fbpx
Uutiset

Bang & Olufsen Beoplay A9 ja Beovision 11 ensiesittelyssä

Saatatte muistaa, että Habitaressa näin B&O:n V1-television, joka olisi kelvannut jalkoineen minulle puhtaasti esteettisyytensä ansiosta. Tänään esitelty Beovision 11 on huomattavasti monumentaalisempi, kuten tavallaan malliston lippulaivalle sopiikin.

Beolaisia on turha syyttää, etteivät seuraisi aikaansa. He selvästi tietävät, että mikään ei kiinnosta internet-ajan ihmisiä kuin kissakuvat ja demopätkänä pyörikin vaikuttava Disneynaturen African Cats. Oleellista ei oikeastaan ole, se miten hyvältä (erittäin hyvältä, sivumennen sanoen) Beovision 11:n kuva näytti vaan se, että televisio sopeutuu käyttötilanteeseen hyvin älykkäästi.

Siinä on 3D, SmartTV ja miljoona muuta kohtaa speksilitaniaa täyttämässä, mutta ne oikeastaan eivät ole oleellisia. Oleellista on, että ne ovat helposti tarjolla, vaivattomasti käytettävissä. He, joille speksilitania on tärkeä, voivat käydä katsomassa sen valmistajan sivuilta.

Sinä et varmasti haluaisi, että televisiosi leijuu elegantisti alumiinikiekon päällä - ethän...?

Meille muille voin todeta, että kun 55-tuumainen on moottoroidulla lattiajalustallaan ja näyttää leijuvan pyöreän metallikiekon päällä, lookista on iloa omille silmille sellaisenaan kuten myös silloin kun voi sivusta seurata kateellisia naapureita ja tuttavia ihastelemassa uutta televisiotasi. Niin, ja äänenlaatu. Kuvittele hyvä studiolaatuinen aktiivikaiutinpari, Beovision 11 kuulostaa siltä. Kontrolloitu ja sävykäs bassopää, jossa on hyvin ryhtiä, selkeä ja neutraali keskialue ja kirkkaan puhdas diskantti.

Beovision 11 muuten toimii entistä sujuvammin järjestelmissä, joissa loppulaitteisto on muuta kuin Bang&Olufsenia. Vaan kun katson harjatun alumiinikiekon päällä leijuvaa ruutua, mietin, että miksi ihmeessä sotkea tähän tyyliin jotain muuta. Sen hyväksyn kyllä, että ohjaus sujuu valmistajan oman kaukosäätimen lisäksi Android-tableteilla ja iPadilla.

Rakkautta ensisilmäyksellä…

Minä ehdin nähdä kuvia uudesta Beoplay A9:stä jo vähän aikaisemmin ja innostuin valtavasti jo silloin. Paljastuessaan lakanan alta A9 on hävyttömän tyylikäs ja näyttää klassikolta heti ensisilmäyksellä.

Pyöreää kangaspäällysteistä etulevyä kehystää metallirengas, jota voi luonnollisesti silittää suuntaan tai toiseen ja säätää siten äänenvoimakkuutta. Punaisena, valkoisena, vihreänä, ruskeana, mustana ja hopeisena saatavan kankaan alta paljastuu pinta, joka voisi olla 1960-luvun James Bondista tai ensi vuonna lanseerattavasta scifi-sarjasta, täysin ajattoman moderni.

Beoplay A9:n voi nostaa seinällekin, mutta silloin muotoa täydentävät puiset (pyökki, tammi tai tiikki) jalat jäävät pois – ja se on oikeasti sääli. Lattialla seisovana A9 on ajattoman tyylikäs huonekalu parhaasta päästä. Aina silmää viehättävä, mutta ei koskaan itseisarvona itseään esille nostava.

A9:ssä on USB- ja RCA-liitännät heitä varten, jotka nauttivat johtojen kytkemisestä. Oleellisempia ovat kuitenkin Airplay ja DLNA, joiden avulla Beoplay A9 toimii langattomana kaiuttimena hyvin monelle ohejlmalähteelle. Sen kautta voit soittaa kaiken, mitä tietokoneesi löytää. Omat musiikkitiedostot, Spotifyn ja vastaavat musiikkipalvelut, nettiradiot ym.

Se highendiä parempi soundi

Tästä te ette pidä. Uskallan nimittäin väittää, että Beoplay A9 välittää musiikkia paremmin kuin suuri osa perinteisistä hifilaitteistoista. Kyllä, se jääräpäisen oikeaoppinen kuuntelukolmio mahdollistaa stereokuvallisten asioiden välittämisen yksittäistä kaiutinta paremmin. Vaan moneenko teokseen on määritelty stereokuvan piirteet, edes suurpiirteisesti? Taitaa olla lyhyt lista.

Kuuntelunautinto ylittää saman hintaluokan erillishifilaitteiston aivan joka suhteessa. Äänenlaatu on sellainen, että se tuo kyynelet silmiin hyvillä kappaleilla ja saa hämmästelemään, miten jotain aivan kauheaa listakuraa on itseasiassa ihan mukavaa kuunnella.

Yello vakuuttaa siitä, että bassotoisto ihan varmasti riittää kaikille paitsi itse subwoofereita rakentaville. Niin ulottuvuuden kuin määränkin suhteen. Moni lastulevymies unohtaa kuitenkin sen tärkeimmän eli bassopään sävykkyyden, siitäkään ei A9:ä voi juuri moittia. Kunhan muistaa kertoa soittopelille, onko se lähellä seinää vai kaukana siitä – se kun vaikuttaa siihen, miten bassoalue pitää toistaa.

Kankaan alta paljastuu pinta, joka voisi olla 1960-luvun James Bond -elokuvasta tai ensi vuonna lanseerattavasta scifi-sarjasta, täysin ajattoman moderni.
Musiikki, ei äänite

Se, miksi tätä kuunnellessa tulee paremmalle tuulelle kuin normaalia erillislaitteistoa on tunnelman välittyminen vahvempana. Hymy leviää huulille nopeammin ja aidompana, kylmät väreet nousevat selkäpiihin voimakkaampia muistoja herättävinä kuin normihifillä.

Musiikkilajista huolimatta, poppia – klassista – rockia – mitävain – huomaa, että tämä nimenomaan ohjaa teokseen eikä äänitteeseen. Hifimies helposti unohtaa, että musiikkia tehdään musiikinkuuntelua varten, ei hifilaitteiden kuuntelua varten. Minä muiden hifimiesten mukana. Tämä on erinomainen muistutus siitä, että niin ei tarvitse, kuulu eikä pidä olla.

Vuorenpeikkojen tanssi nostaa karvat melkein tukkaa myöten pystyyn kasvaessaan vähitellen hurjemmaksi ja hurjemmaksi. Ja yhtä aikaa leveä virne leviää kasvoille kun musiikki kietoo otteeseensa.

Ok, pieni myönnytys minun on tehtävä. Isoja massiivisia kohtauksia klassisella tämä ei enää hoida puhtaasti (ei muuten hoida moni paljon kalliimpi erilliskomponenteista kasattu perinteinen hifilaitteistokaan), sitä varten on järkevämpää hankkia Beolab 5:t ja riittävän iso sulake niille tauluun. Mutta hei, tämä on yhdellä kädellä imurin tieltä liikuteltava langaton yksinäinen kaiutin.

Beoplay A9 on tuote, joka tuottaa hyvää mieltä ihan pelkästään sillä, että se on olemassa. Klassisen ajaton ulkoasu muutamalla värivaihtoehdolla mahdollistaa istuvuuden ihan mihin tilaan hyvänsä. Ja samalla se saa sopivasti unohtamaan sen kaiken hitechin A9:n sisällä, puolisen kilowattia ICEpower-päätevahvistimia, langattoman musiikinsiirron ja kaiken signaalinprosessointikyvyn. Niin sen kuuluukin olla, tekniikan tulee palvella ihmistä näkymättömänä ja huomaamattomana.

Pieni läpinäkyvä anturi näkee joka suunnasta tulevan valon määrän ja osaa suhteuttaa kuvaruudun kirkkauden ja kontrastin tarpeiden mukaan kussakin tilanteessa.

Beoplay A9 on erinomainen esimerkki siitä, miten tekniikka palvelee ihmistä paukuttamatta henkseleitään omasta hienoudestaan. Se täyttää isonkin tilan puhtaalla, täyteläisellä ja koukuttavalla äänellä, mitä lisää voi musiikinystävä toivoa?

Lisätiedot:
Beovision 11: http://www.bang-olufsen.com/en/picture/beovision-11
Beoplay A9: http://www.bang-olufsen.com/en/sound/sound-systems/beoplay-a9

Lyhyesti: Beoplay A9 houkuttaa koskemaan ja saa unohtamaan musiikin ääreen. Viimeistelty, mietitty ja yksinkertaisen kaunis tuote. Beovision 11 ei ole välttämättä jääräpäisen harrastajan televisio, mutta sitäkin enemmän hänen, joka nauttii moitteettomasta palvelusta ja eri tilanteisiin sopeutumisesta.
Hinnat:
Beovision 11 42″: 7 500 euroa
Beovision 11 55″: 12 500 euroa
Beoplay A9: 2 000 euroa
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap