Erittäin linjakas Geneva Model Cinema on yksityiskohdiltaan tuttua Genevaa, mutta malli on vain litistetty niin matalaksi, että se mahtuu sujuvasti TV-tason ja lituskaisen töllön väliin. Paikka on juuri oikea, sillä se on usein sekä luonnollinen paikka olohuoneessa musiikin toistumiselle että tietysti nimensä mukaisesti Model Cinema paikkaa littunatelkkarin vaatimattoman äänentoiston.
Värivaihtoehdot ovat pohjoismaiseen makuun erinomaisesti sopivat musta ja valkoinen, mattapintaisina molemmat. Eläköön mattapinta eli hei hei kaikki alleviivatusti paistavat sormenjäljet ja muut elämän merkit. Pelkästään musiikkikäytöön tehdyissä kaiuttimissa on enemmän vaihtoehtoja, mutta koska 99% tapauksista Model Cinema istuu television alla, on sen loogisinta sulautua siihen.
Miksi laatikko eikä putkea?
Soundbarit kaipaavat pienen tilavuutensa takia usein erillisen subwooferin, mutta nämä soundbase-tyyppiset ratkaisut ovat sen verran suurempia, että koko äänialue hoituu aidosti yhden laatikon ratkaisulla. Vähemmän johtosoppaa, vähemmän palikoita pitkin lattiaa.
Soundbase-ratkaisuja alkaa olla niin highend- kuin massavalmistajillakin. Trendi on siis selvä. Vielä on vaikea sanoa, syrjäyttävätkö soundbaset soundbarit kokonaan vai jäävätkö molemmat elämään. Villi arvaus voisi olla siirtyminen soundbase-malleihin koska helppous ja vaivattomuushan alunperinkin on syynä siihen, että olohuoneen telkkarin yhteyteen ei asenneta kotiteatterivahvistinta ja kymmentä kaiutinta. Soundbase vie yksinkertaisuuteen pyrkivän ratkaisun vielä pidemmälle kuin erillissubbarin tarvitseva soundbar.
Kaikki kiinni
Langattomaan yhteyteen Geneva Model Cinema käyttää Bluetoothia, se kun on se yleisin ja helpoin. 2.1 A2DP sanovat. Puhelimesta, tabletista tai tietokoneesta soittolista pyörimään ja kaukosäätimellä sopivasti hanaa. Jos nautit johtojen kanssa touhuamisesta niin Model Cinemassa on sinulle neljä paikkaa.
Analoginen äänilähde voidaan kytkeä kahdella RCA-liittimellä kuten perinteisissä stereolaitteistoissa tai sitten 3,5-millisellä miniplugilla. Digitaalisignaalia varten on sekä optinen että koaksiaalinen liitäntä. Käytännössä siis televisio saadaan varmasti kiinni ja lisäksi on tilaa usealla muulle ohjelmalähteelle aina älppärisoitinta myöten. Televisiota varten on myös käytössä dbx-TV:n ”Total Volume” -algoritmi, jonka luvataan minimoivan äänenvoimakkuusheitot kun vaihdetaan kanavaa tai mainos iskee itsensä varsinaisen ohjelman väliin. Tämän toimintaa en päässyt käytännössä testaamaan eli te lukijat joudutte kertomaan minulle sen toimivuuden.
Mutta miten soi tälläinen vain kymmenen senttiä korkea lätkä? Tilavuutta tietysti saadaan matalastakin rakenteesta jonkin verran kun leveyttä on 70 senttiä ja syvyyttä 35. Neljä viisisenttistä laajakaistaelementtiä ja 5.25-tuumainen bassoelementti subbarina eivät harrastajan vinkkelistä maata kaada, vaan kuten aina – eivät ne osat vaan miten niitä käytetään.
Artikuloiva ja miellyttävä
Vaikka testitila on suuri, ääni on tutun lämmin ja miellyttävä – aivan kuten muissakin Genevan laitteissa. Jos soundi on sinun makuusi liian lämmin tai liian kirkas niin sävynsäätimillä voit hienosäätää basson ja diskantin juuri sopivaksi. Ja vaikka bassosäätimen hinaa maksimivaimennukseen, alimpien voima ei häviä, vain sijoituksen tai huoneen tuoma yläbasson kumina tasataan pois.
Minulla ei ole nyt vieressä toista Genevan mallia verrokkina, mutta muistikuva olisi, että ne piirtävät suuremman ja avaramman äänimaiseman. Model Cinema levittää sekin tunnelmaa tilaa täyttäväksi, mutta naksauttaa solistin selkeästi aina tasan keskelle kaiutinta eli TV-käytössä dialogi lukittuu tasan siihen ruudun keskelle.
Dialogi toistuu myös artikulaatioltaan hyvin selkeänä, tässäkin suhteessa muistikuvat muihin Genevan malleihin viittaavat pehmeämpään esitykseen niiden suhteen. Se merkin perusajatus on kyllä edelleen hyvin vahvasti mukana – miellyttävä ja kohtelias sointi, joka ei aiheuta kuunteluväsymystä. Tämä Model Cinema vain soi juuri sen verran selkeämmin, että dialogi – kotimaisella tai ulkomaisella kielellä – on mahdollisimman helposti ymmärrettävää.
Mukavaa Genevassa on se, että se ei yhtään yritä liikaa. DSP-tekniikkaa hyödyntämällä nykykaiuttimet saadaan kuulostamaan paljon kokoistaan suuremmalta, mutta aina on jotain sivuoireita.
Rahkeet riittävät suuriinkin äänenpaineisiin, mutta Geneva ei yllytä revittämään PA-kaiuttimien lailla. Sillä on oma mukavuusalueensa ja se hyvin taitavasti ohjaa käyttäjänkin sinne. Äänenvoimakkuus osuu mukavan sopivaksi, tunnelma välittyy hyvin, naapureilla ei vielä ole tukka pystyssä, bassopää sykkii miellyttävän lämpimänä ja dialogi toistuu erittäin hyvin artikuloituna.
Kallis vai arvokas
Geneva Model Cinema tuntui aluksi kalliilta, mutta kun sitä kuunteli musiikilla ja leffapätkillä niin hinta alkoi puolustaa paikkaansa oikein hyvin. Sitten kun tajusin, että se maksaa vain puolet olettamastani niin leuka loksahti. Minä siis muistin, että tämä oli saman hintainen kuin noin vuosi sitten testaamani Model L. Vasta varmistaessani värivaihtoehtoja (mattavalkoinen ja mattamusta) valmistajan sivuilta niin huomasin hintalapun olevan 699 euroa.
Ottaen huomioon, että Geneva Model Cinema on äänenlaadullisesti kärkipäästä, ellei se paras, television äänentoistajaksi niin hinta on erittäin kohtuullinen. Vilpittömästi tarkoitukseensa suositeltava laite. Minun alkoi tehdä mieli ostaa kotiin televisio vain siksi, että saisin tämän sen alle.
Kommentointi suljettu.