Netistä on voinut katsoa televisio-ohjelmat ja leffat teräväpiirtona vaikka kuinka kauan. Musiikin kanssa on silti eletty häviöllisen pakkauksen kanssa. Se kärvistely loppuu nyt!
Riittävän hyvällä? Niin, siitä tulikin sitten isompi tappelu. Peruskuluttaja antoi tarkemman pähkimisen olla ja totesi, että on se äänenlaatu tosiaan riittävä. Ja niinhän se onkin, silloin kun musiikki soi taustalla ja pääasiallinen äänilähde on kaverin juttelu tai vaikka paistinpannun maukas räiskyminen. Mutta sitten kun istutaan parhaalle paikalle hyvän äänentoistolaitteiston eteen niin ero tuttuun CD-levyyn paljastui. Häviöllisesti pakattu ääni on vähän tylsä, hieman keinotekoinen, tipan innostamaton.
Hifiharrastajat ottivat Spotifyn käyttöön hekin ja nauttivat valikoimasta, mutta käyttivät palvelua pääasiassa uuden musiikin etsimiseen ja hankkivat sitten itse äänitteen. Enemmän ja vähemmän tahdikasta keskustelua äänenlaadusta riittää netin foorumeilla, mutta ihan selvää on, että vaativimmille Spotifyn häviöllisellä pakkauksella saavutettu äänenlaatu eri riitä.
Palvelua, vaadin palvelua!
Tidal-palvelu aukeaa Suomessa tänään 22.1.2015 klo 11:00, samaan aikaan kun saan julkaista tämän artikkelin. Tidalin käyttöliittymä on Spotify-kuluttajille erittäin tuttu ja selkeä. Kun haen jotain artistia, Tidal koostaa selkeästi kaikki levyt esille kohtuukokoiseen ikkunaan. Soittolistoja, suosikeja ja muuta voi tehdä enemmän kuin minua kiinnostaa.
Spotifyssa omana nappulanaan olevaa Radio-ominaisuutta Tidalissa ei ole, mutta Last.fm:n käyttäjät (rekisteröityminen on ilmainen) voivat hyödyntää saman asian sitä kautta. Monet Spotify-käyttäjätkin hoitavat tuon valitun kappaleen henkistä musiikkia tarjoilevan radiotoiminnon juuri Last.fm:n kautta.
Toiminnoiltaan Tidal tuntuu vähintään yhtä hyvältä kuin Suomessa standardin aseman saavuttanut Spotify. Mutta miten artistit, voiko kaikkea kuunnella vai puuttuuko jotain oleellista?
On esiintyjiä, joita ei löydy kummastakaan. AC/DC:stä alkaen (harmi, että juuri sitä ei löydy). Jollekulle toiselle The Beatlesin puuttuminen on suurempi isku. Taitava etsijä varmasti löytää yhdestä palvelusta albumin, joka toisesta puuttuu ja päinvastoin. Silti, 25 miljoonaa tarjolla olevaa kappaletta tarjoaa varmasti valinnanvaraa. Streamauspalveluiden alun kompastuskivi, klassinen musiikkikin, alkaa myös olla valikoimaltaan kunnossa.
Minun käytössäni Tidalin ja Spotifyn välillä ei toiminnallisuudessa ja musiikkivalikoiman monipuolisuudessa ole mitään oleellista eroa. Ne asiat te joudutte kokeilemaan itse koska jokainen käyttää näitä palveluita vähän eri tavalla. Ja ihan varmaa on, että Tidalista löytyy vielä ahkeralla kahlaamisella alkuajan kankeuksia, jotka korjataan vähitellen kuntoon. Niinhän on ollut kaikkien muidenkin kanssa.
Hei! Ei saa unohtaa Spotify Connectia, tarjoaako Tidal tukea laitepuolella? Tällä hetkellä tukea Tidalille luvataan seuraavilta merkeiltä: Anthem, Airable by Tune In Media, Astell &Kern, Audeze, Audiovector, AudioQuest, Auralic, Aurender, Bel Canto, Bluesound & NAD, Dan D’Agostino, Definitive Technology, Denon HEOS, DTS Play-Fi, Dynaudio, Electrocompaniet, Harman Omni, HiFiAkademie, ickStream, JH Audio, Linn, McIntosh, Meridian, MartinLogan, Paradigm, Polk, Pro-ject, PS Audio, Raumfeld, Simple Audio, Sonos, Steinway Lyngdorf, Wadia ja Wren Sound Systems. Lista tietysti kasvaa vähitellen, tämä on 22.1.2015 lehdistötiedotteen mukainen litania.
Häviöt ja häviöttömät
Kun kerran molemmat palvelut ovat yhtä hyviä hauduttamaan juuri oikeanlaista teetä ja järjestämään työkalenterisi, on sen oleellisen ero oltava jossain muualla. Spotify kun maksaa kympin kuussa ja Tidal kaksikymppiä niin mitä sillä tuplahinnalla saa? Sillä saa sen paremman äänenlaadun.
Tidalin juju on häviötön pakkaus. CD:llä oleva informaatio voidaan pakata noin puoleen alkuperäisestä tilasta niin, että kaikki informaatio pysyy edelleen tallessa. Hifiharrastajat ovat tehneet tätä ties kuinka pitkään ja pakanneet albuminsa kovalevyille FLAC- (Free Lossless Audio Codec) tai ALAC-muodossa (Apple Lossless Audio Codec).
Sen sijaan streamauspalvelut pakkaavat musiikin häviöllisesti. Algoritmi luulee tietävänsä, mitä kohtia musiikista sinä et kuule – ainakaan selvästi – ja jättää ne kokonaan pois. Spotifyn käyttämä Ogg Vorbis -pakkaus etenkin 320kbps-laadulla on todella hyvä, mutta ei täydellinen. Samalla bittivirralla tehty MP3-pakkaus on monen mielestä keinotekoisemman kuuloinen, eli vielä kauempana siitä alkuperäisestä CD-laadusta.
CD vastaan Spotify vastaan Tidal
Sain käyttäjätunnukset Tidaliin viikko sitten ja tein vertailua Spotifyn, Tidalin ja CD-versioiden välillä. Testikappaleet ovat kevyttä musiikkia koska esimerkiksi minulle tutusta Igor Stravinskyn Kevätuhri-baletista on arviolta kolme miljoona levytystä ja samojen löytyminen omalta levyltäni ja molemmista palveluista on epätodennäköistä. Pääasiallinen testilaitteisto oli yksinkertainen, muutaman vuoden vanha iMac ja AKG K601-kuulokkeet. Jos ero ei tällä järjestelyllä tule esille, se on todella olematon. Ja toisaalta tietokone ja kohtuuhintaiset luurit ei ole yltiökallis järjestelmä, todelliset highend-laitteistot nostavat erot vielä paljon selvempinä esille.
Katie Meluan alunperinkin hyvin tarkkaan siistitty Shy Boy on sieltä vaikeimmasta päästä. Eroa kuuluu hyvin vähän ja erityisen hankalaksi asian tekee se, että Spotify soi reippaasti kovempaa samalla äänenvoimakkuusasetuksella kuin Tidal. Spotify saattaa kuulostaa joissain kohdissa jopa paremmalta, mutta totuus on, että häviöllisesti pakatusta äänestä on vain hävinnyt pientä elävyyttä tekevää karheutta, joka CD-versiollakin on olemassa. CD ja Tidal piirtävän ne kappaleella pinnassa olevat ässät aidompina, ihmisen lausumina, Spotify piilottaa osan sävyistä. Ilkeästi sanottuna sitä voisi kutsua todella erinomaiseksi puhesyntetisaattoriksi. Niin puhdas, ettei se ole aito.
Billie Holidayn Lady In Satin sen sijaan pudotti leuan lattialle. Ja se johtuu siitä, että Tidalissa sattuu olemaan alkuperäinen painos siinä kun minun CD:ni ja Spotify-versio ovat remasteroituja. Näinkin voi käydä. Ilman CD-versiota vertailukohtana olisi varmasti lähtenyt tukka päästä eroa kummastellessa.
Black Hawk Down -soundtrackin Bakara soi yläpäältään kuivemmin Spotifyllä kuin CD:llä ja Tidalilla. Sama tietty keinotekoisuus, muovisuus, kuivuus kuuluu selvimpänä erona raidalta toiselle. Tidal soi avoimemmin, ilmavammin ja hengittävämmin kuin Spotify. Samoin bassopään lävähdys on nopeampi ja vaivattomampi kun mitään ei ole pakattu kuulumattomiin.
Onko se tuplahinnan arvoinen?
Aina pitää olla yksi kauneusvirhe, se korostaa muuten hyvin mietittyä kokonaisuutta. Tidalin kanssa se on parhaiten Chromella toimiva web-käyttöliittymä. Muilla selaimilla ei saa häviötöntä hifi-laatua käyttöön. Minua tämä ei paljon paina koska a) Chrome on pääasiallinen selaimeni ja b) käytän Tidalia joka tapauksessa sen omilla sovelluksilla niin tietokoneissa kuin puhelimessanikin.
Käytännössä Tidalin käyttöliittymä ei ole se rajoittava tekijä. Oleellinen kysymys on, antaako äänenlaadullinen paremmuus vastinetta kaksi kertaa kalliimmalle kuukausimaksulle? Vastaus riippuu puhtaasti siitä, millä kuuntelet musiikkisi.
Tidal on ihan turha, jos korvissasi on vitosen nappikuulokkeet ja kulutat musiikkisi bussissa. Kuulokkeet toki ovat helpoin tapa löytää tiettyjä piirteitä äänitteestä, mutta silti. Vaatimaton laitteisto ja hälyinen ympäristö piilottavat erot sujuvasti.
Sen sijaan, jos sinulla on stereolaitteisto (minä lasken ne hyvälaatuiset yhden laatikon hifijärjestelmät tähän samaan) tai tietokone ja satasen kuulokkeet, Tidal on selvä askel eteenpäin. Ihan sama tilanne, jos olet hankkinut tuoreeseen älypuhelimeesi kunnolliset kuulokkeet. Ja jos olet oikeasti satsannut äänentoistoon, valinnut mieleisesi kaiuttimet äänenlaadun perusteella ja miettinyt, miten niistä saa parhaan mahdollisen äänen ulos, Tidal on juuri sitä, mitä lääkäri määrää.
Lopputulos on siis hei hei Spotify (kunnes palaat entistä kovempaa ja tarjoat materiaalin myös häviöttömällä pakkauksella, sitten katsotaan uudelleen).
PS. WiMP ja Tidal ovat samaa firmaa. WiMPinhän sai käyttöönsä käymällä ruotsalaisilla sivuilla ja osaamalla lukea ruotsinkieliset ohjeet tilaus- ja maksutietojen täyttämiseen, näin osa hifiharrastajista teki. Nyt palvelu on kuitenkin oikeasti tarjolla kaikille Suomessakin.
Edit: Tidal oli Suomessa tarjolla jo vähän aikaa ennen tätä julkistusta Bluesound- ja Linn-laitteistojen kanssa, mutta ei vapaana.
Edit2: Ei 25 miljoonaa albumia vaan kappaletta.
17 Comments
25:llä miljoonalla albumilla
25:llä miljoonalla albumilla Tidal olisi ylivoimainen valikoimassa. Kyse taitaa olla kuitenkin kappaleiden määrästä.
Hops, totta. Korjataan.
Hops, totta. Korjataan.
Tämäpäs oli mukava yllätys.
Tämäpäs oli mukava yllätys. Nyt saavat TH-900:t laulaa sielunsa kyllyydestä.
Olen harkinnut appletv:n
Olen harkinnut appletv:n hankintaa Spotifyn ja nettiradion kuuntelua varten, (ja mm. Netflixin) mutta riittääkö Tidalista ilon irtisaamiseen iphone josta airplayllä ääni appletv:hen ja siitä Anthemin mrx-710:iin, vai heikentääkö tuo apple-kombinaatio äänen niin, ettei hyötyä saa suhteessa spotifyhin samalla laitteistolla?
Mitä laitetta suosittelisit lähteeksi Tidalin lähettämiseen Anthemille, jos ei apple tv/iphone-komboa?
Minusta ideasi on oikein
Minusta ideasi on oikein sopiva, siinä ei pitäisi olla mitään heikkoa lenkkiä – saat häviöttömästi pakatun äänen helpolla stereoille.
Ainoa kohta on se, että Apple TV tekee väkisin näytteenottotaajuuden muutoksen 48kHz:n. Airport Express osaa lähettää myös 44.1kHz signaalin eli jos et tarvitse tässä kuvaa ja haluat pitää puristisen linjan niin säästä noin kymppi ja osta Airport.
Mites tämä menikään? Vaatiiko
Mites tämä menikään? Vaatiiko iPad Chromen pakkaamattomalle musalle? Itse asensin Chromen, mutta nettisivun kautta Tidal ei suostu toimimaan. Sen sijaan ladattu Tidal apsi pelaa. Nopean testin perusteella ääni vaikuttaisi näin hyvältä, mutta onko se sitten kuitenkin pakattua?
Vielä jos jatkossa tulisi
Vielä jos jatkossa tulisi puristeille PC-käyttöön ASIO-tuki, niin tämä palvelu on bueno! Hiukan tahmea tuo oma playeri on toiminnoiltaan ja biisin aloitus kestää joskus pari sekuntia. Gapless playback puuttuu ja queue ei toimi ihan oikein, muuten aivan loistava. Jatkossa varmasti tulee pääsemään noista pienistä lastentaudeista eroon 🙂 jonkinlainen puskuri/cache myös olisi hyvä, eihän se kovalevytila kuitenkaan paljoa maksa.
Jep, tämä on toki vielä tuore
Jep, tämä on toki vielä tuore palvelu (vaikka rapakon takana onkin jo pyörinyt hetken). Varmasti kehittyy ja pienet tökkimiset saadaan ajan myötä paikattua kuntoon.
Kokeilin aiemmin Qobuz
Kokeilin aiemmin Qobuz palvelua luettuani siitä aika ylistävän arvion Stereophile lehdestä. Qobuz Windows clientissa offline kuuntelun tuki toimi hienosti, samoin todella hyvin toteutettu puskorointi joka osasi hyvin haistaa netin nopeuden ja säätää cache koot niin että vaikka biisin käyntiinlähtö saattoikin kestää, mutta ei sitten pätkinyt kesken musiikkin. Qobuz vain ei ollut oikeasti saatavissa Suomessa, ei vaikka rahaakin tyrkytin.
Kysyisinkin tiedättekö tarjoaako Tidal offline tukea pc:lle tai vaikka Android vermeelle, siis jos asentaa clientin/appsin? Onhan siellä offline nappula mutta oletteko kokeilleet toimiiko?
Täytyy myöntää, että en
Täytyy myöntää, että en tyypannut. Pitää jossain vaiheessa laittaa jotain offlinena talteen.
Moikka !
Moikka !
Tidalia tai vastavaa on tullut odoteltua jo pitkään, Spofityäkin kokeiltua mutta se jotenkin ei maistunut. Tidal on nyt ollut muutaman päivän käytössä joitakin tunteja. Tidalin oma sovellus on teksteiltään pientä pränttiä, no voihan resoluuttiota muuttaa. Chromella on mukavampi käyttää. Pari kertaa on jostain syystä pysähtynyt kokonaan, tietotekniikkaako vai alkuongelmaa. Pahempi juttu joka itseä ainakin risoo on tuo live levyjen vaihtuessa ääni katkeaa kappaleiden välistä. Ehkä tämä korjaantuu Spofityssähän ei tätä ongelmaa ainakaan tuossa Prenium paketissa.
Tidal varmasti kehittyy vielä
Tidal varmasti kehittyy vielä. He ovat tehneet toimivan alustan ja nyt sitä hiotaan siihen suuntaan, mitä asiakkaat toivovat.
Kiitos hyvästä jutusta. Tästä
Kiitos hyvästä jutusta. Tästä tuli meidän pääasiallinen musiikkilähde. Sonos supporttia saamme odottaa vielä hetken. Harmikseni mainostavat tukea, mutta unohtavat mainita sen olevan vasta USA/UK akselilla. Sonokselta vastasivat alle vuorokaudessa, että on kyllä työn alla.
Minulla on sama juttu,
Minulla on sama juttu, Spotify meni katkolle. Soittopelinä on meillä tietokone(et) eli hardware-supportin vaiheessa olo ei ole niin haitallista.
Otin tuon Tidalin käyttöön
Otin tuon Tidalin käyttöön myös ja olis kysymys, koska asiantuntemus ei riitä. Mitä tapaa pitäisi käyttää kun vaihtoehtoina on NuForce airdac, AppleTv tai suora USB-liitäntä. Settinä on Antimode2.0 johon on liitetty AirDac ja Tv jonka kautta AppleTv. Antimoden perässä Genelec F Two ja 2x G3. Miten se paras ääni saadaan tästä sopasta korville :). Voin kyllä Airportin hankkia jos se on tarpeelista
Kunhan saat signaalin
Kunhan saat signaalin digitaalisena Antimodelle niin kaikki hyvin. Apple TV tekee näytteenottotaajuuden muutoksen 44,1-48kHz. Airport Express ainakaan aikaisemmin ei tehnyt eli se oli mielekkäämpi vaihtoehto. Eri asia, kuinka paljon tuo muutos todellisuudessa kuuluu… NuForce airdac ei tässä tapauksessa kannata kun Anti-Mode kuitenkin muuntaa signaalin digiksi, turha muuntaa ensin analogiseksi ja sitten takaisin digiksi toisessa päässä kaapelia.
Antimodelta sitten vain piuha F Two:lle ja sieltä edelleen G Kolomosille.
Nyt muuten toimii
Nyt muuten toimii Sonoksellakin Tidal. Kauan odotettu päivitys tuli ja eilen tuli kuunneltua korvat punaisena monta tuntia ja on siinä vaan uskomaton ero.