Olipa kerran lautan kippari, joka julisti suureen ääneen, että lautta on tulessa. Vaikka ei se vielä oikeasti missään ilmiliekeissä ollut. Pieni porukka kuitenkin ahtautui pelastus-jollaan, ja seilasi toisille vesille. Pari vuotta myöhemmin he pitivät pelastumisensa kunniaksi juhlan, jota he nimittivät maailman hauskimmaksi jonoksi. Ja sen pituinen se.
Paitsi ettei ollutkaan, vaan tarina on vasta alussa. Matkapuhelinalan entisen jättiläisen kuihtuessa uusi tulokas Jolla on pikkuhiljaa hionut uutta puhelintaan ja käyttöjärjestelmäänsä, joka perustuu Nokian hylkäämään MeeGo-käyttöjärjestelmään. Tulos on ainakin mielenkiintoinen. Sen verran mielenkiintoinen, että sellainen piti saada käpisteltäväksi. Koska käpistelyyn hankittu koekappale on ikioma, lienee aiheellista varoittaa, ettei tämä arvio välttämättä ole aivan täysin puolueeton.
Suomalaista kummallisuutta
Laitteen designista voidaan olla montaa mieltä. Ainakin se on vähäeleinen. Puhelin koostuu kahdesta osasta, joista takakuorta Jolla nimittää “The Other Half” -nimellä. Takakuori ei ole vain peite puhelimen sisuskaluille, vaan teoriassa puhelimen ominaisuuksia voidaan laajentaa rakentamalla lisää toiminnallisuutta takakuoreen. Kuoren ja puhelimen välillä on siis kommunikaatioväylä. Mitään virallista tietoa mahdollisista tulevista toisista puolikkaista ei ole vielä kerrottu. Puhelimen mukana tulevassa takakuoressa on vain NFC-tunniste, josta puhelin tunnistaa kuoren ja osaa muokata käyttöliittymän ulkoasua sen mukaiseksi.
Jolla-puhelin itsessään antaa varsin positiivisen vaikutelman. Kapula on käteen melko jämäkän tuntuinen, eikä natise käytettäessä. Näyttö on 4,5-tuumainen, joten yhden käden käyttö onnistuu vielä melko hyvin.
Mutta homman pihvi ei ole itse laite, vaan Jollan kehittämä Sailfish OS -mobiilikäyttöjärjestelmä. Suurelta osin avoimeen lähdekoodiin ja Linux-järjestelmäytimeen perustuva käyttis ei ole aivan täysin uusi. Kuten todettu, se pohjaa Nokian jo aikaisemmin hylkäämään MeeGo-käyttöjärjestelmään.
Sailfish OS on vielä beta-vaiheessa, joten täysin virheetön se ei ole. Toisaalta, onpa niitä nähty valmiiksikin väitettyjä käyttöjärjestelmiä, jotka todellisuudessa ovat olleet markkinoille tullessaan kaukana valmiista.
Mikäli mielii menestyä, saatavilla olevien sovellusten määrä on näinä päivinä aika ratkaisevaa mille tahansa käyttöjärjestelmälle. Jolla onkin lisännyt järjestelmäänsä mahdollisuuden käyttää myös Android-sovelluksia. Aika näyttää, kuinka toimiva strategia tämä on.
Jutun juonena Sailfishissä on käyttöliittymän navigoinnissa käytettävät pyyhkäisyeleet, joiden oppiminen voi ummikolta ottaa hetken aikaa. Niihin totuttuaan pois oppiminen onkin sitten jotain, mitä ei välttämättä halua edes kuvitella. Nokia N9:stä Jollaan tottuminen kesti n. 15 minuuttia.
Järjestelmä toimii ja vaikka rosoja ja puutteita onkin vielä nähtävissä siellä täällä, on kokonaisuus varsin sulava. Vajaan viikon mittaisen testijakson aikana epävakautta tai kaatuiluakaan ei ole ollut havaittavissa. Kuulokeääni on hyvä, eikä kuuluvuudessa ole ollut valittamista. Puhelimena laite on jo tällaisenaan varsin hyvä. Akunkesto tosin näyttäisi kaipaavan vielä hieman optimointia.
Puhelin hifistille
Jätetään kuitenkin käyttöjärjestelmien arviointi heille, jotka hoitavat sen paremmin. Meitähän kiinnostaa täällä lähinnä kaikki, millä voi toistaa musiikkia. Ja koska Jolla-puhelin suostuu nielemään ihan vakiosoittimeensa ainakin MP3-, OGG Vorbis-, FLAC- ja WAV-tiedostoja, halusimme tietenkin tietää, että toistaako se niitä minkäänlaisella hyväksyttävällä laadulla. Siispä pari FLAC-tiedostoa koneeseen ja menoksi.
Ensimmäisenä kokeilin laitetta olohuoneeni pääsetissä kaiuttimilla. Kummastus ei ollut ihan pieni, kun jouduin toteamaan laitteen kuulokeannon pystyvän syvempään ja kolmiulotteisempaan äänikuvaan, kuin mihin CD-soittimeni pystyy. Ja varsin sävykkäästi vieläpä! Okei, rytminen draivi ja dynamiikka jävätkin sitten hieman verrokista, mutta on tuo nyt ihan hyväksyttävä suoritus puhelimelta.
Kokeilu Grado SR60- ja Sennheiser HD600 -kuulokkeilla tuotti varsin samansuuntaisia elämyksiä. Musiikki toistuu leppoisan rullaavasti ja sävyjä ja erottelua on tarjolla toisinaan jopa runsaudenpulaksi asti. Kauko Röyhkän kappaleessa “Helvetti” on nimittäin hieman ikävänlaista nauhakohinaa lauluraidassa. Jollan kuulokeanto ei jättänyt epäilyksen varaa siitä, millä hetkillä lauluraita oli miksauksessa mukana, ja millä hetkillä ei.
Jotain pientä huomautettavaakin silti. Gradon SR60:llä äänenvoimakkuutta saa nostetuksi riittämiin, mutta Sennheisereilla volyymin saa ruuvata ylärajalle kunnollista kuunteluvoimakkuutta etsiessään. Lisäksi soundissa on ajoittain lievää taipumusta kovasävyisyyteen oheiskalustosta riippumatta. Näin pikatestissä äänenlaatu oli kuitenkin varsin positiivinen yllätys. Ja koska Sailfish OS on aidosti moniajava käyttöjärjestelmä, voit musiikkia kuunnellessasi selata nettiä, tarkistaa sähköpostit, kirjoitella tekstiviestejä tai vaikka ottaa kuvia. Äänen pätkimättä.
Onko Jolla vain optimistille?
Aivan varauksetta laitetta ei voi suositella. Kuten todettua, Sailfish OS -käyttöjärjestelmä on vielä beta-vaiheessa, ja vaikka tämä ei ehkä olekaan niin paha asia, kuin saattaa vaikuttaa, kannattaa se kuitenkin ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessään. Jolla on kuitenkin luvannut päivittää järjestelmää varsin tiuhaan tahtiin, seuraavaa päivitystä on huhuttu vielä tälle vuodelle.
Myös laitteen pyyhkäisyeleisiin perustuva käyttöliittymä saattaa jakaa mielipiteitä. Itse pidän tätä sulavimpana käytettävänä tähän päivään mennessä, mutta kaikkien lapaseen Jollan tapa ohjata puhelimen toimintoja ei välttämättä istu. Varsinaista WOW-efektiä tässä ei ehkä ole, vaan laite alkaa tuntumaan omalta vasta käytön myötä. Itse en omastani enää luovu!
Joka tapauksessa on nostettava hattua Jollan kehitystiimille. Vaikka suurin osa kavereista onkin jo vanhoja ammattilaisia, on hyvin pienellä porukalla ja rajallisilla resursseilla tällaisen tuotteen tuominen erittäin aggressiivisille markkinoille kova työ.
Lyhyesti: Älypuhelinmaailman erilainen nuori.
Hinta: 399 euroa
Valmistaja: Jolla
Kuvat: Mikko Kutvonen ja Samu Saurama
Kommentointi suljettu.