Kaksi valkoista kaiutinparia. Siisti, kiiltävä pianovalkoinen pinta ja pakkauksessa aptX Bluetooth -logo. Niin niin, sellaisia tietokonekaiuttimia ja siitä lattiamalliksi laajennettuja jumputtimia. Saksalaisia eli varmasti myös saksalainen perusjumputtava ja sihisevä loudness-soundi. Ensitunteet ovat vahvat ja ennakkoluuloinen ”tietää” jo pakkausten avaamishetkellä, mitä odottaa. Ja ”tietää” kyllä niin poskelleen kuin vain voi…
Sen verran tuosta pakkausten avaamisesta, että kun nämä ovat pareina toimivia kaiuttimia niin sekannusten välttämiseksi parin molemmat kaiuttimet pakataan samaan pahvilaatikkoon. Ascada 2.0 -jalustakaiuttimien kanssa asia on enemmän kuin luonnollinen. Vähemmän pakkausmateriaalia ja sopivan kokoinen kaiutinparin pahvilaatikko. Mutta kun parikymmenkiloisia ja metrisiä lattiakaiuttimia pakataan kaksi samaan pahvilaatikkoon, se tuntuu viimeistä päivää töissä olleen insinöörin keskisormen heilautukselta firmalle ja sitä kautta kuluttajille. Iso koko ja melko suuri paino tekevät pakkauksesta todella epämiellyttävän liikutella yksin.
Huijausta vai järkeä?
Heco Ascada 2.0 ja 600 Tower eivät ole ”aitoja aktiivikaiuttimia”, jossa on jokaiselle elementille oma päätevahvistin ja jakosuotimet ennen noita vahvistinasteita. Ascada 2.0 -mallissa on molemmissa kaiuttimissa on normaali passiivinen jakosuodin ja parin toisessa puoliskossa molempien vahvistimet. Vahvistimeton kaiutin kytketään yksinkertaisesti kaiutinkaapelilla siihen vahvistimelliseen.
Ascada 600 Tower -versiossa vahvistimet ovat kumpikin omissa kaiuttimissaan, mutta kaiutinelementtikohtaista tehoa ei kerrota vain ”110 wattia RMS” per kaiutin. En ehtinyt purkaa kaiuttimia tutkiakseni asiaa tarkemmin, mutta vaikutti siltä, että järjestely on sama kuin pienemmässä mallissa – passiivinen jakosuodin ja yksi vahvistinkanava per kaiutin. Se ero Ascada 600 Tower -parissa on pienempiin, että kytkentä kaiuttimien välillä tapahtuu valintasi mukaan joko kaiutinparin mukana tulevalla XLR-kaapelilla tai sitten langattomasti.
Osa ihmisistä voi nyrpistää nenäänsä tälläiselle kevyt-aktiiville, mutta tarkkaa toimintaperiaatetta tärkeämpää on, miten lopputulos toimii. Ja Ascada 2.0:n tapauksessa pitää vielä muistaa, miten paljon varustelua ja ominaisuuksia 600 euron hintalappu tarjoaa. Ascada 600 Tower on toki parin tonnin hintainen eli onko reilua, että sekin on vain stereovahvistimen ja stereokaiuttimien paketti? No, oikeastaan paras selko aiheeseen saadaan sitten kun päästään kuuntelemaan niitä. Sitten tiedetään, ovatko ne hintansa väärtit.
Kaksi kaiutinta = koko stereolaitteisto
Ascada-sarjan lookki on saatu yksinkertaisella muotoilulla meneväksi. Koko kotelon kallistus takaviistoon ja pienet pyöristykset tekevät ihmeitä, lopputulos näyttää paljon hauskemmalta kuin pelkkä kenkälaatikkomalli.
Sisääntuloja on yksi analoginen sekä digitaalisena optinen, koaksiaalinen ja USB. Näiden lisäksi takalevyssä nököttää yksinäinen RCA-liitin, jonka vieressä lukee Sub out. Sama sekä Ascada 2.0:ssa että Ascada 600 Towerissa.
Kun kaiuttimissa on vielä se normaalikuluttajan silmissä käyttöä paljon helpottava ja highendharrastajan mielessä tuotteen halvaksi sonnaksi leimaava Bluetooth (laadukkaana aptX-versiona luonnollisesti) niin vaikea enää kuvitella, miten kaiutinpariin voisi runsaampaa varustelua latoa. No paitsi tietysti niillä kaukosäätimillä. Ascada 2.0:ssa on yksinkertainen muovipulikka ja Ascada 600 Tower -parissa solakka j tyylikäs alumiinikuorinen säädin.
Eli kaksi kaiutinta ilman mitään ylimääräistä elektroniikkaa voisivat hoitaa koko kodin äänentoiston, niihin saa kiinni kaikki oleelliset ohjelmalähteet älppärisoittimesta älypuhelimeen. Sitten tulee vain se kohta, yleensä ”kaikki yhdessä paketissa” -tuotteessa ostetaan käyttömukavuutta äänenlaadun kustannuksella.
Kirkkaan puhdas ja läpikuultava – Ascada 2.0
Basso- ja diskanttisäätimet keskiasennossa Ascada 2.0:n soundissa on yllättävää reippautta ja raikkautta. Stereokuva luodaan selkeänä, mutta solisti on vähän totuttua taaempana. Taajuusvasteanalyytikko miettisi hieman koholla olevaa diskanttia, musiikkia kuunteleva raikasta ja eloisaa esitystä. Jos raikkaus on liikaa, olet enempi lämpimän ja tunnelmallisen takkatulen ystävä, on hyvin helppoa kääntää kaiuttimen kyljessä olevasta diskanttisäätimestä ja äänestä saadaan hyvin tasapainoinen tai reippaalla diskanttisäädön rukkaamisella selvästi tummasointinen. Säätövaraa on yhtä paljon myös toiseen suuntaan.
Ascada 2.0:n bassopää ei ole säätöruuvi keskiasennossa ollenkaan päällekäyvä. Ponteva ja napakka enemmänkin ja se on ihan pelkästään hyvä asia – myös teille pahimmille bassomaanikoille. Jos nimittäin kaiuttimen oma bassotoisto olisi korostunut, subwooferin sovittaminen kävisi todella työlääksi. Nyt Ascada 2.0:n Sub out -liittimeen kytketty lisäbassoarkku saadaan lyhyellä säätöjen hakemisella jatkamaan siitä, mihin jalustakaiuttimien bassotoisto jää.
Ellei subbaria ole ja halutaan tukevampaa soundia pelkästä Ascada-parista niin sitten vain bassosäätimestä halutun verran tukevuutta soundiin. Luonnollisen voimakasta ja varsin tykisti potkaisevaa bassoa näistä saa ihan sillä, että nostaa kaiuttimet seinän viereen eikä pidä niitä keskellä lattiaa jalustoilla.
Kun säätövaraa on paljon on oikeastaan hyvin vaikea sanoa, mikä Ascada 2.0:n oma luonne on. Se luonne kun mukautuu hyvinkin moneen eri makuun ihan vain tekemällä pienet liikkeet säätimistä. Keskialue on hyvin tasapainoinen ja yleishenki säätyy sitten niillä sävynsäätimillä.
Sama ja lisää nopeutta, ryhtiä sekä auktoriteettia – Ascada 600 Tower
Lattiamallin perusluonne on hämmästyttävän samanlainen kuin kompaktin jalustamallin. Vaikka bassoelementtejä on kolme, ei äänensävystä ole tehty neljä kertaa bassopitoisempaa. Jee! Nimittäin onhan siellä se säätöruuvi. Bassosäätimen nolla-asennossa Ascada 600 Tower istuu seinän vieressä kriittisellekin kuuntelijalle. Jos ihan viimeisen päälle neutraalia soundia halutaan niin vielä pieni vaimennus diskanttiin. Tässä kohtaa on kuitenkin kyse puhtaasti makuasiasta, sinä saat rukata soundin juuri itseäsi miellyttäväksi.
Se, missä Ascada 600 Tower heti erottuu paljon halvemmasta Ascada 2.0:sta on yleinen ryhdikkyys ja bassopään potku. Kolminkertainen pinta-ala bassoelementeissä kuuluu selvästi. Ja erityisen hienoa on kun ison kartiopinta-alan luontaisia kykyjä ei ole piilotettu korostetun basson alle. Nopeus, drive, mukaansatempaavuus ja vaivattomuus – kaikki ison kaiuttimen hyveet ovat selkeinä mukana.
Bassopään vaivattomuus tuo tullessaan toisenkin asian. Mitä nopeampi ja vaivattomampi bassopää on luonteeltaan, sen paremmin keskialueen nyanssit – ne todelliset kaiuttimet toisistaan erottavat piirteet – pääsevät esille. Jos haluat lisää bassoa niin käännä bassosäätimestä. Tai jos haluat rajusti lisää pontta niin kytke Ascada 600 Toweriin subbari, siinäkin kun on se Sub out -liitäntä. Toistaa se varsin alas ilmankin subia, mutta nopeus ja tarkkuus ovat näissä selvästi oleellisempia kuin vain se, että muristaan jotain alimmilla taajuuksilla.
Mutta miten sitten se ”yleinen ryhdikkyys”. No se on sitä, että esimerkiksi rytmipuoli on 600 Towerissa todella kovaa luokkaa. Kaiuttimet pystyvät välittämään sykkeen tunnelman, tempon pienet varioinnit, oikein hyvin. Musiikki liikkuu Ascada 600 Towerilla aineettoman nopeasti, vailla hitausmomenttia. Se tarkoittaa, että Ascada 600 Tower kuulostaa hyvin vähän kaiuttimelta ja hyvin paljon vain menevältä musiikilta.
Parempaa hifiä kuin arvaisi
Minun ensimmäinen ajatukseni näistä kahdesta kaiutinparista vei pitkälle harhaan. Ajattelin, että Ascada 2.0 on sellainen vähän ällömakea perusjumputin, joka on hiottu niin ärsyttämättömäksi, että ärsyttää ja paljon. Nimittäin kun kaikki särmät hiotaan pois, on lopputulos helposti kovin munaton. Ja en oikein osannut keksiä ylipäätään pointtia parin tonnin hintaiselle ”Bluetooth-kaiuttimelle”, Ascada 600 Towerille.
Molemmat yllättivät erittäin positiivisesti. Ascada 2.0 -pari on superhelppo ratkaisu. Ne parantavat telkkarin ääntä karkeasti arvioituna 1 200 % ja musiikki soi niin perinteisistä kuin moderneistakin lähteistä vaivattomasti. Ohjelmalähteeksi kelpaa mikä vain eli 600 eurolla saat oikeat stereot ilman isoja laatikkopinoja.
Heco Ascada 600 Tower oli silti se isompi ihmetys. Kaiuttimet johtavat harhaan sillä, että niissä on se Bluetooth. Bluukasta kun tulee mieleen se 50 – 100 euron purkki, joka otetaan mukaan takintaskussa. Ei kaiutin, joka soi erottelevan tasapainoisesti ja kulkee lujaa kuin mikä. Jos Ascada 2.0 onkin puhtaan neutraalisti ja sointitasapainoltaan makusi mukaisesti säädettävästi soiva pikkukaiutinhitti, Ascada 600 Tower on todella kovan luokan toistin. Siis siihen nähden, että se maksaa vain kaksi tuhatta euroa, voisi olla kaksi tai kolme kertaa kalliimpikin äänenlaadun perusteella.
Sekä Heco Ascada 2.0 että sen Ascada 600 Tower -isovelimalli ansaitsevat suvereenisti AudioVideo.fi:n Sairaan siisti -arvosanan.
Ai niin. Minä tein testin pääasiassa soittamalla Tidalista musiikkia iPhonella ja ohjasin sen Bluetoothin yli vuoronperään kumpaankin Ascada-pariin. Kaapelikytkennällä ne soivat vielä vähän paremmin.
Kommentointi suljettu.