fbpx
Testit

Elac Element Series EA101EQ-G -stereovahvistin huonekorjauksella testissä

Elacin Amerikan jaoksen tutkimusosaston apulaispresidentti (he todellakin pitävät pitkistä määritelmistä) Andrew Jones kutsui esitelyvideossaan Elac Element Series EA101EQ-G -vahvistinta lyhyesti nimellä Element. Ehkä minäkin sitten tästä eteenpäin. Muuten tästä artikkelista tulisi samanlainen nimivinoilu kuin heidän musiikkipalvelintaan käsittelevästä jutusta.

Elac Elementin ominaisuudet on hiottu hyvin tarkasti miettien sitä, mitkä ovat normaalikäytössä ne selvimmät tavallisen stereovahvistimen pullonkaulat sekä äänenlaadussa että käyttömukavuudessa.


Liitännät ovat hyvin mietityt.

Elementissä on huonekorjaus, mutta ei vain kahdelle kaiuttimelle vaan myös subwooferille ja kyky sovittaa pääkaiuttimet ja subbari mahdollisimman hyvin toisiinsa. Sisääntuloja on oikein mukavasti: digitaalisia kaksi optista, yksi koaksiaalinen, USB ja aptX Bluetooth sekä kaksi analogista tuloa.

Sisääntulojen nimet voi vaihtaa, kunkin tulon suhteellinen äänenvoimakkuus on säädettävissä ja vahvistimen toimintoja ohjataan puhelinsovelluksella (tätä testiä tehtäessä Android-versio on jo Play Storessa, mutta iOS-sovellus ei vielä näy App Storessa). Vaikka Element on kaksikanavainen vahvistin, siinä on myös Dolby Digital -dekooderi eli se voi poimia leffasoittimeltasi Dolby Digital -ääniraidan ja toistaa sen stereokaiuttimiesi (ja mahdollisen subbarin) kautta.


Puhelinsovelluksella hoidetaan pääasiassa kerran tehtävät säädöt, päivittäiskäytössä sitä ei ole pakko käyttää.

Ihan tarpeeksi tehoa

Elac Elementin esitteessä puhutaan vähän ristiriitaisesti vahvistimen tehosta. Ehkä vahvistin on tuotu joulumarkkinoille hieman kiireessä eikä kaikkia tälläisiä ulkoisia seikkoja ole saatu viilattua ihan tiptop-kuntoon. Tarkimman speksilistan mukaan kahdeksan ohmin kuormaan luvataan 40 wattia ja neljään ohmiin se 80 wattia per kanava. Käytännössä varsin riittävästi etenkin kun huomioi, että pääkaiuttimien bassotaajuudet – se eniten tehoa haukkaava taajuusalue – voidaan suodattaa pois ja ohjata subwooferille. Toisaalta hetkellistä tehoa kahden ohmin kuormaan luvataan 170 wattia eli nimellisesti 40-wattiselle vahvistimelle virranantokyky on todella hyvä.

Itse päätevahvistin on ihan normaali AB-luokan laite, mutta virtalähteessä on päädytty muuntajaa kevyempään ja edullisempaan hakkuriversioon. Onko tämä hyvä vai huono asia? Ei automaattisesti kumpaakaan, toteutus ratkaisee. Kuuntelu sitten selvittää.


Elac Elementin huonekorjaus on erittäin helppoa tehdä. Keskimmäisessä kuvassa kaiuttimet ilman subwooferia ja oikealla subwooferin kanssa. Sekä erillinen mittalaitteisto että korvat vahvistivat huonekorjauksen hyvin toimivaksi.

ABC – Auto Blend & Calibrate

Äänenlaadullisesti Elementin kovin juttu on se kyky sovittaa subwoofer pääkaiuttimiin kunnolla. Ainoa varmasti hyvä tapa saada subwoofer integroitumaan pääkaiuttimiin saumattomasti, on suodattaa pääkaiuttimista bassot pois, subwooferista vastaavalta taajuudelta korkeat taajuudet pois ja varmistaa, etteivät huoneen bassokorostumat pääse sotkemaan näitä suotoja.

Se tyypillinen tapa kytkeä stereojärjestelmään subwoofer on olla koskematta millään tavalla pääkaiuttimien signaaliin. Niiden basso vaimenee huoneen ominaisuuksista ja kaiuttimen toimintaperiaatteesta riippuen täysin arvaamattomalla tavalla. Tälläiseen pääkaiuttimien luonteeseen on ihan mahdotonta sovittaa subwooferia täydellisesti vaikka subbarin oma toiminta-alue olisikin huonekorjauksella tasoitettu.

”Huonekorjain ohjaa käyttäjää
kiitettävän selvästi koko ajan
ja se toimii todella hyvin.”

Elac Element tekee nyt sen, mitä esimerkiksi Anthemin nimenomaan huonekorjauksesta kiitellyt kotiteatterivahvistimet osaavat. Element tekee huonekorjauksen sekä subwooferille että pääkaiuttimille ja sen jälkeen molemmille sopivat suodot, jolla subbari saadaan sovitettua oikein. Tulos ei kuulosta yhtään erillisenä humppaavalta subbarilta vaan vain siltä, että sinulla on aivan jumalattoman järeät pääkaiuttimet, jotka toistavat bassot voimalla alimmille murahduksille saakka.

Samalla tavalla kuin Elacin subwooferien huonekorjauksessa, ensin tehdään lähikenttämittaus sekä pääkaiuttimesta että subwooferista ja näin saadaan selville sekä niiden toiminta-alueet että puhelimen tai tabletin mikrofonin taajuusvaste. Tämän jälkeen tehdään mittaus kuuntelupaikalla ja Elementin aivot laskevat oikeat korjaukset kummallekin.

Elementin subbari-integraatiossa on kaksi erityisen hienoa asiaa. Ensinnäkin se ohjaa käyttäjää kiitettävän selvästi koko ajan. Mitään käyttöohjeita ei tarvita, sovellus kertoo hyvin selvästi koko ajan, mitä seuraavaksi pitää tehdä. Toinen asia on se, että se toimii todella hyvin.



Huonekorjaus ja automaattisovitus käytännössä

Ihan ensimmäisenä siis toimiston Elac Debut B5:t ja subbari kiinni Elementiin ja älypuhelimen Elac-sovelluksella kokeilemaan Auto Blend ja Auto EQ -toimintoja. Erityinen suurkiitos Millalle, joka lainasi Android-puhelintaan. iOS-versio ohjelmistosta kun ei ole vielä ihan valmis eli omalla iPhonellani en hommaa voinut tehdä.

Ensin puhelin pääkaiuttimen eteen ja testipiippaus. Sitten puhelin subbarin eteen ja testipiippaus. Ohjelmisto ohjaa selkeillä kuvilla käyttäjää koko ajan, homma on todella helppoa. Viimeiseksi puhelin kuuntelupaikalle ja testipiippauksia. Miltä tulos kuulostaa?

”Huonekorjauksella isku muuttuu
rintalastaa napakasti täräyttäväksi
ja bassonuotit paljon selkeämmin
seurattaviksi.”

Katie Meluan tuhtisointinen Shy Boy sopii hyvin testikappaleeksi ja ero ilman ja Auto Blend / Auto EQ -toimintojen kanssa on selvästi kuuluva. Ilman huonekorjausta bassopää on selvästi mössöisempi, iskun terä on hukassa ja bassoa annostellaan ylitsevuotavina hulahduksina. Sitten Auto Blend ja Auto EQ kytkettyinä isku muuttuu rintalastaa napakasti täräyttäväksi ja bassonuotit paljon selkeämmin seurattaviksi.

Elementin huonekorjaus ei mittarilla luettuna ole parhaiden veroinen. Jos markkinointimateriaaliin tarvitaan mahdollisimman suora viiva kuvaamaan bassotoiston taajuusvastetta, kilpailijat pärjäävät paremmin. Sen sijaan kuunneltaessa musiikkia Elac tekee huonekorjauksen, joka ei aiheuta mitään sivuoireita koska muokkaukset tehdään vain bassoalueelle. Pahimpien ongelmien paikkaukseen keskittyminen tuottaa myös laajan kuuntelualueen kun jokaista pikkurosoa ei hiota matalaksi mikrofonin sijoituspaikalle (ja aiheuteta sivuoireita bassoille puoli metriä mikrofonin sijoituspaikasta sivussa).

Tasapainoinen ja riittävän elävä

Millainen Elac Element on ääneltään ylipäätään? Analogisista tuloista äänenlaatu on hieman lämminsävyinen, miellyttävän helppo ja digiotot tuovat sitten ison annoksen lisää tarkkuutta, läpikuultavuutta ja raikkautta. Element tekee huonekorjauksen ja subwooferin sovittamisen digitaalisesti joten sen pitää ensin muuttaa kaikki sisääntulevat signaalit digitaalisiksi.



Jos digitaalisignaalia toistava ohjelmalähde (eli nykyään melkein mikä vain) muuttaa digitaalisignaalinsa ensin analogiseksi, pitää Elac Elementin muuttaa analogisignaali heti takaisin digitaaliseksi. Tämä tuppaa kuulumaan aina jokaisessa laitteistossa, jossa voi verrata suoraa digitaalista signaalin siirtoa ja välillä analogiseksi muutettua keskenään.

Älppärisoitin tietysti tarjoaa vain analogisignaalia, mutta sen luonteeseen Elementin analogiottojen vähän pehmeän lämmin luonne istuu kuin nappi päähän. Etenkin halvemmissa levysoittimissa soundi tapaa olla vähän karhea ja Element tasoittaa siitä epämiellyttävintä rosoa pois. Digitaalisilla äänilähteillä sitten otetaan kaikki irti vahvistimen kyvyistä ja tulos on oikein hyvä. Ei Element ole maailman paras vahvistin, mutta sen soundista on hyvin vaikea osoittaa mitään vikaa. Tasapainoinen, ei yhtään korviin ottava ja tarpeeksi elävä ja läpikuultava ollakseen innostava.

Kuulokeanto on sekin samaa sarjaa Elementin yleisen äänenlaadun kanssa. Tasapainoinen, rasittamaton ja mukavasti kulkeva. Element ei ole käsittämättömän suorituskykyinen kilpa-auto vaan se saksalainen perheauto, joka voittaa jokaisen autolehden testin virheettömyytensä ja tasapainoisuutensa ansiosta, ei yhden äärimmilleen viritetyn ominaisuuden.


Elac Elementin mukana tulee nelikko laadukkaita banaaniliittimiä helpottamaan kaiutinkaapelien kytkentää.

Riittävän hyvästä useampi askel eteenpäin

Jos Elac Element Series EA101EQ-G olisi näin hyvän kuuloinen perusvahvistin ja maksaisi 700 euroa, taputtaisin sitä olalle ja toteaisin, että tosi hyvin tehty. Ei poikkeuksellisesti tai hämmentävästi, mutta tosi hyvin. Element vain tekee monta asiaa hämmentävästi sen tosi hyvän äänenlaatunsa lisäksi.

Huonekorjaus ja nappiin osuva subwooferin sovitus ovat harvinaisuuksia kovan hintaluokan AV-vahvistimienkaan joukossa. Ne sujuvat Elementiltä todella hyvin ja puhelinsovelluksen ansiosta myös helposti. Ei käyttöohjeita, ei erillistä mittalaitteistoa, ei säätöjen hinkkaamista eestaas optimaalisten asetusten löytämiseksi.

Elementiin saa myös liitettyä vähintään riittävän monta erilaista ohjelmalähdettä. Tidal puhelimesta Bluetoothin yli kuulostaa tosi hyvältä ja muita digitaaliottoja on USB mukaanlukien yhteensä neljä. Analogiottoja on kaksi ja ne kuulokkeetkin saa kiinni ihan isoon 6,3-millisellä plugille sopivaan liittimeen.


Kaukosäädin ohjaa päätoiminnot eli puhelinsovellusta ei tarvitse kaivaa peruskäytössä esille.

Jos haluat harrastaa hifiä sen monitahoisimmassa muodossa: säätää, ruuvata, vääntää ja sukeltaa mustaa magiaa syvempään suohon, Elac Element Series EA101EQ-G on sinulle väärä valinta. Se on liian kapea, liian kevyt ja liian selkeästi toimiva ollakseen hardcore-hifiharrastajien silmissä uskottava. Jos vain haluat hyvän äänen hyville kaiuttimillesi (ja subwooferille) mistä vain normaalista ohjelmalähteestä, Element tekee juuri sen, mitä lääkäri määrää. Mukana on kunnon kaukosäädinkin eli voit säätää siitä äänenvoimakkuutta hiljaisemmalle kun puhelin soi eli se puhelinsovellus ei ole käytettävissä.

PS. Pakkohan siitä nimestä on vinoilla. Joku firmassa on todella mieltynyt titteleihin ja nimiin, jotka putoavat niskaan kuin ratakisko. Vahvistimen, Elac Element Series EA101EQ-G:n, suunnittelija Andrew Jones on Elacin Amerikan jaoksen suunnitteluosaston varapresidentti. Onneksi itse vahvistin on vain selkeä ja konstailemattomasti toimiva.

Lyhyesti: Hyvän kuuloinen vahvistin, jossa on iso nippu nykypäivän ominaisuuksia parantamassa äänenlaatua ja helpottamassa jokapäivästä käyttöä.
Hinta: 699 euroa
Maahantuoja: Scanteknik

Elac-kauppiaasi:




Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap