fbpx
Testit

AKG K 273 Pro -suljetut kuulokkeet testissä

AKG K 273 Pro on valmistajan kuulokehenkeä perinteisimmillään. Kookas automaattisesti säätyvä panta ja samettisen pehmeät (samettia kun ovat) kookkaat tyynyt ovat lähes tavaramerkit alunperin itävaltalaisella ja nykyään Harman-konserniin kuuluvalla valmistajalla.

Kuuloketta myydään studioluurina, mutta mikään – tai kukaan – ei tietenkään estä laittamasta niitä päähän omalla sohvalla tarkoituksena vain nautiskella musiikista. Ne toimivat siinäkin aivan mainiosti.

Pienemmistä mallia

K 273 Pro on K 272 HD:n isoveli. Pienenä erona on äänen mykistyminen kun kuulokkeet ottaa pois päästä, kytkin on rakennettu pantamekanismiin. Tämän voi kokea hyödylliseksi tai hyödyttömäksi, kukin oman makunsa mukaan.

Sen sijaan erittäin iso hyödyllinen ero on mini-XLR-liittimellä vasempaan kuulokkeeseen kytkeytyvä kuulokejohto. Saat helposti juuri sen mittaisen johdon kuin omaan käyttöösi parhaiten sopii. Ja usein hyvät kuulokkeet saavat roska-leiman itseensä sitten kun kaapeli menee poikki koska kaapelin vaihdattaminen maksaisi liikaa. Vuosien päästä, jos johto sattuu siirtymän pätkivään elämäntapaan, vaihto on vain nyks-naks.

Kevyen tukevasti sulkevat

Suljettu rakenne vaimentaa jonkin verran ulkopuolisen maailman hälyä. K 273 Pro:t eivät tulppaa muuta maailmaa pois samalla tavalla kuin korvien sisälle ängettävät nappulat, ne vain siirtävät sinut selvästi kauemmas kaikesta häiritsevästä hälystä. Villisti huutavat tenavat siirtyvät sohvasi edestä pihalle. Tiedät vielä, että he ovat olemassa, mutta voit keskittyä omaan tekemiseesi kaikessa rauhassa.

Istuvuus on oikein hyvä. Kuulokkeet painautuvat pehmeän jämäkästi kalloa vasten korvien ympärillä. Jos olet ääriallerginen puristukselle niin ehkä tämä on liikaa, mutta toisaalta sinun ei tarvitse pelätä luurien putoamista päästä katsoessasi alaspäin. Jos samettityynyt eivät olekaan imagollisesti aivan yhtä arvokkaat kuin nahkaiset niin takuuhiostamattomat ja käytännössä yhtä mukavat.

Äärimmäisen iso juju on kuitenkin panta. Nosta luurit pöydältä ja aseta kerralla päähäsi. Kallon koosta ja muodosta riippumatta automaattipanta istuu aina juuri nappiin. Eli vaikka kuulokkeet kävisivät välillä muidenkin korvilla, panta ei ole koskaan poissa säädöistä.

Tasapaino ennen kaikkea

K 273 Pron ääni on varsin tasapainoinen, aavistuksen rauhalliseen puoltava. Ei teinibassokorostumaa, ei viimeistään toisella levyllä korviin ottavaa ylikirkasta diskanttia. Keskialueen, sen korvalle kaikkein herkimmän alueen, nyansseja, artikulaatiota ja käsinkosketeltavuutta ei juuri piilotella. Toimistolla vertailuluureina toimivat AKG K601:t ovat vieläkin avoimemmat ja läpikuultavammat. Ne vain voivat monesta kuulostaa jo liiankin kevytbassoisilta.

Mikä on oikea määrä tuoda keskialuetta esille, on tietysti hieman makuasia. K 273 ei puske sitä yhtään pintaan kuten esimerkiksi K601 tekee, jättää ennemmin aavistuksen taka-alalle ja luo hieman lämpimään kallellaan olevan äänimaton.

Bassopäässä on voimaa ja ulottuvuutta. Hanan avaaminen Black Hawk Down -soundtrackin aloitusraita Hungerilla saa korvanlehdet tutisemaan, basso ei vain nouse tarpeettomaan pintaan kuin yli-innokkaan subbariesittelijän jäljiltä. Diskanttikin helähtää, aidot akustiset instrumentit kuulostavat omalta itseltään. Andreas Vollenweiderin Book of Roses -levyn Jugglers in Obsidian helkkyy ja iloitsee kuten kuuluukin. Akustinen kitara ja harppu leikkivät keskenään kuin kaksi painotonta olentoa kieppumassa keskenään.

Hunger-raidalla myös huomaa kuulokkeiden epäherkkyyden. Ne vaativat runsaasti ruutia kuulokevahvistimelta. iPhone 5:lla ei saa välitöntä kuulovauriota vaikka volume lipsahtaisi tappiin saakka ja kannettavaksi soittimeksi väkivahvan Colorflyn kuulokeanto ei revi tärykalvoja paikoiltaan.

Oheislaitteistoriippuvainen

Erinomainen viini ei ole parhaimmillaan ”nautittuna” muovikiposta juuri ja juuri plussan puolella olevassa kelissa puistossa eikä ajajaa varten suunniteltu auto kerro itsestään kaikkea kun istuu kaupungin keskustan ruuhkassa. Samoin hyvät kuulokkeet toimivat parhaiten silloin kun kuulokevahvistin on tehtäviensä tasalla.

K 273 Pro toimii hyvin puhelimenkin, tabletin tai tietokoneen kuulokeannossa kiinni, mutta hyvään kuulokevahvistimeen kytkettynä siitä saa vielä oleellisesti enemmän irti. Kun iPhonen vaihtaa samalla biisillä Logitech Transporter -verkkosoittimeen ja siihen kytkettyyn Little Dot -kuulokevahvistimeen niin musiikin pienet detaljit nousevat huomattavasti selkeämpinä vielä esille ja äänensävyllisesti K 273 muuttuu hienostuneemmaksi.

Alimpien bassojen auktoriteetti paranee ja samoin täsmällisen mehukkaasti lävähtävä yläbassoalue saa lisää nopeutta ja vaivattomuutta. Megabasson ystäville nämä tuskin kelpaavat, mutta jos neutraalin erotteleva soundi on hakusessa niin nyt ollaan juuri asian ytimessä.

Bassopään potku paranee musiikkia seuraavan hillitystä tahtia tiukasti nakuttavaksi ja kuuntelijan vartaloa keinuttavaksi. Little Dotiin kytkettynä Analog Pussyn Tranc N Roll alkaa ryskiä kuten kuuluukin, suoraan luihin ja ytimiin. Biitti naksuttaa itsensä suoraan kalloon ja ainoa, mitä tekee mieli lisää, on lisää Analog Pussya.

Ovatko ne hintansa arvoiset?

Studiokäyttöön tehdyn tarkkailukuulokkeen ei ole tarkoitus kuulostaa biisistä toiseen äärettömän makeilta ja sairaan ihanilta. Niiden on tarkoitus kertoa, miltä se äänite oikeasti kuulostaa. Neutraalin äänen ystäville K 273 Pro onkin erinomaisen mainio vaihtoehto. Mukavuus ja päähän asettuvuus ovat ehdottomasti luurien kärkipäätä, kyllä näillä senkin puolesta voisi tehdä pitkän päivän töitä.

K 273 Pro on vain sen verran laadukas, että kaikkea ei saada irti ilman riittävän laadukasta oheiskalustoa. Tämä koskee niin materiaalia kuin ohjelmalähdettä ja kuulokevahvistintakin. Tiukkaan pakattu MP3-tiedosto ero CD-tasoisesta kuuluu selvästi ja vaikka puhelimensa olisi täyttänyt häviöttömästi pakatuilla FLAC- tai ALAC-tiedostoilla niin sen elektroniikka ei vielä mahdollista ihan kaikkea.

Erillistä kuulokevahvistinta puoltaa sekin, että nekin kaikki kuulostavat hieman erilaisilta. Valitsemalla sen, josta sinä pidät eniten näiden kuulokkeiden kanssa, saat parhaan lopputuloksen.

Muutaman satasen hintaluokassa on varsin hyvin valikoimaa laatukuulokkeiden etsijälle. AKG K 273 Pro tarjoaa rauhallisen tasapainoisen äänensävyn ja lyömättömän mukavuuden. Lisäksi se ei maksa muutamaa satasta vaan vain tipan päälle sata euroa, minä ostin kotiin suoraan kahdet 273:t.

Lyhyesti: Rauhallisen tasapainoinen ja erottelukykyinen ääni, ehdottoman mukavat päässä.
Hinta: 129 euroa
Maahantuoja: Studiotec

AKG-kauppiaasi:

Kirjoittaja

4 Comments

  1. Hyvään saumaan tuli
    Hyvään saumaan tuli artikkelisi, koska töihin piti (tai on pitänyt jo kauan) hankkia suljetut kuulokkeet avokonttorin takia. Kävinpä sitten samantien hakemassa ko. luurit.

    Ainakaan out-of-the-box en voi allekirjoittaa samoja kuunteluarvioita, mitä artikkelissa on. Bassoa tuli aika tuhdisti, eikä niin tarkkaakaan. Lisäksi ylärekisteri n. 3kHz ylöspäin oli aika raakaa kuunneltavaa. Verrokkina Senn HD650. Samat huomiot kuulokevahvistimen kanssa ja ilman. Hyvin ilmeistä on, että sisäänajoa vaatii ja olettaisin (ja toivon), että tuo ylärekisteri ainakin siistiytyy käyttötuntien karttuessa.

    Miten muuten ko. kuulokkeet voi laittaa sisäänajoon, jos kuulokkeet mykistyvät otettaessa pois päästä? 🙂 Pitää varmaan kehittää joku keinopää jostain…

    • Samu Saurama

      Kuulokkeet ovat hyvin
      Kuulokkeet ovat hyvin henkilökohtainen asia. Korvan muoto vaikuttaa huomattavan paljon siihen, miltä luurit kuulostavat. Minulle moni Sennheiser on yltiöpumpulinen. Noita on Verkkiksessä kyllä ihan testattavanakin eli mielekkäintä on ottaa tyypit ennen kassan kautta kulkemista.

      • Jep, niinhän siinä käytiin,
        Jep, niinhän siinä käytiin, että kunnon sisäänajo vaadittiin jälleen kerran. Luonne ei sinällään muuttunut, mutta ylärekisteri siistiytyi huomattavasti. Suoraan paketista ylärekisterin ääntä saattoi verrata jollain tavalla samaksi, kun 2-tie kaiuttimen diskantin jakotaajuus on venytetty liian alas ja tasoa on yksi napsu liikaa. Karkeaa tavaraa.

        Kirkashan se vieläkin on, mutta AKG:n 701:iä joskus kokeilleena, sukulaisuuden huomaa. Basso-osastoon en suurempia muutoksia havainnut sisäänajon jälkeen. Menee alemmas kuin mun avoimet verrokit (Senn HD650 ja Alessandro MS1), mutta aavistuksen verran pyöreämmät ja epämääräisemmät. Yläbassot välillä jopa hieman kadoksissakin. HD650:ten paras puoli on juurikin (ylä)basson napakkuus ja kontrolli, joskin huomattavasti tummasävyisempi kuuloke kuin AKG. Grado-”sukuun” kuuluvat Alessandrot tuli taas todettua todellisiksi rokkikuulokkeiksi: ne päässä keskittyy oikeastaan kokonaan musiikkiin (siihen asti kunnes alkavat painaa korviin…). 🙂

        Mutta joo, varsin hyvät luurithan kaiken kaikkiaan nämä AKG:t ovat ja suljettuina käyvät paremmin tulevaan käyttöympäristöönsä. Varmaankin juuri putkivahvistimen kanssa sopii erittäin hyvin yhteen -> seuraavaksi pitänee haalia sellainen jostain käsiin. (Ei muuten ollut Pirkkalan Verkkiksessä testattavana, joten siinä mielessä tuli tehtyä aika poikkeuksellinen kuulokehankinta…)

        • Samu Saurama

          Ok. Minä kokeilin ensin
          Ok. Minä kokeilin ensin Helsingin Verkkiksessä. Täällä oli sekä testipari että iso pino hyllyssä ostettavaksi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap