IS-1000 on vaikuttavan tyylikäs ”superintegroitu”, highend-tason stereovahvistin, joka tarjoaa kaikki oleelliset ominaisuudet streamauksesta laadukkaaseen levysoitinliitäntään. Äänellisesti se yllätti minut täysin. Kahdesti.
Italialaisvalmistaja Gold Note kutsuu IS-1000-vahvistintaan superintegroiduksi. Markkinointiosaston tehtävähän on luoda yleviä mielikuvia, mutta IS-1000:n kohdalla tuo superintegroitu on varsin osuva termi. Kyse kun on laitteesta, jossa yhteen poikkeuksellisen laadukkaasti viimeisteltyyn kuoreen on pakattu järeä päätevahvistin, hyvä DA-muunnin, mainio levysoitinesivahvistin ja monipuolinen streameri.
Gold Note IS-1000 on siis merkin vastaus siihen kun laatutietoinen musiikinystävä haluaa yksinkertaisen ratkaisun laitteistonsa keskukseksi. Ei puolta tusinaa mustaa laatikkoa hallitsemassa näkökenttää vaan yksi korkealaatuinen moniosaaja, jonka muuten saa mustan lisäksi hopeisena tai kullanvärisenäkin!
Yhden painikkeen käyttöliittymä on erilainen kuin tavanomaisissa vahvistimissa, mutta se toimii hyvin ja on muutaman käyttökerran jälkeen erittäin sujuva ja intuitiivinen. Puhelinkäyttöä hoidetaan mConnect-sovelluksella tai Apple iOS mobiililaitteiden osalta myös GoldNoten omalla applikaatiolla. mConnect ei ole ehkä maailman hiotuin käyttöliittymä, mutta pienen totuttelun jälkeen senkin käyttö on sujuvaa. Perinteinen kaukosäädin on muotoilultaan veistoksellinen kuten italialaisessa tuotteessa kuuluukin, mutta ei sekään pääse käytettävyydessä tuon yhden painikkeen tasolle.
Ainoa ongelma IS-1000:ssa oikeastaan on se, että miten kertoa sen pelkistetyn yksinkertaisesta käyttöliittymästä ja hurjan monipuolisesta toiminnallisuudesta samassa artikkelissa. Ehkä koitan vain yksinkertaisesti kertoa, mitä kaikkea se osaa ja miltä se kuulostaa.
Ajan hermolla, huomennakin
IS-1000:n suunnittelussa on mietitty päivitettävyyttä paljon ja testiyksilökin oli ehtinyt saada tuoreemman firmwaren sisälleen. Se, että valmistaja ylläpitää ja kehittää laitteen ohjelmistoa jatkuvasti on nykyään erittäin oleellista.
Gold Note on lupaillut, että kaikkea kivaa voisi olla mahdollista tehdä, mutta pitäydytään siinä, mitä IS-1000 osaa nyt. Tidal MQA-tuella on varmaan tässä laatuluokassa oleellisin asia, se hoituu. IS-1000 tukee myös Airplaytä, Roonia (IS-1000 on Roon Endpoint), Deezeriä ja tietysti Spotifyä. V-Tuner ja Qobuz ovat Suomessa vähemmällä käytöllä, mutta tuettuja nekin.
Streamauspalvelujen lisäksi IS-1000 lukee musiikin verkkolevyltäsi tai USB-muistiltasi, tukee tiedostoja 24bit/192kHz asti kuten myös DSD64-versioita. Digipuoli on siis hyvin kattavasti hoidossa. Lisäksi halutessaan vahvistimen voi tilata vakiota paremmalla DA-muuntimella kuten testiyksilön kanssa oli tilanne. DAC Deluxe -paketilla BurrBrownin PCM1796-muuntimet vaihtuvat PCM1792A-muuntimiin, joita käytetään IS-1000:a kalliimmissa pelkissä DA-muuntimissakin. Mitä kaikkea muuta on parannettu itse muunnin-lastujen lisäksi, sitä ei kerrota tarkemmin.
IS-1000:n liitännät eivät ole AV-vahvistimien lailla tarpeettoman ylenpalttisesti pursuavat, mutta hyvin mietityt, kaiken oleellisen kattavat ja älykkäästi muokattavat. XLR-analogitulon lisäksi on kaksi RCA-tuloa. RCA1:n voi valikosta valita linjatasoiseksi tai levysoittimen joko MM- tai MC-äänirasialle sopivaksi. Levysoitinesivahvistin vastaa pitkälti valmisajan maailmalla hyvin paljon suitsutettua erillistä PH-10-levysoitinvahvistinta, mutta PH-10:n monipuoliset säädöt on jätetty pois.
RCA2-liitäntä taas toimii joko normaalina linjatasoisena tai sitten äänenvoimakkuussäätimen ohittavana AV Input -tulona. Jälkimmäisessä tapauksessa voit kytkeä AV-vahvistimesi vasemman ja oikean etukanavan pre-out liitännöistä IS-1000:n ja yhdistää sekä stereo- että kotiteatterilaitteistosi yhteen kaiutinjärjestelmään. Bonuksena tietysti AV-vahvistimen virtalähteestä riittää paremmin ytyä ajamaan loppukanavia kun vasemmalle ja oikealle on järeä erillinen vahvistin.
Digitaalitulot, kolme optista, yksi koaksiaalinen ja vielä USB päälle, riittävät hyvin vaikka käytössä olisi useampikin digitaalisignaalia syöttävä ohjelmalähde. Noiden päälle kun on vielä se sisäinen streamaus netin tärkeimmille musiikkipalveluille.
Harvinaisen tarkka ja kontrolloitu soundi, aluksi
Gold Notella on ollut vahvistimia, joiden äänessä on selvänä mausteena romantiikkaa, mutta IS-1000 ei kuulosta yhtään sellaiselta. IS-1000:n 125 wattia kahdeksaan ohmiin per kanava (neljän ohmin teho on 250 wattia per kanava) tuottavat hyvin läpikuultavaa, puhdasta, neutraalia ja rytmisesti tarkkaa ääntä.
Toisin sanoen saatat kuulla vahvistimen kanssa ensimmäistä kertaa, millaiset kaiuttimesi oikeasti ovat. Mikäli kaipaat erityisen avaraa stereokuvaa, valitse kaiuttimet, jotka piirtävät erityisen avaran stereokuvan. Mikäli kaipaat hyvin vahvaa läsnäolon tunnetta, valitse kaiuttimet, jotka välittävät läsnäolon tunteen erityisen vahvana. Sait varmasti kiinni jujusta?
IS-1000:lla on helppoa kuunnella monenlaisia kaiuttimia koska vahvistin itse häviää välistä.
IS-1000:lla on helppoa kuunnella monenlaisia kaiuttimia koska vahvistin itse häviää välistä. Billy Gibbons And The BFG’s kulkee lujaa, mutta hallitusti. Bassopuoli mätkähtää kiitettävällä kontrollilla. Kontrollilla, jollaista odottaisi ennemminkin joltain puolen kilowatin mörkövahvistimelta. Katie Meluan yltiömuhevaksi miksattu Shy Boy taas soi tarkasti juuri sellaisella jähmettyneen siirapin ”juoksevuudella” kuin kuuluukin.
Vaihtamalla kaiuttimet rauhallisen tasapainoisista innokkaan meneviin, muuttuu soundi selvästi. IS-1000 ei jarruta kaiuttimien kykyjä vaan antaa niiden tuoda esille oman luonteensa ja musiikin virrata kuten se juuri kyseisistä kaiuttimista irtoaa.
Gold Note IS-1000 on siinä suhteessa vaikea arvioitava, että sen omaa ääntä on toivottoman vaikeaa koittaa kuvailla kun ei sillä oikein ole omaa äänensävyä, omaa luonnetta. Voisi ajatella, että se on sitten kylmä ja eloton kalikka, mutta se on kuitenkin väärä tulkinta. Enemmänkin IS-1000 on vain aineeton musiikin välittäjä. Se ei romantisoi, kiillota tai kääri lempiäänitettäsi tähtipulveriin, mutta ei myöskään yhtään tukahduta, pyöristä särmiä tai tee asioista utuisia. Paitsi…
Eipäs vaan ruusuisesti rullaava
Äskeiset kuuntelut tein vahvistimen vaimennuskerroinsäätö DF High -asennossa. Silloin
vahvistin toimii kuten hyvin laadukkaan transistorivahvistimen voi olettaakin toimivan ja pitää kaiuttimen tiukasti kurissa pienellä antoimpedanssilla eli suurella vaimennuskertoimella.
Vaihtoehtona on DF Low -asetus, jolla vahvistimen antoimpedanssi nousee eli vaimennuskerroin pienenee (kahdeksan ohmin kaiuttimilla DF High tarkoittaa vaimennuskerrointa 250 ja DF Low vaimennuskerrointa 25). Tämä vähentää vahvistimen kykyä kontrolloida kaiutinta, mutta saattaa silti kuulostaa miellyttävämmältä. Valmistaja itse kuvailee ääntä ”putkivahvistinmaiseksi” ja putkivahvistimissa vaimennuskerroin onkin transistoripeleihin verrattuna paljon pienempi.
Näin siis teoriassa, mutta onko ero yhtä vaikeasti kuultava kuin DA-muuntimien suodinten erot (tai ”erot” kuten joskus tuntuu) vai oleellisesti äänelliseen luonteeseen vaikuttava asia? No, vaihdoin DF High -asetuksesta DF Low -asetukseen ja vahvistimen luonne muuttui selvästi. DF Low on soundiltaan niiiin helppo ja mukava, tekee mieli vain nojata taaksepäin ja laittaa silmät kiinni. Sen sijaan manaan kun olen toimistolla, kotona olisin voinut ottaa lasin viiniä ja kissat syliin.
DF Low IS-1000 antaa musiikin rullata omalla painollaan ja napakkuuden miedontumisesta huolimatta vartalo hetkuu musiikin mukana jopa enemmän, kuin DF High -vaihtoehdolla. Yleisen rullaavuuden lisääntymisen lisäksi diskanttitoisto kuulostaa yhtä aikaa kirkkaammalta ja miellyttävämmältä, myös stereokuvan piirto muuttui ilmavammaksi ja hengittävämmäksi. Hengittävä on ehkä se parhaiten tätä soundia kuvaava termi. Musiikkia ei kuristeta tiukasti tarkkaan muottiin vaan annetaan sen elää ja sykkiä.
DF Low -asetuksella ääni muuttuu elävää elämää kauniimmaksi ja hienosti tilaa täyttäväksi.
Kyllä, minun makuuni DF Low on ehdottomasti sopivampi. DF Low -asetuksella vahvistimesta ei tule missään nimessä utuista tai pehmoista, ääni muuttuu enemmänkin askeleen-pari elävää elämää kauniimmaksi ja hienosti tilaa täyttäväksi.
Lisäksi on vielä Booster-säätö, joka kuulostaa käytännössä olevan bass booster, bassokorostin. Ykkösasento tuo miedon bassolisän, joka toimii ihan passelisti esimerkiksi ihan hiljaa kuunneltaessa ja varmasti lämmittää myös kevytsointisimpien kaiuttimien ääntä mukavasti. Kakkosasento sen sijaan ainakin omaan makuuni vain mössää bassopään. Käytännössä kuuntelin vahvistinta pikaista kokeilua lukuunottamatta Booster off -asetuksella.
Levysoitin, vieläkin rullaavampi ratkaisu
DF Low -asetuksen innostamana otan vielä lisäaskeleen leppoisaan rullaavuuteen ja kytken IS-1000:n Roksan Radius 7 -levysoittimen. RCA 1 -tulo voidaan tosiaan vaihtaa linjatuloksi, MM-äänirasialle sovitetuksi tai MC-äänirasialle sovitetuksi. Radius 7:n Roksan Corus2 on MM-rasia, joten valitsin sen asetuksen ja laitoin Herbie Hancockin Secrets-albumin soimaan. Ja kyllä, tulos on vieläkin rennompi ja leppoisampi soundi. Albumin ensimmäinen puoli loppui yllättävän nopeasti, en edes ehtinyt kirjoittaa mitään muistiinpanoja. Ainoa, mitä sain aikaiseksi oli se, että käänsin pari kertaa äänenvoimakkuutta suuremmalle.
Muistiinpanojen tekemisen sijaan laitoin soiman Queenin Kind Of Magicin. Ja sitten ZZ Topin Tres Hombresin. Sen jälkeen Herbie Hancockin Thrustin. Perinpohjaisesta testaamisesta huolimatta tuntui, että analyysia äänestä ei syntynyt. Vain hymyä, musiikin tahdissa heiluvaa miestä ja rentoa oloa.
Kyllä, IS-1000:n levysoitinvahvistin on ehdottoman mainio. Musiikkiin innostava, tasapainoinen, rasittamattoman kuuloinen ja konstailemattoman hyvin toimiva. Jos levysoittimesi hinta on tuhannesta eurosta muutamaan tuhanteen, pärjäät todella pitkälle IS-1000:n omalla levysoitinasteella. Pärjäät tietysti edullisemmankin levysoittimen kanssa, mutta silloin levysoitin itse on selvä pullonkaula verrattuna vahvistimen kykyihin.
Klassinen vai moderni Gold Note?
Muistan kauan sitten kuunnelleeni jotain Gold Note -vahvistinta. Pidin paljon sen äänen helppoudesta ja vaivattomasta kulkevuudesta, joka vain nappaa huomaamatta musiikilliselle matkalle. Ja totta puhuen ensitahdit IS-1000:sta saivat suun pitkäksi aikaa
auki kun odotin samankaltaista rennon lämminsävyistä lähestymistä ja korville lävähtikin hyvin neutraali, tarkka ja läpinäkyvä esitys. Ei millään tavalla huono, mutta hyvin erilainen, mitä olin odottanut.
Vasta kun pääsin vähän syvemmälle IS-1000:n tutkimisessa, löysin sen tutun Gold Noten sielun: se on IS-1000:ssa koodattu muotoon DF Low. Tuon asetuksen kytkemisen jälkeen muutuin kykenemättömäksi analysoimaan ääntä ja pystyin vain miettimään, mitä laittaisin seuraavaksi soimaan. Spotifystä, Tidalista tai älppäriltä, mistä vain.
Hifipig totesi arvostelussaan ”asioiden olevan hyvällä mallilla kun lakkaa analysoimasta ääntä ja keskittyy vain kuuntelemaan musiikkia kuten IS-1000:lla tapahtuu”. Älppäripuolta kiitellään kommentilla ”Levysoitinliitäntä pärjää vertailussa tuhannen punnan erillisille levysoitinesivahvistimille”. Hifi Choice tiivistää oman arvostelunsa hyvin siihen, että ”IS-1000 onnistuu olemaan hyvin mietitty kokonaisuus eikä vain nippu eri tarkoitusta varten olevia osia samassa kotelossa”.
Tone Audio nosti IS-1000:n vuoden 2018 vahvistimeksi. ”Hintaisekseen IS-1000 on ehdoton ykkönen. Vasta maksamalla 5 – 10 kertaa enemmän, pystyt löytämään tämän vahvistimen rajoitukset”.
Gold Note IS-1000 on erinomainen ratkaisu, kun vaaditaan ehdottoman hyvää äänenlaatua, riittävää monipuolisuutta ja selkeää yhden laitteen ratkaisua. Tarvitset sen ympärille vain laadukkaan kaiutinparin sekä tyylikkään sisustuksen.
Kommentointi suljettu.