fbpx
Testit

Genelec 8260A kaiuttimet testissä

Jaakopin ääni

Genelec 8260A on hätkähdyttävän tarkka kaiutin. Joillekin usvasoinnin ystäville se voi olla jopa liian tarkka. Useimmat 8260:tä kuunnelleet kuitenkin lankeavat loveen: Että voi olla vakuuttavaa toistoa.

Yksi osa tarkkuutta tarkoittaa että 8260A:n yleissävy on neutraali. Se ei lisää tai poista äänestä mitään olennaista. Neutraalisuudesta on hyötyä jos kuuntelet mielelläsi vaikkapa pianoa, akustista kitaraa tai muita hyvin äänitettyjä soittimia. No, on myönnettävä, että sen sointi kallistuu hieman asialliseen päin. Ehkä hivenen lisää lämpöä olisi joidenkin kuuntelijoiden mieleen. Itse pidin sen sävystä kovasti.

Karun funktionaalinen kaiutin täydentää hienosti olohuoneen kokonaisuutta. Tai sitten ei.

Voimaa ”riittävästi”

Toinen tarkkuuden osa on jumalattoman tarkka ja voimallinen bassotoisto. Sama tuleeko basso- tai patarumpua, akustista tai sähköbassoa. Kuulet sävyt ja tarvittaessa tuntuu vatsanpohjassa. Mutta ainoastaan tarvittaessa.

Voimallisuudestaan huolimatta basson määrä ja laatu pysyvät kurissa kaikissa olosuhteissa.

Normaalikäytössä et tarvitse subbaria. Ja vaikka sen hankkisitkin, pitäisit huolen siitä ettei sen toisto pääse sotkemaan 8260A:n tarkkuutta. No, tietysti suurimpien urkujen ja rymistelyelokuvien harrastajat tarvitsevat subbarin. Jos ei muuten, niin uskon vahvistukseksi. Ja ne, joilla on onni omistaa todella iso ja hyvin vaimennettu kuuntelutila.

Tarkkuus kuuluu siinäkin, että kuulet läpeensä tutuilta levyiltä aivan uusia asioita. Ja jos äänitykseen on onnistuttu kaappaamaan hyvin esitystilan akustiikka, niin se välittyy hienosti. Ja musiikki kulkee kovaa. Olettaen että olet sijoittanut kaiuttimet ”oikein” eli valmistajan suositusten mukaisesti.

Genelec 8260A on suunniteltu kalibroitavaksi huoneeseen AutoCal-ohjelmistolla. Tutut dipit äänensävyn muokkaukseen ovat edelleen olemassa, mutta niillä saatava korjaus huomattavasti DSP:llä tehtävää karkeampi.
Genelec 8260A on suunniteltu kalibroitavaksi huoneeseen AutoCal-ohjelmistolla. Tutut dipit äänensävyn muokkaukseen ovat edelleen olemassa, mutta niillä saatava korjaus huomattavasti DSP:llä tehtävää karkeampi.

Huonekorjauksella nirvanaan

Iso osa tarkkuutta lähtee oletuksesta, että olet ymmärtänyt hankkia GLM-huonekorjauspaketin johon kuuluu säätöohjelma, mittamikrofoni ja kaapelit. 8260A on uusimman sukupolven kaiutin, jossa kaiuttimen kaikkia ominaisuuksia pystytään säätämään digitaalisen signaaliprosessoinnin (DSP) avulla. DSP ja automaattinen kalibrointi mahdollistavat kaiuttimen tarkan sovituksen kuuntelutilaan ja käyttäjän tarpeisiin.

Ellet ole aktiiviharrastaja, on järkevää ostaa kaiuttimet liikkeestä, joka pystyy tekemään kaiuttimien perussäädöt kuunteluhuoneessasi. Ilman säätöjä heität ison osan investoinnistasi hukkaan.

Tämä on myös oma kokemukseni 8260A:sta. Säätämättömänä niiden ääni oli kontrolloitu, avoin ja ulottuva, vaikka ne soivatkin hieman liian kirkkaasti. Vielä eivät silti sukat pyörineet jaloissa. Sen verran kovia toistimia on viime aikoina tullut kokeiltua.

Sitten Genelecin mies kävi ajamassa kalibroinnin ja teki vielä muutaman hienovirityksen. Nyt 8260A asettui kohdalleen ja sukat meinasivat pudota samantien.

Takaseinän kahva ei ole siellä huvin vuoksi, vaaka heilauttaa viisarin lähes 30 kiloon.
Takaseinän kahva ei ole siellä huvin vuoksi, vaaka heilauttaa viisarin lähes 30 kiloon.

Muotoseikat

Genelec 8260A:n ulkonäkö jakaa ihmiset. Tekniikan tuntija ymmärtää, että kaiuttimen hallitusti kaartuileva muotoilu ja muu rakenne ovat hienon äänenlaadun välttämättömiä osatekijöitä. Ymmärtävä sisustajakin saattaa nähdä että ”tällainen karun funktionaalinen kaiutin täydentää hienosti olohuoneen kokonaisuutta”. Tai sitten ei.

Viisas hankintaa suunnitteleva ymmärtää ensin varmistaa, että kotineuvottelukunnan äänivaltaiset osapuolet kuuntelevat kaiutinta ennen kuin keskustelu käynnistyy. Vakuuttava toisto sulattaa monen mielen.

Genelec on alusta lähtien tehnyt ammattikaiuttimia. Studioihin, esiintymislavoille ja kokoushuoneisiin tarvitaan luotettavat ja kestävät työkalut, joiden suorituskyky tiedetään. Tällaiseen käyttöön työkalumainen ulkonäkö ei ole ongelma. Se voi jopa lisätä tuotteen uskottavuutta.

8260A on muuten aikamoinen jötikkä. Yli puolimetrinen ja lähes kolmekymmentäkiloinen kaiutin ei kätkeydy katseelta. Se tarvitsee alleen myös kunnollisen jalustan, myös äänenlaatusyistä. Mutta ei sen tarvitse näyttää rumalta ja pilata koko sisustusta. Pienellä päänvaivalla ja suunnittelulla Genelecin pystyy istuttamaan osaksi sisustusta.

Ei se minnekään häviä, mutta ei myöskään hypi aivan silmille. Palkintona on ykkösluokan musiikintoisto ja käsittämättömän hieno elokuvaääni.

Näiden kanssa voisi elää pitkään.

Lyhyesti: Suorituskyky riittävä. Ulkoasu totuttelemista vaativa. Äänenlaatu riippuvuutta aiheuttava.
Hinta: 3 950 euroa kappaleelta
Valmistaja: Genelec Oy

Kuvat: Samu Saurama

6 Comments

  1. Samu Saurama

    Omassa teatterissani näitä on
    Omassa teatterissani näitä on kolmikko edessä valkokankaan takana. Leffahuoneen pinta-ala on noin 11 neliötä, toimivat erinomaisesti myös tosi pienissä kopeissa. AutoCal vaikuttaa pystyvän tasapainottamaan soundin niin isoon kuin pieneen tilaan hyvin sujuvasti. Ei, subbaria ei todellakaan tarvita enää lisäksi pienessä huoneessa, kapasiteetti riittää erinomaisesti ja toisto ylettyy alle 20 hertsin.

  2. Viitsisitkö tähän avata tuon
    Viitsisitkö tähän avata tuon teatterihuoneesi kaiuttimien ja laitteiston kehityshistoriaa, kun käsittääkseni siellä on ainakin kaiuttimet vaihtuneet jo moneen kertaan. Mitä muutoksilla hait ja mitä niillä sait?

    • Samu Saurama

      Se olisi pitkä tarina, ei
      Se olisi pitkä tarina, ei irtoa tähän. Kokeilunhalu on se suurin asia ja nyt muuton jälkeen se artikkelissa ollut leffahuone on jo historiaa muutenkin. Kaiuttimina toimivat Genelec 8040-8030-7070 -setti, Genelec 8260+8030-setti, Nitrosäiliöt aktiivikokeiluna ja normaalina passiivina, 12-tuumaiset Yksisilmäiset ja Tannoy Definition Install DC12i:t. Ainakin.

      Vahvistin vaihtui alkuaikojen HK:sta Anthem MRX-300:n ja sitten Anthem Statement D2v 3D -prossuun ja Hypex UcD400HG HxR / UcD180HG -päätevahvistimiin.

      • Tässähän olisi
        Tässähän olisi mielenkiintoisen artikkelin paikka 😉

      • Irtoaisiko jonkinlainen
        Irtoaisiko jonkinlainen kommentti miten leffaäänet muuttui kun siirryit anthem 300 anthem statement d2v 3d prossuun???

        Itsellä mielessä päivitys anthem 510 – anthem avm 60 kun se joskus tulee myyntiin.

        • Samu Saurama

          No ovat ne kaksi kyllä hyvin
          No ovat ne kaksi kyllä hyvin eri maailmasta äänenlaadullisesti. Statement on hienoimpia kuulemiani kapistuksia ja MRX-300 tosi hyvä perusvahvistin – äänenlaadullisesti. Molemmissa on sitten se iso parannus eli hyvä huonekorjaus, jolla saadaan bassopään möykyt tasattua ilman, että keskialueelle kosketaan yhtään.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap