fbpx
Testit

NAD T187 -surroundesivahvistin testissä

Monikanavaprosessorit ovat syyttä suotta jääneet taka-alalle, pääosin johtuen halpojen monikanavavahvistimien olemassaolosta. Hyvin moni tyytyy yhden laatikon laitteeseen, joka kuitenkin tekee likimain kaiken, mitä omistaja haluaa ja hintaa on vain muutama satanen.

Puhtaat monikanavaprosessorit, kuten NAD T187, ovatkin heti suunnittelupöydältä lähtien suunnattu ihmisille, jotka tietävät mitä haluavat. Tavallista parempaan kotiteatteriin ei enää yhdistelmävahvistin riitä, vaan kaiuttimien määrä lisii, ohjelmalähteiden määrä kasvaa ja eritoten vaatimukset laitteiston laadulle ja kyvyykkyydelle kasvavat.

”Monikanavaprosessoreiden
teknisesti terävintä kärkeä.”

Tällöin oikea väylä on valita erillislaitteet, jotka jokainen on suunniteltu alusta asti hoitamaan nimenomaan se oma tehtävänsä, ei yhtään enempää eikä vähempää. NAD T187 on monikanavaprosessoreiden teknisesti terävintä kärkeä ja edustaa vuosikymmenten kokemusta.

Ulkoasu on jätetty toissijaiseksi, joskin merkille uskolliseksi ja katse kannattaakin kiinnittää sisustaan ja toimivuuteen. Laitteen kaveriksi on tarkoitus kytkeä laadukkaita erillispäätevahvistimia kotiteatterin kaiuttimia varten tai vaihtoehtoisesti aktiivikaiuttimia. Niille on varattu 12 voltin jännitelähtöjä, jotta kaikkien vahvistimien käynnistys hoituu yhdellä napinpainalluksella, kun NAD T187 käynnistetään.

Yli 18 reikää

T187 on varustettu kattavilla liitännöillä, mutta mitään ylilyöntiä ei onneksi ole tehty. Laitteessa on jokaiselle tärkeät HDMI-liittimet, sisäänrakennettu DA-muunnin riittävillä sisään- ja ulostuloilla sekä tarpeettoman suuri määrä analogisia ottoja.

Analogiottojen määrä on nykylaitteistoille jo tarpeettomankin suuri.

HDMI-liitännöistä liikkuu läpi niin ääni kuin kuva, aina Full HD -tasolla ja kolmiulotteisenakin. Liitäntöjä on sisään kuusi ja ulos kaksi, joten kovimmankin harrastajan teräväpiirtolaitteet tulevat kaikki saamaan oman paikkansa laitteen takamuksessa. Skaalausta NAD ei tarjoa, mikä voi olla tai olla olematta positiivinen asia käyttäjän tarpeista riippuen.

Laite kytkeytyy modernisti nettiin kaapelin kautta, jolloin ohjelmistopäivitykset ovat aina saatavilla. Internetin tarjoamaa sisältöä T187 ei kuitenkaan kykene toistamaan, siihen tarvitaan erillinen verkkosoitin tai tietokone.

”Laatuvaatimukset äänipuolella
näyttelevät suurta,
jolleivat suurinta osaa.”

Kuin suuren coupén kyyti

Tällainen monikanavaprosessori hankitaan yleensä pidemmän harkinnan myötä, jolloin laatuvaatimukset äänipuolella näyttelevät raudan ohella suurta, jolleivat suurinta osaa. Esivahvistin on muutenkin tärkeä komponentti erillissysteemissä, jossa halutaan parasta äänenlaatua. Tämä siksi, että esivahvistimen tehtävänä on tehdä DA-muunnokset ja vahvistaa heikot linjatasoiset signaalit laadukkaasti ja häiriöittä eteenpäin päätevahvistimien käsiteltäväksi. Juuri tällä pienten jännitteiden tasolla virheen mahdollisuus on suuri ja kun signaaleja samaan laitteeseen voidaan tuoda kymmeniä, on niiden kaikkien hoitaminen kunnialla jo melkoinen urakka.

NAD T187 käyttäytyy tässä suhteessa kuten luxusluokkaan tehdyt coupeautot, ominaisuuksiltaan jokaisen tarpeet täyttävä ja hommansa säädyllisesti hoitava. Äänenlaadulliset seikat ovat kuosissa, jos katsotaan toistoa objektiivisesti. Mitään äänestä ei oteta pois, eikä siihen mitään lisätä. Toisto on puhdasta, tarkkaa, hyvin kontrollissa. Lievää pakkasaamun kirpeyttä tosin esiintyi vähän sisäänajetussa testiyksilössä. Silti, alukkeissa on voimaa ja torvet ovat saaneet puhtia töräyksiinsä.

”Monikanavatoisto hoituu
täysin ongelmitta
kiitettävin arvosanoin.”

Dynamiikan hyödyntäminen menee hieman kultaisen keskitien paremmalla puolella, joskaan aiheuttamatta äkillisiä kasvojen kiristelyjä niillä kohdin, millä parhaat kaksikanavalaitteistot yllättävät kuulijansa erittäin positiivisesti. Bassopuoli on kuivakan tarkkaa ja suorastaan analyyttistä, tason jäädessä hieman stereolaitteiston toistosta. Elokuvapuolen muhkeilla murahduksilla tämä on kuitenkin pelkästään positiivinen ominaisuus.

Monikanavatoisto hoituu täysin ongelmitta kiitettävin arvosanoin. Burr Brownin DA-muuntimet ovat suorastaan loistavat. HDMI:n kautta sisään syötetty HD-audiosignaali muuttuu taitavissa käsissä uskottavaksi livekonsertiksi ja yhteensä kahdeksan kanavan kautta nautittu konsertti pitää otteessaan loppuun asti, jättäen haikean fiiliksen ja odottavan tunnelman: koskahan ne seuraavan kerran tulevat Suomeen keikalle?

Stereotoiston pienet puutteet ovat unohtuneet ja tilalla on jämäkkä paketti elokuvan HD-kuvaa ja -ääntä. Kanavien prosessointi on onnistunutta, ääni muuttuu huoneessa eläväksi, joskin tunnelma elokuvassa olemisesta jää hetkittäin ohueksi. Kun elokuvassa tapahtuu, tapahtuu myös katsojan ympärillä. Vain hiljaisemmat kohdat jättävät tunnelman välittäjänä toivomisen varaa.

Näillä eväillä ollaan kuitenkin jo pitkällä. Prosessorin hinta onkin äkkiä saanut perusteita, eikä tunnu enää luksushintaiselta ylellisyystuotteelta, vaan jopa harkinnan arvoiselta palaselta omaan järjestelmääni. Kuvapuoli ei jätä toivomisen varaa. Sävyt eivät muutu matkalla verrattaen suoraan kytkentään ohjelmalähteestä, kiitos prosessoinnin puutteen. Kuvasignaali menee siis sellaisenaan T187:n lävitse. Lähteen valinta on helppoa ja luontevaa ja lisäksi koko laitteen toiminta on erittäin nopeaa, mikä on selkeää kehitystä vanhaan verrattuna ja myös erittäin tervetullut parannus. Minkäänlaista häiriötä ei testituntien aikana tullut esiin, en onnistunut myöskään rikkomaan mitään.

Kaukosäätimeen syttyvät hämärässä valotkin heti kun vain nostat sen käteesi.

Edullisen pään kingi

Koko komeuden kruunaa kuitenkin kaukosäädin, se laitteiston eniten käytetty osa. Huolimatta useista painikkeista säädin on erittäin selkeä ja helppokäyttöinen. Lisäksi se tuntuu käteen jämäkältä ja on juuri sopivan painoinen ja muotoinen. Onkohan tässä The One Remote to Rule Them All. Syttyväthän siihen hämärässä valotkin heti kun vain nostat sen käteesi.

ND T187:n monikäyttöisyys tekee siitä ehdottoman kotiteatterin keskuksen. Käytitpä sitten tykkiä tai televisiota, kaiken informaation saa kulkemaan ja ohjattavaksi yhden laitteen kautta, mikä tekee käytöstä yksinkertaista, nopeaa ja luontevaa. Kaikkia näitä ominaisuuksia osaa nykypäivän digimateriantäyteisessä maailmassa arvostaa.

Vahvistin on hyvä päivitys normaalista AV-viritinvahvistimesta eteenpäin tai uusi keskus vanhan erillissysteemin joukkoon. Sopii erinomaisesti edullisemman pään kotiteatterietuvahvistinta hakevalla kuuntelijalle, joka arvostaa laitteensa toimivan armeijakurin tavoin: nopeasti ja äänettömästi.

Lyhyesti: Monikäyttöinen, nopeasti ja selkeästi toimiva kotiteatterin etuvahvistin, joka ei jätä äänenlaadussa juuri toivomisen varaa.
Hinta: 2 499 euroa
Maahantuoja: AH-Hifisystems
Kirjoittaja

3 Comments

  1. AV-tiikeri

    Saisiko Samu vuokrattua
    Saisiko Samu vuokrattua jostain sähkölaboratorio -vuoron tämäntyyppisille selkeästi ei-mielikuvitusäänentoiston ystävien laitteille? Tunnin treffit Audio Precisionin kanssa tiukalla mittaussetillä ja siitä julkaistut numerot kertoisivat 10000x enemmän todellista tietoa kuin näitten runopoikien coupé -horinat. Mittausnumerot voisi laittaa vaikka linkin taakse piiloon, etteivät subjektivistit pahoita niistä mieltään kyyneliin. Kaikenmaailman putkiromujen tulokset ja muut subjektivistilaitteet minkä numerot eivät kestä tarkastelua edes sytkärin valossa, voisi jättää gentlemanni -tapaan julkaisematta. Jos kysymys on rahasta, kuten luultavasti on, pistää mittaukset vaikka pienen jäsenmaksun taakse. Minä ainakin ostan heti kultajäsenyyden.

    Nyt tästäkään kiinnostavasta laitteesta ei taas ota minkään valtakunnan tolkkua, mikä on todella laitteitaan. Joutuu odottamaan Hifimaailmaa tms. numeraaleja julkaisevaa tahoa.

    • Samu Saurama

      Kysymys on rahasta ja ajasta,
      Kysymys on rahasta ja vielä enemmän ajasta ajasta, tottakai. Mutta myös paljolti siitä, että suurin osa numeroista ei kerro 99% lukijoista mitään. Onko 80dB häiriöetäisyys riittävä, vai 90dB vai 100dB. Kuuluuko 1dB vaimennus 20kHz:lla vai ei, ja korreloiko se kuulohavaintojen kanssa.

      Olen kuunnellut varmaan tuhansia laitteita ja tullut vain yhteen johtopäätökseen: äänenlaatu selviää kuuntelemalla, ei millään muulla tavalla. Otan taas sen saman autoesimerkin: millaiset ovat sen auton ajo-ominaisuudet, jossa on 205/55R16-renkaat ja 136hv…

  2. Taisi olla vielä Hifi-lehti
    Taisi olla vielä Hifi-lehti elossa, kun tehtiin numerot vs. korvat sokkotesti. Muistaakseni mitattavia olivat ainakin kanavatasapaino ja thd. Aika suuret olivat nuo luvut, että alkoivat oikeasti vaikuttamaan ääneen/kuuntelijoiden korviin.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap