fbpx
Testit

Sony PlayStation Vita testissä

Sony ei ole kitsastellut vaan on sullonut uuden kämmenkonsolinsa täyteen uusinta tekniikkaa. Loistava viisituumainen kosketusnäyttö perustuu OLED-tekniikkaan, konsoli tunnistaa kosketuksen edestä ja takaa ja yhteyskäytäntöjenkin puolesta laite on tätä päivää WLAN-, Bluetooth-, GPS- ja valinnaisesti myös 3G-tuella.

Näyttävyyttä

Aloitetaan näyttävimmällä eli erittäin hyvällä näytöllä, jonka OLED-tekniikka takaa värikylläisyyden ja kontrastin ja avaa katselukulmat käytännössä rajattomiksi. Viisituumaisen näytön resoluutio tarjoaa terävän kuvan normaalilla katseluetäisyydellä.

Vitan käyttöliittymä on täynnä animoiduilla taustoilla ja siirtymillä toteutettua silmäkarkkia, mutta sen käytettävyys on jäänyt puolitiehen. Konsolin käyttölogiikassa kaikki toiminnot ovat ikäänkuin sovelluksia, jotka käynnistetään avaamalla ensin toiminnon, sovelluksen tai pelin ”esittelykortti”. Varsinainen toiminto tai sovellus käynnistetään sitten vasta tästä näkymästä.

”OLED-tekniikka avaa
katselukulmat
käytännössä rajattomiksi.”

Laite sallii useamman yhtäaikaisen sovelluksen ja niiden välillä voi siirtyä suhteellisen helposti, mutta varsinaisia pelejä voi olla käynnissä vain yksi kerrallaan. Käyttöliittymän erikoisuuksiin tottuu ajan kanssa, mutta olisin silti toivonut enemmän panostusta käytettävyyteen.

Pelikoneko?

Vitaa kokeillessani kävi nopeasti ilmi, että kysymyksessä on nimenomaan pelikone ja hyvä niin. Päätin silti kokeilla laitetta yleisempänä mediapäätteenäkin. Vita ei valitettavasti näy ulkoisena massamuistilaitteena tietokoneeseen kytkettäessä, vaan tiedostojen siirtoon on asennettava Content Manager Assistant. Asennuksen jälkeen Vita kytketään tietokoneeseen ja tiedostojen siirtoa hallinnoidaan konsolin käyttöliittymän kautta.

Konsolin yläreunassa on paikat erityisille PlayStation Vita peli- ja muistikorteille. Vita ei valitettavasti tue tavallisia SD-muistikortteja.

Menetelmä saattaa kuulostaa hankalalta, mutta se toimi kätevästi. Mediakansioiden sisältö näkyi suoraan Vitan näytöltä ja valitsin kopioitavat tiedostot käden käänteessä. PlayStation Vitan tiedostotuki on toistaiseksi aika rajallinen, mutta ainakin MP3-, JPEG- ja H.264-tiedostot toimivat ongelmitta.

Videoita ja valokuvia oli ilo katsoa loistavalta näytöltä ja musiikkikin toistui laadukkaasti. Kuuntelin Vitaa sekä herkillä Sennheiser IE 8 -tulppakuulokkeilla että täysikokoisilla Sennheiser HD 595 -hifikuulokkeilla ja Sony suoriutui testeistä mainiosti. Sävyltään Vita oli helppo kuunneltava – rasittamaton, lämmin ja välitön. Sen diskanttitoisto tosin jäi aavistuksen vaisuksi ja tila olisi voinut välittyä ilmavammin, mutta kokonaisuutena Vitan äänentoisto on erittäin kelpo.

Loistavaa OLED-kosketusnäyttöä reunustavat vihdoin kaksi analogitattia.
Tatit ja takapuoli

Sony ei selvästikään ole halunnut jättää itse laitetta vajavaiseksi ainakaan teknisiltä ominaisuuksiltaan. Laadukkaan ja reagoivan kosketusnäytön lisäksi laitteessa on iso kosketuspinta myös takana.

Kosketusohjauksen lisäksi Sony on korjannut edeltävän kämmenkonsolinsa kritiikkiä kerännyttä puutetta lisäämällä Vitaan toisenkin analogiohjaimen, minkä pitäisi nyt sallia monille peleille kotikonsoleista tutun kahden tikun ohjauksen. Tattien lisäksi konsolissa on tutut suunta- ja kuviopainikkeet sekä olkanapit.

Valmistaja on lisännyt konsoliinsa myös etu- ja takakameran, joita tullaan kallistusantureiden ohella taatusti hyödyntämään tulevissa peleissä ja muissa sovelluksissa.

Entä pelaaminen?

Kokeilemieni pelien perusteella voin sanoa, että Vitassa ja sen pelitarjonnassa on potentiaalia. Joidenkin pelien turhan pitkää alkulatausta lukuunottamatta pelaaminen oli laitteen suorituskyvyn ansiosta jouhevaa. Osa peleistä hyödynsi hyvin laitteen ohjauspintoja ja tarjosi pelaajalle lukuisia vaihtoehtoja asioiden suorittamiseen esimerkiksi joko kosketusnäytön tai vain painikkeiden avulla. Joissain peleissa on myös oivallettu intuitiivisia tapoja hyödyntää esimerkiksi takakosketuslevyä.

PlayStation Vitaan saa pelejä ja sovelluksia joko kaupan hyllyltä erityisillä pelikorteilla tai modernimmin lataamalla ne suoraan PlayStation Networkista.

PlayStation Vitan erikoisuus on taakse sijoitettu kosketuslevy, jota hyödynnetään hauskasti monissa peleissä.
Nettiä ja navigointia

Pelaamisen lomassa Vitalla voi toki esimerkiksi surffata netissä, Facebookata ja navigoida Google Mapsilla. Selain tosin jätti toivomisen varaa, eikä aivan vetänyt vertoja nykypäivän tunnettujen mobiililaitevalmistajien loistaville selaimille.

Kaikki PlayStation Vitaan sullottu tekniikka vaatii sekä tilaa että virtaa. Vaikka laitetta voi kannettavaksi medialaitteeksi pitää kookkaana, kokonsa puolesta se on pelaamiseen ja ohjainten käyttöön mielestäni onnistunut kompromissi. Raskaassa käytössä noin kolmeen tuntiin jäävä käyttöaika olisi tosin voinut olla pitempi.

Sony on onnistunut kehittämään tehokkaan kannettavan pelikonsolin, jolla on ilo pelata ja joka tarjoaa pelien ja sovellusten kehittäjille eväät luoda unohtumattomia kokemuksia. Pelien lomassa Vita toimii myös mediatoistimena, vaikkei käytettävyydeltään aivan varsinaisten toistimien tasolle ylläkään. Konsolin valitettavan lyhyt käyttöaika jättää eniten toivomisen varaa.

Lyhyesti: Tosipelaajan tehokas ja loistavalla näytöllä varustettu mobiilikonsoli.
Hinnat
WiFi: 250 euroa
WiFi + 3G: 300 euroa
Lisätiedot: www.playstation.fi/psvita

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap