Yhdenlaisen ratkaisun mainittuun ongelmaan tarjoilee Suomessakin pinnalle noussut Indiana Line, jonka mallisto koostuu pääasiassa erittäin edullisista kaiuttimista. Hinnan lisäksi myös ääni vaikuttaa olevan monessa mallissa kohdallaan.
”Musiikista nautiskeleminen
luonnistuu taustalla
kuunnellen helposti.”
Testattavaksi tulivat kompaktin kokoiset Ego-sarjan kaiuttimet ja pienen pieni Mio Kit, joka sisältää kaksi satelliittikaiutinta sekä subwooferin ja vahvistimen yhdistelmän. Tyypillisen tietokonekaiutinjärjestelmän kokoinen Mio-settissä viimeistelu on jälleen korkealaatuinen.
Mio Kit -testipaketin kiiltolakattu valkoinen istuu mukavasti ja huomaamattomasti olohuoneen vaalealle seinustalle. Kaiuttimet ovat todella pienet, kooltaan vain noin 15 x 8 x 7 senttiä. Subwoofer on 30cm kanttiinsa oleva valkoinen laatikko, jossa elementti on suunnattu alaspäin ja vahvistinmoduli taaksepäin. Vahvistinmoduliin saa kytkettyä lähes mitkä tahansa kaiuttimet, sillä liitäntä on perinteinen ruuvikiristeinen ja testaajan tavoin syö myös banaaneja.
Stereotypiat vaivaamat
Vaikka koko, väri ja ensivaikutelma muutenkaan eivät nosta ennakko-odotuksia kovin korkealle, muuttuvat ne silti kun laitteeseen kytketään virta ja syötetään signaalia. Pienen kaiuttimen ääni on toki pieni, eikä se kestä luukutusta hirveämmin mutta muilta osin paketti on äänellisesti kasassa, kiitos säädettävän subwooferin tason. Lisäbasson toisto integroituu satelliittikaiuttimiin kohtuullisella tasolla, kunhan subwooferin tason muistaa pitää maltillisena.
Ylärekisteri hoituu kunnialla ja diskantin sävy on miellyttävä muiden merkin tuotteiden tapaan. Bassopuoli hoituu myös mukavalla tarkkuudella, joskin kontrabasson korkeammat sävelet saavat oudon mausteen jakoalueen rajapinnassa. Subwooferin jakotaajuus ei ole säädettävissä ja tätä ominaisuutta jäinkin kaipaamaan kun kaiuttimia voi kerran vaihtaa. Oletuksena jako on nimittäin korkealla 180 hertsissä, pienen satelliittikaiuttimen alarekisterin rajoitteiden vuoksi. Tämä kuuluu äänessä joillakin äänitteillä hieman värittyneenä yläbassona, muttei kovinkaan häiritsevänä jos basson tason malttaa pitää säädyllisenä.
Samaan hengenvetoon totean paketin toimivan melko mainiosti kohdelaitteiden kaverina. Musiikista nautiskeleminen luonnistuu taustalla kuunnellen helposti. Tarkempi keskittyminen kiinnittää huomiota hieman kaiuttimien äänen pienuuteen, mutta siihen ei esimerkiksi televisiota katsellessa korva tartu.
Testimateriaalina tällä kertaa toimivat Spotify Premium nautittuna sekä Android-puhelimesta että Macbookilta, ja televisio. Kytkin laitteistoon myös merkittävästi mainittuja paremman CD-lähteen, mutta merkittävää muutosta en saanut vaihdolla aikaiseksi.
Mio Kit on selkeästi suunniteltu television, tietokoneen tai kannettavan mobiililaitteen kaveriksi, sillä takapaneelista löytyy vain 3,5-millinen miniplugi ohjelmalähteelle ja kokonaisvoimakkuuden Master-säädin. Tällä tavoin siis esimerkiksi televisioon kytkettäessä voidaan haluttu maksimiäänenvoimakkuus asettaa subwooferin vahvistimesta ja sen jälkeen säätää ääntä televisiosta tai muusta äänilähteestä. Tämä myös estää äänenvoimakkuuden karkaamisen ikäville tasoille.
Äänen päivitys
Jos ulkonäön ja laitteiston koon haluaa pitää minimissään, mutta ottaa äänenlaadussa hyppäyksen eteenpäin, voi laitteiston kaiuttimet vaihtaa pykälää kookkaampiin, saman valmistajan Ego-malliin. Ja vaihtamisestahan myös hifiharrastaja tykkää, vaikka se ei puolison mieleen olisikaan.
Nimestä huolimatta kaiuttimen koko ei kasvata omistajan egoa vaan kaiutin pysyy maltillisesti alle 20 cm korkeana ja noin 10 cm leveänä seinälle asennettavana mallina. Ego-kaiuttimilla keskialue selkeytyy huomattavasti ja diskantin sävy muuttuu miellyttävämmäksi toiston yltäessä aina 22 kilohertsiin asti. Myös Mio Kitin subwoofer integroituu pääkaiuttimiin paremmin kun niiden toistokaista jatkuu pykälää alemmas, noin 60 hertsiin.
Näiden kanssa paketin fyysiset rajoitteet huomioiden musiikista nautiskelu onnistuu jo täysin mukiinmenevästi. Jalka vipattaa Eric Bibbin tahtiin, eikä toistosta nouse mikään esille häiritsevänä. Sopivalla sijoittelulla myös äänikuvaa aletaan maalailemaan ja niin instrumentit kuin soittajatkin löytävät lavalta paikkansa.
Pienen kaliiperin leffatykki
Järjestelmä soveltuu hyvin myös elokuvien ääniraidan toistamiseen. Monikanavaäänet täytyy näiden kanssa tietysti unohtaa, mutta selkeä päivitys tämä on halpaan muovikotiteatteriin saatikka television omiin kaiuttimiin verrattuna. Subwoofer ei jyräytä alimpia juurikaan, mutta sellaista ei tämän hinta- ja kokoluokan laatikolta voi odottaakaan.
”Mio Kit on melkoinen
Best Bang for The Buck.”
Jos taloudesta löytyy jo monikanavavahvistin, ovat Ego-sarjan kaiuttimet oiva ratkaisu myös huomaamattoman monikanavajärjestelmän palasiksi. Sopivalla kaapelilla myös Mio Kitin subwoofer kytkeytyy aktiiviseksi subwooferiksi monikanavajärjestelmään.
Monialaosaaja
Voimme siis vetää yhteen, että hinnastaan, koostaan ja uskottavuudestaan huolimatta Mio Kit on melkoinen Best Bang for The Buck (Parhaiten Paukkuja Penneille, toim.suom.) -suorittaja, joka paranee entisestään kun siihen päivittää kertaluokkaa kykenevämmät pääkaiuttimet. Subwooferin toisto riittää musiikinkuunteluun täysin, mutta Expandables-elokuvien jyrinät ovat jo liikaa vaadittu.
Ego-sarjan kaiuttimet ovat oiva vaihtoehto sarjan päivittämiseen tai esimerkiksi monikanavajärjestelmän tehostekaiuttimiksi. Ne toistavat melko laajan alueen ja ovat kooltaan helposti piiloon meneviä.
Mio Kit -järjestelmää on helppo suositella television ja tietokoneen kaveriksi tai vaikkapa nuorison työpöydälle mobiililaitteen jatkeeksi.
Kommentointi suljettu.