fbpx
Testit

Bluesound Node (N130) -verkkosoitin testissä

Yksi kaikkien ohjelmalähteiden puolesta

Kolmas sukupolvi tuo Bluesound Node -verkkosoittimeen eARC-tuen ja nostaa laitteen kodin koko viihdealttarin selkeäksi keskukseksi.

Uusi N130-tyyppimerkinnällä kulkeva Bluesound Node ja NADin tekemän stereovahvistimen sisältävä Powernode N330 tarjoavat edelleen hifiharrastajalle verkkotoistimen kaikki oleelliset ominaisuudet, mutta pyllistämättä heitä kohtaan kumartaa entistä syvempään peruskuluttajan edessä. eARC-tasoisen HDMI-liitännän lisääminen verkkotoistimeen mahdollistaa TV:n kytkemisen laitteeseen. Tämän ansiosta Nodeen tai Powernodeen kytketyt kaiuttimet toistavat myös kaikki telkkarissa pyörivien pelien, TV-sarjojen ja leffojen äänet.

bluesound-node-n130-radio-paradise
Jo oikeastaan pelkkä Radio Paradise tekee Bluesound Nodesta hintansa arvoisen.

Bluesound Node N130 on vahvistimeton verkkotoistin. Jos USB-muistillasi tai verkkolevylläsi on tallessa musiikkia, voit soittaa sitä samoin kuin tietysti nettiradiokanavia, Spotifyä, Tidalia, Qobuzia, Deezeriä ja montaa muuta streamauspalvelua. Oikeastaan voin todeta jo tässä vaiheessa artikkelia, että Node N130 lunastaa paikkansa 599 euron arvoisena ohjelmalähteenä ihan jo pelkästään sillä, että sen laittaa soittamaan Radio Paradisen World Mixiä (on siinä Rock Mix ja Mellow Mix myöskin, laadukkaasti koostettua jatkuvaa musiikkivirtaa eikä kuluneita kolmen kappaleen soitto”listoja”) aj sen jälkeen käyttää enää pelkkää äänenvoimakkuussäätöä.

Äänenvoimakkuussäätö on onneksi selkeänä laitteen päällä olevassa paneelissa. Kun puhelu tulee ja streamaat Analog Pussyä ikkunalaudat täristen, sinun ei tarvitse ensin lähteä kaivelemaan BluOS-ohjaussovelluksessa olevaa voimakkuussäätöä ennen kuin voit vastata puheluun, jossa kuitenkin vain kritisoidaan musiikkimakuasi. BluOS-sovellus, joka muuten osaa sujuvasti suomeakin, on kuitenkin se, jolla pääosin tehdään monipuolisen laitteen kaikki säädöt. Sitten vaihtoehtona on vielä se modernein eli voit puheohjata Nodea Amazon Alexan tai Googlen kautta ja kertoa kaikki huolesi maailman suurimmille sinusta kiinnostuneille yhtiöille.

Node taipuu moneen käyttöön

Vahvistimettomuus tuo paljon vaihtoehtoja. Perinnehifisti kytkee Noden normaaliin stereolaitteistoonsa, joko analogisista RCA-annoistaan tai sitten erillisen DA-muuntimen läpi, jos haluaa kokeilla eri muuntimen tuomaa sointieroa. Nodessa voi kytkeä antoliitäntöjen äänenvoimakkuuden kiinteäksi tätä tarkoitusta varten. Antoja ovat analogiset RCA-liitännät ja digitaaliannot sekä koaksiaalisena että optisena. Kaikki ovat niin haluttaessa äänenvoimakkuudeltaan säätyviä.

Koska Noden digitaaliantojenkin äänenvoimakkuus säätyy, saa verkkosoittimella kaiken irti myös DSP-tekniikkaan perustuvista aktiivikaiuttimista.

Etenkin suomalaiskodeissa on aktiivikaiuttimia moniverroin useammin kuin monissa muissa maissa eräästä nimeltä mainitsemattomasta iisalmelaisesta kaiutinvalmistajasta johtuen. Node voi säätää RCA-antojensa voimakkuutta ja toimia siis verkkosoittimen lisäksi esivahvistimena. Aktiivikaiuttimet kiinni ja koko äänentoistolaitteisto on sitten siinä. Koska Noden digitaaliantojenkin äänenvoimakkuus säätyy, saa verkkosoittimella kaiken irti myös DSP-tekniikkaan perustuvista aktiivikaiuttimista eikä signaalia tarvitse muuttaa streamerin ja kaiuttimien välillä analogiseksi ja taas uudelleen digitaaliseksi.

Kolmas vaihtoehto on kytkeä Node haluamaansa päätevahvistimeen. Erikoisen hienoon A-luokan single ended putkivahvistimeen, julmettuun D-luokan tehohirmuun tai ihan vain yleisesti hyvään tavalisempaan päätevahvistimeen, johon on sitten kytketty sinulle sopivat kaiuttimet. Järeät lattiamallit, sirot seinäversiota tai silmistä lähes kokonaan häviävät upotetut kaiuttimet – mitkä vain omaan käyttöösi istuvat sopivimmin.

Voit valita pääkaiuttimiksi pienet, kauniit ja kaunisääniset mallit ja tukea niiden bassotoistoa vaikka taitavasti piiloon ujutetulla sopivalla subwooferilla.

Liitännöissä on myös erillinen subwoofer-anto eli voit valita pääkaiuttimiksi pienet, kauniit ja kaunisääniset mallit ja tukea niiden bassotoistoa vaikka taitavasti piiloon ujutetulla sopivalla subwooferilla. Nodeen ja Powernodeen langattomasti kytkeytyvän Bluesound Pulse Sub+ -lituskasubbarilla, parilla 21-tuumaisella tehdyn kotitekoisen bassohirviöllä tai jollain siltä väliltä.

Kuulokkeetkin Nodeen saa kiinni ja se voi trigger-liitännällään ohjata päätevahvistimen tai aktiivikaiuttimet kytkeytymään päälle ellei niissä ole signaalin mukaan päälle kytkeytymistä valittavissa.

bluesound-node-n130-valkoinen-liitannat
Liitäntöjä ei ole kuin AV-lippulaivavahvistimessa, mutta silti suurimmalle osalle aivan tarpeeksi.

Sisääntulot ovat 3,5-millisellä miniplugilla tehty analogitulo, tuon saman liittimen pohjalla oleva optinen tulo ja HDMI eARC. Kun kytket television ARC-merkityn (ARC eli Audio Return Channel) HDMI-liitännän Noden HDMI-liitäntään, saat kaiken television toistaman äänen Nodelle ja siihen liitettyihin kaiuttimiin. Joka kodissa ei Playstationin räiskeitä toistetakaan putkivahvistimella ja eksoottisilla laajakaistakaiuttimilla…

Miten pitkälle Node N130:n äänenlaatu riittää?

Lyhyesti sanottuna Noden äänenlaatu on hyvä ja ottaen huomioon 599 euron hinnan tosi hyvä. Mutta jos sinulla on taskunpohjalla rahaa runsaammin, runsaammalla rahalla on tottakai hienostuneemmankin kuuloisia soittimia.

Soundi on tarkka, dynaaminen, läpikuultava, puhdas ja erottelukykyinen

Node N130:n soundi on tarkka, dynaaminen, läpikuultava, puhdas ja erottelukykyinen. Jos kaipaat ruusunpunaista hempeyttä tai erityisen vahvaa täyteläisyyttä, valitse laitteiston muut osat sitten sitä tarjoaviksi koska Node ei puolla niihin suuntiin yhtään. Billie Holidayn I’m A Fool To Want You avautuu skarppina ja selkeänä. Highend-soittimien hienostuneisuutta ja sävykkyyttä N130 ei saavuta, mutta hintalappukin on toki murto-osa kovan luokan streamereista.

Billy Gibbons And The BFG’s mättää Perfectamundoa kiivaalla tahdilla ja tiukasti iskien eikä George Bensonin versio aiheesta So What jätä yhtään välinpitämätöntä fiilistä.

bluesound-node-n130-aanisaadot

Noden kyky välittää äänitteen detaljeja on hyvä, samoin soundin yleinen puhtaus ja iskevyys. Hinta kuuluu lähinnä soundin yleisessä keveydesssä ja siinä, että soittorasia asettaa skarppiutta ja iskevyyttä hienostuneisuuden edelle. Kuten sanottua, N130:n suorituskyky on hintaan nähden tosi kovaa tasoa, mutta ei yhtä hyvä kuin kuulemissani reippaasti kalliimmissa streamereissa.

Jos kasaisin Noden ympärille kotiini äänentoistoa, valitsisin vahvistimen ja kaiuttimet ainakin vähän armeliaista, pehmeistä ja lämminsointisista vaihtoehdoista. Noden itsensä soinnissa ei ole mitään rasittavaa tai riipivää, mutta koko laitteiston sopiva lempeys helpottaa mielimusiikin kuuntelua silloinkin kun itse tallenne ei ole teknisesti huipputasoa.

bluesound-node-n130-hdmi-arc

Entistäkin monipuolisempi viihdekeskus

Bluesound Node N130:n parhaita puolia ovat konstailemattoman selkeä soundipuoli, nappituki kaikelle mahdolliselle oleelliselle ja monelle epäoleellisellekin, selkeä ja vakaa toimivuus, BluOS-järjestelmän tosi laaja tuki ja hyvä käytettävyys. Se mahdollisuus kytkeä Node television Audio Return Channel eli ARC HDMI-liitäntään toi vielä valtavan lisäbonuksen.

Harvassa kodissa tarvitaan enempää liitäntöjä, mitä Node N130 tarjoaa. Voit kytkeä siihen vaikka levysoittimesikin, oli se sitten paksuimmasta mustasta vinyylistä nauttivista harrastajista sopivaa tai ei. Kun äänenlaatu on kunnossa, liitännät kunnossa, toiminnallisuus kunnossa ja hinta kohtuullinen, on Nodesta vaikea keksiä haukuttavaa.

bluesound-node-n130-musta-ylhaalta
Noden värivaihtoehdot ovat selkeä musta ja valkoinen.

Lyhyesti: Hyvin toimiva streameri, joka mahdollistaa myös televisiosi äänien toistumisen kunnollisen vahvistimen ja kaiuttimien kautta.

Hinta: 599 euroa

Maahantuoja: AH-Hifisystems Oy

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin Bluesound-jälleenmyyjäsi.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap