frequency Response: 20Hz to 20kHz +/-2dB
Anodized Aluminum Body with neodymium magnet

Shelter 411 typeII Step-Up Transformer
Hinta: 1 300 euroa
Input Impedance: >15 ohms
Output Impedance: 47 to 50k ohms
Frequency Bandwidth: 20Hz to 50kHz (-3dB with 3 ohm load)
Step-up Ratio: 32dB (about x40)
Weight: 1kg

Maahantuoja: Ultimate Audio Oy

Edit: Maahantuoja korjattu oikeaksi.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap