Model One:n tekniikka kannen alla on uusiutunut useita kertoja vaikka ulkoasu ja käyttölogiikka on pysynyt aina samana. Nyt koko radio-osa muuttui digitaaliseksi, mutta edelleen asema valitaan tutusti ja turvallisesti nuppia kääntämällä.
Tivoli Audio Moden One on ehkä ikonisin kaikista nykyajan radioista. Sen yksinkertainen muoto, selkeä käytettävyys ja lämmin äänensävy vetoavat heihin, joille sisältö on vipstaakeja ja ominaisuusluetteloa oleellisempaa. Tivoli Audion maahantuoja iski kauniista radiosta minulle hyvin epämiellyttävän ehdotuksen: pitäisi ottaa selvää, onko sen radio hyvä vai ei.
”Pieni” ongelma on se, että en kuuntele radiota. Vaan ei auta, Tivolia antennista ja kokeilemaan.
Piiskaa tarvitaan
Se antenni on tosiaan erittäin oleellinen osa radiota. Olemme tottuneet, että älypuhelimet tietävät maailmasta kaiken vaikkei niissä sojotakaan mitään piiskaa (NMT- ja ensimmäisissä GSM-puhelimissa oli ihan ulkoiset antennit, koitamme vain aktiivisesti unohtaa sellaisen aikakauden).
Model Onen takaseinässä on oleellinen kytkin. Jos ympärilläsi on vain kevytrakenteisia seiniä ja asut radioaseman lähellä, Model One voi toimia sisällään piilossa olevalla antennilla ja saat pitää teleskooppiantennin radion takana piilossa. Silloin antenninvalintakytkin käännetään asentoon Internal eli sisäinen. Tämä onnistuu vain silloin kun mikään ei vaimenna radioasemien lähettämää signaalia liikaa. Ei etäisyys, eivät luonnon esteet eivätkä kotisi seinät.
Vastaavasti sitten kun lempiasemaasi lähettävä radiomasto on kauempana, välissä on se hiivatin vuori ja päätit rakennuttaa itsellesi kivitalon, radiosignaalista tulee olohuoneesi seinustalla olevalle radiolle vain rippeet. Silloin valitaan Model Onen takaa external antenna eli ulkoinen antenni ja vedetään teleskooppiantenni ulos. Jos asut ihan säteilysuojassa, oikea ratkaisu on kytkeä radio talon katolla olevaan radioantenniin. Samalla tavalla kuin toivottavasti et laita telkkarin päälle metallihenkaria vastaanottamaan ohjelmia vaan kytket sen töllön oikeaan talon katolla olevaan antenniin, radiokin kaipaa riittävän vahvan signaalin toimiakseen tarkoitetulla tavalla. Radioantennin, jos katollasi sellainen on, pistoke sijaitsee todennäköisesti sen telkkariantennipistokkeen vieressa.
Tuttu ja turvallinen soundi
Red Hot Chili Peppers ja Californication kuulostaa sopivan täyteläiseltä ja riittävän selkeästi artikuloivalta. Basso ei toki toistu ultramatalalle, mutta potkii ihan tarpeeksi.Tosin en löytänyt sitä RHCP:tä yhdeltäkään radiokanavalta vaan kytkin puhelimeni Bluetoothilla Model Oneen ja soitan musiikkia Spotifystä. Funkallisto ja Broasted Or Fried kulkee eteenpäin hengästyttävän hyvin, rytmipuolen toistumisessa moni iso hifilaitteisto jää pahasti Model Onen jälkeen.
Rytmipuolen toistumisessa moni iso hifilaitteisto jää pahasti Model Onen jälkeen.
Model Onen soundi on lämminsävyisyydestään huolimatta elävä, kriittisin keskialue ei ole etäinen tai vaisu vaan hyvin läsnä. Ja vaikka äänessä on tarpeeksi kirkkautta, diskantti ei säksätä korostuneena. Äänensävyä on myös helppoa säätää – kuten missä vain kaiuttimessa. Sijoitus seinän viereen tuottaa enemmän bassoa eli lämpöä ja mehevyyttä kuin keskilattialle jättäminen.
Joojoo, koitan sitä radiota. X3M suhisee ja kohisee, en saa virityssäätimellä kanavaa napsahtamaan paikalleen millään. Ahaa! Ehkä minulla on se antennivalitsin asennossa sisäinen. Käännän radiota ja koskematta mihinkään nappulaan asema alkaa kuulua ihan hyvin. Paikan vaihto 40 cm ja antennin kääntyminen eri asentoon mahdollistikin aseman kuulumisen oikein hyvin (tosin sillä ulkoisella radion takaa pystyyn nostetulla teleskooppiantennilla, ei kotelon sisällä piilossa olevalla).
Toimistolla on tosi isot ikkunat, joista voisi kuvitella radiosignaalin tulevan sujuvasti pöytäradion ulottuville. Mutta kun ovat lämpölasit, niissä on metallikalvo heijastamassa sisältä vuotavaa lämpöä takaisin sisälle ja valitettavasti ne samalla heijastavat myös ulkoa tulevat radioaallot takaisin harakoille.
Pienellä etsimisellä normaalikodista yleensä löytää paikan, jossa radio kuuluu hyvin. Sama oli toimistolla.
Selkeä, mukava ja toimiva klassikko
Minulla ei nyt ole verrokkina mitään vanhaa versiota Tivoli Audio Model Onesta vertailukohtana, mutta ainakin nykymallin radio tuntuu kyllä hyvin selkeästi toimivalta. Jos vain signaalia on tarjolla, asemat napsahtavat kohdalleen sujuvasti ja viritysnupin tuntuma on mukava.
Ja silloin kun radiota ei kuuntele, koneessa on myös Bluetooth-vastaanotto ja jos haluaa, voi sen Aux in -liitäntään kytkeä vaikka Chromecast Audio -streamerin ja sen jälkeen käytössä on myös Spotify Connect. Tai jos Bluetooth riittää, Aux in jää käyttöön esimerkiksi levysoittimelle.
Riippumatta siitä, mistä musiikkisi soitat, Model One on pöytäradioiden klassikko ihan aiheesta. Teknisesti edistyneempiä kapistuksia on toki olemassa, mutta One on edelleen pelkistetyn selkeä ja jotenkin ystävällisen oloinen puulaatikko. Kivaa on sekin, että mukana tuleva virtajohto on kolmemetrinen eikä nysä. Radion sijoittaminen on helpompaa ja vähemmän pistorasioiden paikoista riippuvaa. Saahan kaupasta toki vielä pidempiä johtoja, jos tarvitsee, mutta kunnollisen mittainen mukana tuleva on järkevästi ja kauniisti ajateltu.
Lyhyesti: Terve radio (ja kiva ääni) terveessä kuoressa.
Hinta: 219 euroa
Maahantuoja: Loudgroup
Kommentointi suljettu.