Tuntuu, että Cambridge Audio on tehnyt monikanavavahvistimessaan roiman hyppäyksen av-alalla eteenpäin, varsinkin mitä äänenlaatuun tulee. HD-audioformaatteja toistettaessa mukana on sopivaa voimaa, puhtautta ja tunnetta. Tämäkin vahvistin onnistuu parantamaan kokemusta välittämällä monikanavaäänen mukana tunteita.
Livetaltioinnit konserteista ovat nannaa sekä silmälle että myös korville. Vahvistin onnistuu luomaan kuvalla ja äänellään mukavan läsnäolon tunteen, joka tempaa katsojan helposti mukaansa toistettavaan performanssiin. Laite itsessään on mukavan hiljainen huolimatta tuulettimestaan, joka on vain tarvittaessa päällä. Vaimeus tuo elokuvien ääniraitoihin mustemman taustan ja täten itse asiaan on helpompi keskittyä.
Ulkonäöllä koreilu kuuluu eiliseen
”Livetaltioinnit konserteista
ovat nannaa sekä
silmälle että
myös korville.”
Vahvistimen design edustaa uutta muotisuuntausta laatia laitteista vaihteeksi pienempiä edeltäjiin verrattuna. Cambridge Audio Azur 551R osoittaa, ettei monipuolisen AV-vahvistimen tarvitse olla Bujr Khalifan kokoinen suoriutuakseen tehtävästään kunnialla, sillä sen mitat ovat ainoastaan 11 x 43 x 34 senttiä.
Hillitty design jatkuu myös etulevyssä, joka on 1 100 euron laitteeksi koreilematon. Painikkeita on jonkin verran, mutta toisaalta mitään ei ole tarvinnut piilottaa luukkujen taakse. Hyvää on myös se, että näyttö on selkeä ja tuntuma äänenvoimakkuuden säätimessä asiallisen jämäkkä. Kaukosäädinkin on hyvin onnistunut sekä ulkonäöltään että käytettävyydeltään.
Insinöörin kädenjälki kuuluu
Äänenlaadun teknisestä suorituskyvystä vastaavat Cirrus Logicin DA- ja AD-muuntimet sekä prosessori. Jokaiselle kaiutinkanavalle on oma erillisvahvistimensa, joka on erotettu sisääntulo- ja prosessointipiireistä. Erillisvahvistimet tuottavat vähintään 60 wattia jatkuvaa tehoa kanavaa kohden kaikkia seitsemään kaiutinta käytettäessä, mikä on kiitettävä lukema. Kahta kaiutinta käytettäessä tehot nousevat 90 wattiin.
Ääni stereokuuntelussa on kohtuullisen tasapainoinen, mikään osa-alue ei tunnu korostuvan. Bassopää on luonteeltaan kevyt, mutta mukavan tarkka. Sävyt toistuvat luonnollisesti ja kontrabasso kuulostaa läsnäolevalta. Keskialue on tasapainoinen ja se toistaa vokalistien äänet kohtuullisella auktoriteetilla. Sekä mies- että naislaulajat saavat sopivasti lihaa luidensa ympärille ja kuulostavat aidolta. Diskanttipäässä ovat suurimmat plussat, diskantti helähtää kevyen oloisesti, eikä pistä korvaan millään tavalla. Rumpujen pellit erottuvat toisistaan, ulosanti on tarkkaa ja kokonaisuus balanssissa.
Mutta onko siitä stereovahvistinten haastajaksi? Ei valitettavasti ihan. Musiikki toistuu tasaisen varmasti, jopa niin varmasti, että se jättää kuuntelijan vaille suurimpia tunteita. Musiikki kuuluu, sen eri osat ovat tasapainossa keskenään, mutta se viimeinen silaus, joka nostaisi kestohymyn kuuntelijan huulille jää puuttumaan. Tämä vahvistin tarvitsee kuvan äänensä rinnalle ollakseen parhaimmillaan ja pojat, sen se sitten tekeekin hyvin.
Mikä stereokuuntelussa saattaa kuulostaa liioitellunkin tasaiselta, istuu monikanavaan puolestaan todella hyvin. Voi olla, että usean kanavan saaminen soimaan näin hyvin on vaatinut ratkaisuja, jotka kuuluvat stereotoistossa, mutta ne tekevät HD-monikanavaäänistä suorastaan loistavia. Joka tapauksessa stereotoistokin on kilpailijoitaan huomattavasti edellä ja ensitahdeista huomaa, että sitä on mietitty huolella.
Liitäntöjä tarpeeksi, eikä yhtään liikaa
Elokuvakäytössä insinöörimäinen tarkkuus ja varmuus ovat pelkästään hyvästä. Sisääntulojen formaattia voi vaihdella vapaasti, esimerkiksi HDMI-kuvan rinnalle äänen saa kulkemaan optisesti tai koaksiaalikaapelia pitkin. Myös analogisia sisääntuloja on riittävästi monelle laitteelle, lisänä analogiset tulot 7.1-kanavaäänille ja 7.1-esivahvistinlähdöt niitä hamuavalle.
Kuva skaalataan tarvittaessa, ja se lähtee aina HDMI-liitännästä eteenpäin, riippumatta kuvalähteestä tai liitäntätavasta. Prosessointi videokuvalla on Faroudjan skaalaimen ansiosta laadukasta, sisääntulojen vaihto on nopeaa ja laite toimii muutenkin kiitettävästi.
Digitaalituloja löytyy 4 kappaletta sekä optisena että koaksiaalina, signaalin saa myös lähtemään laitteesta digitaalisena edellämainittuja tapoja käyttäen.
Ei kuuta taivaalta, mutta melkein
Moni kotiteatterivahvistimia valmistava yritys on yrittänyt useita kertoja rakentaa laitteen, joka olisi erinomainen sekä elokuvilla että musiikilla. Cambridge Audion Azur 551R liippaa jo läheltä, sillä musiikintoistossa on jo huomattavasti enemmän hyviä puolia kuin monissa muissa AV-vahvistimissa. Hintaansa nähden laitteella onkin paljon annettavaa. Se on rakennettu äärimmäisen laadukkaista komponenteista ja kokonaisuus on teknisesti mietitty lähes loppuun asti. Stereovahvistimilla saa musiikinkuuntelussa enemmän tunteita ja sävyjä esiin, mutta se edellyttää vähintään samaa rahallista panostusta pelkkään kaksikanavasysteemiin.
Kokonaisuutena laite on kotiteatterin sydämeksi erinomainen laite. Puhdasta suorituskykyä ja käytön helppoutta haluavalle vahvistin on hyvä ratkaisu kotiteatterin keskukseksi. Stereokuunteluunkin laite soveltuu, mutta sopivuus omaan makuun ja laitteistoon on syytä tarkistaa kuuntelemalla vahvistinta kotioloissa.
Kommentointi suljettu.