Mikäs sen coolimpi pinta kuin maalaamaton alumiini. Genelec lisää nyt viralliseen repertuaariinsa RAW-nimellä kulkevan pinnoittamattoman alumiinin kolmeen kokoluokkaan: GTwo – G Three – G Four, 8020 – 8030 – 8040, 4020 – 4030 – 4040, 4420 – 4430.
Iisalmelaisvalmistaja on käsittääkseni vastannut useankin harrastajan kyselyyn maalaamattomasta alumiinikotelosta, että ”kaikenlaista voidaan järjestää”. Nyt RAW- eli Raaka-nimellä tarjotaan kolmeen kokoluokkaan teollista ulkonäköä, jossa kaiutinkoteloita ei ole maalattu ollenkaan.
Genelecin alkuperäinen 8000-sarja sekä siitä edelleen kehitetyt G-sarja ja 4000-sarjahan ovat tosiaan painevalettua alumiinia, eivät mitään pyöristeltyä MDF-levyä. Pyöreämuotoiseksi valettu alumiinikotelo voi olla riittävän jäykkänä seinämävahvuudeltaan murto-osa vastaavasta puukuituisesta kenkälaatikko-”designistä”. Toisin sanoen haluttu sisätilavuus saadaan selvästi ulkomitoiltaan pienemmästä kaiutinkotelosta.
Pyöreys myös minimoi ääntä sotkevat reunaheijastukset eli diffraktiot kotelon särmistä (kun ei niitä särmiä oikein ole) ja diskantin suuntain saadaan valettua siististi samaan pakettiin. Tästä seuraa se akustinen etu, että kuuntelupaikan suuntaan saadaan mahdollisimman puhdasta ääntä. Nämä alumiinimunat ovatkin älyllisesti huomattavan paljon pidemmällä perinteistä kantikasta puulaatikkoa ja se, että ne jätetään nyt haluttaessa paljaiksi, on pelkästään makea juttu.
G-sarjan RAW-mallien suositushinnat ovat samat kuin valkoisella ja mustalla perusviimeistelyllä eli:
Genelec G Two RAW 570 euroa kappaleelta
Genelec G Three RAW 725 euroa kappaleelta
Genelec G Four RAW 1 160 euroa kappaleelta
RAW-mallien valmistus alkaa toukokuussa 2020.
Genelecin lehdistötiedote:
Genelec on lisännyt alumiinikoteloisten kaiuttimiensa pintaviimeistelyvaihtoehtoihin RAW–raakavalupinnan. Uusi ulkonäkö on saatavissa muutamiin 8000-, 4000- ja G-sarjan malleihin.
Jo käsitteeksi muodostunut ja helposti tunnistettava Minimum Diffraction Enclosure (MDE) -kaiutinkotelo on tulos Genelecin ja Harri Koskisen yhteistyöstä. Kierrätetystä alumiinista valmistetut kaiuttimet ovat nyt saatavana vain kevyesti pintakäsiteltyinä RAW-versioina, mikä säästää koteloiden viimeistelyssä käytettäviä maaleja, vähentäen näin valmistuksen ympäristökuormitusta. Jokaisessa kaiuttimessa on yksilöllisen tyylikäs himmeä alumiinipinta.
Jokaisessa kaiuttimessa on yksilöllisen tyylikäs himmeä alumiinipinta.
RAW-viimeistely on saatavissa Genelecin kaksitiemalleihin 8020, 8030 ja 8040 ja niiden sisarmalleihin 4020, 4030, 4040, 4420, 4430, G Two, G Three ja G Four.
Genelec käytti ensi kerran painevalettua alumiinia kaiutinkoteloissa vuonna 1996 julkaistussa 1029A:ssa ja vuonna 2004 markkinoille tuodun 8000-sarjan myötä Genelecin MDE-kotelosta tuli merkkipaalu kaiuttimien suunnittelussa. Valutekniikan mahdollistaman pyöreän muodon ansiosta kotelon reunaheijastukset saatiin minimoitua samalla kun materiaali ja muotoilu tuottivat erittäin jäykän rakenteen, mikä salli seinämäpaksuuden ohentamisen ja ulkomittoihin nähden suuren sisätilavuuden.
Vuosien mittaan MDE-kotelon värivaihtoehdot ovat laajentuneet, mutta Genelec uskoo uuden RAWviimeistelyn löytävän paikkansa markkinoilla. Muistuttaahan se Genelecille tärkeistä ympäristöarvoista ja siitä, että materiaali itse on jo ehtinyt elää entisen elämän vaikkapa auton osina tai juomatölkkeinä.
Genelecin toimitusjohtaja Siamak Naghian:
“Olemme testanneet RAW-viimeistelyä jo pitkään, keränneet asiakkaiden mielipiteitä ja hioneet tuotantomenetelmiä. Vaikka lähtökohtamme oli tarjota kestävän kehityksen hengessä vähemmän ympäristöä rasittava pintakäsittely, kävi nopeasti selväksi, että asiakkaat pitivät RAW-viimeistelyn ”teollisesta” ulkonäöstä. Toivommekin että audioalan ammattilaiset, harrastajat ja kotikuuntelijat tutustuvat uutuuteen ja sen erinomaiseen äänenlaatuun ja tyylikkääseen, ympäristöystävälliseen ulkonäköön.”
Lisätietoa: www.genelec.com/RAW
Kommentointi suljettu.