fbpx
Testit

REL S/812 SHO -aktiivisubwoofer testissä

Sopivan ylenpalttinen
rel-s812-aloitus-9455b

REL on yksi maailman arvostetuimmista ja kokeneimmista subwoofervalmistajista. S-sarja on mallistosta se, joka tarjoaa alas ulottuvan bassotoiston ja REL:n loistavan kyvyn integroitua joka kaiutinjärjestelmään. Malliston keskimmäinen S/812 on herkullinen monellakin tasolla.

REL S/812 -aktiivisubwoofer on näyttävä ja melko kookas subwoofer, joka tarjoaa soundia, joka hihityttää kuuntelijaa enemmän kuin olisi oikeastaan sopivaa. Tämä ei ole se hillitty järkiratkaisu vaan nappivalinta hänelle, joka arvostaa sitä, että aina ei tarvitse pihistellä.

rel-s812-bassoelementti-logo-9456b

Ainakin valkoisena S/812 on kuin koru. Kyllä, melko kookas esimerkiksi paidanrinnuksessa pidettäväksi, mutta kiiltovalkoinen pinta yhdessä hyvin tyylikkään bassoelementin, sivun kahvojen upotuksineen ja päällä olevan logon kanssa subwoofer on huomattavan tyylikäs ja hyvällä maulla näyttävä. Halpaa muovista bling-blingiä ei ole, premium-viimeistelyä ja eleganttia koristelua sekä muotoilua kyllä. On subwoofereita, joiden tahdikkain sijoitus on valkokankaan takana piilossa. Ja sitten on subwoofereita, jotka tekee mieli jättää esille kuten REL S/812.

Valmistaja sanoo, että edellisestä sukupolvesta oleellisin parannus oli tarve saada huomattavasti lisää kapasiteettia alimmalle toistettavalle oktaaville. Tämä on selvä kädenojennus toimintaelokuvien ystäville. Nimittäin juuri tuo genre on se, joka sekä vaatii subwooferilta eniten että todennäköisesti yllyttää eniten avaamaan hanaa.

rel-s812-bassoelementti-passiivisateilija-9459
S/812:ssa 800-wattiseen vahvistimeen kytketty 12-tuumainen osoittaa eteenpäin ja alimmilla vavahduksilla mukaan tuleva passiivisäteilijä on pohjassa.

Järeästä järeämmäksi

S/812:n ulkomitat ovat noin 43 x 46 x 51 cm. Se ei ole holtittoman suuri vaikka painaakin jo kunnioitettavat 34 kg, mutta ei myöskään missään nimessä mikään perusbasso. Vahvistintehon määrä nostettiin edellisen sukupolven 500 watista 800 wattiin ja alumiinikartioisen 12-tuumaisen bassoelementin kartio vahvistettiin hiilikuidulla, jotta elementti kestää notkumatta tuon lähes kilowatin tehon.

Refleksiviritetyn subwooferin pohjassa on refleksiputken sijaan passiivisäteilijä, joka mahdollistaa riittävän matalan viritystaajuuden ja siten bassotoiston ulottuvuuden riittävän alas. Siitä ei puhuta, miten paljon edellisen sukupolven mallissa passiivisäteilijällä oli liikevaraa, mutta joka tapauksessa sitä on kuulemma lisätty aivan hulvattomasti, kolme senttimetriä!

rel-s812-liitannat-ja-saadot-9450

Liitännät mahdollistavat subwooferien ketjuttamisen, jolloin on helppoa sijoittaa esimerkiksi yksi subwoofer huoneen etuosaan ja toinen takaseinälle tai tehdä valmistajan ehdottama bassotorni.

S/812:n jokainen kohta on tehty reippaasti ylimitottaen. Tähän kuuluu myös bassoelementin peittävä maski, jos halua sitä käyttää. Kangasmaskin runko on noin nelisenttistä levyä!

rel-s812-jarea-maski-9462b
Kangasmaskin kehys on ranteenvahvuista levyä. Tämä ei resonoi.

Musiikille vai kotiteatteriin – vai molempiin?

Kuten järeissä REL-subwoofereissa on iät ja ajat ollut, liitännät ja säädöt poikkeavat tyypillisestä bassolaatikosta. Edukseen. Valmistajan suosittelema tapa kytkeä REL-subwoofer stereokaiuttimien tueksi on ottaa vahvistimen kaiutinliitännöistä mukana tulevalla erikoiskaapelilla signaali subwooferille. Näin subwoofer saa mahdollisimman samankaltaisen signaalin kuin pääkanavillekin syötetään. Säädöt tähän ovat normaalit eli jakotaajuus, voimakkuus ja vaiheelle 0/180-asteen kytkin.

Jos samaa subwooferia käytetään sekä vasemman ja oikean kaiuttimen bassotoiston jykevöittämiseen stereokäytössä että kotiteatterin bassokuorman hoitamiseen, menee suurimmalla osalla subbareita sormi suuhun. REL:n ratkaisu on erillinen LFE-otto ja sille oma äänenvoimakkuussäätö.

rel-s812-saadot-ja-liitannat-9451
REL:n säädöt ovat muista subwoofereista poikkeavat, mutta erittäin järkevät.

Joskus on mukavaa, ettei stereokäytössä pääkaiuttimille tehdä mitään prosessointia vaan nautitaan niiden ja vahvistimen äänellisesti yhteispelistä. Sehän todennäköisesti on juuri se syy, miksi juuri nuo komponentit on hankittu. Suurin osa muun merkkisistä subwoofereista jäisi tässä vaiheessa pois pelistä eli musiikilla joko menetettäisiin alimmat jytinät tai jouduttaisiin antamaan kotiteatterivahvistimen DSP:lle periksi. Epämiellyttävän tuntuinen kompromissi kummin päin vain.

Ja vastaavasti, jos kotiteatterikäytössä subwoofer on vain pääkaiuttimien rinnalle kytketty, LFE eli se .1-kanava jää monelta laitteelta ohjaamatta mukaan. Ja kun meno äityy rajuksi, suurin osa pääkaiuttimistakin hyötyisi kotiteatterivahvistimen bassonohjauksesta eli siitä, että kaikilta kaiuttimilta suodatetaan bassot pois ja annetaan subwooferin hoitaa koko bassokuorma.

REL:n kanssa näin ei käy vaan subi on aina kompromissittomana ilona, sekä musiikilla että kotiteatterikäytössä.

rel-s812-speakon-kaiutintasoinen-liitanta-9447b
Kaiutintasoinen signaali otetaan subwooferille erikoiskaapelilla, jossa on Speakon-liitin subwooferin päähän ja kolme kaiutinjohdinta vahvistimen päähän.

Hi-Level-sisääntulo, josta subwoofer saa signaalin pääkaiuttimien rinnalta, on edelleen tehty Speakon-liittimellä. Tuon sisääntulon voi ketjuttaa seuraavallekin S/812:lle. Leffakäyttöä varten on LFE-input sekä RCA:lla että XLR-liitännällä, tämän voi myös ketjuttaa. Ja jos haluat kytkeä subwooferin linjatasoisesti kaksikanavaiseen järjestelmään, esimerkiksi esivahvistimeen, johon on liitetty aktiivikaiuttimet, sitä varten on stereo-RCA-liitäntä.

Mehevästi voimaa

Elokuvamateriaalilla huomaa heti, miten S/812:n toisto ylettyy sujuvasti kuuluvaa bassotoistoa alemmas vain tuntuvan basson alueelle. Läpi huoneen ja kuuntelijan kulkevat vavahdukset pitävät jännityksen tapissa, pakaralihakset tiukilla ja hymyn leveänä. Valmistajan ilmoitus -6dB pisteeksi on 19 hertsiä ja se vaikuttaa hyvin paikkansa pitävältä.

Subwooferin luonne ei ole kuiva vaan täyteläinen, voimaa uhkuva ja tarvittaessa kuuntelijan ylitse vyöryvä. Vain tarvittaessa: hyllyvää kaljamahaa ei ole ole, mutta toisaalta rasvaprosenttia ei ole myöskään viilattu fitness-kisojen tasolle. Voiman tunteesta huolimatta kertaakaan ei tullut sellainen olo, että basso toistuisi mutkia suoristellen tai monotonisesti. Sävykkyys ja yleinen tarkkuus ovat koko ajan hyvällä tasolla, oli toistettava materiaali sitten toimintaelokuvaa, akustista musiikkia tai tuttua teknohumppaa.

Voiman tunteesta huolimatta kertaakaan ei tullut sellainen olo, että basso toistuisi mutkia suoristellen tai monotonisesti.

Kohtalaisen reippaassa rytyytyksessä sen enempää vahvistimeen kytketty 12-tuumainen kuin passiivielementtikään eivät vielä liiku hirveästi. Äänenpainevarat ovat siis oikein hyvät. Ja elleivät ne riitä, näitähän voi laittaa molemmille puolille huonetta. Ja ellei se riitä, REL on jo pidemmän aikaa ehdottanut, että subwoofereita on oikein sopivaa pinota somaksi torniksi. Sopiva pino S/812:a vasemmalla ja toinen sopiva pino S/812:a oikealla, joko alkaisi riittää? Sivumennen sanoen se useamman yksikön pino tekee subwooferista yläbassoilla jo linjalähdettä lähestyvät ratkaisun ja lisää slämmiä oleellisesti lisää.

Erityisen helposti integroitava

Monille hifiharrastajille REL:n maine laadukkaana subwooferina on tullut sen kyvystä integroitua stereolaitteiston kaiutinparin rinnalle niin, ettei pääkaiuttimien signaalille tarvitse tehdä mitään. Ehkä sattumalla oli hieman osuutta asiaan, mutta sain S/812:n soimaan suurinpiirtein sopivasti Monitor Audio Silver 50 -jalustakaiuttimien bassotukena alle minuutissa. Jakotaajuus ensin minimissä ja vähän tasoa ylös – ok, ääni kuuluu. Soi ihan erillisenä, vaiheenkääntökytkin vastakkaiseen asentoon – noin, hyvä. Aavistus tasoa alemmas ja jakotaajuutta ylemmäs tuomaan alabasson lisäksi täyteläisyyttä ylemmälle bassolle – noin, hyvä.

Ei, en vielä mitannut. Kyllä, voisin hienosäätää vielä. Silti, jo näin tulos on se, että alabassoilla on hienosti voimaa, subwoofer sovittuu hyvin pääkaiutimiin ja lopputulos kuulostaa siltä, että soimassa on valtavat kaiuttimet vaikka kyse onkin kompaktista jalustakaiutinparista ja erillisestä subwooferista.

Pehmeän sulavasti annosteltavan voiman tunne on edelleen läsnä. Orbitalin The Saint -raita kuulostaa hymyilyttävän mehevältä, Analog Pussyn Hanging Myself Comfortably virnistyttävältä. Kun puolentoista minuutin kieppeillä päästään asiaan, alkaa kuunteluhuoneessa resonoida ja syylliseksi paljastuu kipsilevyseinä. AC/DC-klassikko ”Dandöö!” hihityttää eikä Billy Gibbons And The ”Big Fucking Guns” ja Got Love If You Want It jätä yhtään kylmemmäksi.

Isot kaiuttimet stereoparina vai pienet kaiuttimet + subwoofer?

Osa harrastajista ajattelee, että pelkkä iso kaiutinpari ilman subwooferia on helpoin ratkaisu. Mutta kumpi on äänenlaadullisesti parempi, pari isoja kaiuttimia vai vähän pienemmät kaiuttimet laadukkaalla subwooferilla tuettuna. Jälkimmäistä puoltaa muutama asia. Ensimmäinen on se, että todella harva isokaan kaiutin toistaa oikeasti 20 hertsiin asti. REL S/812 toistaa ja sen huomaa. Osittain kuullen, mutta paljolti tuntoaistilla kun paineaalto humahtaa bassoiskujen tahdissa ylitsesi. Se saa hymyilemään.

Osittain kuullen, mutta paljolti tuntoaistilla kun paineaalto humahtaa bassoiskujen tahdissa ylitsesi. Se saa hymyilemään.

Toinen asia on se, että passiiivikaiuttimissa on aina jakosuodin ja siellä 99,99% tapauksista bassoille kela. Tuon kelan resistanssi syö bassokontrollia, aktiivirakenteella saadaan jykevämpi ja jämäkämpi bassotoisto kuin samalla elementillä passiivikaiuttimessa on mahdollista. Eli suomeksi: aktiivisubwooferissa on enemmän voimaa ja tarkkuutta kuin vastaavassa passiivikaiuttimessa.

Toki basson slämmi tulee muualtakin kuin parilta alimmalta oktaavilta. Ihan pienet kaiuttimet eivät pysty potkaisemaan yläbassolla samalla tavalla kuin isot, joissa on säteilevää pinta-alaa paljon. Optimiratkaisu on siis toki riittävän isot pääkaiuttimet ja niille sitten hyvä subwoofer alimpien bassojen tueksi.

rel-s812-passiivisateilija-9461b
Pohjassa oleva passiivisäteilijä on järjettömän pitkäiskuinen.

Puolustaako S/812 hintaansa?

Mietitkö, miksi tämä S/812 maksaa kolme kertaa enemmän kuin aiemmin testattu REL HT/1205? Monipuoliset kytkentämahdollisuudet ovat yksi syy, superhieno viimeistely on toinen asia, oleellisesti jykevämpi soundi kolmas seikka ja paljon yli kolminkertainen kapasiteetti alimmilla taajuuksilla vielä noihin päälle. Siksi. T-sarja tarjoaa halvemmalla samat mainot kytkentäratkaisut kuin S, mutta T ei toista läheskään näin alas.

S/812 on myös subwoofer, joka potkaisee munille väitettä ”mutta ne lisäbassot ovat niin vaikeita sovittaa pääkaiuttimiin”. Sitten kun annat sopivalla albumilla vähän runsaammin hanaa, huomaat omien muniesikin heiluvan. Ollakseen hyvin kohtuukokoinen ja vielä melko järjellisen hintainen laite, S/812:n äänenpainevarat ovat todella hyvät. Ellei heiluntaa ole riittävästi, valmistajan ehdotus subwooferien pinoamisesta on akustisesti terve ratkaisu.

rel-s812-esite-kayttoohje-9464b

Samoin kuin S-sarjan lippulaiva REL 212/SE, S/812 on sopimattoman paheellinen. Se on pihvi, joka on paksumpi ja mehevämpi kuin olisi tahdikasta. Se on lasi, johon on kaadettu viiniä enemmän kuin olisi etiketin mukaista. Se on asunto, jossa on enemmän tilaa, millä pärjäisi. S/812 on tapa tehdä musiikista ja elokuvista elämää suurempia ja lapsellisesti virnistyttäviä.

PS. AirShip-lisäpalikalla saat signaalin S/812:lle langattomana, jos kaapeliyhteys olisi hankala.

Lyhyesti: Mehevästi alas toistava subwoofer, jonka äänenpainevarat ovat huomattavan hyvät ja kyky integroitua niin kotiteatteriin kuin stereolaitteistoonkin erinomainen.

Hinnat

REL S/812: 2 490 euroa

REL AirShip: 349 euroa

Maahantuoja: Audelec Oy

REL S/812 -jälleenmyyjäsi:

hifimesta-iki.jpg
mrhifi-260x70-iki.jpg
nextlevelaudio-iki.jpg
radiokulma-iki.jpg

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap