Hifimiehelle yhdistelmälaite on aina ollut vaikea pala. Siinä on niin kovin vähän säädettävää ja laatukin epäilyttää. Kymmenien kilojen tuoma uskottavuus ja eksoottisten ratkaisujen eteerisen ylevä tunnelma puuttuvat. Entäs jos pointtina ei ole se laite vaan se, mitä sillä tehdään. Silloin riittävän monipuolinen ja ääneltään hyvälaatuinen yhdistelmälaite voikin olla juuri se, mitä lääkäri määrää.
Yamha MCR-755 toimii sujuvasti perinteisenä stereolaitteistona, jolla voi kuunnella ilman sen kummempia kommervenkkejä CD-levyjä tai tuttuja radiokanavia. Käyttö on helppoa niin kaukosäätimellä kuin suoraan MCR:n naamataulun säätimilläkin. Kytkennät ovat helpot, mukana tulevat kaiutinjohdot asiallisiin ruuviliittimiin kiinni ja töpseli seinään. Johdot ovat vain parimetriset eli jos halut päälaitteen eri seinustalle kuin kaiuttimet niin osta samalla reissulla riittävän pitkät tilalle.
”Soundia kuvaavat
parhaiten sanat
menevä ja hyväntuulinen.”
Palaan äänenlaatuun kohta tarkemmin, mutta lyhyesti sanottuna kahden kaiuttimen ja päälaitteen järjestelmä puolustaa hintalappuaan jo tälläisenä musiikinkuuntelijan helppona vaihtoehtona.
Iso lisäys koneen ymmärykseen tulee siitä, että levykelkka nielaisee CD-levyjen lisäksi myös DVD- ja Blu-ray-levyt. Eikä haittaa vaikka Blu-ray-kiekon kanteen olisi painettu näyttävästi 3D-logo, niitäkin tuetaan.
Jos kaipaat oleellisesti parempaa äänentoistoa televisiollesi (ellet kaipaa, olet outo) niin MCR-755 on erittäin hyvää seuraa sille. HMDI-liitännän ARC eli Audio Return Channel mahdollistaa TV-ohjelmien äänentoiston hoitumisen Yamahan kautta. Rakkaat saippuasarjasi ja telkkariin liitetyn pelikonsolin uusimmat kilparadat saavat siis nekin arvoisensa äänimaiseman.
Verkottuneen maailman ohjelmatarjonta
Musiikin ja leffatoiston yhdistäminen ei silti riitä kaikille joten mukana on myös nettiradio ja verkkotoisto. Ne tosin vaativat ainakin testiyksilöön ohjelmistopäivityksen, joka oli saatavilla heti kun MCR-755 kytkeytyi nettiin. Tai siis musiikin soitto verkkolevyiltä toimii muutenkin, mutta nettiradiot ja 24bit/192kHz FLAC-tiedostojen tuki verkkotoistoon saadaan vasta firmware-päivityksellä.
Nettiradiot ympäri maailmaa suoltavat ulos käsittämättömän määrän musiikkityylejä ja alatyylejä. Kun ensipainalluksilla osuin Asterix-leffat mieleen tuovaan ranskalaiseen kanavaan niin se on vain jäävuoren huipulla lepäävän yksittäisen lumihiutaleen yläreuna. Tarjontaa on enemmän kuin kukaan jaksaa penkoa. Eli hetken penkomisella löytää varmasti mielekästä ohjelmaa itselleen.
Youtubestakin on tullut suttuisten kotivideoiden sijaan oikean ohjelmatarjonnan kanava. On selvää, että sen käyttö on kaikkein sujuvinta kunnollisella näppäimistöllä eli tietokoneella. MCR-755 tuo kuitenkin ison määrän kanavia ja oman Youtube-tilisi selkeänä esille muutamalla napinpainalluksella. BBQ Pit Boys ”Real Good” -kommenttien etsiminen vakiokaukosäätimellä sen sijaan on ihan yhtä kankeaa kuin kaikissa muidenkin merkkien Youtube-sovelluksissa. Harmi, ettei Yamahan älypuhelinsovellus ohjaa myös MCR-755:tä.
Oh Yeah!
Kuunteluissa kaiuttimet olivat 45cm korkealla lattiasta ja lähellä huoneen etuseinää. Juuri kuten ne tv-tasolle monessa kodissa osuisivatkin. Tällä sijoituksella olohuoneessamme bassopää sai mukavasti lämpöä ja mehevyyttä, muttei käynyt vielä paksusointiseksi.
Soundia kuvaavat parhaiten sanat menevä ja hyväntuulinen. Metallica lähtee liikkeelle tosi vauhdilla. Ehkä keskialueella on pientä kovuutta, mutta uskottavasti murahtava bassopää ja hyvä vauhti ajavat pikkuongelmien edelle. Andreas Vollenweiderin kitaran ja harpun sointi irtoaa vaivattomasti. Ok, sitä viimeistä kuulautta ja puhtautta ei löydy, mutta suhteuttakaa valitukset siihen, että kirjoittajana narisee ihminen, joka kuuntelee lähes päivittäin kymppitonnien laitteistoja.
Stereokuvan syvyysinformaatio jää tietysti vaillinaiseksi kuten millä lähes millä hyvänsä kaiuttimella, joka on asetettu seinää vasten. Tätä korvaamassa on hyvin vahva läsnäolo ja luonne, joka ei anna musiikin jäädä taka-alalle. Ei Stravinskyn eikä Herbie Hancockin – tyylilajista riippumatta Yamahan yksinkertaisen laitteiston soundi pitää fiiliksen yllättävän korkealla.
Propellerheadsin Oh Yeah? kertoo, että pienten kaiuttimien äänenpainevarat ovat varsin hyvät lukuunottamatta pahimman bassofriikin biisivalintoja. Mutta hei, kaiuttimet ovat kainalokokoiset ja kyllä niistä sitä bassomätkettäkin sen verran irtoaa, että seinänaapurin pinna on helppoa polttaa. Oikeastaan ihmetyttää, että MCR-755:ssä on subbarianto, musiikinkuuntelussa subia ei tosiaan kaipaa ollenkaan. Ehkä se leffamateriaalilla tuo sitten vielä lisää uskottavuutta.
”Leffasoundi surroundtehosteella
on yksinkertaisesti laajempi,
täyteläisempi ja uskottavampi.”
Lyhyesti sanottuna 649 eurolla saa täydellisen musiikki- ja kotiteatterilaitteiston, joka soi jotakuinkin yhtä hyvin kuin moni 649 euron hintainen pelkkä kaiutinpari.
Oh James…
Musiikki siis toimii, mutten miten taipuu kaksikaiuttiminen systeemi leffoille? Virtuaalisurroundeja on ollut maailman sivu, ja toinen toistaan kauheampia. Ei siis mikään ihme, että moni muukin kuin minä suhtautuu termiin äärimmäisen allergisesti.
No, Casino Royale kelkkaan – siis se Daniel Craigin tähdittämä, ei David Nivenin – ja massiivisesti tuotettu Bond-pätkä pyörimään. Seinustasijoituksella pikkukaiuttimet soivat riittävän lämpimästi ja tuhdisti, mutta oikean monikanavaisen leffasetin soundimaailmaan on toki vielä matka.
Yamahalla on kuitenkin erittäin hyvä kokemus keinotekoisesta tilaprosessoinnista niin kotikäyttöön kuin pro-puolellekin. Vuonna 1986 esitelty DSP-1 aloitti tien, jossa tutkittiin todellisten akustisten tilojen piirteitä ja simuloitiin niitä sitten DSP:llä. Tulokset olivat jo silloin hämmästyttäviä. Huolimatta uhkaavasta AIR SURROUND EXTREME -sanahirviöstä myös MCR-755:n virtuaalinen surroundtila toimii kiitettävän hyvin ottaen huomioon, että kaiuttimia on vain kaksi.
Surround-napin painaminen kaukosäätimestä saa leuan loksahtamaan. Sanahirviön ansiosta kaksi pikkukaiutinta luovat tilaan vahvasti kuuntelijan ympäröivän täyteläisen äänimaton. Tila välittyy suurempana, elämys välittyy vahvempana eikä mitään sivuoireita esiinny. Leffasoundi on näin kuunneltuna yksinkertaisesti laajempi, täyteläisempi ja uskottavampi.
On siis selvästi allergialääkkeen aika. Puristin on parempi niellä ylpeytensä ja rohkeasti painaa pientä kaukosäätimen nappia. Ei, ei se ole sama asia kuin aito monikanavainen kotiteatteri. Mutta on se huomattavasti vaikuttavampi ja miellyttävämpi tapa katsoa leffaa kuin prosessoimaton kaksikanavainen soundi.
Kuinka hifiä se on?
Kokonaisuutena Yamaha MCR-755 on vähän ristiriitainen. Onko se pikkuinen pakettistereo kuten osien koosta ja massasta, tai sen siis puutteesta, voisi ajatella? Ja siitä, että ne tulevat yhdessä markkinointiosaston suunnittelemassa pahvilaatikossa. Vai onko se täysverinen hifilaitteisto ja kotiteatteri kuten soundin perusteella voisi sanoa? Ja sen, että AUX IN -linjatulo mahdollistaa vaikka älppärisoittimen kytkemisen.
Toisaalta USB-liitännän avulla iLaitteen tai vastaavan koko musiikkikirjasto on kuunneltavissa, samoin kuin vaikkapa puhelimen kautta toimiva Spotify. Sellainen taas ei kuulu oikeiden hifilaitteistojen henkeen, niidenhän tulee olla pelkistettyjä ja vain yhteen asiaan keskittyviä.
Lopputulos on se, että sinä päätät, mihin Yamaha MCR-755 kuuluu. Jos hieno viimeistely ja tyylikkyys eivät riitä kun laitteita on vain yksi ja sekin pieni, ei voi mitään. Osta jotain isompaa ja painavampaa. Mikäli taas sirous ja toimivuus ovat toivelistan kärkipäässä niin välttämättä yhtään tätä pidemmälle ei aihetta tarvitse tutkia. MCR-755:tä kehtaa kyllä suositella ihan varauksetta.
10 Comments
Höh, eikö Audiovideo koskaan
Höh, eikö Audiovideo koskaan testaa mitään laitetta, joka ei olisi todella hyvä? 🙂
On sellaisia tullut vastaan.
On sellaisia tullut vastaan. Laitamme takaisin laatikkoon, emmekä haaskaa niihin aikaamme. Mekin haluamme nauttia harrastuksesta ja siksi poimimme vain mielekkäitä tuotteita testeihin.
OK, hyvä homma. Yleisesti
OK, hyvä homma. Yleisesti ottaen olen havainnut oman makuni olevan melko linjassa sinun makusi kanssa, tuli siksi vain mieleen varmistaa että linja on edelleen sama. Keep up the good work, Audiovideo.fi on meikäläisellä päivittäin luvussa!
Kiitoksia 🙂 !
Kiitoksia 🙂 !
Mielenkiintoinen paketti ja
Mielenkiintoinen paketti ja artikkeli. Tälläiset olisi harkinnassa olohuoneeseen, toinen vaihtoehto olisi genelecin 8020B:t ja vahvari preout liitännöin. Genelecit löytyy tällä hetkellä tietokonekäytössä, miten vertaisit 8020 ja yamahaa?
8020-pari maksaa enemmän kuin
8020-pari maksaa enemmän kuin Yamahan koko paketti, toki se on kaiuttimena parempi. Kun sanoin, että MCR-755:tä voi verrata paketin hintaiseen kaiutinpariin, tarkoitin tietysti tyypilliseen sen hintaiseen kaiutinpariin. En hintalaatusuhteen kärkeen 🙂 . Mutta etsi sitten järjellisen hintainen etuvahvistin, jossa on kaikki Yamahan ominaisuudet…
Ostin vanhemmille ko. sarjan,
Ostin vanhemmille ko. sarjan, jotta voivat kuunnella normi radiota ja musiikkia mp3 muodossa.
Ensinnäkin laitteen käyttöönotto oli hankalaa. Piti yhdistää NÄYTTÖÖN, jotta sain yhtään mitään kuulumaan kaiuttimista. Jos lykkään cd-levyn sisään, jossa mp3 tiedostoja, eipä toimi. USB-tikun käyttö mahdotonta, kun ei nyt satu olemaan ylimääräistä tv:tä tai muuta näyttöä, jotta voisi selata ja toistaa musiikkia usb-tikulta.
Missään ei mainittu, että tuon hintainen laite tarvisi rinnalleen tv:n tai muun näytön, jotta voi toistaa mp3 tiedostoja levyltä tai tikulta. Kaiken hyvän lisäksi laite toimii todella hitaasti, käynnistykseenkin menee useampi kymmenen sekuntia. Maksoin melko paljon turhasta…. 🙁
Sama ongelma, tarvitaan
Sama ongelma, tarvitaan näyttö, on kaikissa leffaa pyörittävissä järjestelmissä. Asetusten teko ilman tv-ruutua olisi huomattavan paljon kalliimpaa toteuttaa laittamalla itse koneeseen paljon suurempi ruutu.
Starttauksen hitaus on sekin suhteellista. Laitteistossa on tosiaan se elokuvalevyjen toisto mukana ja toiseksi siinä on verkkotoisto. Molemmat ovat asioita, jotka tutkivat käynnistyksessä enemmän asioita kuin pelkkä CD-soitin. En ole ollenkaan varma, että joku muu BR-levyt toistava ja toimivilla verkko-ominaisuuksilla varustettu systeemi olisi yhtään nopeampi.
Itse laitoin 7″ ProCaster DTV
Itse laitoin 7″ ProCaster DTV-007 tv:n Jammuun näytöksi ja se kävi ilman tuskia, tv:n ja Jammun mukana tulleet piuhatkin sopivat yhteen. Näyttö on ok tähän käyttöön, resoa ei ole yhtään liikaa, mutta juuri riittävästi, että valikoista saa selvää teksteineen. Joku tuollainen ulkoinen pikkunäyttö pitäisi melkeinpä tulla jo tuon Jammun mukana vaikka osa toiminnoista on käyttökelpoisia sitä ilmankin.
Vielä en ole liittänyt Jammua isompaan telkkariin hdmi:llä, mutta käyttöohjeen mukaan kuvan pitäisi näkyä yhtä aikaa tuossa 7″ ja isossa tv:ssä. Se onkin aika oleellinen juttu, olisi aika ankeaa laittaa toinen näyttö päälle ja sitten huomata, että Jammun asetuksissa olisikin aktivoitu se toinen näyttö, sitä kun voi muuttaa vain tv:n näytöllä näkyvän valikon kautta. Tässäkin on tietysti poikkeus eli jos Jammun näyttöasetuksissa on valittuna hd-näyttötarkkuus (720 tai tarkempi), niin silloin käyttöohjeen mukaan ei tule signaalia komposiitilla 7″ näyttöön. No tuonkin tiesin jo etukäteen eikä ainakaan vielä ole tarvetta pitää hd-näytöasetusta päällä oletuksena.
Tälläisiä pikkunäyttöjä saa
Tälläisiä pikkunäyttöjä saa hyvinkin halvalla ja sopivat oikein mainosti käyttöön. Hyvä huomio.