Geneva Aerosphere -sarjaan kuuluu kaksi kaiutinmallia, Aersosphere Small ja Aerosphere Large, jotka molemmat ovat muodoltaan vähän litistettyjä palloja. Lisäksi on scifi-leivänpaahtimelta näyttävä Aerosphere Base, joka ei soi, mutta osaa muuta oleellista.
Muotokielestä tulevat mieleen monet suomalaisetkin muotoilun helmet. Pyöreä muoto on aina ystävällinen, aina helppo, ja aina myös katseenkiinnittävä.
Muutakin kuin pyöreyttä
Aerosphere-mallisto on muutakin kuin uusi muotokieli. Perinteiset ja edelleen mallistossa jatkavat suorakaidemallit ovat hyvin selkeitä ja klassisia myös toiminnoissaan. Kädenojennuksena nykymaailman niissä on langaton Bluetooth-yhteys, joka selkeänä ja yksinkertaisena riittää monille.
Aerosphere tuo tullessaan mahdollisuuden myös monihuonejärjestelmään ja puhelimen sovelluksella ohjaukseen. Isojen laatikkomallien CD-soitin ja radio on Aerosphere-kaiuttimista poistettu ja niiden toisto onnistuu Aerosphere Base -mallin avulla. Nykytilanteen huomioiden hyvin järkevää. Jätetään rahaa kuluttavat osa pois koska suurin osa kuitenkin soittaa musiikkinsa tietokoneelta, puhelimelta tai tabletista. Levytoiston ja radiota tarvitsevat voivat ostaa nämä Base-mallilla erikseen. Erityisesti järkevää on se, että näitä mahdollisesti turhia äänilähteitä ei tarvitse ostaa joka huoneeseen erikseen.
Klassisiin malleihin verrattuna uutta on myös Airplay-yhteys, jolla saa siirrettyä langattomasti ja häviöttömästi musiikin koneelta kaiuttimelle. Samoin on mahdollista streamata DLNA-yhteydellä omalle verkkolevylle tallennettua musiikkia. Ja jos nämä vaikuttavat yhtään hankalilta niin ei hätää, 3,5-millinen miniplugi löytyy Aerosphere-malliston jokaisesta koneesta ja kaiuttimiin saa äänen myös apt-X-kodekkia tukevalla Bluetoothilla.
Kehittyvä perhe
Kuten kaikkien nykytuotteiden kanssa, myös Genevan Aerosphere-mallisto kehittyy koko ajan. Sain ihan viime tipassa tiedotteen malliston pienistä päivityksistä, jotka tulevat kuukauden-parin sisällä. Kuluttajille oleellisimpia asioita ovat äänenlaadullisesti vaikeaksi osoittautuneen valkoisen kangaspinnan jääminen pois (jäljelle jäävät siis musta ja punainen) ja toimintojen yleinen nopeutuminen. Large-mallin bassosäätöön saadaan lisää säätövaraa eli pienissä suomalaishuoneissa seinän viereenkään asennus ei tee bassoista jyrääviä vaan vaimennus riittää äänensävyn tasoittamiseen.
Yksi asia on vielä se, että Aerosphere sammutaa itsensä 20 minuutin päästä, jos signaalia ei tule. Näin nimittäin direktiivi käskee. Uusi ohjelmisto mahdollistaa automaattisammutuksen poiskytkemisen, jos niin haluaa tehdä.
Spotify Connect on myös tulossa kevään aikana, ja keväthän on meillä ihan pian.
Suurta ja lämmintä ääntä
Aerosphere Large kuulostaa selvästi isolta Genevalta. Se on kohtelias, lämminsointinen ja helppo. Lämminsointisuus pätee silloinkin kun sovelluksella säädät bassopäätä miedommaksi, säksättävää ja piikikästä ei Genevasta saa vaikka sen risteyttäisi kiroilevan siilin kanssa.
Äänensävyä voi säätää oman maun mukaiseksi, vähän kirkkaammaksi, vähän tuhdimmaksi, vähän kevyemmäksi, mutta perusluonne on ja pysyy. Kohteliaisuus ja ystävällisyys ovat ehdottomasti tärkeimmät luonteenpiirteet. Laboratorioanalyysiä lempiäänitteestään kaipaavat eivät tule tyydytetyiksi, mutta sohvan uumenissa silmät kiinni musiikkia kuuntelevat kiittävät.
Perinteistä stereokuvaa ei ole, vain sitä suuremmaksi laajeneva ääni, mitä kauempaa Aerosphereä kuuntelee. Kun etäisyyttä on muutama metri, soundi toimii jo hyvin ja tila sykkii musiikkia.
Koska bassotoisto on tuhti ja mukavan alas ylettyvä, herättää Geneva Aerospehere Large myös huoneen bassoresonanssit selkeinä. Toisin sanoen sijoitus vaikuttaa sen sointiin selvästi. Toimistolla ensiämmisenä koitettu paikka tuotti holtittoman bassokuminan, joka peitti huomattavan osa keskialueen sävyjä ja elävyyttä alleen. Pallon siirto muutama kymmenen senttiä sivuun ja ongelma poistui. Vaikka visuaalinen silmä sanoisikin tarkan paikan Aerospherelle, kannattaa mahdollisuuksien mukaan kokeilla pieniä siirtoja – se voi palkita niissä silmät kiinni hetkissä erittäin hyvin.
”Kun etäisyyttä on muutama
metri, soundi toimii hyvin
ja tila sykkii musiikkia.”
Isotteleva pikkupallo
Mutta miten se pikkupallo, Aerosphere Small – onko Largen jälkeen tiedossa pahakin antikliimaksi kun siirtyy pikkumalliin? Ei ole, eroa on suoraan sanottuna yllättävän vähän. Oikeastaan basson ulottuvuus on ainoa selvä muutos ja sekin on enemmän muutos kuin heikennys. Jos kaipaat tuhtia muhkeutta ja ison kaiuttimen uskottavuutta niin Large luonnollisesti mahdollistaa enemmän, mutta Aerosphere Small soi sekin miellyttävän lämpimästi ja pienissä huoneissa se ei ala kumista epäedullisessakaan sijoituksessa yhtä helposti kuin bassoja ulottuvammin toistava isoveljensä.
Tuleva ohjelmistopäivitys tieysti tasaa tilannetta Large-mallissa kun bassoa voi säätää nykyistä vaimeammaksi, mutta silti Small tuntuu hyvin moneen tilanteeseen täysin riittävältä. Ellei se riitä, minä kallistuisin oleelisesti parempaa ääntä hakiessa sitten suoraan sinne perinnemalliston XL-luokkaan.
Aerosphere Small sopii muuten jalustan nokkaan ihan yhtä hyvin kuin Large-mallikin. Pikkupallo istuu toki erittäin hyvin pöydälle tai mille vain tasolle, mutta jalustan kanssa siitä tulee selvästi enemmän huonekalu ja se ottaa tilan ympärillään visuaalisesti aivan eri tavalla haltuun.
CD:t ja radio eli Aerosphere Base
Aerosphere Base näyttää ensivilkaisulla Battlestar Galactican pahisten, Cylonien, jälkikasvulta. Ja vaikka sitä kuinka kääntelee käsissään niin aivan samaa sympaattisen ystävällistä fiilistä, joka Large- ja Small-kaiutinmalleista säteilee, ei siitä saa irti. Hopeanharmaa pyöristetty kuori ja vain yksi tiukka viiva. Mutta onko se hyvis vai pahis?
Soitatko CD-levyjä? Jos kyllä, niin tarvitset Aerosphere-mallien kanssa ulkoisen CD-soittimen. Se voi olla tietokoneesi levyasema tai jos haluat vaivattoman ja elegantin ratkaisun niin Base tarjoilee sinulle mahdollisuuden soittaa levyjä. Ja vaikka se saattaa näyttää pahaenteiseltä, joka kerran ihan vain kevyesti päältä silittämällä Base nielaisi soitettavan levyn sisäänsä ja vastaavasti toisen kerran silittämällä antoi sen takaisin.
CD:n lailla myös perinteisten radiokanavien kuuntelu vähenee koska nettiradiot ja musiikin streamauspalvelut valtaavat alaa. Jos kuitenkin haluat kuunnella radiota, Base tarjoaa CD:n lisäksi sen mahdollisuuden. Voit tallentaa haluamasi kanavat muistiin ja valita ne sitten käyttöön kaukosäätimellä. Itse ohjelmointi vaatii puhelinsovelluksen käytön. Sillä sovelluksella on kyllä helppoa ohjata sitten CD tai radio toistumaan siinä kaiuttimessa kuin haluaa.
Oikeastaan Aerosphere Basen paras puoli on kuitenkin se, että sitä ei ole pakko ostaa heti. Vasta kun, tai jos, tarve iskee, sen saa liitettyä muiden kaiuttimien kanssa samaan verkkoon.
Kanttimallit vai Aerosphere?
Kumman minä hankkisin, klassisen kantikkaan Genevan vai pyöreän Aerospheren? Pakko sanoa, että Aerospheren lookki on kyllä makea, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Klassikkomallien tyyli on, no klassisempi, ehkä arvokkaampi. Mutta Aerosphere on nimenomaan makea ja jos sinä sellaisen hankit kotiisi niin saat ihan varmasti lähes jokaiselta vieraaltasi saman tunnustuksen.
Äänenlaadullisesti Aerosphere Small tuntuu riittävän pidemmälle kuin Geneva Model S. Tai ei siinä muuten suurta eroa ole, mutta pyörylä vain kuulostaa jotenkin suuremmalta. Melkein voisin sanoa, että Aerosphere Small vastaa Model M:ää ja Aerosphere Large on ainakin Model L:n veroinen. Etenkin jälkimmäinen on siinä suhteessa hurjaa, että Suuri pyöreä Aerosphere on kuitenkin paljon halvempi kuin perinnemalliston Model L.
Vaikka asiaa ei ole julkisesti mainostettu niin siirryttäessä Wireless-malleihin ne kantikkaatkin saivat äänenlaadullista parannusta. Ja nyt seuraava tuotesukupolvi on taas edellistä paremman kuuloinen, niin se vain on. Eli puhtaasti äänenlaadullisista näkökohdista lähdettäessä minusta Aerosphere Small on se ensimmäinen, seuraava askel on Aerosphere Large ja todellisen harppauksen siitä eteenpäin saa vasta Model XL:llä.
Kommentointi suljettu.