Ennenvanhaan koneissa ja laitteissa oli isoja loksahtavia kytkimiä. Sellaisia, joista tiesi katsomattakin, milloin jotain tapahtuu. Sitten tuli uudistus ja tunnottomat hipaisukytkimet olivat mukan parempi. Maailma on vain mennyt hipaistavista nappuloistakin eteenpäin, nyt lääpitään ja pyyhitään ruutuja. Siinä on puolensa – ja puolensa…
Pakko sanoa, että Teac AI-101DA -vahvistimen etulevyn oikeat isot pyöriteltävät kytkimet tuntuvat vain ihan kamalan hyviltä sormissa. Virta kytketään kääntämällä yhtä nuppia, sisääntulo valitaan toisella samankokoisella ja äänenvoimakkuussäädinkin on ihan oikea alle kierroksen kääntyvä nuppi. Tuntuman perusteella tosin ei potentiometri vaan joku muu ratkaisu. Yhtä kaikki, hakkaa se plus- ja miinusnapit 6-0.
”Tuntuu siltä, että sisus on tavaraa
täynnä eikä 90% tyhjä kuten joissain
halvimmissa täyslevyisissä.”
Hyvien nuppien lisäksi pieni koko – leveys on vain 18 senttiä – auttaa tekemään Teacista käpälätuntumalla mitattuna tosi hyvän. Osien ei tarvitse olla ratakiskon järeysluokkaa, jos ne ovat pieniä – tuntuvat silti mukavan tukevilta. Massaakin on tämän kokoiseksi kapineeksi sopivasti, vähän päälle kilo. AI-101DA tuntuu siltä, että sisus on tavaraa täynnä eikä 90% tyhjä kuten joissain halvimmissa täyslevyisissä vahvistimissa on ollut.
Kaukosäädin on kevyt töpö. Sen paras puoli on, ettei satu jalkaan, jos putoaa päälle. Lattiaankaan ei takuulla tule edes pientä naarmua. Esineenä se ei siis ole kovinkaan hieno, mutta kaukosäätimenä säätää vahvistinta sujuvasti kaukaa eli ajaa kyllä asiansa. Vielä kun olisi kääntänyt sitä volumenuppia moottorilla eikä siirtynyt johonkin sisäiseen äänenvoimakkuuden ohjaukseen. No, vahvistin kyllä kertoo merkkivalolla, että äänenvoimakkuus ei sitten vastaa volumenupin kertomaa asentoa.
Varustelu nykypäivän tarpeisiin
AI-101DA:ssa on automaattinen virran kytkeytyminen eli kone toimii mainosti, jos haluat koneen telkkariin kiinni. Töllö päälle ja vahvistin kytkee samalla itseensä virran.
Liitännätkin ovat tätä päivää. Bluetoothin ansiosta Teaciin ei tarvitse välttämättä kytkeä signaalijohtoa ollenkaan. aptX-versio ”bluukasta” pitää äänenlaadun niin hyvänä, että ainakaan Spotify-kansan ei tarvitse miettiä, hukkaisiko piuhattomuus jotain oleellista soundista. Ja vaikea on muidenkaan oikeasti kuulla eroa, helpompi se on vain luulla.
Langattoman lisäksi takapaneelissa on kaksi optista digiottoa, USB tietokoneelle ja yksi linjaotto 3,5-millisellä miniplugilla. Siihen linjaottoon saa sitten vaikka levysoittimen. Bonuksena kaiuttimia varten olevien tukevien naparuuvien seurana on myös RCA-anto subbarille.
Äänellisesti ok, mutta ei täydellinen
Kuuntelin AI-101DA:ta sekä muutamalla sopivasti käsillä olevalla tavallisella jalustakaiuttimella (Elac, JBL ja Monitor Audio) että toimituksen hyvin paljastavilla ja vahvistimelle hankalilla vertailukaiuttimilla. Jälkimmäiset ovat tälläiselle vahvistimelle aivan väärä seuralainen, mutta paljastivat toki, että pikku-Teac ei ole täydellinen vahvistin.
Ajattelitko, että saat muutamalla satasella pelin, joka tarjoaa kaikki mahdolliset ominaisuudet miniatyyrikotelossa ja on myös maailman järein vahvistin? Mieti uudelleen. AI-101DA on moneen tarkoitukseen passeli, mutta sinun pitää ymmmärtää, mihin se ei pysty. Se ei pysty ajamaan hankalaa kaiutinta ongelmitta ja se ei pysty samaan kuin kymmenen kertaa kalliimpi vertailulaitteisto.
Teacin bassoisku jää järeitä vahvistimia miedommaksi ja äänensävy on hieman toisenlainen, ei yhtä selkeä ja kuulas. Teacilla rumpujen peltien sointi muuttuu sihahtavammaksi, ei korviin ottavalla tavalla äksyksi, mutta alleviivatummin sihiseväksi. Sitä basson mietoutta voi toki tasapainottaa laittamalla kaiuttimet seinän viereen ja jos se ei riitä, kytkemällä siihen Sub-out-liitäntään subwooferin.
Soundissa kuului normaalikaiuttimillakin se diskantin referenssistä poikkeava kirkkaus myös kun Loudness-ei ole päällä (Loudness kytkeytyy automaattisesti päälle virran kanssa eli pitää ottaa pois, ellei sitä halua), mutta muuten biisi biisin jälkeen pikkuvahvistinta oli oikein hauska kuunnella.
Koska vahvistin muokkaa ääntä jonkun verran, on kaiuttimet parasta valita niin, että niitä kuulee juuri tähän AI-101DA-vahvistimeen kytkettynä. Silloin kuulee kokonaisuuden ja voi valita sellaisen kaiutinmallin, joka miellyttää sekä silmää että korvaa.
Syvältä kaivellen
Kun vaihdoin vahvistimelle hankalan ja äänellisesti erittäin läpikuultavan työkalukaiuttimeni (kaiuttimesta sitten myöhemmin lisää omassa artikkelissaan) kiinni, äänestä paljastui muutakin. Sain tehon loppumaan kesken ja keskialueelle kuulumaan pientä epäpuhtautta. Mutta kuten sanottu, tälläisen kaiuttimen kytkeminen miniatyyrivahvistimeen ei normaalioloissa ole mitenkään järkevää.
Paras seuralainen on mahdollisimman herkkä kaiutin. Toisin sanoen esimerkiksi vähän kookkaampi lattiamalli, joka ei toistakaan bassoja sinne viimeisille vahvahduksille saakka, sopisi minikokoisen vahvistimen perään mitä mainioimmin. Silloin äänenpaine riittää varmasti bileisiin ja poliisin paikalle saapumiseen saakka. Normaalilla pikkukaiuttimella äänenpainevarat yltävät mukavaan nautiskeluun ja pieneen kaahaukseen, mutta eivät ylettömään paukutukseen. Äänensävyllisesti sopivin seuralainen on todennäköisemmin pehmeän täyteläinen kaiutinmalli kuin viiltävän analyyttinen tapaus.
Omat tarpeensa tiedostavalle
Mahdollisimman hyvä äänenlaatu on sinulle kaikki kaikessa ja ajaa muiden asioiden, lompakon terveys mukaanlukien, edelle? No et sinä silloin varmaan edes ajattele tälläistä pikkuvahvistinta. Tai ainakaan sinun ei pitäisi. Jos asenteesi hifin suhteen on puristinen, Teaci ei sinulle sovellu.
Tämä ei kuitenkaan tee Teac AI-101DA:sta huonoa laitetta, sille on selvä tilaus. Sopivat liitännät, pieni koko ja halpa hinta houkuttavat varmasti monia. Ja kun kaiutinvalinnan tekee oikein ja tiedostaa, että tällä ei vavisuteta talon rakenteita, sähköinen suorituskyky on ihan riittävä.
Teac AI-101DA tuo ostajalleen hyvää mieltä hyvällä viimeistelyllä, käyttönuppien tyylillä ja tuntumalla ja juuri sopivilla liitännöillään. Pienikokoinen vahvistin saa olemuksellaan hyvälle mielelle aina kun sen näkee. Jopa hifistin, joka tietää, että äänellisesti parempia koneita on olemassa.
Kommentointi suljettu.