fbpx
Testit

Cambridge Audio Dacmagic Plus -DA-muunnin ja -kuulokevahvistin testissä

Elämämme on täynnä digitaalisen musiikin toistimia. Jotkut niistä on tehty audiofiilin vaativaa makua äänenlaadullisesti tyydyttäviksi, jotkut vain mahdollisimman halvoiksi. Ajoittain olisi mukavaa, ettei kaikkea tarvitsisi kytkeä kiinni johdoilla vaan langaton tiedonsiirto toimiisi sujuvasti. Tälläisillä asioilla ei audiosuunnittelijan juuri tarvinnut päätään vaivata pari vuosikymmentä sitten. Nyt ne ovat arkipäivää.

Ongelma on se, että arkipäivä on tahtonut jakaantua kahteen tapaan kuunnella musiikkia, audiofiililaitteistoihin ja kuluttajalaitteisiin. Hölmöä tässä on se, että molemmat saattavat toistaa samoja musiikkitiedostoja. Kuluttajalaitteissa on monia mielekkäitä ominaisuuksia ja pitkälle mietitty käyttömukavuus, highend-romppeissa erinomainen äänenlaatu, mutta vastaavasti kankea yleisajattelu. Cambridge Audio DacMagic Plus on hyvin onnistunut silta näiden kahden maailman välille.

”DacMagic Plus kuulostaa
hintalappu huomioiden
ällistyttävän hyvältä.”

Mihin sitä ei voi käyttää?

DacMagic Plussassa on kolme antoa. Balansoidut ja balansoimattomat linja-annot sekä kuulokeliitäntä. Äänenvoimakkuussäädin vaikuttaa aina kuulokevahvistimen toimintaan, mutta linja-antojen suhteen voi valita, onko säädin käytössä vai pysyykö antotaso vakiona.

Toisin sanoen säädettävällä antotasolla DacMagic muuttuukin etuvahvistimeksi, jossa on mukavasti digitaalisia tuloja. Etuvahvistimen perään voidaan kytkeä päätevahvistin tai pari aktiivikaiuttimia. Etenkin aktiivikaiuttimista suurin osa hyvistä malleista on varustettu pelkillä balansoiduilla XLR-liittimillä joten niiden olemassaolo myös lähtöpäässä on arvokas asia.

Kuulokeliitäntää varten on oma oikea kuulokevahvistin, joka hakkaa mennen tullen tyypillisen stereovahvistimen kuulokeannon. Ne vahvistimien omat kun on usein tehty parilla vastuksella suoraan kaiutinliitännöistä, mikä aiheuttaa suuria äänensävyllisiä ongelmia monilla kuulokkeilla.

Liitännät ovat DA-muuntimeksi runsaat. Neljä ottoa ja analogiset annot sekä balansoituna (XLR-liittimet) että balansoimattomina (RCA-liittimet). Haluttaessa äänenvoimakkuus säätyy linja-annoissakin eli jopa pelkkä aktiivikaiutinpari riittää DacMagic Plussalle jatkoksi.

Sisääntuloja on neljä. Kaksi perusdigituloa, joissa kummassakin on vaihtoehtona optinen Toslink ja sähköinen koaksiaalikaapelilla kytkettävä. Niiden lisäksi kaksi USB-tuloa, joista toinen on tarkoitettu lisävarusteena hankittavalle BT-100 -Bluetooth-vastaanottimelle. Siihen normituloon saa kiinni tietokoneen ja ”Ext.Device”-USB-tuloon aptX-kodekkia tukevan BT-100:n, jolla voi streamata musiikin hyvälaatuisena vaikka älypuhelimelta. Niin, ja tallentimelle on vielä yksi digitaalianto.

Korkearesoluutioiset musiikkitiedostot toimivat tietysti myös, kuinkas muuten. Eli DacMagic Plus ei välitä, soitatko puhelimestasi Spotify Premium -tilin musiikkia, highend-verkkosoittimellasi hires-tiedostoja vai jotain siltä väliltä.

Tämä lista ei todellakaan kuulosta otsikon ”mihin sitä ei voi käyttää” -ajatukselta. DacMagic Plus taipuu kiitettävän hyvin digitaali-ihmisen kaikkiin tarpeisiin riippumatta ohjelmalähteistä ja siitä, millä laitteilla ääntä varsinaisesti kuunnellaan. Ja siinä onkin juuri se ainoa kohta, johon se taivu: se on DA-muunnin, siinä ei ole tuloliitäntöjä analogisille laitteille. C-kasettien kuuntelijan on siis parasta suunnata katseensa vintagen puolelle.

Äänensävynsäädin mukana

Ei, ei DacMagic Plussassa ei ole basso- ja diskanttisäätimiä, jotka tapaavat olla yhtä hienovaraisesti toimivia kuin lumikola maustehyllyssä. Siinä on joistain muistakin muuntimista tuttu mahdollisuus valita haluamansa alipäästösuodin, joka siistii taajuuskaistan yläpuoliset roskat pois. Eri muotoisilla suotimilla on kaikilla hieman erilainen äänellinen vaikutus lopputulokseen.

Verrattuna vahvistimien äänelliseen luonteeseen, kaiuttimista ja huoneesta puhumattakaan, suotimen vaikutukset ovat varsin pieniä. Kuultavia kuitenkin.

BT-100 -Bluetooth-adapterin kanssa musiikin voi streamata suoraan tableteilta ja älypuhelimilta muuntimelle. aptX-kodekki tarkoittaa, että se tapahtuu hifiharrastajallekin riittävän hyvälaatuisesti.

Vaihtoehtoja on kolme: Lin, Min ja Steep. Lin ja Min erosivat selkeimmin toisistaan. Lin on selkeä ja skarppi siinä, missä Min pehmeämpi ja avoimempi. Omaan korvaani Min istui mukavammin, se tiukin rytminen ote jäi hieman vajaaksi, mutta tilalla oli helppoutta ja leppoisuutta. Oikea valinta riippuu aina omista mieltymyksistä ja oheiskalustosta. Kolmella suodinvaihtoehdolla ja lisänä olevalla absoluuttisen vaiheen käännöllä saa juuri sen verran hienosäätöä kuin on oleellistakin.

Yleisesti DacMagic Plus kuulostaa hintalappu huomioiden ällistyttävän hyvältä. Huippusoittimien ja -muuntimien viimeistä vaivattomuutta ei ehkä ihan saavuteta, mutta jäähän se nollakin pois hintalapusta. Soundi on aavistuksen kevyt, hyvin tarkka, selkeä ja puhdas.

Jos tämän kytkee DVD- tai BR-pyörittimeen, tai digiboksiin, äänenlaadullinen parannus on suurimmassa osassa tapauksia valtava. Sama tietysti silloinkin kun ohjelmalähteenä on tietokone ja sen oma halvin mahdollinen -suunnittelua edustava äänikortti, hyppäys on häkellyttävän suuri. Samoin järkihintaiset verkkosoittimet saavat selvän parannuksen äänenlaatuun DacMagicin kytkemisestä.

Kuulokevahvistimen laatu on yleisesti on hyvä. Mutta. Kuulokkeiden ja kuulokevahvistimen yhteispeli on aina kriittistä eli siinä, missä yksi kuuloke voi toimia DacMagic Plussan perässä mainiosti, toinen ei ollenkaan. Ainoa tapa on ottaa itse selvää omilla luureillaan.

Erittäin hieno bonus on se, että valmistajan verkkosivulla on hyvät ohjeet siihen, miten saada tietokoneelta bittitarkka signaali muuntimelle. Se kun ei ole aina ollenkaan suoraviivaista ja selkeää, eikä varsinkaan oletusarvo.

”Tarvitsin AudioVideo.fi:lle
riittävän hyvän DA-muuntimen.
Löysin sen.”

Moderni britti

Top Gear -tv-sarjassa mainitaan aika ajoin, että maailma näkee britit 1930-1940-lukujen Yorkshireen sijoittuvana elämänä suoraan James Herriotin Kaikenkarvaiset ystäväni -kirjasta. Ehkä isosta brittien maasta löytyy sitäkin, mutta myös hyvin tiukkaa otetta nykytekniikkaan. Ja siihen, mitä tulee huomenna. Klassisten kivirakennusten lookki on hämäävä.

Cambridge Audio DacMagic Plus on juuri se linkki, minkä nykyaikainen musiikinkuluttaja kaipaa monen laitteensa yhdistämiseksi kotona. Puhelinten, tietokoneiden, tablettien, verkkosoittimien ja edullisen luokan kuvasoittimien tarjoama materiaali kohtaa audiofiilin äänentoiston. Musiikki, joka kulkee mukana tai on bittinippuna kovalevyllä, muuttuu laadukkaaksi analogiseksi ja etenee stereovahvistimelle, päätevahvistimelle tai yksinkertaisesti parille hyviä aktiivikaiuttimia.

Onko se hintansa arvoinen? 549 euroa on hirveän paljon rahaa monelle musiikkia taskussaan kuljettavalle vaikkain pieni summa audiofiilille. Juju onkin siinä, että sillä rahalla se taskumusiikki riittää yhtäkkiä vähän järeämmänkin highend-laitteiston ohjelmalähteeksi ja siten on erittäin iso askel eteenpäin siirryttäessä nappikuulokkeiden ja pelkkien MP3:n maailmasta kohti todella hyvää ääntä.

PS. Tämä testi juontaa juurensa osittain siihen, että minäkin tarvitsin AudioVideo.fi:n vertailulaitteeksi sopivan DA-muuntimen, riittävän hyvä-äänisen ja riittävän monipuolisen. Nyt löysin sellaisen.

Lyhyesti: Erittäin monipuolinen ja hintaisekseen hiton hyvä-ääninen DA-muunnin.
Hinta:
Cambridge Audio DacMagic Plus: 549 euroa
Cambridge Audio BT-100: 99 euroa
Maahantuoja: Highendstudio Finland Oy

Kirjoittaja

7 Comments

  1. Itse juuri hain postista
    Itse juuri hain postista Dacmagic100 -muuntimen. Ensipuraisulta pirun hieno soundiltaan. Itsellä vain ongelmia tuon CA:n oman USB-2 -ajurin kanssa. Kone vain ilmoittaa, ettei löydä asennettavaa laitetta (Win7) ja viimeisimmät päivitykset on.

  2. kuhankalastaja

    Minä taas tilasin tämän
    Minä taas tilasin tämän testin laitteen.Nyt Samulle taas kysymys.Mitä mieltä jos tähän kytkisi esim Asustorin 302 verkkolevypalvelimen jota käytettäisiin kuvien,musiikin ja mahdollisesti elokuvienkin näyttämiseen.Tuossa näyttäisi olevan hdmi liitäntäkin,joten kannattaisiko se liittää televisioon ja mihin liitäntään laite kannattaisi kytkeä da-muuntimeen.Elokuva taitaa vaatia piuhan.Riitäisikö tämä hintaluokka olohuonekäyttöön.

    • Samu Saurama

      Jos kytket Asustorin suoraan
      Jos kytket Asustorin suoraan televisioon niin helpointa on, jos telkkarista löytyy optinen anto, josta saat äänen diginä DA-muuntimelle. Siihen sitten DacMagic kiinni.

  3. kuhankalastaja

    Päädyin kuitenkin Synologyn
    Päädyin kuitenkin Synologyn DS 214 play malliin.Kuvat on nyt koneella.Seuraavana olisi cd kirjaston perustaminen.Mitä ohjelmaa sinä Samu käytät cd levyjen kopioimiseen ja mitä tiedostomuotoa.Minkälainen työnkulku yleensä.Kiitos jo etukäteen,ettei tarvitse tehdä kahteen kertaan ja tulisi tarpeeksi laadukkaana taltioitua.

    • Samu Saurama

      PC:llä käytin Exact Audio
      PC:llä käytin Exact Audio Copya ja nyt Macilla lähinnä XLD:tä. Tiedostomuoto FLAC tai ALAC, ALAC silloin, jos on Apple-ympäristö. Molemmat ovat häviöttömiä pakkausmuotoja.

      Muitakin ohjelmistoja on, nuo vain ovat ilmaisia ja hyvin toimivia. Käyttömukavuutta voi tietty saada maksamalla paljonkin lisää. Kannattaa surfata lisäinfoa esimerkiksi täältä:
      http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/forumdisplay.php/43-Digitaalinen-hifi

    • Samu Saurama

      Kiitokset huomiosta, päivitin
      Kiitokset huomiosta, päivitin linkin.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap