fbpx
Testit

BENQ W1110 -DLP-videoprojektori testissä

Vähän yli vuosi sitten testissä käynyt BenQ W1070+ -videoprojektori oli hämmentävän hyvä kapistus ilman ahdistavan suurta hintalappua. Tuore korvaaja esiteltiin juuri, mitä on tapahtunut vuodessa.

Jos BenQ valmistaisi AV-vahvistimia, tälle vuodelle olisi ainakin yksi uusi kolmikirjaiminen lyhenne jostain tekniikasta, joka vihdoin pelastaa elämäsi. Ja vaatii lisäsijoituksen lisäkaiuttimiin, lisämokkulaan tai lisämihinikinä. W1110:ssa on sama resoluutio, tasan samat säädöt linssissä, sama lampunkesto (6000 tuntia eko-asetuksella) ja samat liitännät.

Mikä sitten ei ole samaa? Valovoimaa on tullut aavistus lisää, mutta veikkaan, että se näkyy vain mittalaitteen ruudulla olevana numerona. W1070+:n 2 000 Lumenia vastaan W1110:n 2 200 Lumenia ovat käytännössä sama asia. Kontrastisuhdetta uudelle koneelle luvataan kyllä 50% lisää. Parantuneen kontrastin lisäksi toinen oleellinen asia on parantunut, melutaso on laskenut.

Zoomi ja linssinsiirto helpottavat asennuksessa.
Riittävän helppo asentaa

W1110:n objektiivi on polttoväliltään lyhyt. Tämä tarkoittaa, että tykillä saa ison kuvan lyhyeltäkin projisointimatkalta. Satatuumaiseen kuvaan riittää 2,5 metriä projektorin ja valkokankaan välille. Zoom-alue on 1,3-kertainen eli edullisten DPL-koneiden parasta päätä ja lisäapuna kuvan saamiseksi oikealle paikalle on pystysuuntainen linssinsiirto. Zoom ja linssinsiirto eivät ole suuret verrattuna 2-3 kertaa kalliimpiin projektoreihin, mutta hurjan suuri apu näinkin. Perus-DLP:n kanssa kun on saanut tottua enempi siihen, että tykin paikka haetaan millimetriviivottimella kohdalleen tai kuva ei osu kohdalleen.

Projektori myös ampuu kuvan yläviistoon eli loogisimmat sijoituspaikat ovat joko sohvapöytä tai sitten kiinteämpi asennus kattotelineellä kattoon, jossa tykki on ylösalaisin.

BenQ W1110 ei ole samalla tavalla täysin äänetön kuin parhaat muutaman tonnin hintaiset projektorit. Niitähän voisi käyttää vaikka tyynyinä ellei kotelo olisi niin epämukavan kova. Vaan on W1070+:aa isompi kotelo eli tila isommille ilmakanaville ja puhaltimille tuonut selvän avun. Taloudellinen-tilassa (27 muun kielen lisäksi W1110 puhuu myös suomea) ääni oli testitilanteessa, tykki runsaan puolen metrin päässä korvista, hento humina.

Vaikka tykin pitäisi sohvapöydällä, hyvinkin hiljaisella toistuva elokuvan ääniraita peittää tuulettimen äänen kokonaan. Kattoasennuksessa projektorin olemassaolo käytännössä katoaa jännittävän kohtauksen aiheuttaman tihentyneen hengityksen alle.

Ai niin, valmistaja tarjoaa myös langatonta pakettia heille, jotka ahdistuvat ajatuksesta ripustaa HDMI-kaapelia pykkinaruksi pitkin huonetta. Testasin lähettimen ja vastaanottimen pakettia BenQ W1070+ -projektorin testin yhteydessä eikä siitä ole pahaa sanottavaa. Eikä se laadukas ja pitkä HDMI ole edes kovin paljon halvempi kuin langaton paketti, ja kalliiksi tulee, jos satut vääntämään piuhaa tipan siitä HDMI-liittimen juuresta. Sitten sinulla on 15-metrinen hyppynaru.

Mallikasta kuvaa suoraan laatikosta

Kuvanlaadun suhteen on sellainen erinomainen asia, että kunhan kaivaa valikosta Cinema-asetuksen niin väritoisto on sellaisenaan oikein mallikelpoinen. Toki siellä on kalibrointilaitteiston omistajalle tarjolla hyvät työkalut, jos oikein haluaa hifistellä. Mutta mustavalkoinen kuva ei vakioasetuksilla puolla mihinkään ja värit ovat yleisesti ottaen oikein hyvät.

BenQ:n insinöörit ilmeisesti myös tietävät, että vaikka Suomessa valkoista arvostetaankin, myös seinissä eikä vain kaiuttimissa, projisointipinta saattaa olla seinä ja aina se ei ole valkoinen. Eli vaikka oikeaa valkokangasta ei olisikaan niin W1110:n valikosta löytyy hämmentävä kohta: ”Seinän väri”. Tykki siis osaa tuottaa jotakuinkin järkevän väristä kuvaa kunhan et ihan mummin ruusutapetille projisoi. Vaihtoehdot ovat vaalean keltainen, vaalean punainen, vaalean vihreä tai sininen.

Ja jos mummi on usein hoitamassa lapsia, saattaa olla järkevää muokata sisääntulot joiksikin normaali-ihmiselle helpommin ymmärrettäviksi kuin VGA tai HDMI2. Siihenkin kun on mahdollisuus.

Kaiuttimia alkaa olla monessa projektorissa ja mainio pieni varustehan se on. Hyvin voisi ajatella napapavansa tykin mukaan mökille ilman, että haluaa kuljettaa myös AV-vahvistimen ja kymmenkunta kaiutinta. BenQ W1110:n ääni on puheella hyvin selkeä, mutta bassopäätä ei aidon kotiteatterisubbarin tapaan tietenkään potkita. Enemmän kuin bassopään puuttuminen kiinnittää huomiota oikeastaan se, että ääni tulee tietysti tykin eikä kuvan suunnasta.

Kirkkaus riittää mainosti siihen, että kunhan nyt ei aurinko paista suoraan valkokankaalle niin TV-sarjojen katselu onnistuu ilman pimennystäkin. Toisaalta, jos olet rakentanut leffahuoneen, jonka sisustussävy pohjautuu halvalla Prismasta saataviin mustiin lakanoihin (Vinkki!) niin ihan siihen pimeimpään mustaan W1110:n kyvyt eivät riitä. Mutta siinä ei aivan sysipimeässä mustassa on hyväkin puoli, siitä kohta lisää.

Jos omistat kalibrointilaitteiston, on kuvan hienosäätöön hyvät mahdollisuudet aina ISF-värisäätöjä myöten. Ne tosin ovat salasanan takana. Toisin sanoen ISF-sertifioitu asentaja voi hakea asetukset kohdalleen ja perheen nuori taiteilija ei pääse keksimään tilalle jotain ihan omia.

Herkullisen luonnollinen

Casino Royal -Bondin mustavalkoinen alku on hieno. Se nimittäin tosiaan on ihan tykin vakioasetuksilla mustavalkoinen! Toki tälläinen väritön ja voimakaskontrastinen kohtaus on myös pahin mahdollinen DLP-projektorin sivuoireelle eli sateenkaarien näkymiselle ja löytyväthän ne sieltä, siellä täällä pikaisesti välähtävät pienet väriläiskät. Eivät kuitenkaan ota silmiin tai häiritse millään tavalla leffaan uppoutumista. Ja normaaleissa värillisissä kohtauksissa sateenkaaria ei näkynyt enää ollenkaan.

Sateenkaarien olemassaolon havainnointia (kaikissa yhden chipin DLP-koneissa ne löytyvät kun osaa etsiä) enemmän huomio kiinnittyy siihen, että mustavalkoinen ei tosiaan puolla mihinkään värisävyyn, kunnollinen kontrasti tuo kuvaan potkua ja tummien sävyjen erottelu on hyvää.

”Kunnollinen kontrasti tuo
kuvaan potkua ja tummien
sävyjen erottelu on hyvää.”

Se hyvä tummien sävyjen erottelu johtuu osittain juuri siitä, että musta ei ole aivan pikimustaa vaan aavistuksen harmaata. Kaikkein tummimpia sävyjä varten nimittäin vaaditaan huone, johon ei tule tippaakaan valoa ja jonka kaikki pinnat ovat mustia. Kuvanlaadulliselle puristille sellainen on toki herkkua, mutta harva muu haluaa ihan niin pitkälle mennä.

Brilliant Color tekee kuvasta luonnollisella tavalla herkullisen ja namin. Olen mieluummin ajattelematta, onko tulos jotenkin epäaito kuin kytkisin toimintoa pois päältä. Tulos kun ei näytä yhtään siltä, että päälle olisi ripoteltu keinotekoisia makeutus- ja väriaineita. Näyttää ihan vain tasapainoiselta ja hyvältä. W1110:n väripyörässä ei ole valkoista segmenttiä, vain punainen, vihreä ja sininen. Se on yksi osasyy siihen, että värit eivät ole tippaakaan haaleat vai valjut.

Kuvan yleinen levollisuus ei pärjää parhaille niistä monen tonnin koneista, mutta toisaalta äärimmäisen harva projektori kestää parimetrisen kuvan katsomista parista metristä – kuten minä testissä pääasiassa tein. Kaksi metriä leveä kuva ja kolme metriä etäisyyttä kankaaseen, ongelma on poistunut. Ja tietysti materiaali vaikuttaa hyvin paljon.

Aidon oloinen keinokuva

Vielä lähemmäs valkokangasta ja piirrettyjä. Disneyn Bolt-animaatio on kuvattu, tai no, siis luotu niin, että tuntee olevansa elokuvassa sisällä. Kun kuvassa ei ole mitään kuvauksesta syntyneita artefaktoja, voin katsoa kaksi metriä leveää kuvaa lähes metrin päästä ilman, että mikään häiritsisi. Jos olet yhtä vanha kuin minä, muistat ehkä, miten lapsena kiellettiin istumasta liian lähellä telkkaria. Unohda se, ota isosta kuvasta kaikki irti!

Piirretyn katsominen aivan lähietäisyydeltä on kuin uppoaminen hyvään peliin. Hei, loistava idea! ASUS G551 -peliläppäri kiinni tykkiin ja Metal Gear Solid V – The Phantom Pain pyörimään. Ei muuta kuin helikopteriin ja kohti sopivaa tehtävää. Ajankohdaksi sopii hyvin ilta ja tilataan vielä yksi vesisade piristämään tunnelmaa. Iso kuva on erittäin iso parannus pelin tunnelmaan, suosittelen lämpimästi kokeilemaan, ellet niin jo pelatessasi tee.

Game-asetuksella W1110:n ja kannettavan tietokoneen kuvassa ei nopeatempoisella räiskintäpelillä huomannut oleellista eroa nopeudessa. Toisin sanoen W1110:n kanssa ei tarvitse pelätä, että ”input lag” tekisi kuvan reagoinnista toimiisi tahmeaa. Jos nyt jonkun sivuoireen haluaa keksiä niin se parimetrinen kuva näyttää myös pelikoneen kaikki puutteet selkeästi. Kauneimman kuvan saa vain tuoreimmalla ja järeimmällä peli-PC:llä.

Hieno parannus

Edullisimmat projektorit kuuluvat kotiteatterin hittituotteisiin. Ei vain siksi, että niihin melko monella varaa vaan myös siksi, että joka vuosi tulee ihan oleellisia ja selkeitä parannuksia kuvanlaatuun. Äänipuoli tuntuu elävän uusien kirjainlyhenteiden varassa ja selkeitä parannuksia on harvassa.

W1110 tarjoaa edeltäjäänsä kontrastikkaampaa kuvaa ja on suoraan laatikosta sävymaailmaltaan sekä herkullinen että neutraali. Iso asia kotiteatterikäytössä on tosiaan myös se, että tykki on kiitettävän hiljainen. Pelaajia helpottaa vielä sekin, että input lag eli kuvan viive on selvästi pienempi kuin edeltäjässä.

Jos yhtään tekee mieli isoa kuvaa niin en minä odottaisi enää päivääkään.

Lyhyesti: Entistä hiljaisempi ja suoraan paketista neutraalisti toistava projektori halvalla.
Hinta: 959 euroa
Valmistaja: BenQ

BenQ-kauppiaasi:


Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap