fbpx
Artikkelit

Storm Audio -tehdasvierailu 24.-25.4.2018

Hulluja nuo bretagnelaiset

Ranskassa tehdään erittäin tiukkaa hitechiä, joka välttää kaikkea eksotiikkaa ja tarjoaa asiakkaalle mukavuutta, selkeyttä ja ennen kaikkea toimintavarmuutta. Retki Storm Audiolle oli lämmin ja informatiivinen.

Huijasin teitä. En ollut Storm Audion tehtaalla vaan heidän toimistollaan, jossa kehitystyö tehdään. Itse tehdas on Brittanyssa, Luoteis-Ranskassa. Kyseinen putiikki ei tee piirilevytuotantoa ja kokoonpanoa pelkästään Storm Audiolle vaan myös esimerkiksi sotilastarkoituksiin, sairaalakäyttöön, helikoptereihin ja TGV-luotijuniin. Näiden referenssien perusteella ymmärsin, että kavereilla on alustava tuntuma siihen, miten tehdään tiukimmat laatuvaatimukset täyttäviä tuotteita. Niin hauskaa kuin tuotantopuolenkin näkeminen olisi ollut, toimistolla oli vielä enemmän ihasteltavaa.

Storm Audio, Yves Trélohan
Storm Audio, Yves Trélohan

Kuten jo mainitsin, niin Storm Audion tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Ranskassa. Pitämällä oleellisimmat osa-alueet omissa käsissään ja hyödyntämällä muilla osa-alueilla omien alojensa kärkiyritysten palveluita (esim. Dirac Live huonekorjaus ja Pascal Audion päätevahvistinasteet) Storm Audio varmistaa, ettei missään kohdassa lipsuta laadusta.

Hullujen suunnitelmien tyyssija

Nantes, Storm Audion kotikaupunki Ranskassa, on ennenkin ollut ulkopuolisten silmillä katsottuna hurjien suunnitelmien tyyssija. Nantes oli nimittäin myös Jules Verne -nimisen sedän kotikaupunki. Verne kirjoitti tieteiskirjoja paljon ennen kuin osattiin ajatella mitään tieteiskirjallisuutta (varmaan jokaisen suomennetun Vernen romaanin minäkin pikkupoikana luin). Tuo hullu mies kehtasi väittää, että ihminen voisi liikkua sopivilla laitteilla veden alla, ilmassa ja jopa avaruudessa.

Storm Audion tuotteissa – ISP-monikanavaesivahvistimissa, integroidussa I.ISP-kotiteatterivahvistimessa ja PA-päätevahvistimissa – on paljon tosielämän scifiä. Sitä, jonka insinöörit ymmärtävät terävimmäksi hitechiksi ja joka meille muille jättää vain suun auki suorituskyvyllään. Valmistaja haluaa nimenomaan tarjota tiukimpiinkin tilanteisiin riittävän suorituskyvyn, mutta ei tarpeetonta eksottiikkaa tai epäoleellisia ominaisuuksia.

Yrityksen toimitusjohtaja Yves Trélohan ottaa esimerkiksi Formula 1 -auton. Sen suorituskyky on viritetty aivan äärimmilleen kaikin mahdollisin keinoin, huippunopeus on 350km/h ja kiihtyvyys 0-100km/h noin sekunnin. Mutta sitä pitää huoltaa joka ajopäivä, se toimii vain sille optimoiduissa olosuhteissa ja auto vaatii äärimmilleen koulutetun kuljettajan, jotta edes pysyisi tiellä.

16 DA-muunninkanavaa kauniisti järjestyksessä.
16 DA-muunninkanavaa kauniisti järjestyksessä.

Toisaalta esimerkiksi Mercedes Benz tai Porsche tarjoaa enemmän kuin riittävästi suorituskykyä, mutta myös erittäin pitkälle vietyä mukavuutta, luotettavuutta ja helppoutta jokapäiväiseen elämään. Joku muu voi tarjota F1:n teoreettista suorituskykyä yhdellä osa-alueella, mutta Storm Audion lähtökohta on kaikkiin normaalitilanteisiin vaivattomasti riittävä suorituskyky ja ominaisuudet.

Juju on siis se, että turha kikkailu ei saa heikentää erittäin hyvää käyttömukavuutta tai luotettavuutta. Markkinoilla on useita erimerkkejä AV-tuotteista joiden suorituskyky paperilla on kunnossa, mutta tuotteiden toimintavarmuus ja luotettavuus eivät kestä päivänvaloa (saati ole suhteessa tuotteen hintaan).

Erittäin hyvä äänenlaatu on luonnollisesti oleellista, mutta vakaus ja kestävyys ovat samalla tavalla enemmän kuin kriittisiä. Tämä on asia, jota isäntäväkemme painotti useaan otteeseen. Tehtaalla selvästi tiedetään, että highendin maine ei aina ole joka kulmasta puhdas. Custom Install -puolella laitteiden uudelleen käynnistely takkuilun takia on vielä raastavampaa kuin perustasoisissa kotilaitteissa.


Nantesin maisemia
Nantesin maisemia

Anteeksi suorapuheisuuteni, mutta nörteille on autoja, joissa on sata vipstaakia, tuhat ominaisuutta ja miljoona viimeisintä keksintöä. Ja sitten heille, jotka haluavat nauttia nimenomaan ajamisesta on taas autoja, joista on karsittu kaikki tingeltangeli pois ja jätetty vain oleellisin jäljelle. Tulos on välitön, aito ja kylmiä väreitä tuottavan nautinnollinen, ei Pleikkarilla pelaamista. Storm Audio välttää tuota esitteessä lupaavalta näyttävää hattaraa ja tarjoaa sen todellisen elämyksen, kyyneliä tuottavan äänenlaadun silloin kun oikeasti istutaan musiikin ja elokuvien ääreen.

Selkeä tavoite: Ole selkein vaihtoehto

Yves Trélohan väittää, että he eivät pysty tarjoamaan mitään poikkeuksellista kaksikanavalaitteistoihin, joten Storm Audio keskittyy monikanavaan. No, aika näyttää. Tietotaitoa tuntuu riittävän monenlaiseen.

Ensimmäinen tavoite on tulla vahvaksi Custom Install -puolella. Tämä viittaa ISP-nykymallistoon, joka alkaa noin 14 000 eurosta. Laajennusta on kuitenkin tulossa sekä ISP:n ylä- että alapuolelle. Peruslaatuisten AV-vahvistimien rinnalle valmistaja ei halua laajentua, mutta kun asiakkaalle ei se 3 000 – 6 000 euron standardijapanilainen enää riitä, Storm Audio aikoo tulevaisuudessa pystyä tarjoamaan heti siitä ylöspäin hintalaatusuhteeltaan erittäin kovan ratkaisun.

ISP-malliston yläpuolelle tulevat prosessorit on suunnattu heille, joilla on musiikinkuuntelua varten satojen tuhansien eurojen hintainen kaiutinpari ja se halutaan yhdistää osaksi kotiteatterijärjestelmää. Tulevien lippulaivojen pääjujuna on yksinkertaisesti vielä nykyistäkin parempi DA-muunnos ja mahdollisimman hyvä äänenlaatu myös järeimmissä musiikinkuuntelua varten suunnitelluissa järjestelmissä.

Storm Audio ISP:n yksi lähtökohta on se, että tuotteen ostaja maksaa vain siitä, mitä tarvitsee – ei mistään turhasta. Laitteet ovat päivitettävissä eli jos tulee eteen tilanne, että tarvitaankin AES/EBU tai AVB -digitaaliliitännät DSP-pohjaisille kaiuttimille, liitännät saadaan jälkikäteen asennettavalla moduulilla. Liikkeelle voi lähteä ISP 3D.16 Elitellä, jossa on 16 analogista antoa. Siirtyminen 20 tai 32 analogiantoon tai digitaaliantoihin onnistuu jälkeenpäinkin.

Modulaariseen ISP:hen saa juuri ne ominaisuudet, mitä itse tarvitsee. Ja päivitys myöhemmin onnistuu myös.
Modulaariseen ISP:hen saa juuri ne ominaisuudet, mitä itse tarvitsee. Ja päivitys myöhemmin onnistuu myös.

32 kanavaa? Oikeasti? Kyllä, ja syystä.

Ihan kamala kanavamäärä, kuka tarvitsee 32-kanavaisia vahvistimia? No luonnollisesti se kovan luokan kotielokuvateatterisi nielaisee 9.1.6-kanavaa. Kyllä, tämän vuoden ääniformaattien hitti on ratkaisu, jossa tutut seitsemän kuuntelijan tasossa olevaa kanavaa saavat vielä etusivukanavat sitomaan etukanavat ja surroundkanavat entistä saumattomammin toisiinsa. Tuo .1 on se, että subwooferkanava on edelleen monona kuten onkin järkevintä kotiteatterikokoisten tilojen kanssa ja kattoon saadaan kuusi kanavaa jolloin tilavaikutelma ja tehosteet voidaan toistaa tarkasti vaikka leffahuoneessasi olisi useampikin penkkirivi.

Ensimmäisen testin siitä, mitä 9.1.6-järjestelmä parantaa verrattuna 7.1.4:n, voi lukea AVSForumilta: www.avsforum.com/stormaudio-firmware-adds-native-9-1-6-atmos

Nantesin maisemia
Nantesin maisemia

Lippulaivatasoisessa kotiteatterissa 16 kanavaa on siis kaiutinkanavien määrä, mutta mihin sitten tarvitaan vielä lisää? Ensimmäinen asia on se, että jos käytössä on Storm Audio ISP:n tasoinen äänijärjestelmän keskusyksikkö, miksi rajaisit sen käytön vain yhteen huoneeseen? ISP:ssä on helppoa luoda useita alueita, joissa toistetaan joko pelkkää ääntä tai sitten ääntä ja kuvaa. Koska ISP:n ohjaus hoidetaan joka tapauksessa verkon yli, sillä on mielekästä hoitaa vaikka olohuoneen television ympärille tehty äänentoisto ja haluttujen tilojen musiikintoisto.

Storm Audio ISP hoitaa, ainakin nykyisellä firmwarella, vain yhden alueen kerrallaan. Tämä on syytä pitää mielessä. Toinen mielekäs ratkaisu on se, että subwoofereille on useampi antokanava. Perinteisessä suorakaidehuoneessa identtinen signaali kaikille subwoofereille on lähes aina järkevintä, mutta jos subwoofereita ei voi sijoittaa akustisesti optimaalisille paikoille tai tila on monimuotoinen, pystytään kunkin subwooferin signaali (taso, viive, jakotaajuus, mahdollinen ekvalisointi) säätämään erikseen.

Ihan eri maailma avautuu sitten lisäksi kun keksii, että ISP:llä voi totettaa DSP-pohjaisia aktiivikaiuttimia. Jokaiselle kanavalle on kymmenen muistipaikka, johon voidaan tallentaa erittäin tarkkoja hyllykorjaimia, ali- tai ylipäästösuotoja ja parametrikorjaimia. ISP:llä voidaan siis tehdä koko äänisignaalin prosessointi digitaalisena: elementtien äänenvoimakkuuden sovittaminen, viiveet, raakavasteiden muokkaus ja itse jakosuodot. Osaavalle kaiutinsuunnittelijalle tämä mahdollistaa erittäin korkealaatuisen kaiutinjärjestelmän yhdistämisen osaksi Storm Audio ISP:tä. Ja koska suodot ovat kaikki standardiversioita, voi saman kaiutinjärjestelmän halutessaan saada soimaan jollain muullakin kaiutinprosessorilla eli se ei mene hukkaan vaikka omaa järjestelmää päivittäisikin.

Vaikea vakaus

Verrattuna tavalliseen AV-viritinvahvistimeen 16 – 32 -kanavainen alusta on huomattavan monimutkainen. Storm Audion vahvuus on se, että heillä on tietotaitoa huomattavasti pidemmältä ajalta kuin monella kilpailemaan lähteneellä yrityksellä. Moni on yrittänyt lähteä samalle alalle, mutta melkein kaikki aivan viime vuosina startanneet ovat jättäneet leikin kesken.

Modulaarisuus on Storm Audion tuotteissa lähtökohta, päivitettävyys ja huolto ovat superhelppoja.
Modulaarisuus on Storm Audion tuotteissa lähtökohta, päivitettävyys ja huolto ovat superhelppoja.

Trélohan toteaa, että moni kovan luokan valmistaja (esimerkiksi Wisdom Audio ja Meridian mainitaan nimeltä) on testannut Storm Audion alustaa ja todennut, että se on vakain tarjolla oleva. Asentajat ja käyttäjät tietävät, että tuo ei ole pelkkää puhetta. Firmware-päivityksiä tulee jatkuvaa tahtia: virheiden korjausta, toivottuja lisäominaisuuksia ja yhteensopivuuden parantamista.

Yksi osa toimivuutta on siinä alussa mainitsemassani asiassa: Storm Audio keskittyy oman osaamisensa ytimeen. Muiden alojen kovimmat firmat ovat mukana siinä, missä tarvitaan lisäosaamista. Huonekorjaus hoituu Dirac Live -paketilla joskin Storm Audio on ollut mukana kehittämässä sitä omia tarpeitaan vastaavaan suuntaan. Diracin yksi poikkeuksellinen etu on varsin vapaasti muokattava target curve eli äänensävytavoitteen voi määritellä itse. Samoin korjausalue on vapaasti valittavissa, jolloin voidaan tehdä huonekorjaus vain bassoille ja pitää valittujen kaiuttimien luonne, äänensävy, koskemattomana.

Storm Audio PA 8 Ultra Elite -päätevahvistin ja Pascal Audion vahvistinmoduulien lisävirtalähde. Tämä on yksi selkeä syy siihen, miksi vahvistin puskee hyvin virtaa myös siltakytkettynä.
Storm Audio PA 8 Ultra Elite -päätevahvistin ja Pascal Audion vahvistinmoduulien lisävirtalähde. Tämä on yksi selkeä syy siihen, miksi vahvistin puskee hyvin virtaa myös siltakytkettynä.

Päätevahvistimina Storm Audio käyttää tanskalaisia Pascal Audion moduuleita, joissain tapauksissa ilmeisesti ainakin lähes sellaisenaan ja esimerkiksi PA 8 Ultra Elite -päätevahvistimessaan itse terästämällään virransyötöllä. Pascal Audion vahvistinmoduulit poikkeavat monesta muusta valmistajasta siinä, että ne toimivat sujuvasti vaikean kahden ohmin kaiutinkuormankin kanssa ja näin selviytyvät siltakytkettyinäkin ongelmitta neljän ohmin kuormasta. Päätevahvistimista PA 8 Ultra Elite on kahdeksankanavainen, sen kanavapareja voi siltakytkeä eli kaksi 200-wattista vahvistinkanavaa muuttuvat yhdeksi 800-wattiseksi vahvistinkanavaksi.

Päinvastoin kuin tyypillinen D-luokan vahvistin, Pascal Audion pääteasteet pystyvät tuottamaan noin kolmanneksen suuremman huipputehon, mitä jatkuvaa. Tuo 200 wattia kahdeksaan ohmiin on siis jatkuvaa tehoa ja hetkellisesti saadaan 300 – 350 wattia.


Nantesin maisemia
Nantesin maisemia

Nämä leppoisan ystävälliset ranskalaiset tuntuvat suhtautuvan tuotteittensa mekaaniseen ja ohjelmalliseen toimivuuteen lähes fanaattisesti. Valitut komponentit, virtalähteiden toteutus ja kaikki muu henkii erittäin vahvaa uskoutumista ja sitä, että laitteet tehdään pitkäikäisiksi. Sekä ylipäätään toimivuudeltaan että päivitettävyydeltään. Tälläinen paneutuminen siihen, että kaikki ratkaisut tehdään laadun ja luotettavuuden varmistamiseksi eikä viimeisen euron säästämiseksi on erittäin harvinaista, valitettavan harvinaista.

Kaikkien Storm Audion laitteiden toimintaa voi myös jatkuvasti seurata Storm Monitoring -järjestelmällä. Storm Monitoring mahdollistaa laitteen seurannan verkon yli ja siitä näkee esimerkiksi toimintalämpötilan, jäähdytyspuhaltimien nopeuden ja kaikkien osien toiminnan. Jäähdytys on muuten ylimitoitettu niin, että normaalissa 20-asteisessa huoneessa vain kahdeksasosa jäähdytyskapasiteetista on käytössä eli puhaltimien toiminta on hyvin hiljaista. Tämä varmistaa luotettavuuden myös ääriolosuhteissa.

Ja jos käy vahinko ja Storm Audion laite menee rikki, sen huollettavuus on modulaarisen rakenteen ansiosta hyvin pitkälle mietittyä. Monessa tapauksessa tehdas voi lähettää korjaukseen tai päivitykseen tarvittavat osat maahantuojalle eikä laitteita tarvitse lähettää ollenkaan tehtaalle.

Hyvin oleelliset päätevahvistimet

Yves Trélohan painottaa, että terveen hyvän äänen perusta on aina oikein asennetut kaiuttimet ja hyvin mietitty akustiikka. Näitä asioita voi koittaa paikata DSP-kikkailulla, mutta ei koskaan korjata alun perin oikein tehdyn veroiseksi. On ehdottomasti parempi tehdä alun perinkin huoneesta akustisesti mahdollisimman terve ja vasta sen jälkeen hioa huonekorjauksella pieniä virheitä pois kuin kuvitella, että huonekorjauksen keinoäly taikoisi surkeasta loistavan. Hyvin tehty huonekorjaus parantaa lopputulosta lähes aina jonkun verran, mutta vain siihen luottaminen on väärä lähtökohta.

Tuntuu hyvältä kun firman toimitusjohtaja seisoo jalat maassa ja vain pää pilvissä. Hän ymmärtää realiteetit, sähköiset ja akustiset, eikä suolla vaikeasti perusteltavaa markkinointihattaraa.

Nantesin maisemia
Nantesin maisemia

Kun akustiset perusasiat, huoneen akustikka ja terveet laadukkaat kaiuttimet, ovat kunnossa, voidaan katsoa elektroniikan vaatimuksia. Päätevahvistimissa kaikki lähtee virtalähteestä, sanoo Trélohan. Se on kallis yksittäinen osa eli siitä on loogisinta tinkiä, jos tavoitteena olisi tehdä halpa tuote.

Storm Audiolla kaikkien päätevahvistimien speksit ilmoitetaan 20 – 20 000 Hz taajuuskaistalla, 0,1 % säröllä ja kaikki kanavat kuormitettuna. Jos kilpailija antaa suurempia lukuja, kannattaa varmistaa, ettei niitä anneta 1 kHz signaalilla, 1 % säröllä ja yksi tai kaksi kanavaa kuormitettuna. Etenkin bassoalue, 20 – 60 Hz kaista, on todella raskaasti virtalähdettä kuormittava.

Pascal Audion D-luokkaiset vahvistimet ovat äänenlaadullisesti todella hyviä.

PA 8:n ja PA 16:n virtalähteet pystyvät syöttämään 4kW jatkuvaa tehoa ja I.ISP 3D.16.12 pystyy syöttämään kaiuttimille yhteensä noin kolme kilowattia jatkuvaa tehoa kaikki kanavat kuormitettuna. Tätä voi verrata siihen tyypillisen AV-vahvistimen 500 – 800 wattiin (älkää lukeko japanilaisen AV-vahvistimen esitteestä sille luvattua tehoa vaan katsokaa takapaneelista, paljonko se ottaa maksimissaan verkosta tehoa).

Aina keskustellaan siitä, onko merkin X AB-luokkainen vahvistin parempi kuin merkin Y D-luokkainen. Trélohan muistuttaa, että jos onkin, samaan tehoon pystyvä AB-luokan vahvistin maksaa järjettömän paljon enemmän, tuottaa tolkuttoman määrän hukkalämpöä ja vie sata kertaa enemmän tilaa. Asia karrikoituu räikeästi kun vahvistinkanavien määrä kasvaa stereosta kotiteatterin monikanavaääneen. Olen itse verrannut I.ISP:n päätevahvistimia toisiin D-luokan vahvistimiin ja perinteisiin AB-luokan päätevahvistimiin ja sen perusteella Pascal Audion D-luokkaiset vahvistimet ovat äänenlaadullisesti todella hyviä sen lisäksi, että ne ovat rakenteellisesti erinomainen ratkaisu Storm Audiolle.

Sen pähkäily, voisiko yksittäinen osa olla tipan parempi jollain muulla vaihtoehdolla, ei ole kovinkaan hedelmällistä. Oleellisempaa on ymmärtää kokonaisuus ja saada se hallintaan. Storm Audio tekee paljon töitä esimerkiksi jitterin minimoimiseen, mainittuun virtalähteiden riittävyyteen ja estääkseen digitaalisignaalin hyvin korkeataajuisten häiriöiden pääsyn analogisignaaliin. ISP-prosessoreissa on myös yhteensä seitsemän DSP:tä, joilla varmistetaan, että kaikki signaalin muokkaus tehdään parhaalla mahdollisella tarkkuudella, oli kyse sitten Auro 3D, Dolby Atmos, DTS:X tai Sphere Audio -äänisignaalin purkamisesta tai sen jälkeen tehtävistä prosessoinneista kuten basssonohjauksesta ja huonekorjauksesta.

Nantesin maisemia
Nantesin maisemia

Maailman paras bassonohjaus

80% äänisignaalista tulee etukanavista monikanavamateriaalillakin ja 40 – 160 Hz alue toistuu yhdessä pääkaiuttimista ja subwooferista. Tämä 40 – 160 Hz alue on juuri se, joka vastaa potkusta. Pienikin notkahdus siellä tuottaa valjumman tunnelman munaskuissa, olivat ne sitten sarjassa tai rinnan. Storm Audio ISP on monipuolisin työkalu siihen, että bassoalue saadaan optimoitua kaiutinjärjestelmästä riippumatta.

Normaalin jakotaajuussäädön, jossa ali- ja ylipäästö voivat olla eri taajuuksilla, lisäksi jakojyrkkyydet ovat säädettävät. Tämä mahdollistaa esimerkiksi jakotaajuudesta ja kaiuttimien kotelointiperiaatteesta riippumattoman suodon optimoinnin. Lisäksi riittävän järeitä täyden taajuuskaistan kaiuttimia voidaan käyttää subwoofer-kanavan toistamiseen ja silloin prosessorista voidaan säätää subwoofer-signaalin taso myös noille subbarina toimivalle pääkaiuttimille.

Nantesin maisemia
Nantesin maisemia

Koska subwoofer-signaalia toistaville pääkaiuttimillekin ohjataan summattu monobasso, saadaan tulokseksi tasainen bassovaste laajalla alueella. Jos jokainen kaiutin toistaisi vain oman bassosignaalinsa, kaikki kanavat sotkisivat toisiaan ja tulos olisi kuuntelupaikan mukaan vaihteleva vuoristo bassokorostumia ja -vaimentumia. Asetusten tekoa varten on sekä yksinkertainen bass management että custom-tila, jossa osaava asentaja voi muokata suotoja vapaammin saadakseen optimaalisen lopputuloksen. Custom-puolella esimerkiksi ne alipäästö ja ylipäästö eivät ole sidottu toisiinsa.

Audioholics totesi Storm Audiosta lyhyesti: ”At this point in time, Storm Audio has the most flexible bass management system we’ve seen. Period.”

Hinnat alkaen vai paras hintalaatusuhde

Storm Audion edullisin tuote on runsaan 14 000 euron hintainen ISP 3D.16 Elite, joka on 16-kanavainen AV-esivahvistin. 32-kanavainen ISP 3D.32 Elite Analog Edition -analogimalli on runsaan 19 000 euroa ja digiversiot sijoittuvat näiden välille. PA-päätevahvistimia on tällä hetkellä kolme mallia, 8 700 euron 8 x 200 -wattinen PA 8 Elite, 12 400 euron 16 x 200 -wattinen PA 16 Elite ja 10 600 euron siltakytkettävä 8 x 200 -wattinen PA 8 Ultra Elite.

Perusprosessorilla voi ajaa 16-kanavaista päätevahvistinta, joka huolehtii yhdeksän ympärillä olevan ja kuuden kattoon asennetun kaiuttimen signaalista ja PA 8 Ultra Eliten voi siltakytkeä 4 x 800 -wattiseksi ajamaan neljää järeää subwooferia. Tämä, tosin 20-kanavaisella prosessorilla ehdottuna (jolloin subwooferien optimointi on mahdollista hankalissakin tiloissa), on valmistajan suositus laadukkaasta, mutta kustannustehokkaasta kotiteatterista.

Nantesin maisemia
Nantesin maisemia

Noin puolta halvemmalla pääsee valitsemalla 12 x 200 -wattiset päävahvistimet sisältävän I.ISP 3D.16.12 Elite -AV-vahvistimen. Se toki vaatii muutaman lisävahvistinkanavan, jos haluaa rakentaa 9.1.6-kanavaisen kotiteatterin, mutta 7.1.4-kaiutinpatteristoon sen pääteasteet riittävät sellaisenaan. I.ISP 3D.16.12 Elite on käytännössä aivan sama kuin ISP 3D.16 Elite ja 12 vahvistinkanavaa PA 16 Elite -päätevahvistimesta. I.ISP ei siis ole laadultaan heikennetty kompromissi vaan aivan yhtä hyvä kuin erillislaitteet, ainoastaan laajennettavuus on rajoitettu eli siitä ei voi muokata yli 16-kanavaista.

Hullut tavoitteet ovat terve päämäärä

Storm Audiolla on tervettä hulluutta tavoitteissaan ja selvästi myös kykyä ja työkaluja hullujen tavoitteittensa saavuttamiseen. En epäile yhtään, etteikö hyvin vankka asema Custom Install -puolella olisi jo suhteellisen lyhyellä aikavälillä saavutettava asia. ISP-tuotteita edullisempi Master Range ja ISP:n yläpuolelle tuleva Ultra High Quality -tuotteisto laajentavat asiakaskuntaa entisestään.

Kaikki tapaamani ihmiset olivat – sen lisäksi, että he olivat erittäin lämpimiä ja ystävällisiä – oman alansa tiukkoja osaajia ja niin tuotteet kuin opastus niiden käyttöönkin sen mukaista. Jos nyt joku pikkuasia jäi pahemmin kaivelemaan niin oman tilini saldon ja Storm Audion hintojen ristiriitaisuus.

Tai no, ehkä toinenkin. Pääsimme käymään Prestige Groupin teatterihuoneessa, jossa Storm Audio ISP-prosessori ohjasi JBL Synthesis -kaiutinjärjestelmää. Bassopää oli parhaita, joita olen koskaan kuullut, missään. Ulottuvuutta olisi vielä hullumpaan bassotoistoon tottuneelle toki voinut olla vielä enemmän, nyt sisäelimet heiluivat vain 20 hertsiin saakka. Omaan makuuni oleellisempi asia olisi ollut tippa enemmän lämpöä keskialueelle ja aavistus yläkeskialueen rauhoitusta. Mikäli Storm Audio ISP olisi ollut omassa tilassani, olisin tehnyt nämä muokkaukset nopeasti, äärettömän helposti ja sivuoireettomasti. ISP:ssä voi tehdä vaikka kuinka monta erilaista profiilia, joilla voi palvella erilaisia tarpeita ja makuja. Se teininkin ”voiko bassoa olla liikaa” löytyisi vain parilla painalluksella tabletin kosketusnäytöstä.

Nantesin maisemia
Nantesin maisemia

Kiitokset – siinä järjestyksessä kun väkeä tapasin – Julia, Sébastien, Yves, Tina, Olivier, Jan, Nicolas, Olivier, Julia ja koko muu Storm Audion väki. Unohtumaton retki, teitä jäi ikävä. Pienenä lohdutuksena minulla on nyt Storm Audio I.ISP:n testissä.

Storm Audio -kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap