fbpx
Oppaat

Kaiutinrakennusohje Takuumurea lehtipihvi – litteä aktiivisubwoofer XLS-10-Slim-P835028-bassoelementillä

Litteä, mutta mehevä

Subwooferin ei ole pakko olla kuution muotoinen, tai edes pätkä paksua putkea. Peerlessin uusi XLS-sarjan bassoelementti mahdollistaa 10 cm litteän subbarin rakentamisen!

Hyvä bassotoisto on aina ilo, sitä ei kukaan kiistä. Isot bassolaatikot voivat vain olla sisustuksellisesti hyvin hankalia. Jopa riippumatta siitä, kuinka monta lakkakerrosta niiden pinnassa on. Onneksi on vaihtoehtoisiakin ratkaisuja, maineikkaan Peerless XLS -sarjan uusimpiin tulokkaisiin kuuluva P835028 (varmaan se numerolitania jotain tarkoittaa) on vain yhdeksän senttiä syvä.

Litteässä XLS-subwooferissa kaiutinelementin yksi perusasioista on käännetty nurinpäin totuttuun nähden. Moottori onkin kartion edessä eikä takana! Sopivan vahvaan neodyymimagneettiin pohjautuva moottori on jäähdytetty erillisellä jäähdytyssiilillä ja istuu näyttävästi rakenteen etummaisena. Jäähdytyssiili tulee hieman runkoa ulommas, mutta se vain tarkoittaa, että kun siili mahtuu käytettävään rakenteeseen niin kartion liikkeellekin on varmasti riittävän paljon tilaa. Tuskin elementin eteen muuta laitetaan kuin ehkä kaiutinkangas, mutta siistimpää toki, jos kartio ei hakkaa sitä vasten.

Mihin litteä subbari menee?

Kun subwooferin kokonaispaksuus voi olla vain noin kymmenen senttiä, se mahtuu moneen paikkaan. Sohvan alus on ehkä ensimmäinen selkeä, sinne voi hukata aika montakin litraa, mutta korkeussuunnassa tilaa on yleensä hyvin vähän. TV-tason takana on samoin korkeutta hyvin ja leveyttä ehkä parikin metriä, mutta ei tasoa kamalan kauas seinästä haluta vetää.

Askel eteenpäin. Entäs jos subbaria ei laitakaan seinustalle vaan rakentaa seinän sisälle. Litteys mahdollistaa subwooferin tekemisen väliseinän sisälle. Onnelliset kiviseinien omistajat tietysti kiroilevat tässä kohtaa. Vaan ei hätää, voihan sen kiviseinän eteen tehdä kymmenen sentin päähän uuden seinän, jossa on huomioitu kaiuttimien vaatima tila, subwooferille oma paikkansa, kaikkien tarvittavien kaapelien vetäminen näkösuojassa ja tietysti lopuksi akustointi. Esimerkin saatte oman olohuoneeni seinästä. Saman seinän kanssa kannattaa sitten tietysti miettiä vielä television vaatimukset ja valaistus.

Rakennat leffahuonetta, jossa kaiuttimet ovat piilossa? Ellei seiniä voi akustoinnin yhteydessä ottaa sisäänpäin paljoa niin nyt kymmeneenkin senttiin voi upottaa subwooferin. Tai et sinä sinne vain yhtä laita vaan neljä. Yksi kunkin seinän puoliväliin, jolloin alimmat seisovat aallot kumoavat toisensa ja jäljelle jää vain tasapainoinen, sävykäs ja tiukasti iskevä bassotoisto, joka on myös erinomaisen helppoa sovittaa saumattomasti pääkaiuttimiin.

XLS 10 Slim -bassoelementissä neodyymimagneettiin pohjautuva moottori onkin kartion edessä eikä rungon takana.
XLS 10 Slim -bassoelementissä neodyymimagneettiin pohjautuva moottori onkin kartion edessä eikä rungon takana.

Toimii suljettuna ja refleksinä

Litteä Peerless XLS toimii hyvin jo noin parikymmenlitraisessa suljetussa kotelossa kunhan sitä avitetaan sopivasti sähköisellä suotimella. Tein mittaukset ulkona ground plane -menetelmällä sekä normaalivahvistimella että Hypex DS1.2 -moduulilla jakotaajuus minimiin asetettuna. Tulos DS1.2:lla oli -6dB vaimennus 18 hertsin kieppeillä, luulisi riittävän lauantaimakkaran paksuiselle sisustussubbarille.

Refleksikotelon koko riippuu siitä, mitä halutaan. Maksimaalinen herkkyys 20 hertsiin saakka onnistuu 75 litran kotelossa, joka viritetään 20 hertsiin. Käytännössä tulos on silloin juuri 20 hertsiin asti ylettyvä bassotoisto. Kotelokoon tiputtaminen 60 litraan vaimentaa hieman alabassoja, mutta kerrostalo-olosuhteissa se on todennäköisesti vain hyvä asia. Huoneen korostusten tukemana lopputulos on sitten voimalla alas, mutta ei raskassointinen alimmilta osiltaan liikaa korostunut bassotoisto.

20-litraisen suljetun kotelon taajuusvaste Hypex DS1.2 -vahvistimella jakotaajuus minimissä.
20-litraisen suljetun kotelon taajuusvaste Hypex DS1.2 -vahvistimella jakotaajuus minimissä.

Litteä protokotelo jäi turhan pieneksi (noin 45 litraa, jolla alabassot ovat kerrostalohuoneessakin hieman vaimeat), mutta sisäkuvat siitä selkeyttävät rakennetta. Refleksiviritys voidaan tehdä joko kanavalla, joka on osa kotelon rakennetta, tai sitten perinteisesti putkilla. Kun sisäsyvyys on vain kahdeksan senttiä niin kovin paksuja putkia ei tietenkään voi käyttää. 75-litraiseen lituskaan sopiva refleksiputkisto on neljä kappaletta halkaisijaltaan viisisenttisiä putkia, joiden pituus on kunkin 50cm. 60-litraisessa putkien pituutta pitää lisätä 70 senttiin.

Jos refleksiviritys tehdään kanavalla kotelossa, jonka sisäsyvyys on 8 cm, on oikea kanavan leveys 10 cm. Johtuen kotelon seinien kanavan tehollista pituutta jatkavasta vaikutuksesta, on sopiva pituus 40 – 45 cm. Mikäli kanava päättyy kotelon päätyyn, tuo 45 cm pituus on hyvä. Jos hengitysaukko tehdään etulevyyn niin kanavan pituutta voi tiputtaa vielä 40 senttiin koska kotelon seinät jatkavat kanavaa molemmista päistä.

75-litraisen refleksikotelon taajuusvaste ground plane -mittauksella ilman sähköistä korjausta.
75-litraisen refleksikotelon taajuusvaste ground plane -mittauksella ilman sähköistä korjausta.

Prototyypissä etulevyyn tehty refleksikanavan hengitysaukko on vähän turhan pieni 10 x 10 senttiä, sopivampi on 10 x 20 senttiä eli kotelon sisällä käytettävä väliseinä on 60 cm pitkä.

Suljetun kotelon voi täyttää vaimennusaineella. Muodoltaan pitkä refleksikotelo on hankalampi, 75-litraisessa päätyyn laitetaan 40 sentin paksuudelta vaimennusainetta ja 60-litraisessa 30 sentin paksuudelle. Lisäksi kummassakin vaimennetaan toinen pitkä sivu viiden sentin paksuudelta. Vaimennusaineeksi sopii lämpöeristysvilla (jonka kanssa pitää aina muistaa pölyn leviämisen estäminen) tai normaali polyesterivanu.

Litteän 75-litraisen kotelon mittapiirrustus. Korkeus on 1800 mm ja leveys 550 mm eli tämä mahtuu niin seinärakenteeseen kuin normaalin sohvankin alle. Vaimennusaine on merkitty kuvaan keltaisella.
Litteän 75-litraisen kotelon mittapiirrustus. Korkeus on 1800 mm ja leveys 550 mm eli tämä mahtuu niin seinärakenteeseen kuin normaalin sohvankin alle. Vaimennusaine on merkitty kuvaan keltaisella.

Kookas refleksikotelo tuottaa tietysti selvästi enemmän äänenpainetta kuin kompakti suljettu. Ja koska elementin tehonkesto on jotakuinkin vakio, isosta refleksikotelosta saa sitten selvästi enemmän puhdasta ääntä kuin pienestä suljetusta. Yksi 20-litrainen suljettu subbari riittää kun tavoitteena on nauttia musiikista muun elämän taustalla ja neljä refleksiä jytistävät kompaktissa äänieristetyssä leffahuoneessa tottumattomalle märät housuun.

Riittävän jäykkä kotelo

Kun kotelosta tehdään hyvin hyvin litteä, se tarkoittaa sitten niiden kahden muun mitan kasvamista normaalia suuremmiksi, jotta tilavuutta saadaan kunnolla. Ja iso pinta-ala pitää tukea hyvin, jottei se ala pärisemään omiaan kesken parhaan bassobiitin.

Suljetun kotelon muodolla ei ole juuri väliä, 75-litrainen refleksi onnistuu 55 x 180 -senttisillä etu- ja takalevyillä ja kahdeksan sentin sisäsyvyydellä. Sisäsyvyyttä voi tietysti tiputtaa vielä pienemmäksikin, mutta jossain vaiheessa pinta-ala alkaa vain olla hankalan suuri.

Litteä prototyyppikotelo opetti muutaman asian. 1) Tukia voisi olla vaikka 10cm välein toisistaan. 2) 45 litraa on liian vähän tilavuutta refleksikotelolle.
Litteä prototyyppikotelo opetti muutaman asian. 1) Tukia voisi olla vaikka 10cm välein toisistaan. 2) 45 litraa on liian vähän tilavuutta refleksikotelolle.

Paksu levy on helppo tapa kasvattaa seinämän jäykkyyttä, mutta kun rakenteesta piti saada ohut niin unohdamme sellaiset heti alkuunsa. 12-millinen koivuvaneri on hyvin tuettuna riittävän tiukkaa tavaraa eikä ala resonoimaan. Litteän kotelon etu- ja takalevyjen välille kannattaa laittaa tukia tiheään, jopa 10 – 15 sentin välein rimanpätkä tai pieni pala samaa 12-millistä vanerilevyä sitomaan seinät toisiinsa. Sahalta kannattaa siis ottaa kotelon kylkien lisäksi yksi ylimääräinen pala samaa 80 milliä leveäksi ajeltua soiroa ja pätkiä se tukitikuiksi. Tai pyytää jo sahuria pätkimään se kolmisen senttiä leveiksi tikuiksi.

Jäykkäkin kotelo saattaa elää kokonaisuutena elementin liikkeistä joten seinään rakennettuna bassoelementin laatikko on syytä joko liimata ja ruuvata tiukasti kiinni tukeviin lattian ja katon välissä oleviin pystypalkkeihin tai sitten ripustaa niihin sen verran joustavasti, ettei kotelon pieni liike välity räminänä seinärakenteeseen.

XLS 10 Slim kaipaa 25 milliä upotussyvyyttä, silloin jäähdytyssiilin pinta on etulevyn pinnan tasalla eikä sojota rakenteesta ulos.
XLS 10 Slim kaipaa 25 milliä upotussyvyyttä, silloin jäähdytyssiilin pinta on etulevyn pinnan tasalla eikä sojota rakenteesta ulos.
Oikeat lisukkeet Takuumurealle lehtipihville

Ok, pääainekset ovat esimerkiksi 12-millinen koivuvaneri ja se Peerless P835028. Mitä muuta tarvitaan täysipainoiseen nautiskeluun? Tietysti vahvistin. Koska pieni bassokaiutin ei koskaan ole hurjan herkkä, tehoa tarvitaan aina jonkin verran. Järkevä teholuokka on 100 – 200 wattia eli esimerkiksi Hypex DS1.2 tai DS2.0, joita on helppoa suositella hyvän äänenlaadun ansiosta. DS1.2 toimii kiinteän bassokorjauksensa kanssa hyvin suljetun kotelon seurassa, DS2.0 refleksikoteloidun elementin kanssa. Toisaalta, jos käytät seinien puoliväleihin sijoitettuna neljää Takuumureaa lehtipihviä niin Hypex DS8.0 tarjoaa sekä neljälle riittävästi maksimitehoa että paremman äänenlaadun – nopeamman, napakamman ja kontrolloidumman basson kuin pikkumallit.

Hypex AS2.100 ja PSC2.400 ovat nekin hyviä vaihtoehtoja ja DSP-suotimiensa ansiosta DS-malleja monipuolisemmin säädettäviä. Kunhan nielet sen, että säätö tapahtuu sitten aina Windows-ohjelmistolla.

Hypexin pienin DS1.2 -malli toimii hyvin suljetun kotelon kanssa. Refleksin kanssa kannattaa valita DS2.0 tai suurempi koska niissä ei ole alabasson kiinteää korostusta.
Hypexin pienin DS1.2 -malli toimii hyvin suljetun kotelon kanssa. Refleksin kanssa kannattaa valita DS2.0 tai suurempi koska niissä ei ole alabasson kiinteää korostusta.

Se vasta testattu halpa Behringer iNuke, pienin malli DSP:llä? Toimii, kunhan keksit tavan pitää puhaltimien huminan häiritsemästä. iNuke toimii parhaiten kun yksi kanava ajaa yhtä XLS-elementtiä, siltakytkettynä vahvistin ei kestä kunnolla elementin neljän ohmin kuormaa. Joku ihan muun merkkinen vahvistin? Refleksimalli ei tarvitse sähköistä korjausta taajuusvasteeseen ja sen kanssa voit käyttää ihan mitä vain vahvistinta ainakin alkuun.

Onko se varmasti tarpeeksi murea?

Analog Pussyn Hanging Myself Comfortably soimaan ja arvoimaan äänenlaatua. Hymyilyttää. Tämä on subbari, jonka voi piilottaa muiden katseilta täydellisesti ja bassossa on voimaa huomattavan hyvin. Mission Impossible -soundtrackin The Heist -kappale uhoaa terveellä voimalla, samoin pian 15 vuotta täyttävä Daruden Sandstorm -teknohitti – maailman yksi menestyneimpiä instrumentaalikappaleita.

Black Hawk Down -soundtrackin alku paineistaa tilaa tutulla tavalla ja niin kauan kuin äänenvoimakkuuden kanssa on joku tolkku, Takuumurea lehtipihvi kestää hyvin vertailua järeämpiinkin ratkaisuihin.

Mureutta siis on, tämä subbari on takuumurea. Sen sijaan se sovitus pääkaiuttimiin ja reagointi huoneeseen, ne ovat kiinni enemmän huoneesta, mahdollisesti käytettävän huonekorjauksen laadusta ja sovituksesta pääkaiuttimiin. Paras tulos saadaan kun käytössä on AV-vahvistin, joka osaa sekä huonekorjauksella tasoittaa tilan ja sijoituksen aiheuttamat bassoalueen vääristymät että suodattaa pääkaiuttimilta bassot pois juuri sillä jyrkkyydellä, millä se leikkaa myös subwooferilta korkeammat taajuudet poikki.

Kyllä, hyvä AV-vahvistin voikin olla oleellinen subwooferisi äänenlaadun parantaja.

Riittääkö Takuumurea lehtipihvi?

Suhteellisuus on aina asia, joka täytyy pitää mielessä. Takuumurea lehtipihvi on hyvin toimiva subwoofer siihen tilanteeseen kun subbari on pakko pitää piilossa. Edes se pieni suljettu Ärjy-äijäsubbari, 150-litrainen suljettu 18-tuumaisella PA-elementillä, ei kuulemma aina ole olohuoneeseen sopiva. Saati sitten lähes 400-litrainen refleksiversio. Ärjy potkaisee eri tavalla, se ravistaa sisuskaluja kuin Ruotsinlautan konehuone ja jysähtää rintalastaan kuin kolmannesta kerroksesta putoava täysmittainen kakkosnelonen.

Takuumurea lehtipihvi on todella murea, sitä ei tarvitse miettiä. Se potkaisee ja murahtaa tosiaan alas asti, mutta todella järeiden ratkaisujen ääretöntä voimaa siinä ei tietenkään ole – olivat ne järeät sitten kaupallisia tai kotitekoisia. Käyttötarkoitus onkin eri, Takuumurea lehtipihvi tasapainoilee mahdollisimman hyvän äänenlaadun ja sisustusystävällisyyden välillä. Yhdellä tai useammalla sellaisella on mahdollisuus saada aikaiseksi hyvä, vaikkakaan ei meitä pahimpia friikkejä joka suhteessa tyydyttävä, bassotoisto, jonka rakenneosia ei näe ollenkaan. Toisin sanoen, kun haluat tyydyttää jokapäiväsen bassonälkäsi, mutta tarkoitus ei ole herkutella tai mässäillä ylenpalttisesti, Takuumurea lehtipihvi on varsin toimiva vaihtoehto. Peerlessin P835028 osoittautui mainoksi bassoelementiksi.

Lyhyesti: Laatubassoa minimaalisella kotelopaksuudella.
Hinta
Peerless XLS-10 Slim – P835028: 199 euroa
Hypex DS1.2: 169 euroa
Hypex DS2.0: 249 euroa
Maahantuoja: Hifitalo

Kaiutinrakennustarvikekauppiaasi:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

43 Comments

  1. Mahtava keksintö! Tuommoinen
    Mahtava keksintö! Tuommoinen voisi olla hyvinkin lähitulevaisuudessa hankintalistalla. Juuri tuon kotelon muodon vuoksi, lootan saa sopivasti mahtumaan vaikka sohvan alle 🙂

    • Samu Saurama

      Se sohvan alla oleva
      Se sohvan alla oleva hukkatila on ehkä selkein paikka tälle, ellei ihan rakenna seinien sisälle.

  2. viilipytty

    Hei, mitenkä toimii
    Hei, mitenkä toimii elokuvakäytössä? Minulla on rivitalohuoneisto, jossa olohuone/keittiö on 7m* 4.2m ja subbaritila on tosiaakin hakusessa. Minulla on sivukaiuttimina aw 25i, keskikaiutin aw6i (kunhan rakennan kotelon joskus valmiiksi) ja takakajareina tangbannin pikkupurnukat.

    • Samu Saurama

      Hyvinhän tuo toimii
      Hyvinhän tuo toimii leffakäytössä, siinä missä mikä vain laadukas 10″ kookkaassa refleksikotelossa eli voimaa on jo oikein mukavasti. Jossain vaiheessa rajat tulevat tietysti vastaan, mutta sitten voi lisätä subbarien määrää.

      • viilipytty

        Mittailin sohvan alustaa ja
        Mittailin sohvan alustaa ja tilaa on vajaat parikymmentä senttiä. Hifitalon subeja tarkasteltua olen kahden vaiheilla, joko XS-12 120W rakennussarja tai sitten tämä mmmurea lehtipihvi. Hinnassa kuitenkin säästää rapiat sata euroa. Suurin ero on suljettukotelo tai refleksikotelo. Onko refleksikotelo parempi vaihtoehto jos subbari on leffakäytössä ja musiikin kuuntelussa ei käytä subia ollenkaan? Ensimmäistä subia tässä suunnittelen tekeväni ja olen vasta aloittanut diy harrastuksen. Joten kumpi sarja mielestäsi olisi parempi vaihtoehto, vai onko väliä ollenkaan kumman laittaa?

        • Samu Saurama

          Tuo XS-12 on sama kuin
          Tuo XS-12 on sama kuin AudioVideo.fi:n vanhempi artikkeli https://audiovideo.fi/opas/tee-itse-skaalautuva-subwoofer . SLS-12 suljetussa kotelossa tuottaa erittäin nopeaa ja napakkaa bassoa, joka integroituu hyvin pääkaiutimiin. Takuumurea lehtipihvi on mehevämpi, alimmilla on enemmän voimaa erilaisen elementin ja refleksikotelon ansiosta.

          SLS-12 vaatii enemmän tilaa syvyyssuunnassa (elementti on noin 16cm syvä), mutta koska sohvasi alla sitä tilaa on niin tuo ei tuota ongelmaa. Jos tilaa riittäisi 150-200ltr koteloon niin ehdottaisin kahta SLS-12:a rinnankytkettynä yhteen vahvistimeen. Hintalappu olisi sama kuin Takuumurealla, mutta saisit varsin paljon potkua pikkurahalla.

          • Tarkoitukseni on rakentaa
            Tarkoitukseni on rakentaa tuommoinen 2xSLS-12 160ltr koteloon sohvan alle. Kotelo pitäisi rakentaa kiinteästi sohvaan, koska sen tukirakenteita joutuu purkamaan. Elementit tulee tietysti alaspäin.
            Täriseekö sohva epämielyttävästi bassojen liikkeestä?
            Miten iso ilmarako elementtien ja lattian välillä pitäisi olla?
            Onko muita kilpailevia vaihtoehtoja takuumurean lisäksi esim. 18LW2400?

            Kiitos etukäteen!

          • Samu Saurama

            Jos kotelot ovat kiinni
            Jos kotelot ovat kiinni sohvassa on tietysti mahdollista, että osa potkuista myös tuntuu. Mutta ottaen huomioon kokonaisuuden massan, se tuskin on häiritsevää – parhaimmillaan vain sopiva lisä bassoiskuihin.

            Viitisen senttiä on toiminut aika monessa ratkaisussa etäisyytenä elementistä seinään/lattiaan. Jos saat 18LW2400:n (tai pari…) mahtumaan sohvaan, on tulos toki aika paljon hurjempi 🙂

  3. Integroituuko tämä Peerlessin
    Integroituuko tämä Peerlessin 3″ laajakaistain (PLS-75F25AL03-08) kaveriksi? Ajatus olisi laittaa laajakaistat n. 3 litran koteloihin 5.1 systeemiin. Etupääkanavat kun joutuvat ahtaasti nurkkiin uudessa kotiteatterissa. Takuumurean saisin etuseinän sisuksiin.

    • Samu Saurama

      Tuolle pikku-Peerlessille
      Tuolle pikku-Peerlessille tekisin ennemmin vielä pienemmän kotelon, noin 1,5-2 litraisen suljetun – ja mahdollisimman litteän ihan seinää vasten. Siksi, että saisi paljon suojaa liikepoikkeaman ylittymisen suhteen bassoille ja koko seinätuen käyttöön alakeskialueelle + bassoille. Silloin päästään noin sataan hertsiin laajiksella. Nurkkasijoitus tuskin tuottaa kamalasti ongelmia.

      Takuumurea toki integroituu, mutta kuten jutussa sanoinkin, hyvin paljon on kiinni AV-vahvistimen kyvyistä. Jos jakotaajuusalueella on paljon huoneresonansseja, ei sovitusta saa mitenkään täydelliseksi.

      • Protoilin puolentoista litran
        Protoilin puolentoista litran kotelot pikkuisille. Ovat hämmentävät kapineet, rohkenen puhutella heitä Pikku Purismeiksi. Näille lopulliset kotelot Braun 45:n hengessä, niin rouva on tyytyväinen myös ulkonäköön. Ääneen on jo.

        Suuret kiitokset vihjeistä!

        • Samu Saurama

          Ei kestä 🙂 . Pitää saada
          Ei kestä 🙂 . Pitää saada juttu tuosta minikaiuttimesta ulos minunkin…

  4. Nyt on kuukauden verran
    Nyt on kuukauden verran kokeiltu 2.1 järjestelmänä pikkuisia ja subbaria. Sopivasti oli jutut Gradient 6.0:sta (ulkoasu pikkusille)ja Elacin subista (2xSLS8 + Hypex DS2.0). Kuuntelutilana lähes kuution muotoinen 18 neliön OH. Pikkuiset lähes nurkissa, subille haettu parasta paikkaa korvakuulolta, jakotaajuus 110hz.

    Lievää purkkimaisuutta ja samoin lievää diskantin suttuisuutta verrokkiin (HM-262 lattiamallina), muuten hyvin pätevä suoritus. Saanee oikaistua AV-vahvistimella riittävän suoraksi elokuvakäyttöä ajatellen. Esim. tuota verrokkia ei tähän tilaan saa sijoitettua mitenkään niin, että homma kuulostaisi hyvältä.

    Takuumurea rakennettu tulevan kotieteatterin etuseinään ja demottu lyhyesti parin pikkusen kera. Kuulosti tosi lupaavalta! Tästä seurauksena järjestelmä löytyy kohta myös parista virolaisesta uudesta omakotitalosta 🙂

    • Samu Saurama

      Kuution muotoinen tila on
      Kuution muotoinen tila on aina vaikea, mutta hyvä kun sait pelaamaan. Ja joo, ihan varmasti 25 euron kolmetuumainen laajis ei joka suhteessa pärjää HM262:lle 🙂 . Mutta kiva, jos toimii riittävän hyvin.

  5. Gods Whip

    Millaisia mietteitä ja
    Millaisia mietteitä ja ajatuksia aiheuttaisi Puristien ja Takuumurean yhdistäminen yhdeksi ”Sound bar” lätyksi. Nyt seinällä soi Gene 1029 ja 1092 sub. Saisinko Takuumureasta puristista saman tyyppisen paketin

    • Samu Saurama

      Suljettu Purismi ja suljettu
      Suljettu Purismi ja suljettu Takuumurea mahtuisivat järkevän kokoiseen lättyyn, kyllä sellaisen voi tehdä ihan hyvin. Refleksikoteloinen versio takuumureasta on sen verran suuri, että se on helpompi pitää erillään pääkaiuttimista. Ellei muuten niin vaikka poikittain niiden välissä lattianrajassa.

  6. Tarkoitus on rakentaa
    Tarkoitus on rakentaa takuumurea 3 Gradient Prelude kloonien seuraksi. Voisiko villa korvata vaahtomuovilla refleksikotelossa. Huoneen koko on 21 neliötä ja subbari tulee pitkälle seinälle. Huone aukeaa aika symmetrisesti takaseinän sohvan molemmilta puolilta eteiseen ja leveän liukuoven kautta toiseen huoneeseen. Harkinnassa on vielä kotelon koko. Urkujen matalat jalkioäänet ovat tärkeitä. Nykyinen subbari toimii hyvin (Dayton Audio DVC310PR ja 2 kpl DVC310-88 passiivia), mutta on liian suurikokoinen. Jos päädyn 60 litran koteloon, kuinka pitkä on kanavan soiron pituus, joka on 75l:n kotelossa 600mm?

    • Samu Saurama

      Vaahtomuoveja on miljoona
      Vaahtomuoveja on miljoona erilaista. Pitäisi olla sopiva avosoluinen versio, joka toimisi tarkoituksessa ja en osaa suoraan ehdottaa juuri oikeaa. Jos käytät vanua niin laita sitä kevyesti täyttäen vaimennuskuvan mukaiselle alueelle.

      Protossa olleella kanavalla alkaa olla hankala tehdä 60-litraista koteloa, kanavan pituus alkaa lähennellä metriä ja sen resonanssi tulee liian lähelle subbarin toiminta-aluetta. Minä tekisin siis niillä neljällä viisisenttisellä refleksiputkella.

      Jos huoneen seinät ovat kiveä niin 60-litrainen soi todennäköisesti selvästi tasapainoisemmin. Mikäli ainakin useampi seinistä on kevytrakenteinen eli bassoja läpäisevä niin sitten se 75-litrainen.

  7. Toimisiko siis 60-litrainen
    Toimisiko siis 60-litrainen vai 75-litrainen (refleksi) versio paremmin huoneessa jossa kaksi seinää on kipsilevyä ja kaksi betonia? Entäpä akustoidussa huoneessa? (Tämä haaveena toteuttaa jossain vaiheessa…)

    Näitähän saisi helposti vaikka 4kpl huoneeseen. Mikä olisi näille järkevä vahvistin jos näitä meinaa tehdä ensin yhden ja päivittää myöhemmin neljään jos tuo yksi vaikuttaa hyvälle?

    ….Itse asiassa olitkin kirjoittanut tuolla neljästä takuumureasta seinustan puoliväeihin sijoitettuna ja Hypexin DS 8.0 vahvistimesta. Ilmeisesti tuo olisi hyvä valinta? Kuinka kytkentä?

    • Samu Saurama

      No ehkä se 75-litrainen ja ei
      No ehkä se 75-litrainen ja ei kanavalla vaan neljällä halkaisijaltaan viisisenttisellä putkella. Sitten voit tukkia putken tai kaksi, jos alabasso nousee liikaa pintaan. Alabasoihin et normaalilla akustoinnilla pysty pureutumaan, vain isot resonaattorit kykenevät tekemään sinen alimmille taajuuksille jotain. Siis ISOT.

      Kytkentä neljälle niin, että kaksi elementtiä sarjaan ja nämä parit sitten rinnan. Mallia voit katsoa Skaalautuvan subbarin ohjeesta kohdasta ”Neljä bassoelementtiä – miesten malli”:
      https://audiovideo.fi/opas/tee-itse-skaalautuva-subwoofer

  8. Miten tuollainen sohvan alle
    Miten tuollainen sohvan alle sijoitus mahtaa kuulua alempaan kerrokseen?

    Mulla on kaksi vaihtoehtoa, sohvan alle, tai senälle telkun taakse. Levysoitin on television yläpuolella olevalla hyllyllä, joten se saattaisi hermostua jälkimmäisestä sijoituksesta.

    Pääkanaville on MiniDSP käytössä, joten sitä saisi hyvin signaalin ulos. Ei ole tarkoitus tehdä mitään maanjäristysbassoa kuitenkaan vaan vähän lisää alapäätä. Pääkajareina Genelec M030.

    • Samu Saurama

      Ei se sen enempää kuulu kuin
      Ei se sen enempää kuulu kuin mistään muustakaan lattialle asetetusta subbarista.

  9. ”Tarkoitus on rakentaa
    ”Tarkoitus on rakentaa takuumurea 3 Gradient Prelude kloonien seuraksi…” Päätin rakentaa 75 litraisen 4:llä refleksiputkella. Voipahan vähän säädellä tarpeen mukaan putkia tukkimalla. Kumpaan päähän olisi parempi laittaa putket? Elementin päässä on vähän ahdasta ja toinen pää on noin 30 cm irti sivuseinästä. Pihvi tulee vaakasuoraan seinälle lipaston taakse, 40 cm siitä päästä, jossa on elementti, jää näkyviin.

    • Samu Saurama

      Olisiko mahdollista saada se
      Olisiko mahdollista saada se 75 litraa tipan leveämmällä ja vähän lyhyemmällä kotelolla – siis mahtuisiko suunnitellulle paikalle? Silloin elementin päädyssä olisi hyvin tilaa putkillekin. Ellei ole niin sittenhän asia on hyvin yksinkertainen, ainoa mahdollinen paikka putkille on siellä toisessa päässä.

  10. Hemulimania

    Moi Samu ja kiitos hienosta
    Moi Samu ja kiitos hienosta artikkelista.
    Mitä subbaria suosittelisit minulle kotiin seuraavilla rajoituksilla? Subbarivahvistimena Rotelin vanha stereopäätevahvistin jonka siltaan mutta silloin imbedanssi minimi on 8 ohmia. Subbarikotelo tulee sohvan alle jolloin maksimi elementin syvyys voi olla 16cm. Kotelo voi olla maksimissaan sen 60 – 70 litraa kikkaillen.
    Toiveena olisi vähintään 12″ elementti sohvan alle.

    • Samu Saurama

      Jos haluat käyttää Rotelia
      Jos haluat käyttää Rotelia subbarivahvistimena, tarvitset jonkun ulkoisen suotimen, jolla tehdä subbarin taajuusvasteen korjauksia ja jakosuodon. Halvin on varmaan MiniDSP, sieltä laadukkaammasta päästä esim. Xilica. Väliin mahtuu paljon vaihtoehtoja ja monen tonnin hintaisiakin on.

      Elementin joudut sitten valitsemaan ihan sillä, että etsit tarpeeksi matalia malleja. En osaa suositella mitään tiettyä litteää, joka olisi 12-tuumainen tai isompi. Ei ole kokemusta. Käytä kotelosimulaattoreita ja katso, että elementti menee suht hyvin (Qtc 0,5 – 0,9) tuohon 60-70ltr suljettuun koteloon ja oikaise vaste dsp-suotimilla (ensimmäisen tai toisen asteen alipäästö – low pass filter – noin 25Hz kohdalle, eka vai toka – joudut kokeilemaan, kumpi toimii paremmin).

      • Hemulimania

        Ok kikitos vastauksesta.
        Ok kikitos vastauksesta. Tarkoituksena on että toisesta vahvistimesta ohjataan Rotelia, jolloin Sub out -lähdöstä menisi rca Roteliin.
        Kiitos kuitenkin vinkeistä.

        Ja muutenkin luen postejasi kotiverstaassa sekä täällä , hienoa kun jaksat harrastaa ja antaa vinkkejä ihan kaikille sopivissa budjeteissa.

        • Samu Saurama

          Jokapaikassa minunkin pitää
          Jokapaikassa minunkin pitää suutani soittaa 🙂 …

          Se MiniDSP tai vastaavat tulisi juuri sen toisen vahvistimen ja Rotelin väliin. Eli ennen subbarin päätevahvistinta tehtäisiin tarvittavat bassoalueen oikomiset ja jakosuoto.

  11. Rakennan koteloa esimerkin
    Rakennan koteloa esimerkin perusteella. Muutoksia: pituus lyhyempi, sisäkorkeus 100mm ja tilavuudeltaan noin 70L. Niin ja huoneeseen, jossa betonia neljässä suunnassa.
    Onko jotain muutoksia hyvä tehdä muihin mittoihin? Kuten refleksiseinän pituus ja pehmusteen määrä.

    • Samu Saurama

      Jos tilavuus muuttuu 75 ->
      Jos tilavuus muuttuu 75 -> 70ltr, ei refleksikanavan pituutta tarvitse muuttaa. Kun pituus on lyhyempi, riittää vähemmän vaimennusainetta päädyssä, noin 20cm paksuudelta.

  12. Terve, pitkän harkinnan
    Terve, pitkän harkinnan jälkeen ajattelin korvata nykyisen BK-electronicsin XLS200DFn kahdella suljetulla Takuumurealla etuseinän nurkkiin asetettuina. Huone on n. 25 neliötä ja kolme seinää betonia ( yksi sivuseinä puuta, kipsiä ja lasia). Ajatteleeko oikein, vai olisiko kaksi pientä refleksiversiota suositeltavampi kombo?

    • Samu Saurama

      Kokeile. Tee simppelit,
      Kokeile. Tee simppelit, halvat ja viimeistelemättömät lastulevyboksit, joilla testaat, riittävätkö suljetun parin äänenpainevarat sinulle. Jos joo, voit hyvillä mielin ja rauhassa puuhata ne siistit versiot. Jos ei, menetit vain parikymppiä lastulevyyn ja kourallisen ruuveja – ja tiedät, mitä tarvitset.

      18mm lastulevystä ulkomitoiltaan noin 30cm kanttiinsa oleva kuutio on varmaan helpoin. Ei sisätukia, ei mitään ylimääräistä. Puutavaraliikkeissä mittoihin sahatut palat liimalla ja ruuveilla kasaan ja siinä se.

  13. Millä vaimennusaineen
    Millä vaimennusaineen (polyesterivanu) saa järkevimmin pysymään paikoillaan vai tungetaanko tuonne sisään tarvittavat määrät vanua ilman sen ihmeempiä ”kiinnityksiä”?

    • Samu Saurama

      Vähän tiivistäällä
      Vähän tiivistäällä paikoilleen tungettu vanu pysyy hyvin paikoillaan. Ei tarvitse kiinnittää mitenkään.

  14. Esa Konga

    Moi, kiitos erinomainen idea
    Moi, kiitos erinomainen idea ja ohje!

    Harkitsen tätä sohvan alle. Haasteena että pitää hieman pienentää jotta mahtuu, ulkomitoissa max leveys 500mm ja pituus 1500mm. Sama paksuus menee.
    Sisätilavuus olisi tuolloin 56 litraa tuon 75 sijaan. Periaatteessa oikein tarkalla mitoituksella voisi saada himpun suuremmaksi, mutta oletetaan nyt tuo 56 litraa sisätilavuus. Käyttö musiikki 50%, leffat 50%.

    Eli askarruttaa

    1-jos teen refleksin, miten skaalaan piirustusta muuten ? Vai onko vaan päästään lyhyempi muuten sama ? Voisi kuvitella että ”putkelle” pitää tehdä jotain.

    2-Jos teenkin suljetun, onko järkeä tai mitään hyötyä olla noin iso ?

    3-Tämmöiseen en ole törmännyt, mutta tuli mieleen: Tekisin refleksin, mutta systeemin että putken voi halutessa sulkea tiiviisti (esim. ruuvattava levy tiivisteellä). Ajatus että musiikilla suljettu ja leffoilla refleksinä. Onko järkeä ? Joku ongelma tai haaste mitä pitäisi huomioida ?

    Vielä, tuon elementin datalehdellä on joku ihme äkkipudotus 30hz alaspäin, tuossa yllä ei näy mitään vastaavaa. Tässä ei ilmeisesti mitään ongelmaa käytännössä siis ?

    • Samu Saurama

      Jos sisätilavuus on 56ltr
      Jos sisätilavuus on 56ltr niin käytä kolmea halkaisijaltaan viisisenttistä putkea, putken pituus 50cm. Koska putket eivät mahdu pitkälle sivulle, laita ne lyhyelle sivulle suurinpiirtein vierekkäin ja muu osa päädystä on sitten vaimennusaineella pehmustettua.

      Suljetussa noin suuri ei ole välttämättä mielekäs. Mutta voit toki kokeilla sitä, laitat vain tiiviit vaahtomuovitulpat kaikkiin putkiin. Sen suurempaa tulppausta ei ainakaan kokeiluun tarvita. Toki joku vanerilaippa on sitten oikeasti tiivis, jos haluatkin jättää suljetuksi.

      Elementin datalehden kuvaaja ei ole samanlaisessa kotelossa ja kotelo vaikuttaa erittäin paljon. Tässä rakennusohjeessa on lisäksi suljetussa kotelossa vahvistinmoduulin jakosuodin muokkaamassa taajuusvastetta.

  15. Esa Konga

    Moi, päädyn tekemään
    Moi, päädyn tekemään yksinkertaisen suljetun noin 26 litran kotelolla. Sohvan alle mahtuisi isompikin, mutta koon suurentaminen tästä ei juuri parantane lopputulosta?

    Kysymyksenä, voiko tämän Peerless slim elementin takaosa olla lähes kiinni (esim. 1 millin ilmaraolla) kotelossa ?

    Kun elementin upottaa ettei tule ulos etulevystä, voi etuseinän paksuus olla jopa 25 milliä, ilman että kotelon paksuus automaattisesti kasvaa. Onkohan tästä oleellista hyötyä vs. ohjeen 12 milliä, noita sisätukia ajattelin kuitenkin laittaa ?

    Esa

    • Samu Saurama

      Jos teet oleellisesti isomman
      Jos teet oleellisesti isomman, tee 60ltr refleksi.

      Voi se elementin takaosa olla hyvinkin lähellä takaseinää, 1-2mm rako on turvallisuusmielessä hyvä (ei vahingossakaan tule resonansseja melkein osumisesta.

      Toki kotelon saa tehdä paksummastakin materiaalista. Paksun seinämän hyödyistä/haitoista sitten taitetaan peistä jokaisella hififoorumilla ympäri maailmaa.

  16. Ihan ensimmäiseksi kiitettävä
    Ihan ensimmäiseksi kiitettävä mahtavista oppaista, mitä täältä on löytynyt! Monet illat kuluneet lueskellessa.

    Lienee ryhdyttävä sitten ensimmäiseen rakennusprojektiin oikeasti. Olen rakentamassa/rakennuttamassa omakotitaloa CLT:stä eli ristiinliimatusta massivipuusta, verrattavissa varmaan massiivihirteen, mutta elementit ovat isoja laattoja. Olohuoneen/ruokailutilan koko on reilu 40m2. Sinne tulee televisio ja sopivat kaiuttimet. Vaimo ei pidä kaiuttimista – ja subwooferit ovat melkein se suurin painajainen – joten nämä pari litteää rakennusopasta eli Purismi ja litteä subwoofer ovat varmasti vaimollekin kelpoja ratkaisuja.

    Tosin tässä vaiheessa olisi helppo upottaa kaiuttimet myös seinään. Käytännössä talon toinen päätyseinä olisi sopivin paikka, vaikka sinne tuleekin yksi isohko ikkuna, niin siellä seinätilaa noin 4 metriä. Tapahtuuko homma siis niin, että voin rakentaa kauittimet ihan tuollaisina, kuten ohjeissa kerrotaan ja sitten tehdä seinään vaan tiiviit upotukset kaiuttimille? Voisin nimittäin tilata suoraan CLT-tehtaalta väliseinän, jossa on halutut aukot valmiiksi jyrsittynä millin tarkasti. Seinän takana eli välitilassa olisi sitten joku 11-16 cm tila, johon todennököisesti tulee myös yksi viemäriputki. CLT-väliseinä olisi ehkä noin 40 milliä paksua eli 15-20cm on tilaa, joten periaatteessa voisi rakentaa syvemmänkin ratkaisun.

    Mitkä ovat ne todennäköisimmät kohdat, missä näin noviisina tulen tekemään virheitä ja mitä kannattaa huomioida?

    Toki asioita on varmaan paljonkin ja siinähän virheitä tehdessä oppii, mutta tosiaan seinät pitää tilata piakkoin, niin tärkein asia lienee minkälaiset aukot seiniin jyrsitään CLT-tehtaalla 🙂

    • Samu Saurama

      Kyllä kaikkein helpointa on
      Kyllä kaikkein helpointa on tehdä ohjeen mukaiset kotelot Takuumurealle lehtipihville ja Purismeille (subbarin kanssa n. 40x40x10cm oleva suljettu kotelo toimii Purismissa hyvin) ja sitten vain sopivat kolot seiniin. Voit tehdä kotelot niin, että etulevy on esim. neljä senttiä kanttiinsa isompi kuin itse kotelo. Eli vaikka 40x40cm Purismissa etulevy onkin 44x44cm ja tulee joka puolelta sen 2cm yli. Siten sinulla on laippa, josta kaiutin on helppoa kiinnittää ruuveilla seinään – pyydät sitten vain jyrsityt aukot tuollaisille.

      Ja muista, että Takuumureassa lehtipihvissä pitää olla protosubbarin kaltainen kanava tai vaihtoehtoisesti seinässä olevassa aukossa pitää olla kotelon kyljestä näkyville perinteisille refleksiputkille tilaa hengittää huoneistoon.

  17. Toimiiko Hifitalon myymä
    Toimiiko Hifitalon myymä PEERLESS GBS 10″ SLIM vaihtoehtona artikkelin XLS -elementille? Vaatii alle 8 cm syvyyttä ja hinta vieläkin edullisempi.

    • Samu Saurama

      GBS:n pitäisi olla matkalla
      GBS:n pitäisi olla matkalla minulle juuri siksi, että voisin tutkia sen.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap