fbpx
Testit

Klipsch Flexus Core 200, Sub 100 ja SURR 100 kotiteatteri testissä

Ei se perus-soundbar

Klipschin Flexus Core 200 sisältää vain oleellisen määrän kaiutinelementtejä ja on sirolinjainen ratkaisu TV:n alle. Äänellisesti se kuitenkin yllättää useammallakin tavalla jo ennen surroundkaiuttimien ja subwooferin lisäämistäkin.

Epäilys soundbarin äänenlaadusta ja uskottavuudesta oli enemmän kuin vahva ja sain yllyttää itseäni muutamankin kerran aloittamaan järjestelmän testausta. Yli 30 vuotta isoa kuvaa oman kotiteatterin pohjana ja terästys laadukkaista hifikaiuttimista rakennetulla monikanavaäänellä ei ole helppo startti sellaiselle… niin, soundbarille.

Keskityin vinoilemaan mielessäni soundbar-paketin Authentic American Audio -tekstille. Made in China kun kuitenkin on ja tässä tapauksessa Onkyon elektroniikalla. No, alunperin japanilainen Onkyo toki kuuluu nykyään osittain VOXX Internationalille, joka on jenkkiläinen firma. Taustoista viis, oleellista olisi, millainen kotiteatteri saadaan pakattua ylikokoiseen patonkiin ja terästettyä parilla vähän croissanttia isommalla surroundkaiuttimella + subbarilla.

klipsch flexus 200 kaiutinelementit
Klipsch Flexus Core 200:n rakenne valmistajan havainnekuvassa.

Järkevät tekniset ratkaisut

Klipsch Flexus Core 200 -soundbarissa on kaksi 4-tuumaista bassoelementtiä ja varsin tukeva kotelo. Siltä voi siis odottaa oikein asiallista bassotoistoa ja valmistaja lupaakin bassojen ulottuvan 43 hertsiin – alemmas kuin monessa passiivisessa hifilaatuisessa jalustakaiuttimessa. Soundbarin yläpinnassa olevien nelituumaisten vieressä on 2,25-tuumaiset laajakaistaelementit osoittamassa yläetuviistoon. Dolby Atmos -äänen kattokanavien signaali heijastetaan näistä katon kautta kuuntelupaikalle. Samanlaiset laajakaistaelementit ovat myös etulevyn reunoilla hoitamassa vasemman ja oikean kanavan signaalit.

klipsch flexus core 200 kaitinelementit 1043b
Core 200 -soundbarin yläpinnassa näkyy sekä Atmos-kanavan 2,25-tuumainen laajakaistaelementti että nelituumainen bassoelementti.

Välillä kokeneetkin harrastajat laittavat kotiteatterin keskikanavaksi jonkun vasenta ja oikeaa rimpulamman mallin, vaikka se keskikanava toistaa helposti kaksi kolmasosaa koko ääniraidan materiaalista. Klipsch on hoitanut tässä tapauksessa homman kiitettävän hienosti ja keskikanava onkin se kaikkein paras: kaksi 2,25” elementtiä ja 19mm eli 3/4-tuumainen torvikuormitettu diskantti niiden välissä. Eväät dialogin laadukkaaseen toistoon ovat siis kunnossa.

Flexus SURR 100 -surroundkaiuttimissa käytettävä kaiutinelementti on kolmetuumainen laajakaista, mikä on toimiva ratkaisu ja painottaa järkevästi keskialueen sekä korkeiden taajuuksien toistoa, matalat kun voidaan hoitaa soundbarin bassoelementeillä tai subwooferilla. Tietysti oikea kaksitie erillisellä diskantilla ja bassokeskiäänisellä olisi ollut tässä hintaluokassa toivottava ratkaisu, mutta kuuntelemalla selviää, miten SURR 100 -pari toimii.

klipsch flexus surr 100 1042
Flexus SURR 100 -surroundeissa virtajohto ei jää törröttämään ja takaseinässä on kiinnitys kierrettävälle seinätelineelle.

Subwooferissa on kymppituumainen bassoelementti noin 34-senttiä kanttiinsa olevassa suljetussa kotelossa. Subbarin vahvistin pystyy syöttämään elementille 80 wattia jatkuvaa ja 160 wattia hetkellistä tehoa, mikä riittää moneen tarpeeseen. Nykysubwoofereissa saattaa olla useiden kilowattien tehoisia vahvistimia ja se ohjaa ajattelemaan, että vain sellaisella pärjää. Hyvin pärjää vähemmälläkin ja kun subbari on suunniteltu nimenomaan Klipsch Flexus -soundbarien seuraan eikä Finnkinon saleihin, tuo tehomäärä on pitkälle riittävä.

Valmistaja myös muistuttaa, että kahdella sopivasti sijoitetulla subwooferilla saadaan oleellisesti tasaisempi bassotoisto – parempi basson laatu ilman tyypillisiä bassoalueen tiettyjen taajuuksien vaimentumia. Flexus-järjestelmä tukeekin kahta subwooferia, mikä on erinomaisen hienoa. Ja tottakai se tuplasubbaristo tarjoaa enemmän äänenpainettakin paremman laadun lisäksi.

klipsch flexus sub 100 edesta 1049b
SUB 100 on testaajan silmiin vähän liian muovisen tietokonesubbarin näköinen, mutta todellinen suorituskyky on hintaisekseen tosi hyvä.

Flexus Core 200 -soundbarille valmistaja ilmoittaa vahvistintehoksi 185 wattia ”system power” eli yhteensä kaikille kanaville. Flexus SURR 100 -surroundeille taas 50 wattia. Mitä se tarkoittaa? No ei oikeastaan mitään, pelkkä teholukema ilman tietoa kaiuttimien herkkyydestä ei kerro yhtään mitään – korkeintaan jotain tulevasta sähkölaskusta. Äänenlaatuun asia ei vaikuta ja puhdasta ääntä järjestelmästä saa riittävästi.

Hyvin puhdas dialogi ja selkeä soundi

Testipaikka toimistolla ei ollut aivan optimaalinen koska tilassa on akustiikkakatto. Kaikki ratkaisut, joissa kattoon asennettujen kaiuttimien sijaan kuuntelijan yläpuolelta tuleva signaali heijastetaan pääkaiuttimien päällä yläviistoon osoittavilla kaiuttimilla, tarvitsevat tietysti katossa pinnan, joka heijastaa. Akustiikkakatto imaisee suurimman osan heijastuksesta pois, joten normaalikodissa Flexus Core 200 toimii testitilannetta oleellisesti paremmin. Sitten härkää sarvista, striimauspalveluista ohjelmaa ruudulle ja Klipsch Flexus hoitamaan ääniraidan.

Ensimmäinen yllätys on dialogin puhtaus. Hyvin selkeää ja hyvin ymmärrettävää, luonnollisesti artikuloivaa ihmisääntä on ilo kuunnella.

Ensimmäinen yllätys on dialogin puhtaus. Ei halpaa muminaa ja kuminaa, ei rosoista tai kihisevää diskanttitoistoa. Hyvin selkeää ja hyvin ymmärrettävää, luonnollisesti artikuloivaa ihmisääntä on ilo kuunnella. Kapean soundbarin soundimaailma jää luonnollisesti suppeammaksi kuin kolme kertaa leveämmälle aseteltujen erilliskaiuttimien kanssa tapahtuisi, mutta toisaalta soundbarin kattoa kohti suunnatut Atmos-kaiutinelementit vähentävät pistemäisyyttä hyvin. Kovakattoisessa tilassa efekti olisi vielä oleellisesti vahvempi.

Sopivalle voimakkuudelle säädettynä surroundkaiuttimet myös laajentavat tilavaikutelmaa huomattavan paljon. Ennakkoluulo niiden äänenlaadun vajavaisuudesta laajakaistaelementin käytön takia oli vain ennakkoluulo. Pelkkä soundbar toimii yllättävän mukavasti leffamateriaalilla, mutta surroundkaiuttimien lisääminen kyllä vahvistaa leffatunnelmaa ja äänimaiseman aitoutta. Jos vain mahdollista, nappipaikka surroundeille on kuuntelupaikalta jotakuinkin suoraan sivuille ja mieluummin kauemmas kuin lähemmäs.

Klipsch Flexus SUB 100 säätyy automaattisesti järjestelmään poistaen oleellisen osan bassokuormitusta soundbarilta ja SUB 100 toistaa kontrolloidulla voimalla varsin alas.

Tuntuu itsestäänselvyydeltä sanoa, että subwooferin lisääminen järjestelmään tuo lisää uskottavuutta. Ei vain ole itsestäänselvää, että niin käy etenkään halvempien sarjojen kanssa. Joskus tuntuu, että subwoofer tuo vain lisää bassoa – enemmän yksinuottista kuminaa ja muminaa, mutta ei paranna sen ulottuvuutta tai laatua yhtään. Klipsch Flexus SUB 100 säätyy automaattisesti järjestelmään poistaen oleellisen osan bassokuormitusta soundbarilta ja SUB 100 toistaa kontrolloidulla voimalla varsin alas. Valmistajan ilmoitus on 26 Hz, mikä tuntuu testimateriaalien perusteella hyvin realistiselta.

Veikkaan, että osa halpojen soundbarien käyttäjistä voi Klipschin Flexus -paketilla jäädä jopa ensialkuun kylmäksi. Bassotoisto kun on kontrolloitu, halpasarjonen ylenpalttiseen aina pintaan liimattuun paksuuteen tottuneelle Flexuksen jäntevyys, selkeys ja luonnollisuus voivat kuulostaa liian erilaiselta. Vaan laatuun tottuu äkkiä, hampurilaiseen ei enää kaipaakaan puolta litraa ketsuppia, jotta se maistuu tutulta. Jos jotain moitittavaa subbarista pitää sanoa, sen ulkonäkö tuo minulle mieleen kuultua äänenlaatua oleellisesti halvemman tuotteen.

klipsch flexus core 200 liitannat 1046b
Core 200 -soundbarin liitännät. Subwoofer-liitäntä mahdollistaa minkä vain subarin kytkemisen, mutta merkin oma Flexus SUB 100 on tietysti se, jolle signaali siirtyy langattomasti.

Sen lisäksi, että TV-ohjelmissa ja elokuvissa Flexus toimii hyvin, pelimaailmassa laadukas monikanavaääni tuo todella paljon uskottavamman ja immersiivisemmän tunnelman kuin mihin television omilla kaiuttimilla päästäisiin. Ensinnäkin tietysti se, että puhdas ja luonnollinen ääni saa kaiken kuulostamaan, no, luonnolliselta eikä kaiuttimista tulevalta. Kuuntelijan ympäröivä surroundääni sitten nostaa kaiken tunnelman oleellisesti vahvemmaksi, mitä vain pieneltä alueelta tulevalla äänellä on mahdollista. Flexuksen soundi on niin hyvä, että sillä kuuntelee musiikkinsakin sujuvasti – se on ollut osalla soundbareista iso kompastelun paikka.

Soundbar-paketti vai ”oikea kotiteatteri”?

Miten hyvä Klipsch Flexus -kotiteatteri on? Soundbar, surroundit ja subwoofer maksavat kuitenkin artikkelia kirjoitettaessa yhteensä noin 1400 euroa, sillä rahalla voisi saada peruslaatuisen kotiteatterivahvistimen ja 5.1-kasan perinteiseltä näyttäviä kaiuttimia.

klipsch flexus kaukosaadin 1052b
Flexus Core 200:n mukana tulee koko järjestelmää ohjaava kaukosäädin.

Flexus ei tietenkään pese optimaalisista osista kasattua ja ammattilaisen asentamaa + säätämää kotiteatteria, mutta kuulostaa todennäköisesti oleellisesti paremmalta kuin asiaan perehtymättömän kuluttajan vain paikoilleen nostama joku saman hintainen laitteisto. Oikeat säädöt ja asetukset kun ovat kuitenkin monikanavalaitteiston toimivuuden kulmakivi. Hienon ja kalliinkin järjestelmän soundi on poskellaan, jos säädöt ovat ihan poskellaan.

Flexuksen suorituskyvyssä ei suoraan sanottuna ole mitään vikaa – se on yllättävän hyvä.

Silti, Flexuksen suorituskyvyssä ei suoraan sanottuna ole mitään vikaa – se on yllättävän hyvä. Dialogi toistuu todella hienosti: selkeästi ja miellyttävästi. Flexus Core 200 ei myöskään kuulosta niin ”suppealta”, mitä sen leveys tai siis leveyden puute verrattuna oikeisiin kotiteatterikaiutinasennuksiin voisi antaa ymmärtää. Bassotoisto on hämmentävän hyvä tässä hintaluokassa, SUB 100 on ehdottomasti kuutio paikoillaan, mutta ilman sitäkin basson laatu on hyvä – ulottuvuutta ja äänenpainevaroja on vain selvästi vähemmän. SURR 100 -surroundkaiuttimet ovat ehkä kokonaisuuden vähiten kriittiset, mutta jokainen ne hankkiva on varmasti onnellinen tilavaikutelman parantumisesta verrattuna pelkkään soundbariin.

Voisinko minä, 27 vuotta hifialalla työkseni ollut, toistaa leffojeni ja töllösarjojeni soundit tällä kokoonpanolla? Oikein hyvin voisin, ei ahdistaisi yhtään.

Lyhyesti: Äänenlaadultaan hyvä ja varsin vähän tilaa vievä ratkaisu niin monikanavaäänen kuin musiikinkin toistoon.

Hinnat

Klipsch Flexus Core 200: 609 euroa

Klipsch Flexus SUB 100: 409 euroa

Klipsch Flexus SURR 100: 389 euroa parilta

Maahantuoja: Loud Group Oy

Klikkaa tästä katsoaksesi Klipsch-jälleenmyyjäsi.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap