fbpx
Testit

Audioquest Dragonfly -DA-muunnin-kuulokevahvistin testissä

Audioquest Dragonfly on nimensä mukainen, sillä on kokoa juuri sudenkorennon verran. Tai jos et muista sudenkorennon tarkkoja mittoja niin pikkusormen tai USB-tikun. Ihan tavalliselta USB-muistitikulta se näyttääkin, jos ei satu huomaamaan päädyssä olevaa pientä 3,5-millistä kuulokeplugia. Dragonfly on nyt päässyt versioon 1.2. Hinta halpeni ykkösversiosta selvästi ja valmistaja lupaa entistä avoimemman ja puhtaamman äänenlaadun.

Tämä hyvin pieni DA-muunnin on ehkä selkeimmin kotonaan kannettavan tietokoneen kyydissä, jos siitä on jotain todellista iloa. Toisaalta, miksei se voisi sojottaa pöytäkoneenkin USB-portissa. Ihan yhtä hyvinhän se siihen istuu vaikka pieni koko tuo ensimmäisenä mieleen helpon kuljetettavuuden.

Kuulokkeille tai aktiivikaiuttimille

Muuntimen ytimenä toimii 24-bittinen ESS Sabre (TM) -lastu. Samaa käytetään joissain varsin kalliissakin CD-soittimissa. Mutta Audioquest Dragonfly on monipuolisempi kuin CD-soitin koska sillä voi soittaa hyvin montaa eri formaattia.

USB-muunnin on juuri siitä erityisen mukava, että jos tietokoneen soitto-ohjelma osaa tiedostoa toistaa, ulkoinen DAC sitten myös hoitaa äänenlaadun kuntoon. Ei yhteensopivuusongelmia siis. Dragonfly nielee signaalia aina 24 bittiseen ja 96 kilohertsin näytteenottotaajuudella olevaan saakka.

Hauska yksityiskohta on se, että Audioquest Dragonflyssä ei ole äänenvoimakkuussäätimiä, mutta se tottelee tietokoneen voimakkuussäädintä. Ei niin, että voimakkuussäätö tehtäisiin digitaalisesti jättämällä bittejä pois, se kauhistuttaisi hifistiä, vaan tietokoneen säätönappulat ohjaavat Dragonflyn analogista äänenvoimakkuussäädintä. Tai sitten voit lukita äänenvoimakkuuden kiinteäksi, jos sinulla on normaali stereovahvistin muuntimessa kiinni.

Dragonfly siis toimii ihan yhtä mielekkäästi niin kuulokkeiden kuin kaiutinjärjestelmänkin kanssa. Joko erillisen stereovahvistimen tai sitten aktiivikaiutinparin. Hyvin varustetusta hifikaupasta voi ostaa kaapelin, jossa on yhdessä päässä 3,5-millinen plugi ja toisessa RCA- tai XLR-liittimet. Mitään tuon eksoottisempaa varustusta ei Dragonflyn (tai tietokoneen oman kuulokeannon) ja aktiivikaiutinparin välille tarvita.

Audioquest Dragonfly on tosi tosi tosi pieni vaikka sitä vertaa vain 11-tuumaiseen kevytkannettavaan.

Enemmän musiikia, vähemmän äänitettä

Testialustana toimi Macbook Air 11-tuumaisena versiona. Don Johnson Big Bandin Jesus Adidas soimaan ja oho, kylläpäs Macbookin hyvä oma kuulokenanto onkin tukkoinen, rytmikin kulkee Dragonflyn tahdissa niin, että käsijarru on muistettu tosiaan ottaa pois päältä. Macbook-koneiden, tämän pienen Air-mallinkin, kuulokeannot ovat varsin hyviä ja oletin, että halpa DA-muunnin ei niitä parantaisi. Hyvä jos pärjäisi. Ajattelin, että edullinen ulkoinen DA-muunnin olisi enemmän halpojen PC-räysköjen avuksi suunniteltu laitos.

Vaan ei, Jesus Adidaksen bassopääkin saa lisää nopeasti potkaisevaa dynamiikkaa Dragonflyn avulla. Läppärin oma kuulokevahvistin kuulostaa vähemmän hienostuneelta, kovasävyisemmältä ja koko ajan vähän pidättyväiseltä. Dragonfly muuttaa asioita hyvin vähän, mutta niin montaa piirrettä ja kokonaisuutena niin selvästi, että se tempaisee paljon innokkaammin musiikkiin mukaan kuin tietokoneen oma kuulokeanto.

Billie Holidayn Lady In Satin -levyllä vaihto koneen omasta kuulokeliittimestä Dragonfly-pulikkaan tekee äänestä selvästi avoimemman ja miellyttävämmän, vähemmän äänitteen ja enemmän musiikkia. Takaisin kuulokeantoon ja biisi on sama, mutta soi valjumpana, vähemmän tunteita herättävänä.

Matkakarkki ja kotinami

149 euroa on suoraan sanottuna pieni hinta tästä äänenlaadullisesta parannuksesta. Paljon paljon järeämpiäkin ulkoisia DA-muuntimia on, aina tuhansien eurojen hintaisiin saakka, mutta Audioquest Dragonfly osuu hintalaatuhaitarin kärkipäähän. Pienellä rahalla saa paljon iloa.

Vaihtamalla kuulokkeita tai kaiuttimia erilaisiin saa selvästi erilaista ääntä. Elektroniikan kanssa erot ovat toisenlaisia, ei suuria äänensävyeroja vaan syvemmällä tapahtuvia asioita. Jos sinulla on satasen tai parin kuulokkeet niin sen sijaan, että vaihtaisit ne tuplasti kalliimpiin, ehdotan tämän pienen lutikan – anteeksi sudenkorennon – kokeilemista ensin. Audioquest Dragonfly on pieni USB-pötkylä, joka voi tuoda yllättävän suuren annoksen iloa musiikinkuunteluusi.

Aina kun vastaan tulee hifilaite, joka on hintansa puolesta kenen vain hankittavissa ja äänenlaatu on hyvä niin tulos on minulle testaajana erityisen hyvä mieli. Järkihintainen tuote, joka tekee, minkä lupaa. On selvää, että miljoonan arvoinen kapistus on hyvä, mutta ei ole ollenkaan selvää, että halvalla saisi aina hyvää. Nyt saa.

Lyhyesti: Äärimmäisen pieni, hyvin kohtuuhintainen ja selvästi äänenlaatua parantava USB-DA-muunnin
Hinta: 149 euroa
Maahantuoja: Sonus Import

Audioquest-kauppiaasi:

Kirjoittaja

4 Comments

  1. On muuten tarkoitukseensa
    On muuten tarkoitukseensa oiva peli. Vaimo on biisintekijä suurelle kansainväliselle yhtiölle ja käyttää Dragonfly 1.2 MacBookissaan kuulokkeilla työskennellessään. Toimii ja riittää mahtavasti.

  2. Oletko muuten koittanut
    Oletko muuten koittanut kyseistä palikkaa Android-puhelimen kanssa? USB-otg-piuhalla kiinni luuriin ja näin sinulla on HD-tiedostoja toistava laite aina mukana. Vaatii vielä USB audio player pro- softan, mutta muuta ei sitten tarvitakaan. Pirun näppärää.

    • Samu Saurama

      En ole, mutta cool, jos pelaa
      En ole, mutta cool, jos pelaa noin hyvin!

  3. Meitsi ei ole mikään
    Meitsi ei ole mikään viimmosen päälle oleva hifisti,mutta kaikki,mikä todella parantaa äänenlaatua,ja kuulee omissa kuulo elimissä,on jees.
    Luin tämän artikkelin,ja funtsin,että pitäisiköhän tämä paikkansa.Ei muuta kuin tilaus päälle ja sain tämän pari päivää sitten ja täytyy sanoa,että kuuloke kuuntelu tietsikasta(musiikki) muuttui eritttäin paljon.Kaikki (minun musiikki makuni kappaleet)tulivat ilmaviksi soundeiltaan,kuuluu bassosta diskantiin upeesti.Pelkkää +++

Share via
Copy link
Powered by Social Snap