fbpx
Yleinen

Klipsch R-50PM -aktiivikaiuttimet testissä

Hienosäädöillä entistä paremmaksi

Isompi suuntain, alemmas ulottuva bassotoisto ja tyylikkäämpi ulkoasu. R-51PM päivittyi taitavasti R-50PM:ksi.

Klipschin mallisto jakaantuu useampaan alueeseen. Yksi osa sitä ovat aktiivikaiuttimet, jotka hoitavat järkevien liitäntöjensä ja ominaisuuksiensa ansiosta koko perinteisen stereolaitteiston tehtävät. R-50PM on numeraalisesti pykälän pienempi kuin vanhempi R-51PM, mutta äänenlaadullisesti etevämpi.

Uutukaisen kotelo on edeltäjää kookkaampi (mitat 178 x 356 x 274 mm) ja tyylikkäämpi, Klipschin Reference-sarjan mallien näköinen. Tractrix-muotoisen diskanttisuuntaimen suu täyttää tasan puolet etulevystä ja sen kurkussa on tuumainen alumiinikalotti hoitamassa korkeiden äänien toiston. Suuntaimen alla oleva 5,25-tuumainen bassokeskiääninen hohtaa merkille ominaisen kuparisävyisen kartion lämmöllä. Myös bassokeskiäänisen ympärillä on pieni suuntain, joka voi hyvin olla osallisena keskialueen tarkkuuteen.

Klipsch R-50PM
Takana oleva refleksiputki pitää naamataulun siistinä ja minimoi mahdolliset puhallusäänet.

Refleksiputki on takaseinässä ja pitää sekä kaiuttimien ulkoasun selkeänä että mahdolliset putken puhallusäänet minimissään. Halkaisija tosin on kiitettävän iso ja sen perusteella häiritseviä suhinoita tai basson kompressiota ei tarvitse ensimmäisenä pelätä. Putken sijainnin takia kaiuttimia ei voi laittaa ihan seinään kiinni, mutta ei etäisyyttä kaiuttimen takalevystä seinään tarvitse olla kuin muutamia senttejä – käytännössä virtajohto määrittelee minimietäisyyden, ei refleksiputken paikka.

Vahvistimet ja muu aktiivielektroniikka ovat parin oikeassa kaiuttimessa, tehoa on 2 x 60 wattia jatkuvaa ja tuplamäärä hetkellistä. Mukana seuraa nelimetrinen kaiutinkaapeli, jolla parin vasen ja oikea kytketään toisiinsa. Bluetoothin lisäksi R-50PM:ssä on tuloliitäntöinä RCA-liittimet kytkimellä valittavissa linjatasoiseksi tai levysoittimelle, 3,5-millinen miniplugi, USB ja optinen digitaalitulo. Lisäksi on antoliitäntä subwooferille ja kaukosäätimessä subwooferin voimakkuussäätö. Kun kaiutinpariin voi kytkeä esimerkiksi television, levysoittimen, tietokoneen ja vielä jonkun analogisignaalia tarjoavan ohjelmalähteen, harva kuluttaja tarvitsee enempää liitäntöjä.

Klipsch R-50PM
Kaukosäädin on selkeä ja hyvin toimiva.

Säädettävyyttä siellä sun täällä.

Kaukosäädin on tuttu aiemmin testatuista Klipschin aktiivikaiuttimista. Sillä hoituvat sujuvasti kaikki toiminnot ja jos muovinen pulikka ei hohkakkaan premium-tunnelmaa, säätimen tuntuma ja toiminta ovat hyviä.

Pitämällä kaukosäätimen SUB-painiketta pari sekuntia painettuna saa äänenvoimakkuuden mukaan säätyvän bassokorostuksen kytkettyä päälle tai pois. Basson automaattinen boosti tuo soundiin lisää lämpöä hiljaisella äänenvoimakkuudella kuunneltaessa ja mahdollisuus napsauttaa se vaivattomasti päälle ja pois on mukava lisä. Koska Klipsch säätää basson tasoa oman äänenvoimakkuutensa mukaan, voi käyttäjä olla ovela ja säätää korostuksen tasoa omaa makuaan paremmin vastaavaksi. Jos äänilähteen (esimerkiksi puhelimen/tabletin Bluetooth-yhteys) voimakkuus on täysillä ja R-50PM:n pienellä, bassokorostus on voimakas koska kaiuttimien äänenvoimakkuussäätö on pienellä. Sama kuunteluvoimakkuus saadaan kuitenkin pitämällä äänilähteen voimakkuus pienemmällä ja kääntämällä R-50PM:n äänenvoimakkuus suuremmalle. Tällöin bassokorostus on miedompi koska Klipschien äänenvoimakkuussäätö on suuremmalla.

Klipsch R-50PM
Liittännät riittävät tyypilliselle käyttäjälle hyvin.

Mikäli R-50PM:n 55 hertsiin ylettyvä bassotoisto ei riitä, on pakettiin mahdollisuus kytkeä subwoofer. Todennäköisesti hyvä jakotaajuus subwooferille on 40 – 50 Hz suuruusluokkaa. Kun sen kerran säätää kohdalleen, ei bassolaatikkoa tarvitse miettiä muuten kuin virnistellessään bassopitoisilla ääniraidoilla.

Tuttua, mutta ei unettavan turvallista

Miltä pari mustia laatikoita sitten kuulostaa? Asetin kaiuttimet ensin todennäköiselle sijoituspaikalleen eli TV-tasolle ja sen jälkeen nostin 60-senttisille jalustoille optimikorkeudelle. Kookkaan suuntaimensa ansiosta Klipschit reagoivat sijoitukseen loogisesti. Se ei yllättänyt, että jalustoilla äänenlaatu on parempi – selkeämpi ja avarampi, mutta TV-tasolle asettajien ei tarvitse huolestua, jos se on ainoa järkevä sijoitus. Ihan toimivat kaiuttimet siinäkin ovat.

La Grange -klassikko ZZ Topilta räväyttää varsin sopivan määrän kitaraenergiaa ilmoille. Ei korvia rassaavasti, mutta jalkalihaksia nykivästi kyllä. Kulutin kaksi sekuntia elämästäni ja otin säätyvän bassokorostuksen pois koska omaan makuuni se ei vanhalle äänitteelle sopinut. Jo tällä äänitteellä se R-51PM:n 68 hertsistä R-50PM:n 55 hertsiin venytetty bassotoisto kuuluu selvästi uskottavampana ja täyteläisempänä bassotoistona.

55 hertsiin venytetty bassotoisto kuuluu selvästi uskottavampana ja täyteläisempänä bassotoistona

Diskanttitoistoa on helppoa säätää vaikkei sille olekaan mitään säädintä. Kääntämällä kaiuttimet kohti pääkuuntelupaikkaa on sointi raikkain eli kirkkain ja pitämällä kaiuttimet seinien suuntaisesti korkeiden äänien taso laskee hieman. Kääntö vaikuttaa myös stereokuvan piirtymiseen, kohtisuuntauksella tilan välittyminen on tarkinta, seinien suuntaisella sijoittelulla ilmavampaa ja avarampaa. Läsnäolon tunne on hyvä asettelusta riippumatta ja rytmi välittyy napakasti saaden nopeasti kuuntelijan vartalon elämään musiikin mukana.

Klipsch on tunnettu kookkaista kaiuttimistaan ja live-henkisestä soundista. Sylvie Courvoisier Trion albumi D’agala on hyvin kaukana rock’n’roll all night long -ränttätäntästä, mutta sujuvasti R-50PM-pari sen ääreen koukuttaa. Toisaalta, ”eisiidiisiin dandöö” puskee vähintään uskottavasti eli kyllä se rock sujuu edelleen superisti sekin. Kaiuttimien äänellinen luonne on elävä ja tuo kevyesti mieleen livekeikan. On selvää, ettei tämän kokoisella kaiutinparilla saada PA-järjestelmän äänenpaineita aikaiseksi, mutta soundin iskevyydessä on vähän samaa.

Klipsch R-50PM
Kookas suuntain diskantilla auttaa venyttämään sen toistoa paljon normaalia alemmas ilman lisääntyvää säröä. Lisäksi suuntakuvio sovittuu bassokeskiäänisen kanssa optimaalisesti

Sopivan särmikäs

Klipsch ei edelleenkään ole se terveellisen vähäsuolainen annos kaurapuuroa, jos sellaista kaipaat. R-50PM:ssä on energisyyttä, elävyyttä ja potkua keskivertoa enemmän. Huomattavan paljon huomioiden hinnan ja sen, että kyse on vielä aktiivikaiuttimista eli et tarvitse erillistä vahvistinta. Niin hieno kuin valmistajan The Nines -malli olikin, se on osalle haaveilijoista liian kallis ja liian iso. R-50PM tarjoaa saman perustekniikan hyveet paljon kompaktimmassa koossa ja tämän selvästi pienemmäkin mallin bassotoisto on nyt monelle musiikinkuuntelijalle sellaisenaan hyvin riittävä.

Klipsch R-50PM
Vasen ja oikea kaiutin liitetänä toisiinsa mukana tulevalla nelimetrisellä tavallisella kaiutinkaapelilla.

Mikäli soundi-ihanteesi on soljuva ja mahdollisimman ärsyttämätön, Klipschin tapa olla kevyesti räväkkä, pirteä ja menevä, ei ole nappiratkaisu. Mutta heille, jotka tykkäävät tuosta energisyydestä, R-50PM jatkaa valmistajan perinteitä ja on kokoluokassaan selvä harppaus eteenpäin R-51PM-mallista.

Lyhyesti: Riittävän alas ulottuva bassotoisto, elävä ja erotteleva yleissointi ja järkevät liitännät.

Hinta: 700 euroa

Maahantuoja: Loud Group Oy

Klikkaa tästä katsoaksesi lähin jälleenmyyjä.

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap