fbpx
Testit

Cambridge Audio Minx Min12 ja Min22 -satelliittikaiutimet sekä X201 ja X301 -aktiivisubwooferit testissä

Pienet ja halvat kaiuttimet on usein tehty halvalla. Se yksinkertaisin ratkaisu on käyttää yhtä laajakaistaelementtiä, joka sitten soi suurinpiirtein neutraalisti edestä kuunneltuna. Laajakaistojen, parhaidenkin, ongelma on vain se, että sivusta korkeiden äänien toisto vaimenee ja tulos on tapauksesta riippuen jotain rauhallisen ja tukkoisen kuuloista.

Iso ongelma tästä tulee etenkin silloin kun keskikanavan kaiutin osoittaa suoraan kohti sohvan keskipaikkaa, mutta vasenta ja oikeaa ei ole käännetty kohti kuuntelupaikkaa eli niiden äänensävy on erilainen.

Cambridge Audion Minx-sarja näyttää juuri tälläiseltä. Ei siihen minikokoiseen Min12-purnukkaan mahdu mitenkään erillistä diskanttia ja bassokeskiäänistä. Vaan ei tarvitsekaan sillä brittivalmistaja käyttää laajakaistaelementin sijaan BMR eli Balanced Mode Radiator -kaiutinelementtiä. Ja Min22-mallissa sen seurana toista elementtiä tukemassa bassoaluetta.

Että mikä BMR?

Balance Mode Radiator on kaiutinelementti, joka ei toimi mäntämäisenä (eli jäykkänä, toiminta-alueellaan muotonsa pitävänä) säteilijänä. Sen sijaan sen koko pinta värähtelee hallitusti ja tulos on kaiutinelementti, joka on koko toiminta-alueellaan ympärisäteilevä ja yksi elementti toistaa todella laajan taajuusalueen.

Tuo ympärisäteilevyys tarkoittaa, että tarkkaa kolmiulotteista stereokuvaa – sellaista isojen highend-kaiuttimien luomaa – ei Minx-sarjan pienokaisilla voi luoda. Ne piirtävät stereokuvan suurena ja ilmavana, koko etuseinä täyttyy musiikista ja mahdollisesti sivuseinätkin osittain. Tämä siis jo ennen kuin olet asentanut surroundkanaviin kaiuttimia.

Laaja säteilykuvio tarkoittaa tietysti myös sitä, että jos sisustussilmääsi eivät viehätä kohti pääkuuntelupaikkaa käännetyt kaiuttimet, sitä ei BMR-elementeihin pohjautuvilla Minxeillä tarvitsekaan tehdä. Cambridge Audio on käyttänyt BMR-elementtejä jo pitkään, Min12:ssa ja Min22:ssa käytettävä malli on neljättä sukupolvea eli rakennetta on ehditty hienosäätää paljon.

BMR ei muuten ole vain pienten ja hillityn hintaisten kaiuttimien juttu. Samaa toimintaperiaatetta on käytetty tilavan uuden henkilöauton hintaisissa highend-malleissakin.

Vain subwooferin seuraksi

Min12 on kahdeksan senttiä kanttiinsa oleva kuutio ja Min22 kahden tuollaisen kuution kokoinen. Kun kaiuttimet ovat näin pieniä, jokainen hifiharrastukseen yhtään perehtynyt ymmärtää, että ne on suunniteltu toimimaan vain lisäbasson – subwooferin – tukemana. Nyt asian tietävät aiheeseen vähemmänkin syvälle uponneet.


X201-subwooferissa (vasemmalla) on passiivisäteilijä kummassakin kyljessä, X301:ssä on yksi passiivisäteilijä pohjassa.

Cambridge Audio on valinnut niin satelliittien kuin Minx-subwooferienkin periaatteeksi sen, että äänenpaineresurssien on oltava riittävät kunnon ilonpitoonkin. Tulos tästä on se, että X201- ja X301-subwooferit eivät yritäkään jyristellä ihan matalimpia bassotaajuuksia vaan keskittyvät mehevään potkuun ja siihen, että leffan jännimmässäkään paikassa ruuti ei lopu kesken vaikka bassokuutiotkin ovat tosi kompakteja. X201 on runsaan 20 senttiä kanttiinsa ja X301 alle 30 senttiä kanttiinsa.

Min12- ja Min22-satelliittikaiuttimissa on sama järjestely, ne eivät toista kovinkaan alas, mutta äänenpainetta toiminta-alueella irtoaa sitten oikein hyvin. THX-tyylin 80 hertsin jakotaajuus AV-vahvistimen säädöissä subbarin ja pääkaiuttimien välillä on niille aivan liian matala, sopivampi on suurinpiirtein kaksi kertaa korkeampi. Tuo 150 hertsin suunnalle asettuva jakotaajuus toisaalta tarkoittaa, että subwoofer voi paikallistua äänilähteeksi keskivertoa helpommin.

Äänenlaadullisesti parhaan tuloksen saat sijoittamalla bassokaiuttimen samalle seinustalle etukaiuttimien kanssa ja mielellään vielä jonnekin vasemman ja oikean väliin eikä niiden muodostaman kuuntelukulman ulkopuolelle. Käytä siis hetki aikaa (tai hanki laitteistosi osaavasta liikkeestä, joka tulee paikan päälle tekemään asennuksen ja säädöt), jotta saat subwooferin ja pääkanavat kuulostamaan saumattomalta kokonaisuudelta.

Valmistaja helpottaa kaiuttimien sijoitusta tarjoamalla niille kolmea erilaista telinettä. Yksinkertaisin on taivutetusta alumiinilevystä tehty tyylikäs pöytäjalka, se kallistaa Min12- tai Min22-kaiutinta osoittamaan vähän yläviistoon eli sopii nappiin vaikka TV-tasolle. Toinen vaihtoehto on seinäkiinnike, jossa kaiutinta voi kääntää aika paljonkin. Kääntö tosin ei ole hurjan kriittinen koska BMR-elementtiset kaiuttimet kuulostavat hyvin pitkälti samalta kuuntelusuunnasta riippumatta. Kolmas vaihtoehto on mustana tai valkoisena saatava teräksestä ja lasista tehty korkeudeltaan säädettävä lattiajalusta. Kaiutinkaapeli mahtuu luonnollisesti kulkemaan lattiajalustan putken sisällä.

Miltä näin pieni kaiutin kuulostaa?

Nyt pitää muistaa se, että Min12- ja Min22-kaiuttimia ei ole mitään järkeä kuunnella ilman subwooferia. Joten minäkin kuuntelin settiä AV-vahvistimeen kytkettynä musiikilla, peleillä ja leffoilla.

Ylin diskantti, ne kaikkein korkeimmat helähdykset, eivät toistu ihan samalla puhtaudella kuin laadukkaissa highend-kaiuttimissa, mutta toisaalta hintakin näissä on vain noin satasen kappale. Kysymys on kyllä enemmän valmistajan valinnasta kuin rakenteen rajoituksista. Ylin diskantti on korostunut ja sillä tyypillisesti haetaan nopeaa esille hyppäämistä kaiutinkaupan rivistöstä. Vaan tuon ylimmän diskantin lievän sihahtelun lisäksi seinustalle asetettujen Cambridge Audio Minx Min12:n ja Min22:n äänestä on vaikea keksiä mitään selvää moitittavaa.

Ilmava, kirkas ja yhtenäinen

Kyllä, se stereokuva muodostuu ilmavaksi, avaraksi ja laajaksi kuten tämän kokoluokan kaiuttimilla aina ja BMR-elementin kanssa erityisesti. 3D teräväpiirtostereokuvaa ei ole, mutta ei se haittaa ellei ole tarkoitus analysoida äänitetuotantoa ja luulen, että näiden kaiuttimien hankkijalla ei ole. Elämää suurempi tilavaikutelma sopii erinomaisesti elokuville ja peleille kuten myöskin rentoon musiikista nauttimiseen.


Minx-sarjan kaiuttimet saa kiinni pöytäjalustaan (vasemmalla), jalustaan tai käänneltävään seinäkiinnikkeeseen (oikealla). Kaiuttimen mukana toimitetaan mainiot banaaniliittimet johtoja varten.

Peleihin ja elokuviin suosittelen kyllä ehdottomasti keskelle samanlaista kaiutinta, mitä vasemmalla ja oikeallakin on. Se lukitsee dialogin kuvan kohdalle ja myös selkeyttää selvästi artikulaatiota. Koska Min22-kaiuttimessa yksi ympärisäteilevä kaiutinelementti tuottaa pääosan äänestä, purnukka voidaan laittaa ilman mitään äänenlaadullisia ongelmia myös vaaka-asentoon, jos sisustusvastaava sellaista toivoo.

Kuution mallinen Min12 ja tuplasti korkeampi lisäbassoelementillä varustettu Min22 kuulostavat hyvin samanlaisilta. Selvin ero on se, että Min12:n diskantti alleviivaa itseään Min22:a enemmän. Kun hintaero ei ole hurja, suosittelen kyllä tipan mehevämmin ja vähän rauhallisemmin soivia Min22-malleja ainakin etukaiuttimiksi. Surroundkanaviin pienempi Min12 riittää ihan mainiosti ellet halua koko kaiutinjärjestelmän olevan identtinen. Yleisesti ottaen Min12 ja Min22 ovat keskialueeltaan hyvin neutraaleja kaiuttimia. Ne toistavat äänitteen kauniin selkeästi, eivätkä puolla mihinkään suuntaan.

Subwoofereissa on kuultavissa luonne-ero ja se menee juuri kuten voisi koosta olettaakin. Kookkaampi Minx X301 puskee tarvittaessa enemmän äänenpainetta, äänensävy on muhevampi ja bassotoisto ylettyy aavistuksen alemmas kuin pikkumallilla. Pienemmän X201:n äänenpainekapasiteetti on kuitenkin varsin riittävä tälläiseen järjestelmään ellei tila ole iso ja se potkaisee tiukemmin kuin isoveljensä. Subbarin tai AV-vahvistimen bassonohjauksen säätöjä rukkaamalla tilanne ei muutu, X201 pysyy tiukempibassoisena näistä kahdesta. Alarajataajuus on 30 – 40 hertsin välillä, sijoituksesta ja huoneen tuomasta alabassojen korostuksesta riippuen. Kumpikaan ei siis toista hurjan alas, jopa jotkut jalustakaiuttimet pystyvät parempaan, mutta potku, säädettävyys ja erittäin kompakti koko ovatkin ne näiden oleelliset jutut.


Molemmissa subwoofereissa on kaikki normaalit säädöt.

Minx-sarja pystyy monikanavaisella materiaalilla luomaan todella hienosti kuuntelijan ympäröivän äänimaiseman. GTA V ja Mafia III -peleillä taitavasti tehdyt tehosteet ja ympäristöäänien tuoma aitous välittyi erinomaisesti. Sama kävi niin lasten kuin aikuistenkin piirretyillä elokuvilla kuten myös tavallisilla leffoilla. Kaiuttimien luonnollinen äänensävy välittää aidot tunteet erinomaisesti ja tiukassa paikassa pulssi kiihtyy, niskakarvat ovat pystyssä ja katsoja pidättää hengitystään.

Musiikilla kriittinen kymmenien tuhansien eurojen laitteistoja kuulemaan päässyt harrastaja, minä siis, myönsi, että Minx ei ole yhtä hyvä kuin ne kymppitonnien versiot. Mutta ottaen huomioon hinnan se on todella hyvä, kaiuttimet maksavat satasen molemmin puolin ja subbarit muutaman. Hämmentävän hyväksi soundi muuttuu kun muistaa, että Min12 on vain kahdeksan senttiä kanttiinsa oleva kuutio ja Min22 kaksi sellaista kuutiota. Suoraan sanottuna, jos kaiuttimien diskanttitoisto olisi tehty neutraaliksi, minä olisin ostanut nämä kotiini. Aavistuksen raikkaan soundin ystäville Min12 ja Min22 ovat juuri nappeja äänensävyltään.

Hifilegoja

Cambridge Audion Minx-sarjasta voi kasata todella monta eri vaihtoehtoa. Kaksi subbaria, kaksi erilaista pääkaiutinta ja kolme erilaista jalustaa. Jos minä tekisin näistä olohuoneeseeni kotiteatteria, olisi valinta kuitenkin selvä omaan käyttötarkoitukseeni.

Mehevämmin soivat Min22:t kolmeen etukanavaan ja kaikki kolme noin metrin korkeudelle etuseinälle. Keskikanavan kaiutin päätyisi todennäköisesti vähän korkeammalle, mutta TV kannattaa muutenkin kuin keskikanavan kaiuttimen takia asentaa mahdollisimman alas – alaviistoon on rennompi katsoa kuin yläviistoon. Kokeilkaa vaikka kahdella täysmittaisella elokuvalla yhteen pötköön, korkealla olevasta ruudusta saa niskan kipeäksi.

Surroundeiksi riittäisivät hyvin Min12:t ja ne asentaisin 1,5 – 2 metrin korkeuteen seinille. Jos sohva ei ole takaseinässä kiinni niin varsinaiset surroundit suoraan kuuntelupaikan sivuille ja takasurroundit sitten sinne taakse. Mikäli sohva on takaseinässä kiinni niin sitten 7.1-järjestelmä ei toimi kovinkaan hyvin eli jättäisin kaksi kaiutinta ostamatta ja tekisin 5.1-setin. Subwoofer olisi minulla pienempi X201 koska sen napakka yläbasson potku tuo enemmän hymyä huulille kuin X301:n vähän tuhdimpi murahdus. Pikkujärjestelmässä pieni subwoofer houkuttaa ulkonäöllisestikin enemmän.

Laadukkaat pikkukaiuttimet häviävät käytännössä kokonaan ja jäljelle jää vain valtava äänikenttä. Musiikin kuuntelu on mukavaa, mutta parhaimmillaan Minx-sarja on kyllä kun äänentoisto on monikanavainen ja mukana on iso (ISO!) kuva. Silloin häviää viimeinenkin kyky kiinnittää huomiota johonkin pieneen äänentoiston epätäydellisyyteen ja sitä vain uppoaa syvälle katsottavaan materiaaliin.

Brittislangissa minx tarkoittaa sitä naapurin pahaa tyttöä, joka houkuttaa ihan hirveästi. Cambridge Audio on osannut luoda Minx-sarjasta juuri sen. Ulkoasu on pelkistetyn tyylikäs ja suorituskyky paljon enemmän, mitä tämän hintaisilta tai etenkään kokoisilta kaiuttimilta osaa odottaa.

Lyhyesti: Hurjan hyvä kaiutinjärjestelmä tilanteeseen, jossa isoja laatikoita ei ole mahdollista ripotella ympäri huonetta.
Hinnat
Cambridge Audio Minx Min21: 79 euroa kappale
Cambridge Audio Minx Min22: 129 euroa kappale
Cambridge Audio Minx X201 -subwoofer: 329 euroa
Cambridge Audio Minx X301 – subwoofer: 449 euroa
Cambridge Audio Minx 600P -jalusta: 119 euroa
Cambridge Audio Minx 600D -pöytäjalusta: 19 euroa
Cambridge Audio Minx 400M -seinäteline: 29 euroa parilta
Maahantuoja: Highend Studio Finland

Cambridge Audio -kauppiaasi:




Klikkaa tästä nähdäksesi muut Cambridge Audio -jälleenmyyjät

Kirjoittaja

3 Comments

  1. WhiskyTrain

    Kestääkö tämmöset pikkuiset
    Kestääkö tämmöset pikkuiset sateliitit tehoa ollenkaan olohuone käytössä 7.1 tai atmos setissä, jos edessä on kolme kpl Suuri Pyöreä kaiutinta? Tila on aika pieni ja kuuntelen alle kahdesta metristä 15 tuumasia koksuja. Olisivat kätevän kokoisia ja jos ääni on kerran ok.

    • Samu Saurama

      Nämä kestävät varsin paljon
      Nämä kestävät varsin paljon tehoa kunhan bassopään suodattaa pois (minä käyttäisin 150Hz tai korkeampaa jakotaajuutta). Mutta on se varmasti kysymättäkin selvää, että 15″ PA-elementin ja miniatyyrikaiuttimen vahvuudet eivät ole samat…

  2. WhiskyTrain

    Jees sillä kysyin kuten
    Jees sillä kysyin kuten itsekin mainitsit jutussa, että vaikea ottaa hifiharrastajan tosissaan tuon kokoisia pikkuisia rasioita:) Asun rivitalossa ja normi olohuoneessa kuuntelen, niin ei sitä muutenkaa tule aivan vallattomilla volyymeilla kuunneltua. Vaikkakin naapurit tuntuvat sietävän aika reipasta kuuntelua.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap