fbpx
Testit

Existence Loudspeakers Empire -kaiuttimet testissä

Existence Loudspeakersin uuden lippulaivan esittely yleisölle tapahtui TL-Audion tiloissa Hämeenlinnassa. Elektroniikkana olivat Burmesterin laitteet, joten etupään osalta toiston potentiaalia voi pitää riittävänä. Sijoittelua ei saatu aivan optimaaliseksi muista esillä olleista kaiutinmalleista johtuen, mutta valmistaja uskalsi esittelyn hyvällä omallatunnolla tehdä.

Kaiuttimet oli sijoitettu suureen huoneeseen melko leveään, suunnilleen tasasivuiseen kolmioon. Tiukkaan spottiin istuuntuminen räväytti äänen auki aivan erilailla verrattuna sivusta kuunteluun. Kaiuttimen rakenne on selvästi melko suuntaava ja leveällä sijoittelulla se vielä korostui. Valmistajan mukaan kapeampi sijoittelu leventää kuuntelupistettä useamman kuuntelijan kuunneltavaksi.

Hyvin sopeutuva yksilö

”Kahdeksan laadukasta
bambupaperikartioista
laajakaistaelementtiä.”

Kaiuttimessa on kaksi aktiivista bassoyksikköä, joiden virransaannista huolehtivat laadukkaat Hypexin DS4.0 -vahvistimet. Ne mahdollistavat myös kaiuttimen monipuolisen sovittamisen ja säädön huonekohtaisesti, jolloin kaiuttimen toiminta-alue laajenee hyvin erilaisiin tiloihin.

Esimerkiksi kotiteatterikäytössä kaiuttimen toiseen bassoyksikköön voidaan tuoda kotiteatterin LFE-signaali ja toinen voi toistaa pääkaiuttimille tulevaa bassoa, jolloin jakoja säätämällä saadaan todella hyvin integroitunut ja alas toistava paketti kotiteatterikäyttöön, eikä erillisiä subwoofereita tarvitse välttämättä hankkia. Vahvistimet kykenevät myös kaiutintasoisen signaalin vastaanottoon, jollaisena ne normaalitilanteessa ovatkin kytkettynä laajakaistojen rinnalle.

Kummallekin basso-osalle on oma Hypex DS4.0 -vahvistin jakosuotimineen.

Laajakaistaosio on toteutettu käyttäen kahdeksaa laadukasta bambupaperikartioista laajakaistaelementtiä. Näistä kuusi on linjalähteenä säteillen eteenpäin ja kaksi säteillen taaksepäin ja vaikuttaen näin osaltaan kaiuttimen suuntakuvioon. Suotamattomuuden vuoksi elementin äänensävyn hallinta on toteutettu kotelon sisäisellä suunnittelulla ja erilaisilla täyteaineilla.

Empiren kotelo oli vielä esittelytilaisuudessa kolmiosainen, mutta jatkossa Empiret tehdään yksikoteloisiksi. Tämä helpottaa liikuttelua siltä osin, ettei raskaita bassoyksiköitä tarvitse enää nostella jo muutenkin korkean kaiuttimien päälle. Valmistajan mukaan kaiuttimet ovat myös muunneltavissa asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Dynamiikkaa kartanon tarpeiksi

Dynamiikkaa piisaa kotitarpeiksi isompaankin kartanoon. Jo kohtalaisilla volyymeilla oli selvää, että kaiuttimen rajat ovat korkealla, eikä sinne ilman kuulosuojaimia ole asiaa. Painevaroja riittää varmasti kaikille. Bassopään toisto on erinomaisen puhdas ja tarkka, vaikka tilakaan ei sen puolesta täysin optimaalinen ollut. Säädettävyys kuitenkin takaa onnistuneen asetuksen löytämisen melkein tilaan kuin tilaan, ehkä unohtaen kaikista pienimmät betoniyksiöt. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tämä, kuten mikä tahansa muukin kaiutin tykkäisi hyvin akustoidusta tilasta.

Kahdeksasta laajakaistaelementistä kuusi on linjalähteenä edessä ja kaksi kaiuttimen takana avartamassa tilavaikutelmaa.

Kaiuttimen toiston yleisilme on hyvin ääniteuskollinen, naisvokalisti Chisun mehukas ääni täyttää tilan nurkkia myöten ja herkkyys tulee hienosti esiin. Alukkeet toistuvat erinomaisella tasolla ja hiljaisimmatkin yksityiskohdat kaivetaan esiin. Etta Jamesin esitys sai kasvolihakset kiristymään kovemmilla voimakkuuksilla, mutta tason pudottaminen palautti rauhan vanhan äänitteen luonteeseen. Solistin ääni ovat hyvin läsnä ja vie kuuntelijan helposti muihin maailmoihin. Keskialueella esiintyy suurilla voimakkuuksilla pientä kovuutta, joka tosin on hyvin ääniteriippuvaista.

Rockin räyhätessä erityisesti bassopään selkeys tulee esiin. Seurattavuus ja helppous nousevat pinnalle huomiota herättävän hienosti. Laajakaistalle usein vaikea musiikkilaji ei Existence Empireä lannistanut, vaan myös keskialue kestää rankkaakin menoa pahemmin puuroutumatta. Jos tila olisi raskaammin akustoitu, kaiutinta voisi soittaa vaarallisen lujaa äänen säröytymättä. Tässä tilassa rajat onneksi tulivat vastaan ennen kuulon menetystä.

Parhaintaan kaiutin kuitenkin tarjoaa hieman rauhallisemman musiikin parissa. Lenni-Kallen Nothing To Hide sai tilan täyttymään rumpalistin erinomaisesta näytteestä. Kaiutin toistaa lyömäsoittimia hämmästyttävällä aitoudella ja läsnäolon tunteella. Isku tuntuu rintalastassa ja takapuolessa. Äänimaisemat piirtyvät pystysuunnassa kaiuttimen keskilinjan yläpuolelle, jolloin tunnelma autenttisesta konsertista korostuu, vieläpä paalupaikalta lavan edestä kärsimättä kuitenkaan jäähallikonsertin paheista.

Highend-kastiin

Yläpään toisto rajoittuu noin 19,5 kilohertsiin ja äänitteestä riippuen diskantti kuulostaa ajoittain aavistuksen rauhattomalta. Rajoitus kuuluu kuitenkin hyvin harvoilla äänitteillä ja silloinkin täytyy tietää, että levyllä olisi korkeampiakin ääniä tarjolla.

Existence Empire osoittaa pienestä keskialueen kovuudesta ja diskanttipään hienoisesta rajoitteesta huolimatta kuuluvansa highend-kastiin. Tälle saralle mahtuu erittäin hienosti yksi suomalainen valmistaja lisää. Kaiutin on miehen mittoja kookkaampi tapaus ja pitää hyvin akustoidusta tilasta siinä missä muutkin, mutta on lisäksi muuntautumiskykyinen vaikeampiinkin olosuhteisiin.

Lyhyesti: Realistisen kuuntelukokemuksen tarjoava kaiutin, jonka ääni on kokonsa veroinen.
Hinta: 24 900 euroa pari (alustava)
Valmistaja: Existence Loudspeakers
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap