fbpx
Testit

QNAP TS-451 TurboNAS -verkkolevy testissä

Verkkolevyn eli NAS:n (Network Attached Storage) pääajatus on saada turvallisesti talteen kaikki digitaalinen media, jota sinulla on. Tai ei vain sinulla vaan kaikilla samassa verkossa toimivilla on, olivat he sitten perhettä tai työkavereita. Erilaisia verkkolevyjä maailmassa on tarjolla noin miljardi. TS-451:n tekee hifi- ja kotiteatteriharrastajalle kiinnostavaksi HDMI-liitäntä, jolla TS-451 kytkeytyy suoraan kotiteatteriisi ja mahdollisuus asentaa XBMC-mediakeskus (alunperin XBox Media Center, nykyään nimellä Kodi).

QNAP TS-451:n katuhinnat alkavat noin 500 eurosta ilman kovalevyjä. Hardcore-harrastaja tietysti rakentaa verkkoasemansa itse ja kehuu sen hakkaavan valmiin tuotteen 6-0. Normaalikuluttajalle valmis NAS, joka tarjoaa mahdollisimman monipuoliset ominaisuudet ja helppokäyttöisyyden, on kuitenkin järkevämpi valinta.

Kevytrakenteinen

Ulkoisesti QNAP ei ole hurjan uskottava. Hyvin kevyt muovinen kotelo, jossa on sentään yksi kookas 12-senttinen puhallin hoitamassa jäähdytystä. Kovalevyjen paikat ovat muovisia kelkkoja, voisivat olla vähän tukevampiakin, mutta eipä sellaisia kilpailijoissakaan näy. Kun tuotetta mietitään kuluttajille, ei päivittäinen levyjen vehtaaminen eestaas ole oleellista, mutta hinta on.

Kotelo ei vaimenna kovalevyjen ääniä käytännössä yhtään eli hiljaisten levyjen valinta on tärkeää. Normaalikovalevyillä rutina ja raksutus kuuluvat selvinä vaikkei huone olisikaan hipihiljainen. SSD on toki yksi hiljainen vaihtoehto, mutta myös pyöriviä hiljaisia on tarjolla.

Kovalevykelkkoihin sopivat 3,5-tuumaisten normilevyjen lisäksi pykälää pienemmät 2,5-tuumaiset kannettavissa käytettävät levyt, jotka ovat usein hiljaisempia kuin pöytäkoneiden peruslevyt. Englantia osaavalle tehokkain tapa löytää sopivat levyt on kirjoittaa hakukoneeseen ”silent hard drive”. Jos kielitaito ei riitä niin sitten vain vetämään lähikauppiastasi kravatista.

120mm tuuletin on hiljainen, mutta kovalevyjen ääni kuuluu selvänä.

Vaihtoehtona on tietysti sijoittaa QNAP kaappiin, joka eristää melun. Silloin pitää tietysti huolehtia hyvin jäähdytyksestä.

Äärettömän monipuolinen

TS-451 hoitaa periaatteessa kahden laitteen tehtävät, kaiken median varastoivan verkkolevyn ja kaikki tiedostot toistavan mediasoittimen. Periaatteessa?

Käytännön kykyjen selvittämiseksi annoin palikan AudioVideo.fi:n pääkoodaajalle muutamaksi viikoksi ihmeltäväksi. Miehen ensimmäinen kommentti oli, että TS-451:ssä on karkeasti arvioituna joitakin miljoonia ominaisuuksia eli ihan kaiken käsittely ei vain onnistu. Joten keskitymme niihin oleellisimpiin, joita kotikäytössä tarvitaan kun halutaan varastoida kaikki media yhteen paikkaan ja toistaa se, mitä esimerkiksi kotiteatterissa kaivataan.

Lyhyesti listattuna QNAP TS-451:n houkuttelevat ominaisuudet ovat

  • XBMC (Kodi) -käyttöliittymä median toistamiseen
  • HDMI-liitäntä, jonka kautta voi toistaa 1080p-kuvaa ja 7.1-kanavaista ääntä
  • RAID-turvattu kaikkien tiedostojesi tallennus
  • AirPlay
  • DLNA

Valmistajan esitteessä mainitaan myös Full HD -materiaalin transkoodaus lennosta, mutta ominaisuuden hyöty on kyseenalainen kun XBMC toistaa käytännössä kaikki tiedostomuodot.

Jos haluat tietää ihan kaiken, mihin TS-451 pystyy, on järkevin aloittaa suoraan valmistajan tuotesivusta www.qnap.com/i/useng/product/model.php?II=143.

Pieni osa App Centerin valikoimasta

Oikeastaan TS-451:n suurin ongelma on juuri tämä. Pieni valkoinen laatikko osaa enemmän asioita kuin osaat kuvitellakaan haluavasi. Vasta kun olet käyttänyt tätä jonkun aikaa, pääset perille mahollisuuksista ja keksit, miten voit hyödyntää parhaiten konetta omassa ympäristössäsi.

Tämä RAID ei tapa talossa eikä puutarhassa

TS-451 on neljän kovalevyn verkkolevyasema. RAID, Redundant Array of Independent Disks, mahdollistaa useamman kovalevyn käytön siten, että yksittäisen levyn rikkoontuminen ei hukkaa tietoa. Toimii TS-451 toki vaikka vain yhdelläkin levyllä, mutta silloin tätä ominaisuutta ei saada käyttöön.

RAID5 vaatii vähintään kolme kovalevyä ja TS-451 tukee kolmen kasvattamista neljäksi ilman tiedostojen menetystä. RAID5:ssä kapasiteettia on aina yhden levyn verran vähemmän kuin yksinkertainen pluslasku kertoisi. Esimerkiksi neljällä kahden teran levyllä kokonaiskapasiteetti ei ole 4 x 2TB vaan 3 x 2TB eli yhteensä 6TB.

QNAP TS-451 tukee myös ulkoisia USB levyjä. Takapaneelissa on kolme USB-porttia ja edessä vielä neljäs. Näistä neljästä kaksi on USB3.0-versioita.

TS-451 tukee myös sitä, että voit yksitellen vaihtaa levyjä kapasiteetiltaan suuremmiksi ilman, että menetät mitään tietoja. Voit siis aloittaa edullisilla pikkulevyillä ja myöhemmin kasvattaa kapasiteettia ja vaikka samalla valita hiljaisempia malleja. Pienin levy tietysti määrää kapasiteetin eli käytännössä kaikkien täytyy olla saman kokoisia. Vaihto vain voidaan hoitaa vaivattomasti levy kerrallaan.

Helppo käyttöönotto

Käyttöönotto on hyvin suoraviivainen, se onnistuu keneltä vain vähän enemmän tietokonetta käyttäneeltä. Asennuksen jälkeen kaikki perusasiat ovat automaattisesti kunnossa eli voit siirtää kuva-, video- ja musiikkitiedostosi palvelimelle.

Tärkeä osa TS-451:n hankintaa on miettiä, millaisella kaukosäätimella haluaa laitetta käyttää. Ilman kaukoa TS-451 ei ole normaalia tietokonetta sujuvampi. Vaihtoehdot ovat ostaa QNAP RM-IR002 -säädin, joku muu MCE-yhteensopiva kaukosäädin tai ladata XBMC Remote -sovellus puhelimeen tai tablettiin.

Videokäyttöön on kolme oleellista valintaa, näytön päivitysnopeus videomateriaalin mukaiseksi...

...monikanavaäänen läpiviennin kytkentä...

...ja Airplayn kytkeminen päälle, jos aiot hyödyntää sitä.

Osaamisen lisääminen

QNAP:n omasta App Centeristä voit asentaa verkkolevylle haluamiasi palvelinohjelmistoja. Tärkeimmästä päästä on aika varmasti virustorjunta. DLNA-tuki luonnollisesti on, monellakin eri sovelluksella, samoin Logitech Media Center. Myös synkronointi- ja varmuuskopiointimahdollisuuksia on useita.

TS-451:n voi asentaa virtuaalikoneita, joissa voit pyörittää haluamaasi käyttöjärjestelmää. Näitä voi käyttää USB-näppäimistöllä ja hiirellä niin, että näet toiminnan HDMI-liitäntään kytketyssä näytössä tai sitten muilla koneilla selaimella.

HybridDesk Station luo työpöydän, jossa voit käyttää HDMI:n kautta näkyviä sovelluksia. Näistä voit myös valita, jos haluat tietyt ohjelmat käynnistymään automaattisesti laitteen startissa.

AirPlay-tuki mahdollistaa kuvan ja äänen streamaamisen XBMC-käyttöliittymään. Välittömästi AirPlay-sanasta ahdistuville muistutukseksi se, että myös Android-maailmaan on AirPlay-sovelluksia. Eli vaikka Spotify onkin ihan omana sovelluksenaan ja esimerkiksi Netflixiä ei niin se ei haittaa, voit streamata leffat haluamastasi palvelusta puhelimella tai tabletilla (tai tietokoneella) AirPlayn kautta.

...ja Airplayn kytkeminen päälle, jos aiot hyödyntää sitä.

XMBC:llä ei ole väliä, onko kyse tv-sarjasta, elokuvasta vai kotivideosta, TS-451 vaikuttaa toistavan kaikki mahdolliset tiedostomuodot.

Osaako se tarpeeksi vai liikaa?

QNAP TS-451:n kohdalla oleelliseksi muodostuu se, mikä on oma käyttötarkoituksesi. Jos kaipaat pelkkää yksinkertaista RAID-varmistettua verkkolevyä, yksinkertaisempia ja halvempia ratkaisuja on paljon. Simppelin verkkolevyn kanssa helpoin verkkosoitin on todennäköisesti Apple TV. Tai Apple Airport Express, jos pelkän äänen toistaminen riittää. Samoin, jos olet valmis maksamaan hifihenkisestä lookista ja haluat olohuoneeseen äänettömän ratkaisun, TS-451:ää parempiakin ratkaisuja on olemassa.

Sen sijaan, jos verkkolevysi pitää osata muutakin kuin säilyttää tiedostoja, QNAP:n oman verkkosivun www.qnap.com/i/uk/product/model.php?II=143 tavaaminen kannattaa tehdä huolella ja miettiä, tarjoaako se kaiken, mitä tarvitset. Hyvin todennäköisesti tarjoaa.

IT-miehemme hehkutti TS-451:ä jokaisella tapaamisella enemmän ja enemmän, ja kertoi taas kaikesta uudesta, mitä on sen kanssa tehnyt. Mies, jonka ratkaisut tiedonsäilöntään ovat olleet itserakennettuja Linuxilla pyöriviä PC-koneita tai järeitä teollisuuskäyttöön suunniteltuja räkkikoneita. Ei kai sen suurempaa suositusta tälläiselle voi antaa.

PS. XBMC:n lisäksi kannattaa ehdottomasti plex.tv-vaihtoehtoon, joka sekin on saatavana QNAP:lle.

Lyhyesti: Erittäin monipuolinen verkkolevy, joka ei koreile ulkonäöllään ja tai äänieristysominaisuuksillaan.
Hinta: alkaen noin 500 euroa (ei sisällä kovalevyjä)
Valmistaja: QNAP
Kirjoittaja

2 Comments

  1. ”Valmistajan esitteessä
    ”Valmistajan esitteessä mainitaan myös Full HD -materiaalin transkoodaus lennosta, mutta ominaisuuden hyöty on kyseenalainen kun XBMC toistaa käytännössä kaikki tiedostomuodot.” Tuon transkoodauksen ideana on tukea sellaisia päätelaitteita, joille esitettävä materiaali ei natiivimuodossa sovellu, eli materiaalin reso/kuvataajuus/formaatti/yms. muutetaan lennossa vastaamaan päätelaitteen ymmärtämää muotoa.

    • Samu Saurama

      Ihan hyvä pointti vaikka aika
      Ihan hyvä pointti vaikka aika moni tykki/telkkari taitaakin niellä laajan skaalan erilaisia signaaleja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap