Bang & Olufsen julkisti tänään 30.10.2013 kolme uutta langatonta kaiutinmallia. Langattomuus tarkoittaa tässä tapauksessa CD-laatua parempaa tiedonsiirtoa kaiuttimille eikä häviöllistä pakkausta. WiSA on uusi langattomuuden standardi, joka mahdollistaa merkistä riippumattoman yhteensopivuuden. WiSA tukee monikanavaisuutta aina 7.1-järjestelmää myöten eli kotiteatterin toivoton johtosoppa on vihdoin saamassa lopun.
Kaikissa kolmessa mallissa on nähtävissä tuttuja linjoja kuuluisimmasta ja arvostetuimmasta tanskalaisesta huonekalumuotoilusta.
Vapaa sijoitus
BeoLab 17 on kasvoiltaan vain aavistuksen A4-arkkia suurempi kohtalaisen litteä, 14-senttinen. Se on silti ihan täysipainoinen kaiutin sellaisenaan, ilman erillistä subwooferia. Basson alarajaksi sanotaan 31 Hz. Jotakuinkin sama kuin Beoplay A9:lle, joka toistaa musiikin huomattavalla auktoriteetilla. Luonnollisesti kaiutin mukautuu bassotoistoltaan niin seinäsijoitukseen, nurkka-asennukseen, lattialle kuin vapaasti omalla jalustalla seisomiseenkin. 6-tuumaisten bassojen ja 19-millisten diskanttien sijoitus on mietitty niin, että BeoLab 17 toimii mahdollisimman hyvin asennostaan riippumatta.
21 vuotta sitten esitelty urkupillin mallinen Beolab 8000 oli valmistajan suosituimpia koskaan tekemiä malleja ja uusi BeoLab 18 on vahva kunnianosoitus sille. Kuvan nähdessäni minulta pääsi tahaton huokaus – ikonista on pystytty tekemään vielä hienompi ja vielä kauniimpi versio.
BeoLab 18:n suurin rakenteellinen ero verrattuna BeoLab 17:n ulkonäön lisäksi on diskanttielementin edessä oleva akustinen linssi. Se hajottaa äänen 180 asteen kulmaan ja varmistaa tasapainoisen toiston täysin kuuntelusuunnasta riippumatta. Kotelon kapeudesta johtuen bassopäätä hoitaa kaksi nelituumaista elementtiä BeoLab 17:n yhden 6-tuumaisen sijaan. Vahvistinteho on kummassakin mallissa 160 wattia diskantille ja toinen 160 wattia bassokeskiäänisille. Bang & Olufsen ICEpower-vahvistimilla tietysti.
Hievahtamaton perusta
BeoLab 19 -subwooferin elementteinä ovat kaksitoistasivuisen kotelon vastakkaisille puolille asennetut kahdeksantuumaiset. Vaikka elementtien järeät liikkuvat osat heiluvat maksimiliikepoikkeamaa, vastakkainasettelu kumoaa liikevoimat ja kotelo pysyy paikoillaan hievahtamatta.
Pikkukuvasta näkee vain, että elementin ympärillä on maskissa reikiä. B&O kertoo, että jokainen niistä on porattu yksitellen eikä stanssattu yhdellä rysäyksellä. Tuntumaa aiheeseen on hankittu tekemällä kaiutimaskeja esimerkiksi AMG:lle ja Aston Martinille.
BeoLab 19:ssakin on kaksi 160-wattista ICEpower-päätevahvistinta elementtien voimanlähteenä. Koska kotelotilavuutta on 17:a ja 18:a enemmän, riittää vahvistinteho selvästi niitä pidemmälle tiukan ja ulottuvan bassotoiston luomiseen. Vaikka BeoLab 17 ja 18 toimivatkin hyvin sellaisenaan, tuo subwoofer tietysti vielä lisää auktoriteettia ja uskottavuutta niin musiikille kuin varsinkin elokuville.
Mihin vain järjestelmään
Bang & Olufsen Beolab 17, 18 ja 19 kytkeytyvät mihin vain laitteistoon. Langallisesti tai langattomasti Bang & Olufsenin omiin ja langallisesti tai langattomasti muiden merkkien järjestelmiin.
Ensimmäiset BeoLab 17 -kaiuttimet ovat jo hyvin varustetuissa Bang & Olufsen -erikoismyymälöissä kuunneltavina, kuten myös nyt 1.-3.11.2013 -viikonlopun DigiExpossa.
Hinnat
BeoLab 17 -aktiivikaiuttimet: 3 190 euroa / pari
BeoLab 18 -aktiivikaiuttimet: noin 5 000 euroa / pari
BeoLab 19 -subwoofer: noin 3 000 euroa
Lisätiedot: www.bang-olufsen.com/en/immaculate-wireless-sound
Kommentointi suljettu.