fbpx
Testit

BenQ W1720 -4K-UHD-DLP-videotykki testissä

Olohuoneen paras ystävä?
benq-w1720-aloitus

Kotiteatterin ei ole pakko olla sysipimeä luola. Se voi olla hyvin olla koko perheen viihtyisä vaaleapintainen tila. Sellaiseen tilaan W1720 on kohtuuhintainen ja kauniskuvainen vaihtoehto kun haluat telkkarin sijaan oikeasti ison kuvan.

On helppoa ajatella, että olohuoneeseen hankitaan telkkari ja videoprojektori on vain varta vasten rakennettuun leffaluolaa varten. Totta, töllö on helppokäyttöinen, jos tarkoitus on pitää jotain kuvaa vilisemässä seinustalla kotiintuloajasta nukkumaanmenoon riippumatta siitä, katsooko sitä kukaan (ei, en ymmärrä järjestelyä, mutta niin hyvin suuri osa tekee).

benq-w1720-kaukosaadin-9380b
Kaukosäädin on luonnollisesti valaistu.

Isotkin tv-ruudut vain stoppaavat lävistäjältään sinne 80-tuuman suuruusluokkaan eli alle pariin metriin. Jos tuollainen ruutu on 2,5 metrin päässä katsojasta, se näyttääkin isolta. Vaan usein töllö sattuu olemaan yhdellä seinustalla ja pääkatselupaikkana toimiva sohva huoneen vastakkaisella, helposti neljän – viiden metrin päässä. Tulos on leffateatterifiilikseen verrattuna varsin pikkuinen kuva.

Perustelinko jo riittävän selkeästi, miksi videotykki voi olla nappivalinta olohuoneeseenkin? 2,5 – 3m leveä kuva on ihan eri asia kuin ne isoimmat kohtuuhintaiset telkkarit. Toinen juttu on se, että riittävän tasaiseksi tehty puhtaan mattavalkoinen seinä toimii tarvittaessa projisointipintana vaikkei toki hyvän valkokankaan veroinen olekaan. Ja silloin seinälle ei tarvitse kiinnittää kolmen neliömetrin mustaa läpyskää huoneen ”somisteeksi”.

Perustelinko jo riittävän selkeästi, miksi videotykki voi olla nappivalinta olohuoneeseenkin?

Kolmas juttu on vielä se, että vain projektorin ja akustisesti läpinäkyvän valkokankaan kanssa kotiteatterin keskikanava saadaan oikealle paikalle. Itse asiassa sinne kankaan taakse saa piiloon niin kolme etukaiutinta kuin mahdollisesti myös litteän subwooferin ja akustointiakin. Referenssiluokan äänentoisto, mutta kaikki piilossa! Eikö projektori vieläkään pure? No sitten vielä se, että näin pieni tykki lähtee helposti mukaan kun painelet mökille. Sadepäivinä ei ehkä tee mieli kaivella puutarhaa ainakaan yötä myöten.

BenQ W1720, isovelimallien varjossa?

W1720:n kuvassa on hyvin potkua, kontrastia ja heleitä värejä. Värejä, jotka toistuvat vahvoina, mutta myös oikean sävyisenä kiitos projektorin luonnostaan tasapainoisen väritoiston (Cinema – REC.709 -tilassa). Sen lisäksi W1720:n kuva on rauhallisempi kuin joissain kilpakumppaneissa, silmät eivät väsy isoa kuvaa katsoessa.

Pääsin katsomaan BenQ:n kaikkia houkuttelevimpia 4K-projektoreita rinnakkain. Vaikka W1720:n kuva häviääkin W2700:lle ja tietysti erityisesti W5700:lle, sitä on silti ilo katsoa. Mitään häiritsevää virhettä ei ole. Kovien mallien kolmiulotteisuuteen ja värikylläisyyteen ei ihan ylletä, mutta jo hyvä terävyys ja väripuolen aitous vievät kiitettävän pitkälle ja saavat katsojan huomion kiinnittymään itse elokuvaan.

benq-w1720-ylapuoli

Niin räikeästi kuin Aquaman-elokuvan ”juoni” osoittaakin minun olevan katsojaksi aivan väärää sukupolvea, pätkän näyttävyyttä ei voi kiistää. Sekä CGI-kohtaukset että aito materiaali on todella näyttävää. Jos mustapintaisessa huoneessa W1720 häviääkin kontrastissa kalliimmille malleille, olohuoneessa huone on niin rajusti rajoittava tekijä, että ero katoaa.

Olkoon hienon näköinen, en keksi mitään syytä katsoa Aquamania ainakaan ilman pikku-ukkoa joten vaihdan Bohemian Rhapsodyyn. Elokuvaa alkaa sängyn pohjalta tuijottavalla Rami Malikin silmällä, muistuttaen W1720:n hyvästä terävyydestä, ja lipuu pienen kissalauman aamiaisen myötä ulkoilmassa viilettävään säkenöivän hienoon Rolls Roycen Spirit of Ecstacy -keulamerkkiin. Katselutilan viereisissä huoneissa on valot ja kuva on silti noin pari metriä leveänä riittävän kirkas.

benq-w1720-liitannat
Oleelliset osat liitännöistä ovat varmasti kaksi HDMI-liitäntää. Audio in ja Audio out ovat käyttökelpoisia, jos projektori lähtee mukalle reissuun, mutta kotona tämä on kyllä oikean kotiteatteriäänentoiston arvoinen kuvanlähde.

W1720 tosiaan toimii mainiosti vaikka et katsoisi elokuvia mustan jätesäkin sisällä. Jopa siirryttäessä 1970-luvun Lontoon öiseen maisemaan ja hämyiseen kapakkaan, kuva on ihan katsottava vaikka hajavaloa tulee viereisistä huoneista niin paljon, että pystyisin vielä lukemaan sanomalehteä (Nuoret sukupolvet huom! Sanomalehti on kuituoptinen tapa välittää mediaa, toimii liikkuvalla kuvalla vain Harry Potterissa).

Jos elokuvassa olisi ääni päällä, en osaisi keskittyä mihinkään muuhun kuin sisältöön. Ilman ääntä ajatus harhailee sen verran leffasta, että käyn pimentämässä ylimääräisen valon ja saan selvästi lisää potkua hämäriin kohtauksiin kuten silmämeikin laittamiseen Rami Mercurylle, anteeksi Freddie Malikille. Tilassa, johon ei tule hajavaloa, valotehoa riittää selvästi isompaakin kuin kaksi metriä leveään kuvaan.

Jos elokuvassa olisi ääni päällä, en osaisi keskittyä mihinkään muuhun kuin sisältöön.

Nimenomaan silloin kun tilan pinnat ovat vaaleat eikä huonetta ole tarkoitus pimentää säkkipimeäksi, W1720:n kontrastin ero W2700- ja W5700-malleihin häviää. Huone on rajoittava tekijä, eivät projektorin kyvyt.

Mieti sijoitus etukäteen

BenQ W1720:n edullinen hinta ei juuri näy kuvanlaadussa. Se näkyy sen sijaan siinä, että linssissä on zoomausvaraa vain vähän eli jos kuvakoon täytyy olla joku tietty, projektori on asetettava optiikan vaatimalle etäisyydelle projisiopinnasta. Heittoetäisyys on suurempi kuin esimerkiksi W2700-mallissa eli jos tykit olisivat vierekkäin, W1720:n piirtämä kuva olisi pienempi. Käytännössä kuvan koko on oikein mukava silloin kun W1720 on jotakuinkin yhtä kaukana valkokankaasta kuin katsojatkin. Kotikäytössä siis todennäköisesti kattotelineessä katselupaikan yläpuolella tai vähän taaempana.

Kuten muutkin samantyyppiset projektorit, tasolle asetettu W1720 projisoi kuvan yläviistoon eli vastaavasti kattoon ylösalaisin asennettu tykki ampuu kuvan alaviistoon. Suorakaiteen muotoisena toki eli kuvanlaatua heikentävää keystone-korjausta ei tarvitse käyttää.

benq-w1720-opbjektiivin-saadot-9379b
Edullinen hinta näkyy siinä, että zoomausvaraa on vain vähän. Projektorin sijoitus määräytyy halutun kuvakoon ja -paikan perusteella.

Projektorin huminan kuulee äänettömässä kotiteatterihuoneessa vaikka se hiljainen onkin. Mikäli katsotte vain mykkäelokuvia, tilanne on teillä sama. Sen sijaan ne leffat, joissa on myös ääniraita, peittävät kerrostalon hiljaisella iltakuunteluvoimakkuudellakin puhaltimen äänen peittoon.

Yksi kalliimmista projektoreista erottava asia on se, että BenQ W1720:n kuva nykii vähän kun maisemaa panoroidaan sopivalla, tai siis epäsopivalla nopeudella. Toisaalta tuota nykimistä paljon rasittavammat epäonnistuneiden liiketoistopehmentimien sivuoireet puuttuvat täysin.

Mittaustulos: vaaleaan huoneeseen oikein hyvä

Ideaali Tec:n Martti Liikala mittasi BenQ W1720 -videoprojektorin, tässä hänen kommenttinsa ja mittaustuloksensa.

”BenQ W5700 jälkeen sain testipenkkiin valmistajan huomattavasti edullisemman W1720 mallin. Kuten W5700-mallissa myös W1720:n valikosta löytyy kuvatila Cinema (REC 709), joka valmistajan mukaan on tehdaskalibroitu kyseisen standardin mukaiseksi. REC 709 vastaa käytännössä väriavaruutta jolla perinteiset TV-lähetykset ja Blu-Ray tuotannot on toteutettu. Mielenkiinnolla lähdin testaamaan oliko tilanne todella tämä, sillä muutamia kilpailevia edullisia DLP-malleja mitattuan olin lähinnä törmännyt keskinkertaisiin tai välttäviin tuloksiin.

BenQ-W1720-cie
BenQ W1720 väriavaruus on lampun Normal-tilassa hyvin CIE-normin mukainen.

Testikappaleemme osoittautui kiitettävän hyvin standardit täyttäväksi laitteeksi myös mittausten pohjalta. Aivan yhtä hyviin tuloksiin projektori ei suoraan laatikosta nostettuna kyennyt kuin aikaisemmin testattu W5700-malli, mutta en tätä oikein osannut odottaakaan. Väritoiston osalta keskimääräinen DeltaE tulos seilasi väristä riippuen n. 3.5-4:n välillä. Delta E 3.0:aa pidetään arvona, jonka alle ihminen ei kykene virhettä silmillään havaitsemaan. Lisäksi harmaatasapainoa mitattaessa oli havaittavissa sinisen korostumista ja punaisen tason jäämistä vajaaksi, jonka lisäksi gamman käyttäytymisessä oli havaittavissa pientä poukkoilua suhteessa asetettuun tavoitearvoon. Tulokset eivät olleet mahdottoman huonot, mutta jäi kuitenkin mietityttämään, mistä nämä erot BenQ:n ilmoittamien tulosten ja itse saamieni tulosten välillä saattoivat johtua.

Valikkoja selattuani huomasin, että projektorin lamppu on laatikosta nostettaessa SmartEco-tilassa. Kyseessä on lampun käyttöikään ja kuvan kirkkauteen vaikuttava asetus. Kaikenlaiset ”smart”-tilat voivat monesti aiheuttaa kuvantoistoon enemmän negatiivisia kuin positiivisia tekijöitä, joten vanhasta kokemuksesta valitsin valikosta ”normal”-tilan käyttöön.

BenQ-w1720-delta-e
BenQ W1720, kunkin värin DeltaE-arvot. Alle 3.0 arvo tarkoittaa virhettä, joka on vaikea havaita silmällä.

Tämä pieni muutos muutti mittaustulokset dramaattisesti parempaan suuntaan. Gamma seurasi tämän jälkeen hyvin tarkasti asetettua tavoitearvoa, harmaatasapaino ei ollut täydellinen, mutta merkittävästi parempi kuin aikaisemmin ja pää- sekä osavärien DeltaE-arvot paranivat niin, että keskimääräinen DeltaE virhe jäi alle 2:n. Näitä tuloksia voidaan pitää erinomaisina riippumatta siitä minkä hintaisesta projektorista on kyse.

Projektorin ”Eco” asetus oli mittaustuloksiltaan parempi kuin ”EcoSmart”, mutta silti selkeästi heikompi kuin ”Normal” tila.

Näitä tuloksia voidaan pitää erinomaisina riippumatta siitä minkä hintaisesta projektorista on kyse.

1 299 euron hintaiseksi projektoriksi BenQ W1720:n mittaustulokset ovat todella positiivinen yllätys, kunhan lampun käyttötilaksi valitaan ”Normal”. En muista heti toista suositushinnaltaan tämän hintaluokan projektoria, josta olisin näin pienellä viilauksella saanut suoraan laatikosta nostettuna yhtä kohdillaan olevat mittaustulokset.

Suurimpana kompastuskivenä kuvaa arvioitaessa voidaankin pitää projektorin vaatimatonta kontrastitoistoa. Jos olet etsimässä projektoria tehokkaasti pimennettyyn ja tummilla heijastamattomilla pinnoilla varustettuun kotiteatteriin, niin säästäisin vielä tovin ja hankkisin paremmalla kontrastitoistolla varustetun mallin. Perinteisiin vaaleilla seinillä varustettuihin olohuoneisiin BenQ W1720 tarjoaa segmentissään kilpailijoille varsin kovan vastuksen.

Kirkas, oikean värinen ja helppo

Väritoiston hienous jaksaa hämmästyttää kun on tottunut vuosikymmeniä katsomaan tykkejä, joiden kaikki säädöt ovat pakkauslaatikosta nostettaessa hädin tuskin sinnepäinnkään -tasolla. BenQ W1720, vaikka onkin perustason videoprojektori, näyttää mustavalkoista kuvaa Casino Royal -Bondin alussa eikä marsilaisen vihertävää, teinigootin violettia tai muuten vinksallaan olevaa. Sateenkaariefekti on kuten muissakin laadukkaissa 600 – 30 000 euron DLP-kotiteatteriprojektoreissa: löydän piirteen, mutta se ei kiinnitä huomiota elokuvaa katsoessa.

Verrattuna selkeämmin varta vasten rakennettuun kotiteatteritilaan suunniteltuihin projektoreihin kuten W5700:n, W1720:n musta on hieman haaleamman harmaata. Mutta kun muistaa, että valkokankaalle saatava musta voi olla vain niin mustaa kuin huone mahdollistaa, W1720 on itse asiassa järkevä. Mustalla verhoiltuun säkkipimeään tilaan on parempiakin ratkaisuja, mutta vaaleapintaisessa olohuoneessa W1720 on juuri sitä, mitä lääkäri määrää eikä hintakaan aiheuta tarpeita terapialle.

Lyhyesti: Kaunis väritoisto ja mukavasti potkua kuvassa ilman isoa hintalappua.

Hinta: Noin 1 300 euroa

Valmistaja: BenQ

Kuvat: Valmistaja ja Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap