Ensimmäisestä Jurassic Park -elokuvasta on aikaa jo reippaasti, lähes 30 vuotta, ja tällä viikolla ilmestyi kakkostrilogian kolmas elokuva, jota mainostettiin koko systeemin huipentavana ja sille uusia tasoja antavana elokuvana. No, kyllä se vähän nauratti ja viihdytti, mutta ei ole ensimmäistä osaa voittanutta.
Kyseessä kun on Jurassic Park – tai siis World – on alkuoletuksena jo se, että elokuvan juonen suhteen täytyy päästää irti kaikenmoisista realismiodotuksista, vaikka toki itse ydinskenaarion periaatteellinen mahdollisuus onkin tässä vuosikymmenten saatossa kasvanut – tiedä mitä kaikkea laboratorioissa nykyään saadaankaan aikaan. Jurassic World: Dominionissa käsitellään lukemattomien muiden juonenkäänteiden ohessa tuota uusien innovaatioiden sekä rahanahneuden synnyttämää vaaraa, ja mukana oleva Jeff Goldblumin taasen näyttelemä Ian Malcolm pääsee tästä saarnaamaan uudelle, innokkaalle kuulijakunnalle. Mualimanloppu on lähellä.
Jurassic World: Dominion alkaa maailmassa, jossa dinosaurukset ovat nyt osa maapallon faunaa niin hyvässä kuin pahassa. Ihmiset koittavat opetella elämään niiden kanssa rinnakkain, tieteilijät tutkailevat mitä hyvää sieltä dinosauruksien suunnalta saataisiin lääketieteen ja muun avuksi, yhteiskunnan varjoissa elävät taas ottavat dinosauruksista kaiken hyödyn irti. On aika kahden trilogian henkilöhahmojen tulla yhteen pyrkiäkseen pelastamaan maailma, dinosaurukset ja jokunen yksilökin.
Jeff Goldblumin Ian Malcolm, Laura Dernin Ellie Sattler ja Sam Neillin Alan Grant tuovat elokuvaan sen hauskimman osuuden hassuine henkilökemioineen ja historioineen. On myös viihdyttävää, kun Jurassic World -maailman päähenkilöt (Chris Prattin näyttelemä Owen Grady ja Bryce Dallas Howardin näyttelemä Claire Dearing) tapaavat Jurassic Park -trilogian päähahmot – ja onhan mukana myös molemmissa trilogioissa ollut B. D. Wongin näyttelemä Henry Wu kehittelemässä kaikenmoista laboratoriossaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään Marvel-universumimainen messevä ja legendaarinen all stars -yhteensulauma, vaan kokonaisuus jää yhteen niputetuiksi hahmoiksi, joilla on hassuja kommentteja ja joiden tiet nyt sattuvat yhtymään elokuvan mittaan siellä sun täällä.
Mitä jos se menisikin sitten tuonne
Muutenkin elokuva on juoneltaan kuin lennossa kehiteltyä pohdintaa siitä, mitä seuraavaksi voisi tapahtua. On sitä, tätä ja tuollaista, eikä juonenkäänteiden vakuuttavuudesta pahemmin piitata. Tyypit esimerkiksi lähtevät suorittamaan jotain tehtävää, kokevat vastoinkäymisiä ja rankkoja juttuja jonkun toisen vain putkahtaessa viereen sivureittiä lompsutellen, joutumatta sormeaan nostamaan. Syy-seuraussuhteet ja niiden mittasuhteet ovat usein epärealistisia. Jos tämä olisi tehty kieli poskessa kunnolla camp-fiiliksiseksi, olisi kokemus ollut paljon viihdyttävämpi, nyt taas tuntuu siltä että camp-mausteet olivat enemmän tahattomia kuin ilolla suunniteltuja. Voin toki olla väärässäkin.
Loppujen lopuksi itse juoni ei ime mukaansa; asiat vain tapahtuvat, on jännitystä, seikkailua, tieteilyä, ihmissuhteiden ongelmia, sanailua, indianajonesilaisuutta, jamesbondimaisuutta, yritystä kauhun suuntaan, viittauksia aikaisempiin elokuviin ja kaikkea sellaista.
Legendaarisen ydinkolmikon ohessa esiin nousee sivuhenkilö-lentäjä Kayla Watts, jota näyttelee DeWanda Wise. Kayla Watts on tavallaan elokuvan kiinnostavin uusi hahmo, ja yksi elokuvasta yleensäkään mieleen jäävistä jutuista. Jokin hänessä vain vetää huomion puoleensa, vaikka kyseessä tosiaan on sivuhenkilö.
Kaiken tuon marmatuksen jälkeen täytyy todeta Jurassic World: Dominion viihdyttäneen siltikin joltisenlaisesti, ja ne hölmöt juonenkäänteet ja naurettavat jutut saivat höhöttelemään itsekseni.
Dinosaurukset maapallolla
Dinosaurukset eivät tässä elokuvassa olleet mitenkään pääosassa, mutta sentään loppupuolella saatiin vähän dinotoimintaakin battle royale -fiiliksin, kun niiden suhteen toteutettiin tuota eri hahmojen yhteenliittämistä. Nähtiinpä siellä myös tosielämän Jurassic Park -logon vilahduskin. Dinosaurukset näyttivät hyviltä eri ympäristöissä, myös metsässä, jonne Claire Dearingin punainen tukka toi kivaa kontrastia. Ja kun dinosaurukset ovat nyt levinneet ympäri maailman, myös kaupunkikohtauksia oli tarjolla Maltan suunnalla.
Niin, kyseessä ei ole mikään huippuluokan mukaansatempaava, pulssia nostattava ja riemunkiljahduksia synnyttävä elokuva, mutta kesäleffana tämä on ihan kelpo, jos tosiaan suhtautuu hölmöyksiin ja epäloogisuuksiin viihdyttyneisyydellä. Jos sitä kunnon jännitystä kaipaa, niin voihan leffassakäynnin jälkeen kaivaa alkuperäisen Jurassic Park -elokuvan esiin katseltavaksi taas uudelleen. Sen suhteen ei voi kuin äimistellä, miten hyvin monet jutut siinä onkaan toteutettu, alkaen dinosauruksista. Vielä kolmen vuosikymmenen jälkeen se on jänskä elokuva.
Elokuvan tiedot:
Ensi-ilta: 08.06.2022
Ikäraja: K12
Pituus: 147 min.
Ohjaus: Colin Trevorrow
Käsikirjoitus: Emily Carmichael & Colin Trevorrow
Näyttelijät: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Jeff Goldblum, Sam Neill, DeWanda Wise, Mamoudou Athie, BD Wong, Omar Sy, Isabella Sermon, Campbell Scott, Justice Smith, Scott Haze, Dichen Lachman, Daniella Pineda
Genre: Seikkailu
Kommentointi suljettu.