fbpx
Testit

Murean Artome Cinema -3.1-kaiutinjärjestelmä testissä

2014 Asuntomessuilla huomiota herätti hyvin soiva huonekalu. Murean Artome on nimenomaan huonekalu, mutta mikä huonekalu, se on jo vaikeammin määriteltävissä. Muotokieli tuo ensimmäisenä mieleen TV-tason, mutta jotenkin se tuntuu halventavalta tälle tuotteelle. Artome kun on mahdollisimman kaukana siitä kontaktimuoviviilulla peitellystä halpahuonekalukaupan kapineesta, joka hankitaan littutelkkarin alle.

Ensinnäkin Artomesta on kaksi tai oikeastaan neljä versiota. Pelkkä Artome on kaksikanavainen, kaiuttimet on päädyissä. Artome Cinema -mallissa on myös keskikanavan kaiutin, identtinen vasemman ja oikean kanssa. Sisällä molemmissa on tilaa elektroniikalle ja haluttaessa osan tilasta voi hyödyntää Murean omalle Artomea varten teetetylle subwooferille.

Meillä ei ole kotona televisiota joka huoneessa, emmekä edes ymmärrä, miksi jotkut ylpeilevät sillä, että heillä on. Musiikkia sen sijaan on kiva kuunnella monessakin tilassa. Kaksikanavainen Artome sopii ihan nappiin takkahuoneeseen tai vaikka eteiseen, jos siltä tuntuu. Kolmen kaiuttimen Cinema-malli tietysti tuntuu luonnollisemmalta yhdistää kuvaan. Mutta pakkoko sen päälle on silti telkkaria kammeta. Entäs jos koko Artomen takana oleva seinä täyttyisi projektorin heijastamasta kuvasta?

Kritiikkiä?

Tiedän rakennetta moititunkin. Kaukosäätimen säde kun ei puisen etulevyn läpi sellaisenaan kulje, tarvitaan erillinen anturi ja toistin, jotka jatkavat kaukosäätimen signaalin ulkomaailmasta laitteelle. Toinen motkotuksen aihe on se, että ovet vaativat avautuessaan korkeussuunnassa tilaa eli hurjan korkeita AV-vahvistimia ei Artomen sisälle sullota. Mutta entäs se toinen puoli, miksi näihin ratkaisuihin on päädytty.

”Ei toimi kaukosäädin
ja liian matalakin on.
Miksi?”

Kun etulevyt ovat massiivisia, ne luovat rakenteen kaiuttimille oikean fyysisen suuren etulevyn, jota käytetään hyväksi. Kaikkein pahimpia akustisesti kun ovat ne resonansseja hurjasti herättävät avoimet lokerot, joita sisustusystävällisissä kaiuttimien ja hyllyjen yhdistelmissä usein on. Vaan ei Artomessa.

No mutta se korkeustilaa syövä ovi on kuitenkin tyhmä! Ei ole, se huolehtii laitteistosi hyvinvoinnista sinun puolestasi. Kaikki viihde-elektroniikka vaatii jäähdytystä ja jos kaiuttimille parhaimmillaan yli puoli kilowattia puskeva vahvistin sullotaan liian ahtaaseen lokeroon, se paistuu. Toimii toki jonkin aikaa, mutta alkaa oireilla ehkä puolen vuoden, vuoden tai parin päästä. Sen sijaan, että toimisi vuosia ongelmitta.

Helposti syytetään huonoa laitetta eikä ajatella, että se on istunut koko ajan niin ahtaasti, että sisälämmöt saattavat olla moninkertaiset suunniteltuun ajateltuna. Lukee se tilantarve kaikkien laitteiden käyttöohjeissa, mutta kun kukaan ei lue niitä ohjeita.

Sisälmysten ruodinta

Tyypillisesti tälläisen huonekalun ostaja ei ole samalla tavalla kiinnostunut käytetyistä teknisistä ratkaisuista kuin varsinainen hifiharrastaja. Hyvä ääni ja kaunis muoto riittävät. Artomen tekniikassa on vain monta hyvin mietittyä puolta joten käyn ne läpi. Sen jälkeen hifiharrastajakin hyväksyy Artomen helpommin olohuoneeseen ja harrastaa monimutkaisempia asioita jossain erillisessä tilassa.

Murean Artomen kaiuttimet ovat koaksiaalielementtiin pohjautuvia. Erinomainen valinta silloin kun kuuntelijoita on monessa suunnassa.

Kotimaisen, mutta maailmallakin hyvin arvostetun Penaudion Sami Penttilä vastaa kaiutinsuunnittelusta. Lähtökohtana toimii 4,5-tuumainen koaksiaalielementti. Koaksiaalisuus (co-axial) tarkoittaa, että diskantti ja bassokeskiääninen säteilevät samasta pisteestä. Diskantti on siis bassokeskiäänisen kartion pohjalla ja kartio toimii diskantille loivana torvena. Torvi vähentää diskantin tehontarvetta, parantaa siis sen hyötysyhdetta, ja helpottaa sovitusta keskiäänielementtiin.

Artomen sisälle asetettavassa kaiutinkotelossa elementti osoittaa yläviistoon, jottei sen ääni käy turhaan liian tummaksi. Ratkaisu myös vähentää tipan suoraa ääntä sotkevaa heijastusta lattiasta.

Koaksiaalielementin etu vahvistuu juuri silloin kun ei istuta koko aikaa parhaalla paikalla, sweet spotissa. Kun ääni lähtee koko taajuusalueella yhdestä pisteestä, ei kuuntelijan paikan muutos aiheuta mitään sivuoireita eri kaiutinelementeistä lähtevän äänen summautumisen kanssa. Toisin sanoen taustamusiikkikäytössä ja leffoilla, joita usein katsoo yli yksi se on erinomainen ratkaisu.

Subwooferin elementti ei ole halkaisijaltaan hurja, vain 6,5-tuumainen. Pitkäiskuinen kyllä, mutta isompi juju on bandpass-kotelorakenteessa. Bandpass eli kaistanpäästö toistaa vain kapeahkon kaistan, mutta kotelokokoon nähden hyvällä herkkyydellä. Artomen subbari potkaiseekin tarvittaessa varsin lujaa. Subwoofer on Aura Audion valmistama eli kotimaista osaamista sekin.

Esitteissä tuotteen hyvyys perustellaan monenlaisilla teknisillä ratkaisuilla. Monella rakenteella vaan voidaan tuottaa niin helmiä kuin sontaakin. Vain kuuntelemalla selviää, mikä on todellisuus.

”Komapaktit kaiuttimet hyödyntävät
lattian läheisyyttä mainiosti.”

Miellyttävästi potkaisevat

Komapaktit kaiuttimet hyödyntävät lattian läheisyyttä mainiosti. Basson potkussa on selvästi enemmän voimaa ja uskottavuutta kuin marketin halpasarjan subwooferissa. Ja nyt siis ei vielä ollut se Artomen oma subwoofer kytkettynä ollenkaan.

Ok, toki lattian läheisyys on hankala asia mille vain kaiuttimelle, mutta kyllä kaiutinosan suunnittelija Sami Penttilä on vetänyt näiden kanssa muutamankin hihakortin esille. Artikulaatio on selkeää, ässät eivät ole ihan yhtä puhtaita kuin hyvässä studioakustiikassa tarkasta monitorikaiuttimesta, mutta annettakoon se anteeksi kun huomioidaan tämän kaiutinjärjestelmän päätarkoitus.

Ai ei anneta anteeksi? No sitten ei auta muu kuin saada ensin olohuoneen akustiikka sinne laadukkaan studion tasolle.

Puheääni kuulostaa hyvin luonnolliselta ja Don Johnson Big Bandin Support De Microphones -levyn monenlaiset tehosteet kuuluvat vaivattomasti ja luovat juuri sen tunnelman, johon pyritäänkin. Vaihekikkailut, panoroinnit ja yksinkertaisesti äänensävyä manipuloivat jujut vievät rahilla mukaavasti lepäävät jalat hyvään sykkeeseen.

Laitetilan yläreunaan avautuva ovi varmistaa, ettei Artomen sisälle laita liian kookkaita laitteita.

Yleinen äänensävy on selkeä ja neutraali, mutta sopivasti helppoon ja miellyttävään puoltava. Ei Murean Artome yritä pussittaa jokaista lempilevyäsi vaaleanpunaisen hattaran kanssa yhteen, soi vain mukavan leppoisasti. Tiukin puristi sanoisi, että Artome soi vähän kaupallisesti. Mutta edes minun korviini tulos ei ollut korostetun loudness-henkinen (paljon bassoa, paljon diskanttia ja ihmisääni hukassa).

Sijoitukseensa suunniteltu

Jos Artome toimii TV-tasona niin se tuppaa yleensä päätymään pääsohvasta katsottuna huoneen vastakkaiselle puolelle eli ainakin kolmen-neljän metrin päähän. Silloin stereokuva napsahtaa hyvin kohdalleen kahdellakin kaiuttimella kuunneltuna. Tämä tiedoksi myös heille, jotka miettivät kaksikanavaista versiota tuotteesta.

Ihan parin metrin päästä kuunneltaessa keskelle miksattu solisti tapaa vähän muljahdella puolelta toiselle (verrattuna laadukkaaseen normaaliin kaiutinpariin hyvässä akustiikassa). Tähän auttaa hyvin se, että Artome Cinemalla valitsee musiikinkuuntelussa AV-vahvistimesta Dolby Pro Logic II Music -tilan. Se ei kikkaile mitään ylimääräistä, mutta ottaa keskikanavan kaiuttimen luonnolliseksi osaksi äänikuvan muodostamista.

”Leffat, pelit ja TV-sarjat toimivat
Artomella erinomaisesti.”

Ja jos Artomesi on ilman näyttöä vaikka takkahuoneen sivuseinällä soittamassa taustamusiikkia niin silloinhan stereokuva ei muutenkaan ole se asia, jota haetaan.

Onko se vain musiikille?

Ei, ei tietenkään ole. Mutta musiikilla on helpointa keskittyä siihen, miten toimiva äänipuoli on – kun kuva ei ole viemässä huomiota. Leffat, pelit ja TV-sarjat toimivat Artomella erinomaisesti. Casino Royale -Bond soittimeen ja elokuviin.

Artome Cineman oikea, laadukas ja pääkanavien kanssa identtinen keskikanava on elokuvilla hyvin oleellinen asia. Aito keskikanava sekä lukitsee dialogin keskelle oikeaan paikkaan että parantaa sen selkeyttä halparatkaisujen virtuaaliversioihin verrattuna. Toki surroundkanavat (esim. valmistajan ihan muualle alunperin tarkoittamat Amb5-pienokaiset) toisivat vielä vähän lisää leffatunnelmaa, mutta hyvin toimiva 3.1 ei ole ollenkaan huono ratkaisu.

Se musiikilla erottuva tipan pintaan nouseva ässä tuo taas leffalla lähinnä selkeyttä artikulaatioon.

Artomen oma subwoofer on mahdutettu varsin tiukkaan pakettiin. Se tarkoittaa, että ihan kaikkea ei saada. Kompromissi on nyt valittu niin, että hardcore-harrastaja hankkii maanjäristysten imitointiin erillisen pakastearkun kokoisen subwooferin ja sisälle mahtuva malli tarjoaa tiukkaa potkua ja riittävän paljon äänenpainetta isompaankin tilaan, mutta ei toista ihan alimpiin vavahduksiin saakka.

Lisävarusteena saatava subwoofer ei ole älyttömän suuri, mutta potkaisee varsin lujaa.

Itse subwooferissa ei ole mitään säätöjä, kaikki hoidetaan AV-vahvistimen bassonohjauksella. Kolme etukanavaa pieniksi ja subbari päälle, siinä se. Soundiltaan subbari on mehevä, voimakkuudeltaan helposti AV-vahvistimen säädöillä sopivaksi ruuvattava ja tarvittaessa todella kovaa potkaiseva vaikka kompakti onkin.

Toimiston pikkutöllön kanssa mieleen nousi sama ajatus useampaankin kertaan. Monelle tämä on selkeästi TV-taso. Miksi? Laita se mieluummin vitivalkoisen tasaisen seinän eteen ja ammu tykillä ainakin Artomen levyinen kuva suoraan siihen seinälle, ellet halua erillistä valkokangasta. Artomen ääni on nimittäin varsin iso ja vasta oikeasti iso kuva tekee sille oikeutta.

Monikäyttötuote

Kun testiyksilö oli kolmella kaiuttimella ja subbarilla niin aika paljon käytin Blu-ray-materiaalia sen testaamiseen. Tavallaan harmi. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin mielelläni sullonut kapineen jonnekin seinustalle ja käyttänyt sitä musiikintoisimena samalla kun teen muita asioita.

Artome toimii tosiaan aivan yhtä hyvin tyylikkäänä huonekaluna, joka on seinustalla ja täyttää huoneen musiikilla kuin kuvan seuraan istutettuna ja kotiteatterin etukaiuttimina ja subwooferina. Jos te murehditte sitä, että Artome Cinemassa on vain kolme kanavaa ja subbari niin lohdutuksena voin sanoa, että se keskikanava on kuitenkin kymmenen kertaa tärkeämpi kuin surroundit. Ja etenkoin tärkeää on, että se keskikanavan informaation toistava kaiutin on hyvälaatuinen. Kuten tässä tapauksessa on.

Uskon, että Artomelle on huomattavan paljon tilausta kodeissa. Se hoitaa musiikkintoiston kunnialla ja Cinema-malli vie elokuvilla, TV-sarjoilla ja peleillä paljon pidemmälle tarinaan kuin erilliselle TV-tasolle asetetut peruslaatuiset irtokaiuttimet pystyvät – ilman mitään näkyvää johtosoppaa ja irrallisia palikoita.

Edit: Kuvat päivitetty valmistajan pyynnöstä.

Lyhyesti: Tyylikäs kotimainen huonekalu, joka soi hyvin niin kaksi kuin useampikanavaisenakin.
Hinta
Artome 2.0: 3 295 euroa
Artome 2.1: 4 295 euroa
Artome Cinema 3.0: 4 095 euroa
Artome Cinema 3.1: 4 995 euroa
Valmistaja: Murea

Murean-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap