Moni maailmanmatkaaja on varmasti huomannut, että vaikka kuulokkeet olisi kuinka hyvät tahansa, niin se äänilähde on harvoin samalla tasolla. Nykypäivänä lähde on tyypillisesti kannettava tietokone tai pieni mp3-toistin. Halvalla tehdyt äänipiirit ja äänenlaatu sen mukainen.
Oma tilanteeni on tällä hetkellä vähän sama. Pitäisi matkustaa Ranskan ja Suomen väliä vuoden verran todella ahkerasti ja reissut Ranskassa kestävät parhaimmillaan yli kuukauden. Tilanne on sikäli hankala, että mitään kunnon stereosettiä ei voi hankkia. Lentokoneessakin joutuu istumaan, joten raskaita kuulokevahvistia on mahdoton hyödyntää. Haluan kuitenkin parempaa ääntä läppäristäni ja mieluiten siten, että se parempi ääni olisi mukana käytännössä aina.
”USB-kaapeli kiinni
tietokoneeseen ja
se on siinä.”
Liian hyvä ollakseen totta?
Internetin ihmeellistä maailmaa tutkiessani löysin erittäin lupaavan kuulokevahvistimen: Arcam rPAC. Se on uusin osa Arcamin modernissa r-tuotesarjassa (ilmeisesti iTuotenimet olivat jo loppuunkulutettuja), joka on täynnä samankaltaisia pikkuhärpäkkeitä.
Mikä sitten tekee rPAC:sta niin lupaavan? Se on sopivan kokoinen. Se mahtuu hyvin läppärilaukkuun, eikä riko selkää 300 gramman painollaan. Se myös saa virtansa suoraan tietokoneesta, joten ylimääräistä pistoketta ei tarvitse löytää ja äänenvoimakkuus säädetään suoraan laitteesta. Käytettävyys ja yleinen mukavuus ovat siis kohdallaan.
Tässä vaiheessa olin jo erittäin vakuuttunut. Mutta loppuhuipennuksena siitä löytyy myös analoginen ulostulo ja DAC-piiri, josta lisää alempana. Laite siis näyttää paperilla erittäin hyvältä, kun huomioi, että hinta on ainoastaan 199 euroa. Tälläisillä varusteilla on yleensä hintaa enemmän, joten voiko hyvä olla halpaa?
Käyttöönotto ei voisi olla helpompaa. Mukana tuleva USB-kaapeli kiinni tietokoneeseen ja se on siinä. Toimivuuden voi vielä käydä varmistamassa ja vaihtamassa ääniasetuksista, jos pitää vaihdella kaiuttimien ja kuulokkeiden välillä. Laite ottaa vastaan 3.5mm kuulokeplugin, joten minkä tahansa kuulokkeiden pitäisi sopia. Kaikki on siis hyvin tähän asti, eli ei muuta kuin luurit kiinni ja menoksi.
Stagella vai pään sisällä?
Kävin ensin tuttuja biisejä läpi suoraan tietokoneen kuulokeannosta käyttäen Hifiman HE-300 ja Beyerdynamic DT 440 -kuulokkeita, jonka jälkeen laitoin rPAC:n väliin.
Suurimmat erot olivat ilmavuus, tilantuntu ja erottelukyky. Ennen vahvistusta, ääni oli kuin olisi tunkenut vaahtokarkkia nokkahuiluun, todella ahdasta. Tuntui, että Adele olisi luritellut syvällä sisälläni ja Lars Ulrich käytti tärykalvoani bassorumpuna. Klaustrofobia iski.
”rPAC:n kanssa ääneen
tuli selvästi lisää tilaa
ja soittimet saivat
omat paikkansa.”
rPAC:n kanssa ääneen tuli selvästi lisää tilaa ja soittimet saivat omat paikkansa. Muutenkin yleisellä tasolla ääneen tuli lisää tarkkuutta ja yksityiskohtia. Lars ja Adele kaivettiin ulos korvasta ja suoraan stagelle. Samankaltaisia muutoksia oli huomattavissa kun rPAC:n anto laitettiin kiinni stereovahvistimeen: Tilantuntu ja yksityiskohdat parantuivat.
Arcamin ääni on ehkä hivenen kirkas, joten se kannattaa parittaa tarkasti. Esimerkiksi Hifiman HE-300:n kanssa tämä ei ollut ongelma, mutta Beyerdynamic DT 440:n kanssa Metallica kuulosti jo hieman riipivältä. Myös Rammsteinin Engelin alkuvihellykset kävivät hieman korviin.
Läppärimusiikin high-endiä?
rPAC pystyy käsittelemään normaalin CD-laadun lisäksi myös korkeamman resoluution ääniä, aina 96 kilohertsiin asti. Laite siis ohittaa tietokoneen oman äänikortin ja rPAC:ssa oleva DAC-piiri (TI PCM5102) hoitaa käännöksen digitaalisesta analogiseksi. Se tekee sen huomattavasti paremmin kuin PC:n oma äänikortti.
Häviöttömissä tiedostoissa ero oli erittäin suuri ja häviöllisissäkin yhtä suuri, kunhan bittinopeus oli tarpeeksi korkea (320 mieluiten). Esimerkiksi Youtubesta saatava ääni on sen verran heikkoa jo valmiiksi, että sen parantaminen on oikeastaan turhaa, vaikkakin pieniä parannuksia sai aikaiseksi. Testiä tehdessä ei ollut mahdollista verrata eroa Macin oman äänikortin ja rPacin välillä.
Kaikenkaikkiaan siis soiva peli. Onko se täydellinen? Omaan silmääni ja korvaani se tuntuu loistavalta. Se pystyy ajamaan lähes kaikkia kuulokkeita ja kuten mainitsin, hinta ei ole paha. Ainoa asia, mikä saattaa ajaa ostajan pois, on äänen lievä kirkkaus. Muuta negatiivista ei tule mieleen. Omat Hifimanin kuulokkeeni tykkäsivät tästä, joten ostin testiyksilön pois kuleksimasta.
2 Comments
Valitettavasti tällä rPAC:lla
Valitettavasti tällä rPAC:lla taitaa olla jonkinlaisia yhteensopivuusongelmia Linuxin kanssa. Monet ovat raportoineet ongelmista, ja jotkut lopulta saaneet härpäkkeen jopa toimimaan. Nyt Arcam on lisännyt sivuilleen huomautuksen ”please note Linux is not supported by the rPAC”. Muuten vaikutti kyllä mainiolta laitteelta, mutta nyt pitänee jatkaa etsintää.
Kiitos tiedosta Tuxe. Itse en
Kiitos tiedosta Tuxe. Itse en käytä Linuxia, joten ei ollut mahdollisuutta tätä testata.