Sonyn aktiiviset MDR-NC100D- ja MDR-NC200D-melunvaimennuskuulokkeet ovat oivalliset tasaisessa taustamelussa. Vaihtelevampi häly sen sijaan puskee tekniikan läpi, mikä saattaa olla osin tarkoituskin, jotta kuuntelija ei olisi täysin tiedoton ympäristöstään.
Kannattaako aktiiviseen vastamelutekniikkaan sitten sijoittaa vai tyytyykö valitsemaan kuulokkeensa laajasta hyvän passiivisen vaimennuksen tarjoavasta tulppa- tai sankakuulokkeiden valikoimasta?
Vastaus riippuu käyttöympäristöstä ja omista mieltymyksistä, sillä vastamelukuulokkeet toimivat hyvin esimerkiksi lentokoneessa, ja matkakäyttöönhän näitä tuotteita markkinoidaankin. Paljon matkustava varmasti arvostaa aktiivista melunvaimennusta varsinkin, jos tekniikka yhdistyy laadukkaaseen toistoon. Toisaalta esimerkiksi toimistoympäristön vaihtelevammassa hälyssä passiivinen vaimennus saattaa olla parempi valinta.
”Aktiivitilassa molemmat
mallit toistivat
tasapainoisesti.”
Sony MDR-NC100D
Sonyn MDR-NC100D-kuulokkeet perustuvat nykyään hyvin yleiseen silikonitulppaan. Se on useimpien käyttäjien korvassa mukava ja omaan korvaan istuvan tulpan voi valita kolmesta kokovaihtoehdosta. Sonyn solumuovitäytteinen silikonitulppa vaimentaa taustamelua kohtalaisesti ja sen hyvä istuvuus korvakäytävän suulle antaa edellytykset hyvälle bassotoistolle.
Aktiivisen vastamelutekniikan vaatimat mikrofonit on sijoitettu kuulokkeisiin ja varsinainen signaalinkäsittely tapahtuu kuulokelinjaan integroidussa kotelossa. Kotelossa on käyttökytkin vastameluominaisuudelle sekä painikkeet sen hienosäädölle ja ympäristön monitoroinnille. Hienosäätö optimoi vastameluominaisuuden vallitseviin olosuhteisiin ja monitorointi mahdollistaa esimerkiksi tilapäisen keskustelun kuulokkeita riisumatta.
Kirkasta tai muhkeaa toistoa
Kuulokkeita voi kuunnella myös ilman vastameluominaisuutta, mutta se vaikuttaa niiden äänenlaatuun huomattavasti. Ilman melunvaimennusta kuulokkeet toistavat puhtaasti ja kirkkaasti, mutta bassopää jää aika vaisuksi. Kuulokkeet heräävätkin eloon, kun melunvaimennus kytketään päälle.
Tekniikka lisää taustalle muista vastaavista tuotteista tutun suhinan, josta ei tunnuta päästävän eroon. Äänentoisto muuttuu huomattavasti lämpimämmäksi ja tuhdimmaksi varsinkin bassojen osalta. Mieltymyksistä ja materiaalista riippuen tuhtius saattaa ampua välillä hieman yli, mutta ainakin omasta mielestäni kuulokkeet ovat aktiivitilassa hyvin kuunneltavat varsinkin menevämmällä materiaalilla. En voi kuin suositella, että vastameluominaisuutta pidetään jatkuvasti päällä.
Tulpista jäi mieleen positiivinen tunnelma. Niissä on kohtalainen passiivinen vaimennus ja aktiivinen vaimennus toimii etenkin tasaisessa taustamelussa. Terävämpiä ääniä ja vaihtelevampaa hälyä tekniikka ei tosin kykene suodattamaan. Tulpat olivat ainakin omissa korvissani mukavat ja niitä jaksoi kuunnella pitempäänkin.
Sony MDR-NC200D
Tulppien sisarmallina olivat samaa vastamelutekniikkaa hyödyntävät taitettavat sankakuulokkeet. Sony MDR-NC200D ovat suljetut korvalehden päällä lepäävät matkakuulokkeet. Niiden passiivinen vaimennus on tulppien tapaan kohtalainen, mikä on saavutettu jämäkällä istuvuudella. Omaan makuuni turhan voimakkaasti puristavat korvatyynyt aiheuttivat tosin korvalehtien arkuutta.
Sankakuulokkeissa vastameluelektroniikka on integroitu kuulokkeisiin, joissa on tulppamallia vastaavat käyttökytkimet ja painikkeet. Siinä missä tulppamallin painikkeiden käyttäminen oli helppoa, sankamallin käyttökytkimen ja painikkeiden löytäminen sormituntumalla vaati harjoittelua. Painikkeita tuli painettua ajoittain myös vahingossa esimerkiksi kuulokkeiden asentoa korjatessa.
Kuin yö ja päivä
Myös sankakuulokkeiden ääni muuttuu huomattavasti vastameluominaisuuden ollessa päällä. Passiivitilassa kuulokkeet toistavat keskialuevoittoisesti ja välittömästi ja sekä bassoa että varsinkin diskanttipäätä jää kaipaamaan. Toisto on jopa hieman rasittavuuteen taipuvainen etenkin metallisemmalla musiikilla.
Virrat päällä toisto tasapainottuu huomattavasti ja korkeatkin äänet nousevat kuuluviin. Basso on tasapainoisempi, mutta saisi potkia vielä hieman voimakkaammin. Yleislämmin soundi on varsin kuunneltava ja toimii monenlaisella materiaalilla. Myös sankakuulokkeiden äänenlaatu kohenee aktiivitilassa niin selvästi, että suosittelen sen käyttämistä vaikka melun puolesta ei olisi tarvekaan. Vastameluominaisuus lisäsi myös sankamallissa taustalle selvän suhinan.
Sankakuulokkeet olivat tulppia hieman ristiriitaisempi tapaus. Omia korviani ne puristivat hieman liikaa ja äänenlaatukin jätti tulppia enemmän toiveita. Kaikki eivät toki pidä tulppakuulokkeista, mutta sankapuolella kannattaa tutustua myös muihin vaihtoehtoihin.
Aktiivi vai passiivi
Sony vastamelukuulokkeet olivat mielenkiintoinen tuttavuus. Aktiivitilassa kuulokkeet vaimensivat varsinkin tasaista taustahälyä hyvin, mutta vaihtelevampi meteli puski läpi. Matkaajalle ne sopinevat, mutta eivät välttämättä yhtä hyvin satunnaisempaan ääniympäristöön, jossa hyvin vaimentavat suljetut tai tulppakuulokkeet antavat hyvän vaimennuksen.
Kuulokkeisiin integroitu vahvistin vaikutti olevan hyvin sovitettu ja aktiivitilassa molemmat mallit toistivat tasapainoisesti. Etenkin tulppamallit olivat ääneltään omaan mieleeni.
Kommentointi suljettu.