fbpx
Testit

Eversolo DMP-A8 -verkkosoitin testissä

Kaunisääninen monitaituri

Kaikki mahdolliset haluttavat ominaisuudet ja erinomainen äänenlaatu yhdessä laatikossa. Eversolo DMP-A8 on sulavasti toimiva striimeri, laadukas esivahvistin ja kaiken kukkuraksi monipuoliset äänensävynsäädöt ja huonekorjauksen mahdollistava prosessori.

Eversolo oli vielä viime syksynä hyvin harvoille suomalaisille merkkinä tuttu. Osa hardcore-elokuvaharrastajista saattoi kyllä tietää laadukkaita kotiteatterin mediapalvelimia valmistavan Zidoon, joka on Eversolon emoyhtiö. Vaikka Eversolo on merkkinä uusi, kokemusta mediatoistosta ja siihen vaadittavasta elektroniikasta sekä ohjelmistosta on pitkältä ajalta. Valmistajan ensimmäinen musiikinkuunteluun suunniteltu ja edelleen malliston edullisin striimeri DMP-A6 alkoi herättää kuluttajissa voimakasta kiinnostusta ja saada lehdistössä suitsutusta keväällä 2023.

Eversolo DMP-A8

DMP-A6:n rinnalle tuli paremmilla operaatiovahvistimilla ja kellolla tehty DMP-A6 Master Edition, joka pikakokeilulla kuulostaa perus-A6:a miellyttävämmältä ja luonnollisemmalta. A6-mallien rinnalle julkaistiin monipuolisempi ja vielä vaativampaan äänenlaadulliseen makuun tehty Eversolo DMP-A8. A8 on A6:a kookkaampaan koteloon tehty, mutta yhteistä on silti paljon. Alkaen kookkaasta kosketusnäytöstä, jonka tuntuma on modernin älypuhelimen luokkaa eli erinomainen. Samoin kotelon vankkuus ja liittimien laadukkuus, mistään ei tule tunnetta, että halvalla piti tehdä.

A8 on silti selvästi enemmän kuin kumpikaan A6. Ensinnäkin A8:ssa on digitaalisten lisäksi myös kaksi analogista tuloa, yksi RCA:lla ja toinen XLR:llä, joten se toimii monipuolisemmin esivahvistimena kuin pelkillä digituloilla varustettu A6. HDMI eARC -liitäntä vahvistaa tätä puolta entisestään, televisio voidaan kytkeä A8:n ja striimeristä tuleekin kaksikanavaisen AV-laitteiston laadukas ydin, jossa telkkarikäytössä äänenvoimakkuus säätyy automaattisesti telkkarin kaukosäätimellä. A8:ssa voi siis olla striimerin lisäksi keskus, jossa on kiinni esimerkiksi televisio, levysoitin ja tukku digitaalisia ohjelmalähteitä. Analogisen älppärisignaaliketjun ystäville tuo henkisen rauhan se, että A8 ei digitoi analogiottoliitäntöjen signaalia.

Eversolo DMP-A8
Eversolo DMP-A8:n liitännät ovat striimeriksi erittäin kattavat.

Sen sijaan, että luettelisin ihan kaiken, mitä A8 osaa ja mitä sisuskaluja siitä löytyy, on järkevämpää ohjata lukemaan nuo asiat tuotteen verkkokauppasivulta ja keskityn artikkelissa enemmän siihen, millaista elämä DMP-A8:n kanssa käytännössä on.

Huomattavan monipuoliset mahdollisuudet

Eversolon oma kuusituumainen kosketusnäyttö on tosiaan kiitettävän hyvä. Männävuosien tunnelma siitä, että taskussa oleva puhelin on kehitysasteeltaan paria kuulentoa hifilaitteen näyttöä pidemmällä, loistaa poissaolollaan. Jos niin haluaa, laitteen toimintoja on hyvin sujuvaa käyttää ilman mitään ulkopuolista kaukosäädintä (lue: älypuhelinta tai tablettia). Tässä suhteessa Eversolo on hyvin harvojen joukossa kun lähes kaikki muut striimerit keskittyvät olemaan umpinaisia metallilaatikoita ilman sen kummoisempia kontrolleja.

eversolo dmp-a8
Sekä signaalilähde että antoliitäntä voidaan valita.

Ihan alussa sain hetken miettiä, miksei musiikki kuulu vaikka kuvittelin kaikkien kytkentöjen tehdyn oikein ja laittaneeni musiikin soimaan Qobuzista. Source-valikosta piti kuitenkin erikseen valita, että ohjelmalähde on sisäinen mediasoitin eikä mikään liitännöistä ulkomaailmaan ja antoliitäntöinä käytetään niitä RCA-versioita, joilla kytkin striimerin Roksan Attessaan ja Monitor Audio Gold 200 -kaiutinpariin.

Hyvin yksinkertainen striimeri ei mahdollistaisi vääriä asetuksia, mutta ei sitten myöskään kaikkea sitä, mihin DMP-A8 taipuu esivahvistimena, DA-muuntimena ja signaaliprosessorina.

eversolo dmp-a8
Kymmenen parametrikorjainta mahdollistavat tarkan huonekorjauksen ja soundin säädön oman maun mukaiseksi.

Tuo signaaliprosessoripuoli mahdollistaa käsin tehtävän huonekorjauksen eli huoneen aiheuttamien bassokuminoiden tasaamisen ja yhtä lailla äänensävyn säätämisen ”miun maun mukkaan”. IIS-, S/PDIF- ja USB-digiannoille voi määritellä kullekin eri ekvalisoinnin graafisella tai parametrisella korjaimella. Täysparametrisiä korjaimia on kymmenen ja graafisessa taajuuskorjaimessa 15 kaistaa. Lisäksi niin sisäiselle striimerille kuin kaikille digitaalisille tuloillekin voi valita vaikka kullekin oman DSP:llä tehdyn ekvalisoinnin. Ainoastaan analogiset tuloliitännät jäävät ilman ekvalisointimahdollisuutta koska niiden signaalia ei tosiaan digitoida ja kierrätetä DSP:n kautta.

eversolo dmp-a8
Eri tuloille saa tehdä kullekin omat ekvalisointinsa. Esimerkiksi telkkarille leffoja ja töllösarjoja varten muhkeampi bassopuoli kuin musiikille.

Striimerin ja digitulojen DSP tarjoaa myös useita eri voimakkuuksisia loudness-korjauksia, FIR-filtterit (voit siirtää Room Eq Wizardissa tehdyt suodot Eversololle) ja niin ali- kuin ylipäästösuotimetkin. Kaiuttimessa refleksikotelo ei jarruta bassoelementin liikettä enää viritystaajuuden alapuolella ja niissä hyvin matalat taajuudet saavat bassokartion lepattamaan ilman, että kuuntelupaikalle saadaan varsinaisesti ääntä noilla taajuuksilla. Ylipäästösuodin (high pass filter) muutama hertsi kotelon viritystaajuuden alapuolella estää tämän ja mahdollistaa paremmat äänenpainevarat poistamalla bassoelementin pohjaamisvaaran liian matalataajuisesta signaalista. Jee!

Koska DMP-A8:ssa on kahdet analogiset annot, voi sillä hyvin ohjata kahden huoneen vahvistimia. Liittämällä S/PDIF ja/tai USB-antoihin ulkoiset DA-muuntimet, saadaan A8:sta yhä useamman huoneen musiikintarpeet hoitava keskus.

Eversolo DMP-A8
Analogipuolen liittimet ovat laadukkaat.

Helposti musiikkia joka suunnalta

Nettiradioiden käyttö DMP:ssä on poikkeuksellisen sujuvaa. Heti ensimmäisenä radionapin painamisesta esille tarjotaan piiiiitkä lista kotimaisten radiokanavien verkkoversioita ja ruudun yläreunassa hakupalkki, jos ei jaksa kuunnella paikallisten kanavien soittolistoja. Kustakin kanavasta kerrotaan yleensä bittivirran suuruus eli äänenlaatu, kotipaikka ja sisällön tyyppi. SomaFM: Secret Agent ei 128kbps-bittivirrallaan edusta äänenlaadullista kärkeä, mutta laitoin sen silti samantien soimaan hauskan sisältönsä takia. Radio Paradiselle on ihan oman valintansa Streaming-valikossa eli sen eri versiot saa soimaan ihan parilla painalluksella.

Eversolo DMP-A8
Radio Paradisen käyttäjät saavat musiikin soimaan kolmella painalluksella: Streaming, Radio Paradise ja kolmantena se, mitä Paradise-miksiä haluaa kuunnella.

Normaalit musiikkipalvelut – Tidal, Spotify, Qobuz ja Deezer – luonnollisesti toimivat. Amazon Music Unlimited on myös tarjolla, samoin Soundcloud ja HIGHRESAUDIO. Apple Musicin käyttö onnistuu lataamalla aplikaatio Eversoloon ja tämän jälkeen sen näyttö peilautuu iOS-laitteeseesi. Vaihtoehtona on toki käyttää Eversolon AirPlay-ominaisuutta, jos ”vain” CD-tasoinen äänenlaatu ei haittaa.

eversolo dmp-a8

Onko se oleellisesti perusstriimereitä paremman kuuloinen?

Kun striimeri maksaa pari tonnia, odotukset sen äänenlaadullekin nousevat korkeiksi. Tämän täytyy olla jo jotain ihan muuta kuin niiden satasia maksavien mallien ja tyydyttää vaativammankin kuuntelijan vaatimukset. Eversolo DMP-A8 perustuu AKM:n DA-muuntimiin, joita sanotaan Sabren malleja pehmeämmin ja täyteläisemmin soiviksi.

eversolo dmp-a8
Sovellus ja laitteen etunäyttö toimivat samalla tavalla, molemmat hyvin sujuvasti.

Käytin kuuntelussa mainittuja Monitor Audio Gold 200 -kaiuttimia ja Roksan Attessa Streaming Amp -stereovahvistinta, jossa on striimerimoduuli sisällä. Käsillä oli myös DMP-A6 joten pystyin vertaamaan A8:a sekä edullisempaan sisareen että Roksanin sisäiseen striimeriin. Vaikka Roksan Attessa Streaming Amp on hintaisekseen oikein hyvä vahvistin ja sen striimeri hyvälaatuinen, jo DMP-A6 toi parannuksen äänenlaatuun.

Vaihtamalla Attessan sisäisestä striimeristä DMP-A6:n, soundissa läsnäolon tunne ja elävyys vahvistuvat Billie Holidayn I’m A Fool To Want You -kappaleella, samoin DMP-A6:lla äänimaisema on ilmavampi ja läpikuultavampi – erillinen striimeri vetää verhoa pois esityksen edestä. Vähän teräviksi miksatut s-äänteet nousevat aavistuksen enemmän DMP-A6:lla pintaan, mutta ei vielä häiritsevästi ja häiritsevän raja on minulla hyvin alhaalla. Billiestä Billyyn eli Billy Gibbons And The BFG’s ja Got Love If You Want It soimaan. DMP-A6:lla basso iskee kiinteämmin ja lujempaa, Attessan sisäisellä striimerillä alapää on pulleampi. Ero oli suoraan sanottuna yllättävä.

Eversolo DMP-A8
Eversolon sisuskalut ovat erittäin siistissä järjestyksessä.

Sitten vaihto DMP-A6:sta DMP-A8:n eli nyt päästään oleelliseen käsiksi. Ja ero Eversolon edullisimman ja kalleimman mallin välillä ei todellakaan ole mikään hiuksenhieno. Ensinnäkin A8 on paljon sävykkäämpi ja täyteläisempi kuin A6. Saman vahvan läsnäolon tunteen tunnistaa Billie Holidayllä heti, mutta tila tuntuu kasvaneen isommaksi ja etenkin orkesterin syvyyssuunta aukeaa paremmin. Jos A6 onkin selvä harppaus striimaavan vahvistimen sisäisestä laadukkaasta äänilähteestä, A8 houkuttaa vahvemmin uppoamaan äänitteeseen ja testikappaleen jälkeen on vaikea stopata albumia.

Myös Billy Gibbonsin bassoiskuissa A8:lla on selvästi lisää voimaa ja ulottuvuutta verrattuna A6:n. Jäntevyys on säilynyt, mutta lihasmassa lisääntynyt. Mösjöö Gibbonsin lauluäänikin on täyteläisempi, vahvemmin kuuntelijan edessä oleva ja myös vahvemmin kuuntelijan sulattava.

Eversolo DMP-A8
Pohjassa on paikka SSD-levylle, jolloin DMP-A8:a tukee myös musiikkivarastosi.

Nuo kaikki kuuntelin DA-muuntimen Low Dispersion Short Delay -suodinasetuksella. Erot muuntimien asetuksissa ovat pieniä, pienempiä kuin kahden Eversolon striimerin välillä, mutta olemassaolevia. Niillä voi hienosäätää soundia laitteiston kokonaissoinnin ja omien mieltymysten mukaan. Minulle tuo Low Dispersion Short Delay oli useimmiten suosikki ilmavimman ja soljuvimman luonteensa ansiosta. On toki ihan mahdollista, että eri tilassa ja eri oheislaitteistolla olisin valinnut toisin.

eversolo dmp-a8
DA-muuntimen suodinasetuksilla voi tehdä pientä hienosäätöä DMP-A8:n äänelliseen luonteeseen.

A8:lle löytyy nopeasti monta käyttöä

Eversolo DMP-A6 oli markkinoille tullessaan hitti niin ominaisuuksiensa kuin äänenlaatunsakin puolesta sillä 900 euron hinnallaan. DMP-A8 on DMP-A6:a monipuolisempi ja paremman kuuloinen noin kaksinkertaisella hinnalla, lisähinnalle on ehdottomasti vastinetta. Onko tuplasti kalliimpi tuplasti parempi on huomattavan paljon vaikeampi kysymys, koska hintalappujen numeroita on helppo verrata, mutta kukaan ei voi sanoa absoluuttisesti, paljonko parempi yksi laite on toiseen verrattuna. Siinä painavat kuuntelijan vaatimukset, kokemus, makuasiat ja moni muu.

Minulle parin tonnin hintainen DMP-A8 on pelkästään äänenlaatunsa takia houkuttelevampi kuin 900 euron DMP-A6. Niin paljon, että hankin striimerin kotiini musiikinkuunteluni keskukseksi. A8:n kaksista analogisista annoista saan signaalin kahden huoneen stereovahvistimille (Revenge E182CC ja Revenge F2a) ja kolmannen huoneen voin hoitaa USB-kaapelin päässä olevalla Anti-Mode X4:lla ja siihen kytketyllä UralTone EL34 Push-Pull -vahvistimella.

Eversolo DMP-A8
DMP-A8:n saa kiinni useita ulkoisia digitaalilähteitä ja digiannot mahdollistavat ulkoisten DA-muuntimien käytön.

Tämä kolmen huoneen ohjaus on vain yksi tapa hyödyntää DMP-A8:a. Jos olohuoneessa ei olisi monikanavaista kotiteatteria, olisin voinut kytkeä television Eversolon HDMI eARC -liitäntään ja hyödyntää laitetta leffoilla ja telkkarisarjoillakin musiikinkuuntelun lisäksi. Olisi siihen tasolle striimerin viereen mahtunut se aiemmin mainittu levysoitinkin.

Lyhyesti: Täyteläisen miellyttävästi ja sävykkäästi soiva striimeri monipuolisin ominaisuuksin ja liitännöin.

Hinta: 2035 euroa

Maahantuoja: Concept Hifi

Hinta: 2 035 euroa

Eversolo-kauppiaasi:

hifimesta-iki.jpg

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap