fbpx
Testit

Audioquest Nighthawk -kuulokkeet testissä

Ruskea pahvilaatikko on anonyymi kulkiessaan maailmalla rahtifirmalta toiselle. Vaan edustavahan se ei ole. Joten hämmästys on suhteellisen suuri kun ruskeasta anonyymista pahvilaatikosta paljastuukin pehmeää nahkaa oleva laukku. Ja nahkaisen laukun tuhtien pehmusteiden uumenista paljastuvat muhkean pehmeät kuulokkeet, jotka istuvat päähän täydellisen miellyttävästi – paksuista silmälasisangoistani huolimatta.

Panta säätyy automaattisesti ja kuulokkeiden mukavuus on tosiaan huippuluokkaa. Pantamekanismi on kaksiosainen, ulompi on jousiterästä ja sisempi nahkainen säätyy automaattisesti oikeaan pituuteen aina kun kuulokkeet asettaa päähän. Siinä ulommassa osassa ovat myös kiinni rengasmaiset laipat, joissa varsinaiset kuulokeosat sitten ovat joustavasti. Mekanismi antaa sopivasti periksi huomattavan moneen suuntaan. Tulos on, että jos pääsi on muodoltaan yhtään lähempänä tyypillistä ihmisen kuuppaa kuin yli ajettua pahvilaatikkoa niin nämä todennäköisesti istuvat täyden kympin veroisesti päähäsi.

Henkilökohtainen mukavuus on kuulokkeissa erityisen oleellista. Ne nojaavat ihoon koko kuuntelun ajan ja pienikin vääränlainen puristus stoppaa musiikista nauttimisen samantien.

AudioQuestin kuulokkeet, miksi?

Vaan miksi highend-kaapelivalmistaja tekee kuulokkeet? No tietysti ihan siksi, että niille on markkinoita todella paljon. Ei sille sen suurempaa syytä tarvitse etsiä. Eivätkä Nighthawk-luurit ole AudioQuestin ensimmäinen harharetki kaapelikelojen ääreltä. DragonFly on USB-tikun kokoinen DA-muunntimen ja kuulokevahvistimen yhdistelmä, jonka testasin jonkin aikaa sitten ja pidin siitä hyvinkin paljon.

Itse asiassa juuri DragonFly oli tietokoneen ja kuulokkeiden välissä koko testin ajan. Toimivathan nämä toki puhelimessa tai tietokoneessa suoraankin, mutta ottaen huomioon kuulokkeiden laadun ja hinnan, ei olisi reilua jarruttaa suorituskykyä tavallisella läppärin kuulokeannolla ja väittää sitten kaikkea kuultua kuulokkeiden syyksi. Todennäköisempi seuralainen näille on laadukas erillinen kuulokevahvistin, kuulokkeita kalliimpi jopa.

Uusia terveitä tuulia

Nighthawkit ovat tuotantomenetelmiensä ansiosta hyvin poikkeukselliset kuulokkeet. Niiden kuulokekuppien valmistukseen käytetään tekniikkaa, jossa kupit ruiskuvaletaan selluloosapohjaisesta massasta ja sitten ne vielä pinnoitetaan haalistavalta ultraviolettivalolta suojaavalla läpinäkyvällä kerroksella, jossa ei ole juuri ollenkaan liuottimia.

Luonnonmateriaalien käyttö jatkuu myös itse kuuloke-elementtiin, jonka sellulossakuidut ovat Acetobacter xylinum -bakteerin tuottamia. Ei hätää, ei sinulla ole pöpöjä korvissa näiden kuulokkeiden jälkeen, mutta tämä ekologinen tapa tuottaa laadukkaita osia hifilaitteisiin on toki ehdottoman cool ja ennen kaikkea huomattavan modernia verrattuna perinteiseen muoviteollisuuteen.

”Ekologinen tapa tuottaa
laadukkaita osia hifilaitteisiin
on ehdottoman cool.”

Hämmentävimmät osat ovat kuitenkin ne nahkaiset pehmusteet, jotka ovat sekä arvokkaan näköiset että todella todella todella erittäin mukavat. Ne nimittäin ovat keinotekoista materiaalia nimeltään Protein Leather. Materiaalia, jonka yksi oleellinen ainesosa ovat munankuoret. Materiaalia, joka on kuitenkin yhtä pehmeää kuin ihmisiho. Samaa tavaraa luonnollisesti se nahkaiseksi luulemani pakkauslaatikko eli kuljetuslaukku.

Mutta putkivahvistimista ja A-luokkaisen surkeasta hyötysuhteesta pitävää hifiharrastajaa ei noin vain käännytetä ekohörhöksi. Oleellinen kysymys on se, kärsikö äänenlaatu näistä tehdyistä ratkaisuista vai kuulostavatko Nighthawkit hyviltä? Valmistaja tietysti perustelee kuulokkeiden loistavuutta ties miten monella teknisellä yksityiskohdalla, kuten kaikki muutkin valmistajat. Underhung-puhekela ei vain takaa hyvää ääntä, vaikka erinomaisen hyvä järjestely teknisesti onkin.

Mietitty ja perusteltu soundi

Audioquest Nighthaw -kuulokkeiden soundimaailma on selvästi äärimmäisen tarkasti mietitty. Ei, ne eivät ole aivan neutraalit. Ainakaan niin, että taajuusvaste olisi vaakasuora. Keskialue ei ole samalla tavalla avoin kuin esimerkiksi AKG K601 -verrokissani vaan aavistuksen etäällä ja rauhallinen, diskantti toisaalta ei ole yhtään vaimea.

Kuulokekupin kiinnitys on hyvin joustava.

Nighthawkien äänellinen luonne on sen verran kohtelias, että jos ne eivät sylje jokaista yksityiskohtaa alleviivaustussilla korostettuna korville niin eivät sitten myöskään ala rasittaa ainakaan ensimmäisen puolen tusinan levyn yhtäjaksoisen kuuntelun aikana. Eivät äänellään eivätkä fyysisellä olemuksellaan, joka on tosiaan ensiluokkaisen mukava.

Katie Meluan Shy Boy -kappaleen pahasti pintaan miksatut ässät eivät ärsytä korvia ollenkaan. Keskialue on enemmän leppoisa kuin räväkän tässä ja nyt -henkinen, diskanttipää erittäin sivistynyt ja hienostunut.

Vaan syökö sellainen elävyyttä ja aitoutta? Toki George Bensonin Beyond the Blue Horizon -levyllä yleisluonne on totuttua tummempi, mutta se ei juuri vähennä groovea. Samoin Herbie Hancockin Doin’ It -kappaleen alussa olevat kaiut ovat vähintään yhtä selvinä esillä kuin millä vain oikein hyvällä kuulokkeella, kaiuttimista puhumattakaan.

”Elokuvamusiikki onkin yksi alue,
jossa Nighthawkit loistavat.”

Black Hawk Down -soundtrack paljastaa selkeimmin, että kyse ei ole koko bassoalueen tuhtiudesta vaan enemmän keskialueen lievästä etäisyydestä. Bassotoisto on varsin hyvää luokkaa, Hunger-raita vavahtaa juuri niin hienosti kuin vain kuulokkeilla voi. Hanaa avaamalla korvalehdet tärisevät ja hyvä ettei näkö sumene.

Elokuvamusiikki onkin yksi alue, jossa Nighthawkit loistavat. Tipan tuhdiksi ja kohteliaaksi viritetty soundi nostaa tunnelmaa yhtä hyvin kuin metrin tuttua leveämpi kuva ja kaksi pykälää isompi subbari kotiteatterissa. Samoin vanhempi rock, joka on usein aika kevyeksi miksattua, saa lisää bodya soundiinsa Nighthawkien kanssa.

Jos sen sijaan arvostat akustisen musiikin luonnollisia sävyjä niin älä osta Nighthawkia ainakaan kokeilematta sitä ensin. Voi olla, että pidät kuulokkeista hyvinkin paljon, mutta asia on syytä varmistaa omalla musiikilla kuulokkeet omassa päässä ennen rahan ojentamista eteenpäin.

AudioQuest sanoo, että Nighthawk-kuulokkeet kuulostavat juuri siltä kuin neutraalien kuulokkeiden kuuluukin ja monet muut ovat keinotekoisen keskialue- ja diskanttipainotteisia. Valmistajan sivulla on huomattavan pitkälti tekstiä ja kuvia aiheesta. Niin tai näin, näiden äänensävy on hieman erilainen kuin monen muun ja kuuntelijana sinun pitää tehdä valinta oman makusi perusteella.

Pientä luksusta varustelussa

Sen nahkaisen, tai siis ”nahkaisen”, kantolaukun lisäksi Nighthawk-kuulokkeiden mukana tulee varusteena kaksi kaapelia. Molemmat ovat 3,5-millisellä miniplugilla eli sopivat suoraan tietokoneisiin, puhelimiin, tabletteihin ja muihin kannettaviin laitteisiin. Yksi kaapeleista on sirorakenteinen ja toinen sitten tuhdimpi. Mukana on luonnollisesti sovitun 6,3-milliseen liitäntään eli stereovahvistimien kuulokeantoihin ja erillisiin kuulokevahvistimiin.

Ohuempi kaapeli, kuten kannettavien luurien ohuet kaapelit yleensä, välittää kosketusäänet kuulokkeisiin. Vaatteisiin hankaava kaapeli siis kuuluu hankauksena myös luureista. Vaikka kuulokkeet ovatkin puoliavoimet eivätkä siis sulje ulkomaailman häiriöääniä kokonaan pois, niiden kanssa ei tarvitse yleensä ruuvata äänenvoimakkuutta kovinkaan kovaksi ja se tietysti herkistää johdon kautta tuleville häiriöäänille.

Molemmat kaapelit ovat hyvin tyylikkäitä, pintaa peittää punos ja liittimet ovat tarkoituksenmukaisia ja laadukkaan oloisia. Plugeista lähtevät johdot ovat noin 45 asteen kulmassa. Mihin vain ohjelmalähteeseen liittimen tökkäätkin, se ei sojota hankalan pitkälle suoraan eteenpäin.

Kun kyse on kaapelivalmistajasta, kahden kaapelin ovela tarjoaminen mahdollistaa helposti kaapelien välisen vertailun ja saattaa yllyttää hankkimaan lisää laadukkaita kaapeleita talouteen.

Soundi kohdallaan vai ei?

Kyllä, AudioQuest Nighthawk -kuulokkeet kuulostavat äänensävyllisesti hieman totutusta poikkeavilta. Oikeammilta vai vääristyneiltä? Se on jo vaikeammin määriteltävissä. Soundista kun ei noin vain osoita jotain selvää virhettä. Tutut ihmisäänet kuulostavat hyvin tutuilta ihmisääniltä, yleissointi vain on vähemmän kirkas, mihin olen tottunut. Ja mihin moni muukin on todennäköisesti tottunut.

Kaapeleita on mukana kaksi, tuhdimpi ja ohuempi. Kiinnitys kuulokkeisiin (vasemmalla) on kumpikin kanava erillisellä liittimellä omaan kuulokekuppiinsa.

Lisämuttia aiheuttaa se, että tiedän arvostavani erityisen avointa soundia – ja ensikuuntelulla Nighthawk on juuri päinvastaista laitaa. Toisaalta, mitä useampia biisejä ja levyjä näiden kanssa käy läpi, sen enemmän soundi kuulostaa oikealta. Niin yksittäiset instrumentit kuin kokonaisuuskin. Pelkkää korvan tottumista vai jotain sitä esitteessä väitettyä oikeampaa äänensävyä? Veikkaan, ettei väittely aiheesta harrastajapiireissä laannu ihan äkkiä.

Selkeämpiä asioita ovat tiptop-tasoinen mukavuus ja rakenne. Nighthawkit voi ottaa käsiinsä ihan vain ihaillakseen hyvin toimivaan pannan automaattisäätöä ja ratkaisuja, jotka saavat kuulokkeet istumaan niin kovin mukavasti päässä. Lisäksi se tuotantomenetelmien ja materiaalien kehittäminen eteenpäin saa ison peukalon ylöspäin.

AudioQuest Nighthawk -kuulokkeet ovat kiistämättä tuotteina hienot, moneltakin kantilta katsottuna. Ylipäätäänhän teidän kaikkien lukijoiden pitäisi valita hifilaitteet sen perusteella, että pidätte niiden äänestä. Kuulokkeiden kanssa asia on entistäkin henkilökohtaisempaa koska jokaisen korvat vaikuttavat paljon koettuun äänensävyyn. Ja Nighthawkin kanssa otetaan vielä askel siitä eteenpäin.

Jos olette hyviä kuulokkeita vailla niin älkää jättäkö Nighthawkia kokeilematta.

Lyhyesti: Soundilliselta luonteeltaan rauhalliset kuulokkeet, jotka ovat tekniikaltaan huomispäivää ja käyttömukavuudeltaan erinomaiset.
Hinta: 599 euroa
Maahantuoja: Sonus Import

Audioquest-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap