fbpx
Testit

Cerwin-Vega XLS-215 -kaiuttimet ja CVHF-A21S -aktiivisubwooferit testissä

Cerwin-Vega! on monelle hifiharrastajalle merkki, johon on vaikea suhtautua vakavasti. Osa ratkaisuista on selvästi akustisesti varsin hyviä, mutta soundipuoli on ollut vaihteleva. Ja aina bassoiltaan runsas verrattuna perinteisiin hifikaiuttimiin. Kun nuori ilmailuinsinööri Gene Czerwinski vuonna 1954 perusti firman, hänen periaatteensa olivat kuitenkin äärimmäisen selkeät. Päämäärä oli kunnon live-tunnelma ja välineinä siihen hyvä hyötysuhde ja kestävyys. Lisäksi hintalaatusuhteen pitäminen koko ajan mielessä oli tärkeää.

PA-käytössä C-V! on ollut Rollareilla, David Bowiella ja monella muulla saman luokan nimellä. Ja vuonna 1974 ensiesityksen saanut elokuva Earthquake käytti Sensurround-järjestelmää, jossa pointtina oli saada leffateatteri tärisemään kuin todellisessa maanjäristyksessä. Bassopäätä oli toistamassa pino Cerwin-Vega! E-horn -torvibassoja, kuinkas muuten.

”Vähän enemmän hanaa ja
vartalo tutisee ja tärisee
– 30 metrin päässä.”

Tämän tarinan pointtina ei ole C-V!:n historia vaan kahteen 15-tuumaiseen pohjautuvat edulliset XLS-215-pääkaiuttimet ja PA-puolelle suunnitellut 21-tuumaiset subbarit. Kaiuttimet eivät käyneet toimistollani, kuuntelin niitä messuilla. Mutta ei sillä ole väliä, ei näiden kanssa pointti olekaan viimeisen nyanssin hinkkaaminen pääkuuntelupaikalla vaan rento ote ja leveä hymy huulilla.

Se hintalaatusuhde

Kaiuttimien pintakäsittely ei ole highendiä, hädin tuskin perushifiä. XLS-215-kaiuttimissa on puuviilua hieman muistuttava musta muovi ja 21-tuumaisissa Stroker-subwoofereissa PRO-maailmasta tuttu röpelöinen maalipinta, tukevat kantokahvat ja telinekiinnitys yläpinnassaan PA-yläpäälle. Strokerit kun ovat yleensä oikeissa töissä konserttiäänentoistossa eivätkä löysäilemässä leppoisia kissanpäiviä puolinukuksissa messuilla.

Kun pääkaiuttimissa on kummassakin pari viisitoistatuumaisia niin on selvää, että pari 21-tuumaista erittäin pitkäiskuista elementtiä on ehdoton minimi subbaripuolelle.

Jos perheellisen olohuone ei olekaan se yleisin sijoituspaikka isolle Cerwin-Vega!:lle niin autotalli, punttisali, kerhotila, kotiteatteri – kyllä niitä käyttökohteita löytyy. Se, mihin pienellä jalustakaiuttimella pääsee äärirajoille kapasiteetin puolesta venytettynä on tyhjäkäyntiä XLS-215:lle.

Itse subbarinsa rakentavat voivat ottaa oppia Strokerin refleksikanavan pinta-alasta.
Hanaa. Lisää hanaa!

Hanan avaus, sellainen varovainen, on erittäin fyysinen kokemus. Koko vartalo tutisee ja tärisee. Vähän enemmän hanaa ja vartalo tutisee ja tärisee – 30 metrin päässä. Kaikki vaatteet lepattavat päällä ja päänahka värisee tukkaa heiluttaen – ei toisinpäin. Tämä siitä huolimatta, että tappiin saakka ei avattu kertaakaan koska korvat olisivat jo varmasti rikkoutuneet, häätö tullut ja Messukeskuksen ykköshalli sortunut.

Vaikka kaiuttimissa onkin pikavilkaisulla hupaisia puolia, kuten räikeän punaiset elementtien ulkoripstukset, on niissä hyvin terveet akustiset periaatteet. Pakko ollakin kun miettii, kuinka käsittämätön määrä puhdasta ääntä XLS-215:sta irtoaa. Sekä diskantin että keskiäänielementin edessä on koko etulevyn levyinen suuntain. Pystysuunnassa suuntaimet ovat kapeita, tai siis matalia, eli ne rajoittavat säteilykuvion sellaiseksi, ettei ääntä turhaan kohdisteta päin lattiaa ja kattoa.

Messuolosuhteissa ei ole juuri pointtia ruotia kaiuttimien stereokuvallisia ominaisuuksia. Ei etenkään kun kaiuttimet ovat kapealla ja kuuntelupaikkaa kohti suuntaamatta. Aikaisemmista CV-kokemuksista kuitenkin tiedän, että ainakin osittain juuri suurten suuntainten takia äänikuvan piirtokyky on varsin korkeaa luokkaa. Yleinen äänen tasapainoisuus ja puhtaus ovat nekin kunnossa. Bassopää on vain, no, ehkä voin sanoa kohteliaasti ”jykevä”. Varsin jykevä.

Äänenpaineresursseja kuvaa parhaiten se, että pari näytteilleasettajaa oli varsin nyreissään isosta esiintymislavasta heidän standiensa vieressä. No, osoittautui, että ei se estradin PA ollutkaan ongelma vaan nurkan takaa irtoavat vavahdukset ja paineaallot. Kauempana C-V!:t vain tekivät keskinäisen huutamisen mahdottomaksi ja lähempänä tiputtivat tavaroita viereiseltä messuhyllyltä ja saivat seinärakenteet heilumaan senttitolkulla.

Sekä diskantilla (kuvassa) että keskiäänielementillä on koko kotelon levyiset suuntaimet.

Unisex ja iästäkin riippumaton
Lyhyesti: XLS-215 on erinomainen hauskanpitoväline ja CVHF-A21S-subbari vie viimeisenkin järjen touhusta.
XLS-215: 845 euroa / kappale
CVHF-A21S: 2 590 euroa / kappale (eihän näitä vain yhtä osteta vaan pino)
Maahantuoja: JJ Hifi
Kirjoittaja

8 Comments

  1. Nää olis mielenkiintoiset
    Nää olis mielenkiintoiset kokea..
    Omistin nuorena miehen alkuna DC-30 Cerwin Vega! kaapit. Naapurirapun ylimmästä tulivat kiittelemään että ”muuten ihan hyvä muttei ihan saa sanoista selvää”

  2. hannu2905

    Nämä kaiuttimet olisi
    Nämä kaiuttimet olisi mielenkiintoista saada AudioVideon tarkempaan testiin? Sen verran kehuja näistä on kuulunut.
    Itsellänikin kauan aikaa sitten oli C-V LS-15 pöntöt, yllättävän hifistynyt ja iso soundi niissä mielikuvien mukaan oli..

    • Samu Saurama

      Muutamat tarkemmin tutkimani
      Muutamat tarkemmin tutkimani ovat toimineet kaikki aika selkeästi. Ihan suoralla linjalla diskantti korostuu hieman ja 10-20 asteen ohikäännöllä rauhoittuu tasapainoiseksi. Bassopää on koholla eli jos haluaa neutraalia ääntä niin huonekorjaimella sitten oikomishoitoa.

      Mutta hyvin voisin kokeilla, pitää katsoa aikatauluja.

  3. Olisikohan nämä riittävät
    Olisikohan nämä riittävät kotiteatterikäyttöön, ilman subia? Alkuun tulisi olohuoneeseen(näkisittepä hellun ilmeen) 2kpl ja myöhemmin mahdollisesti sitten 3 kpl teatterihuoneeseen, jahka se tulevaisuudessa valmistuu… Millaisethan näille sopisi takakanaviksi 7 kaikattimen järjestelmään?
    Ps: Onko tulossa tarkemapaan testiin? Kiinnostasi tietää miten vertautuu suureen pyöreään ja nitrosäiliöön. Nekin kun on harkinnassa.

    • Samu Saurama

      Minun suunnittelemani
      Minun suunnittelemani kaiuttimet on mietitty enempi neutraaleiksi, isossa C-V:ssä on aina bassokorostusta ja vähän yläpääkin koholla. Makuasia, kummasta tykkää enempi.

      Tämä tupla-15″ menee kohtalaisen alas, noin 30 hertsiin, eli kyllä sillä leffoja tapittaa alkuun ilman subbariakin. Surroundeiksi ehdotaisin saman mallisarjan pienimpiä (pienin = vähiten suuntaava = tasaisin surroundkenttä kun etäisyys surroundkanaviin on pienempi kuin pääkanaviin ja kuuntelupaikkoja enemmän kuin yksi sweet spot).

      • jep, näin arvelinkin että
        jep, näin arvelinkin että kaiuttimet vertautuvat keskenään. En ole mikään kultakorva, joten olen enemmän kiinnostunut fiiliksestä, kuin nyansseista. Pitää laitella tarjouskyselyä vetämään kamoista.

  4. tuplaturpo

    Onko tietoa mitä eroa CV:n
    Onko tietoa mitä eroa CV:n kahdella eri mallisarjan 21 tuuman aktiivisubeilla on, muuta kuin hinta? tuota cva-mallia kun saa tonnin edullisemmin, ja painetta siinäkin luvataan kohtuullisesti. hieman alemmashan tämä artikkelin subi menee, mutta että selittyykö tonnin hintaero sillä?

    Muutenkin testiä jommastakummasta 21″ mallista olisi kiva lukea. hintaansa nähden paljon rautaa, ja nettiarvostelujen perusteella hintansa väärti. Vihaajia tuntuu myös riittävän paljon, joskin luulen ettei heistä puoletkaan ole koskaan kuullut kys. subeja tai edes merkkiä livenä.

    • Samu Saurama

      Turvallisinta haukkua jotain
      Turvallisinta haukkua jotain on joo silloin kun ei tunne asiaa 🙂 .

      Saat varmaan maahantuojalta (www.jjhifi.com) helpointen selville nuo eri mallisarjojen erot, ellei valmistajan sivu niitä paljastanut.

      Pitää katsoa, miten onnistuu C-V!:n testaaminen tulevaisuudessa. Siellä on kyllä monta kiinnostavaa mallia.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap