fbpx
Testit

Naim Unitilite-verkkosoitin, Nait 5si -stereovahvistin ja 5si -CD-soitin testissä

Noin 2 500 eurolla voi ostaa kaksi hyvin erilaista Naim-laitteistoa. UnitiLite on yhden laatikon ratkaisu, jossa on radio, stereovahvistin, CD-soitin ja verkkosoitin. Vaihtoehtona on sitten perinnekattaus, Nait 5si -stereovahvistin ja sen seuraksi CD 5si -CD-soitin.

Onko toinen selvästi toista parempi? Ei itsestäänselvästi. Kaikkein oleellisin ero tulee siitä, mitä sinä haluat ja tarvitset. CD-levyjä on lähes kaikilla vielä hurjan paljon, mutta osa meistä on siirtynyt ohjaamaan puhelimella tai tabletilla verkkosoitinta, jossa on koko levykirjasto varastona.

Naim pitää kiinni DIN-liittimestä. Perusteluna ovat mm. lukitus, vain yksi maajohdin ja kaikkien kontaktien kytkeytyminen yhtä aikaa (eikä kuuma karva edellä kuten RCA:ssa).

Pistin kaikki kolme laatikkoa pinoon ja Naimin omat kaapelit takapuoliin kiinni. DIN-liittimillä tehty välikaapeli CD-soittimen ja vahvistimen välille ja NAC A5 -kaiutinkaapelit kohti Aurelia Graphicoita. Ellen mitään muuta oppisi, saisin ainakin selvää laitteiden äänenlaadusta.

Perinteisten ratkaisujen alleviivaus

Tuntuuko, että et kaipaa CD-soitinta? Onko se yhtä steriili tie musiikkiin kuin tietokonekin kun vertailukohtana on älppärin käsittely? Naim on CD-soittimissaan pysytellyt irti tuosta halvasti kolisevan muovisen levykelkan tunnelmaa latistavasta ratkaisusta. Levykelkka ensinnäkin avataan vetämällä käsin kelkan kahvasta, jolloin metallirunkoinen pyöritysmekanismi kääntyy esille.

Lisäksi levyn päälle asetetaan aina pieni magneettikiinnitteinen paino pitämään musiikkikiekko vakaasti paikoillaan. Koska vertailua rimpulakoneistoon on mahdotonta tehdä, on hyvin vaikea sanoa, kuinka paljon nämä ratkaisut vaikuttavat äänenlaatuun. Mutta kyllä niistä vain tulee ihan mielettömän hyvälle tuulelle.

CD 5si:n metallinen levykelkka kääntyy käsin vetämällä esille. Levyn pitää paikoillaan magneettiklamppi.

Vahvistimen äänenvoimakkuussäädin on sekin tuttu potentiometri eli sillä on selkeät ääripisteet eikä nuppi rullaa kierrosta toisensa perään. Vahvistimen lookin kruunaa täysikokoinen 6,3-millinen kuulokeplugi.

Yksi erinomainen piirre Nait 5si -vahvistimessa on AV-tulo, joka voidaan kaukosäätimellä muuttaa volumesäätimen ohittavaksi. Näin AV-vahvistimen etuvahvistinannoista voidaan kytkeä vasemman ja oikean kanavan kaapelit Naimille, josta tulee monikanavaäänella kyseisten kanavien päätevahvistin. Tulos on yksillä kaiuttimilla hyvän erillislaitteiston äänenlaadullinen etumatka musiikinkuunteluun ja yhden napin painalluksella vaihto monikanavaiseen järjestelmään leffoja varten.

AV-tulo on joko normaali tai sitten äänenvoimakkuussäätimen ohittava. Ohittamalla volume saadaan stereojärjestelmä ja kotiteatteri kytkettyä yhteen kaiutinsettiin.
Modernin maailman mahdollisuudet

UnitiLite:n mukana tulee perinteinen muovikalikka, jota kutsutaan kaukosäätimeksi. Sellaisia näki ensimmäisen kerran kun väritelevisiot olivat yleistyneet. Minä olin silloin jo melkein kymmenen vanha. Kun musiikkia kuunnellaan verkkolevyn satojen albumien varastosta ja nettiradioista, on perinteinen kaukosäädin helisemässä. Jonka takia Naimillakin on ilmainen n-Stream-sovellus iOS-käyttöjärjestelmälle. Android-versio on vasta tulossa, mutta sentään tulossa. Aikatauluksi on luvattu ”vuonna 2013”.

n-Streamissa on kaksi hienoa puolta. Ensimmäinen on se, miten sujuvaa sillä on ohjata UnitiLiten kaikkia toimintoja ja kaivella musiikkia moderneilta väyliltä. Käyttöliittymä miljoonan nettiradiokanavan tulvaan tosiaan on kiitettävän selkeä ja sujuva. Samoin tiedot kanavasta saa esille helposti.

Kuten radiokanavien kanssa aina, suuri osa on aivan hirveää kuraa. Jotkut äänenlaadullisesti, jotkut sisällöllisesti ja onnistuneimmat kummallakin osa-alueella. Mutta on niitä hyviäkin radiokanavia. Sellaisia, joilta virtaa hyviä kappaleita yksi toisensa jälkeen ja äänenlaatu on kunnossa.

”UnitiLite tukee FLAC-
ja ALAC-muotoja aina
192kHz/24bit-laatuun asti”

Käyttämällä n-Streamin UPnP Compatibility Modea toimi yhteys serverinkin kanssa ongelmitta. Omalle palvelimelle tallennettu musiikki on laadukkaampi, sekä äänenlaadullisesti että välillä sisällöllisesti, vaihtoehto nettiradioille. Vasta puhelimeen asennettu iOS7 on siinä suhteessa hankala, että kaikkien sovellusten tekijöiden pitää hioa omat koodinsa uuden käyttöjärjstelmän hiomiseksi.

UnitiLite tukee sekä pakkaamatonta WAV-formaattia että häviöttömiä FLAC- ja ALAC-muotoja aina korkearesoluutioiseen 192kHz/24bit-laatuun asti. Tietysti myös toisen ääripään MP3:t soivat sujuvasti. UnitiLiten kanssa niiden äänenlaadulliset vajavaisuudet käyvät vain valitettavan selkeiksi.

n-Streamin toinen hauska puoli on se, että sovelluksen ulkoasu on vahvaa ja aitoa Naimia. Highend-brändeilläkin fyysinen kaukosäädin on harvoin merkin tyyliä vahvasti viestivä, mutta n-Stream on aivan Naimio.

CD:ltä, verkkoon ja takaisin CD:lle

Aloitan siitä, että kuunteli näitä laitteita miten päin vain, ne kuulostavat hyvin samankaltaisilta. Eivät identtisiltä, mutta samankaltaisilta. Keskittyneessä kuuntelussa ja tutussa tilassa tutuilla kaiuttimilla UnitiLiten ja Nait 5si + CD 5si -yhdistelmän äänenlaadullinen järjestys kävi aivan selväksi.

”CD- ja verkkotoisto
samalla laitteella
Eroja on.”

Tämän testin mielenkiintoisin kohta oli oikeastaan juuri verrata samalla laitteella CD-toiston ja verkkotoiston eroja. Ja eroa on. UnitiLiten äänensävy levyltä ja verkosta on hyvin samanlainen, siitä en saa kuuntelemalla mitään oleellista eroa. Mutta rytmipuolessa verkkotoisto vetää selvän kaulan.

UnitiLiten CD-soittimella äänessä on skarppia herkkäliikkeisyyttä ja yleissävy on miellyttävän lämmin. Läsnäoloa on selvästi keskivertoa intiimimmin ja hyvät äänitteet tempaavat kunnolla mukaansa. Bassopää piirtää pehmeää mattoa, joka luo täyteläisen pohjan kaikelle musiikille, mutta ei kuitenkaan peitä keskialuetta yhtään alleen.

Streamaamalla saadaan kuitenkin lisää vauhtia ja verrokkina CD-soittimella musiikki tuntuu kulkevan verkkaisemmin ja epämääräisemmin. Serveriltä soiteltaessa rumpalin tekemisten George Bensonin Beyond The Blue Horizonilla ovat iloisia ja innostavia, CD:llä ne enemmänkin vain ovat siellä, mutta meno ei ole yhtä tarttuvaa. Verkkotoistolla syke ei ole vain skarpimpi ja selkeämpi vaan myös soittajien taidot paremmin esille tuova. UnitiLiten CD-soittimella musiikki vain enemmän virtaa siinä missä saman laitteen verkkotoistolla saadaan selkeä tunne siitä, miten muusikot koko ajan aavistuksen verran varioivat rytmiä.

”Transistoreja ymmärtämätönkin
saattaa valita CD 5si:n
putkiensa eteen.”

Sitten siirtyminen Nait 5si:n ja CD 5si:n erillislaitteistoon. Hyppäys on vielä suurempi kuin äsken. Myös rytmipuolella, jossa sekä tarkkuus että vauhti harppaavat vielä askeleen eteenpäin. Lisäksi yleinen äänensävy muuttuu hieman rauhallisemmaksi, UnitiLite tuntuukin tähän verrattuna nostavan ässiä pintaan vaikka asiaan ei äsken kiinnittänyt huomiota.

Eroa on myös läpikuultavuudessa ja elävyydessä, kummatkin hyppäävät eteenpäin erillislaitteiden kanssa. Ja koska Nait 5si ja CD5si ovat stereokuvallisestikin selkeästi piirtäviä saattaa sweetspotissa istuja keskittyä vain siihen. Koneissa on kuitenkin paljon enemmän. Ne saavat musiikin sykkimään hienosti ja houkuttavasti. Minun on helppoa kuvitella, että nekin musiikinystävät, jotka eivät transitorivahvistimista ymmärrä yhtään mitään saattavat valita CD 5si:n putkiensa eteen.

Vapaa valinta

Joskus aikaisemmin Naimin laitteiden kanssa kaiutinvalinta on kriittistä tai homma meni pipariksi. Nait 5si:n kanssa tilanteesta on päästy kokonaan eroon, Graphica ei aiheuta pikku-Naimeille minkäänlaisia ongelmia. Eivätkä parit muutkaan, joita vahvistimen perässä koitin.

Kevyemmän UnitiLiten perässä skarppisointisen kaiuttimen yläpää on aavistuksen räväkästi iskevä, mutta asia on helposti korjattavissa valitsemalla saman aavistuksen verran rauhallisemmin soiva kaiutin.

Kuulokkeidenkin kanssa sekä UnitiLite että Nait 5si toimivat hyvin. Selvää eroa koneiden välillä ei ole vaikka järeä täyskokoinen kuulokeliitin Naitin etulevyssä mielikuvia siihen suuntaan loisikin. Ja on mahdollista, että kuormaltaan hankalammat luurit olisivat tuoneet eroja. Laadukas, mutta vahvistimelle helppo AKG K601 toimi kummankin vahvistimen kanssa ongelmitta.

Naimin vahvistimen mukana tulevat aina merkin omat banaaniliittimet eikä muiden käyttöä suositellakaan.

Siinä, missä kaiutinkuuntelussa erot olivat UnitiLiten ja Nait 5i:n välillä selvästi kuultavissa, kuulokkeilla soundierot ovat aivan nyansseja. CD 5si ja Nait 5si ovat ääneltään suuremmat kuin UnitiLite, mutta vain vähän. Yleisluonne on yhden laatikon ratkaisua avoimempi, tila piirtyy sekä tarkempana että suurempana. Muutamalla äänitteellä kuulee myös sen, että Nait 5si:llä auktoriteettia on hieman enemmän.

Absoluuttisella asteikolla voi sanoa, että kummankin kuulokeannot ovat kunnollisia. Erillinen kuulokevahvistin ei ole ollenkaan välttämätön kuten joidenkin laitteiden, joissa kuulokeanto on tehty halvalla jännitejaolla kaiutinannoista. Toisaalta, ahkera luurikuuntelija varmasti arvostaa hyvän erillisen kuulokevahvistimen tuomaa parannusta äänenlaatuun.

Mahdoton valinta

UnitiLite ja sen monipuolisuus vai puristinen Nait 5si ja CD 5si? Laitteiden kanssa viettämäni ajan keikuin jatkuvasti puolelta toiselle. Vuoronperään hymyilin leveästi kun löysin jotain uutta hauskaa UnitiLitellä nettiradiokanavista (1 Mix Radion trance oli niitä hyväntuulisimpia, toinen tiukkaan tarttuva oli Swiss Groove) ja sitten taas perään hehkuin sille, miten hyvä ääni Naitissa ja CD:ssä on. Samoin se, että Nait 5si ja CD 5si ovat erinomainen äänenlaadullinen askel eteenpäin kotiteatterilaitteiston seuraan kytkettynä, on varteenotettava pointti.

Periaatteessahan valintaongelmaa ei ole koska Naimilla on kaksi järeämpääkin kaikki yhdessä -laitetta, NaimUniti 2 ja SuperUniti (jossa tosin ei ole CD-soitinta enää mukana). Nuo askeleet tuovat mukanaan selvät hyppäykset äänenlaadussa ja mahdollistavat saman verkkomusiikista nauttimisen kuin UnitiLite. Mutta piti kai vertailla näitä kahta järjestelmää keskenään.

Minä en tiedä, en tosiaan osaa valita. Ainoa, mitä osaan sanoa on se, että pitää ehdottomasti kokeilla SuperUnitiakin.

Lyhyesti: Puristii nauttii äänenlaadusta ja menettää hieman monipuolisuutta, modernisti toisinpäin.
Hinnat
Naim Nait 5si: 1 290 euroa
Naim CD 5si: 1 390 euroa
Naim UnitiLite: 2 690 euroa (virittimellinen malli)
Maahantuoja: Kruunuradio

Naim-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap