fbpx
Testit

Jamo DS7 -Bluetooth-2.1-aktiivikaiutinjärjestelmä

Ilmavaa highendiä normaalikuolevaiselle

Veistokselliset dipolina toimivat pääkaiuttimet, jykevä subwoofer ja modernit liitännät Bluetootheineen. Erikoinen ja erikoisen hauska resepti 2.1-kaiutinjärjestelmälle.

Aiheesta 2.1-kaiutinjärjestelmä on vaikea kuvitella kenenkään taikovan mitään erikoisen poikkeuksellista ja hätkähdyttävää. Jamon idea lainata DS7-2.1-järjestelmän pääkaiuttimiin ulkonäkö ja perusrakenne omasta R909-dipolistaan (dipoli on rakenne, jossa kaiutinelementti on pelkässä levyssä ja säteilee ääntä sekä eteen- että taaksepäin) on kuitenkin loistava. R909 on visuaalisesti hätkähdyttävä highend-kaiutin, johon suurimmalla osalla meistä ei ole varaa eikä mahdollisuutta tarjota sille riittävästi tilaa ja arvoistaan oheislaitteistoa.

Joten Jamo DS7 tulee pelastamaan normaalikuolevaisen ja mahdollistaa veistokselliset avoimet pääkaiuttimet ilman, että auto pitää myydä ja puolet huonekalusta heittää ulos olohuoneesta. DS7:n pääkaiuttimet ovat 33 senttiä korkeat, peukalonpaksuuden verran älppäriä enemmän. Eivät siis häviävän pienet, mutta hei, eihän näitä ostetakaan siksi, että ne eivät näkyisi!

Koko järjestelmän keskusyksikkö on helposti sijoitettavan kokoinen (25 x 30 x 35 -senttinen) subwoofer. Siinä on vahvistimet niin subbarin omalle kahdeksantuumaiselle bassoelementille kuin pääkaiuttimille eli satelliiteillekin. Subbarin takalevyssä on optinen sisääntulo digitaalisignaalille (esimerkiksi telkkarista) ja tutut RCA-liittimet analogiselle signaalille sekä kaapeli, jossa on yhdessä päässä RCA:t ja toisessa 3,5-millinen stereoplugi. Vaan en minä niitä kumpaakaan käyttänyt vaan soitin Tidalia puhelimesta Bluetoothin yli DS7:lle. Pair-nappi pari sekuntia pohjassa ja hetken päästä DS7 näkyi iPhonen valikossa Bluetooth-äänentoistona.

Heleä, hurjan avara ja tuhdisti jyrähtävä

Jamo DS7:ssa on uskomattoman ilmava ja avoin soundi. Jos haet elämääsi ääntä, joka tuntuu nostavan musiikin ilmaan kuin kuohuviini kuplat, DS7 on paras ratkaisu, mitä olen koskaan kuullut. Hyvin sijoitettuna DS7 myös luo stereokuvan, jota laatikkokaiutinväki ei usko todeksi. Tarkkuus ei toki ole tässä hinta- ja kokoluokassa kovien laitteiden luokkaa, mutta äänikuva on mielettömän ilmava ja avoin. Kaiuttimet häviävät itse ihan kokonaan, jäljelle jää pelkkä ääni. Yleissävy on kirkas

Koska DS7:n pääkaiuttimet säteilevät paljon myös taaksepäin, sijoitus vaikuttaa ääneen normaalia enemmän. Mihin tasolle nämä sitten sijoitatkin, kokeile vähän sitä sopivaa etäisyyttä seinään. Todennäköisesti makeimman soundin saat niin, että pääkaiuttimet eivät ole seinän vieressä vaan ennemminkin tason etureunalla. Lisäksi niitä kannattaa kääntää 30 – 45 astetta sisäänpäin eli niin, että seinään osuva ääniaalto ei sieltä kimmotessaan osu suoraan takaisin kaiutinelementteihin vaan heijastuu kohti sivuseiniä.

Liitännät äänilähteille ovat optinen digitaaliäänelle, RCA:t analogiselle ja Bluetooth langatonta yhteyttä varten.
Liitännät äänilähteille ovat optinen digitaaliäänelle, RCA:t analogiselle ja Bluetooth langatonta yhteyttä varten.

Bassotoiston laatu riippuu hurjasti huoneen ominaisuuksista ja subwooferin sijoituksesta. Kannattaa laittaa muutama euro pidempiin kaiutinjohtoihin, jos mukana tulevat lyhyehköt pätkät yhtään haittaavat sijoitusta. Mikä vain peruslaatuinen kaapeli toimii ihan hyvin. Basson yleisluonne on melko alas murahtava ja tuhdin pehmeä. Basson voimakkuutta voi säätää sekä subwooferin takana olevasta säätimestä että kaukosäätimellä. Ottaen huomioon kaiutinsarjan hinnan ja subwooferin kompaktin koon, basson ulottuvuutta ja painetta on kiitettävästi.

Vielä yksi jippo. Riippuen siitä, mihin subwoofer huoneessa sijoittuu, se integroituu pääkaiuttimiin parhaiten joko niin, että kaiutinkaapelit subwooferilta satelliiteilta ovat plussa plussaan ja miinus miinukseen tai sitten kytkettynä ristiin (toisessa päässä plussa miinukseen ja miinus plussaan). Kokeile ensin normaalilla kytkennällä ja vaihda sitten subbarista vasemman kaiuttimen plus ja miinus ristiin ja oikealle sama temppu. Se, jolla basson isku tuntuu napakampana ja paremmin rintalastassa tuntuvana, on oikea.

Vaikka ensitahdeilla DS7:n soundi kuulostaakin perushifiin verrattuna kaupallisen makeilevalta, äänensävyeroon tottuu muutamassa kappaleessa ja raikkaan ilmava luonne yhdessä alas murahtavan basson kanssa luonne on kyllä hauska. Etenkin kevyt musiikki soi DS7:lla iloisen menevästi ja eteerisen ilmavasti kaiuttimen välissä leijuva solisti hämmentää laadukkaisiinkin kotelokaiuttimiin tottunutta hifiharrastajaa.

Kokemus kuuluu

Jamo on käyttänyt kokemustaan hifi- ja highend-kaiuttimien valmistajana kiitettävän hyvin näissä kohtuuhintaisissa aktiivikaiuttimissaan. Tavallisen kuluttajan budjetille sopivia kaiutinmalleja on useampiakin. Aiemmin testattu Jamo DS4 toi nahkapintaa ja asiallisen soundin parilla saturaisella. DS-malliston tämän hetken lippulaiva Jamo DS7 iskee pöytään pohjamutiin murahtavan bassotoiston, vallattoman avaran äänimaailman ja mainon malliset pääkaiuttimet.

Ei DS7:n äänenlaatu ihan siihen riitä, että niitä alkaisi ilmestyä studion tarkkaamoihin ja DS7:n omalla kaukosäätimellä (joka on muuten ulkomodoltaan varsin hauska ja tuntumaltaan tosi hyvä) äänenvoimakkuussäätö aika paljon äkäisempi, mihin puhelimen nappuloilla on tottunut. Eli suurinpiirtein yhdellä isolla setelillä saatava kaiutinsarja ei ole täydellinen, mutta hintaansa nähden se on makea vaihtoehto.

Kaukosäätimen tuntuma on hyvä ja muotoilu hauska.
Kaukosäätimen tuntuma on hyvä ja muotoilu hauska.

Mikäli kaipaat äänentoistoa, joka piiloutuu huoneeseesi, etsi lisää. Mutta jos soundiltaan ja lookiltaan säväyttävä on se, mitä haet, Jamo DS7 on erinomainen vaihtoehto.

Lyhyesti: Suuri ja aineeton stereokuva, johon koteloiduilla kaiuttimilla ei päästä, muhkeasti murahtava bassopää ja veistoksellinen muotoilu.
Hinta: 549 euroa
Maahantuoja: LoudGroup

Klikkaa tästä katsoaksesi lähimmän Jamo-kauppiaasi

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap