fbpx
Testit

Acustom A ja P -aktiivikaiuttimet testissä

Acustom, kotimainen tuore kaiutinyrittäjä, tuo mukavan ajatuksen siihen, miten kaiuttimen voisi yhdistää sisustukseen. Kyse ei ole pelkästä sisustustuotteesta, äänenlaatupuolta on mietitty paljon ja monestakin vinkkelistä, mutta se aina vaikea ”miltä tämä näyttäisi meidän olohuoneessamme” on saanut ajatuksia sata kertaa enemmän kuin tavanomainen kenkälaatikkomalli.

Peruspakettiin kuuluvat itse kaiutin – luonnollisesti – ja sille kuori sekä jalusta. Niin, ja tietysti virtalähde Acustom A -mallin kanssa, se kun on aktiivikaiutin. Eikä pelkkä yksinkertainen aktiivikaiutin vaan sellainen, johon saa signaalin niin johdolla kuin ilmankin kaapelia Bluetoothilla. Lisäksi Acustom A:lle voi hankkia kaverin, Acustom P:n. Sitten sinulla on stereopari.

Jalustoja on tulossa testissä olleen pöytämallin seuraksi niin lattialle kuin seinällekin. Valmistaja lupailee niitä esille Habitare 2016 -messuille. Isompi juju on kuitenkin se, että jos sisustus sattuu vaihtumaan tai mikäli kaipaa muuten vain piristystä kaiuttimien ulkoasuun, kuoria voi myöhemmin hankkia lisää muissa väreissä.

On olemassa lista vakiovärejä ja asiakas voi myös tilata itselleen kuoret haluamallaan RAL-värikoodilla. Kuoren ja kaiuttimen rungon välissä on pehmuste ja hyvin tiukat magneetit imaisevat kuoren paikoilleen. Minkäänlaisia värinöitä, räminöitä tai kilinöitä ei rakenteesta kuulu erillisestä kuoriosasta huolimatta.

Kotimaista hitechiä

Acustom on halkaisijaltaan 21-senttinen ja syvyyttä on alle kymmenen senttiä. Itse kaiutinkotelo on 3D-tuloste, kuoret vedettyä terästä. Kyseessä ei siis ole iso kaiutin, ainakaan hifiharrastajan vinkkelistä mitattuna. Kaiutinelementti on halkaisijaltaan 12-senttinen laajakaista eli yksi kaiutinelementti hoitaa koko äänialueen, mitään jakoa erillisille basso-, keskiääni- tai diskanttielementeille ei ole.

Hifistin mielestä tilanne on paha. Pieni kotelo ja laajakaista, tästä ei hyvä heilu – kompromisseja on paljon. Mutta pitää muistaa, että Acustom A on aktiivikaiutin, jota ohjataan älykkäillä DSP-aivoilla. Bassotoisto voi olla paljon paljon uskottavampi kuin samankokoisessa passiivikaiuttimessa, äänellista tasapainoa voi raakamuokata ja hienosäätää juuri niin paljon kuin tarvitsee ja lisäksi voi vielä tarjota käyttäjälle helppoja äänensävyn säätöjä huoneakustiikan ja oman maun mukaan ruuvaamiseen.


Acustom P on passiivinen kaiutin, jonka voi liittää Acuston A:han. A tarjoaa vahvistimen myös P-kaiuttimelle.

Ja sitten pitää tietää, että DSP-aivoilla tehtävien äänensävyllisten taikojen kehittäjä on suomalainen VLSI eli sama firma, joka on tehnyt niin highend-piireissäkin arvosteut DSPeaker-huonekorjaimet kuin aktiivikaiuttimiakin. Toisin sanoen sitä osaamista hyvän äänen luomiselle on todella paljon.

Acustom A:ssa on sisääntuloina RCA-liittimillä tehty linjatasoinen (saat vaikka levysoittimesi siihen kiinni) ja langaton Bluetooth. Koska Acustomin tarkoitus ei ole olla vaihtoehto vain taustamusiikin soittamiseen makuuhuoneessa tai keittiössä, Acustom A:n sisällä on kaksi 50-wattista vahvistinkanavaa. A:n takana olevista kaiutinliittimistä voidaan vetää ihan tavallinen kaiutinjohto Acustom P -kaiuttimeen ja nappia painamalla sinulla on sitten stereopari.


Yksittäisenä tai stereoparina, Acuston toimii molemmissa tarpeissa.

12 volttia – 12 pistettä ja papukaijamerkki

Monet pienet aktiivikaiuttimet käyttävät samantyyppistä ulkoista virtalähdettä kuin esimerkiksi kannettava tietokoneet. Käyttöjännite on monessan noin parikymmentä volttia. Eikä siinä mitään, hyvinhän se toimii sillä omalla virtalähteellä.

Acustomin päätyminen 12 voltin käyttöjännitteeseen vain mahdollistaa enemmän käyttöpaikkoja. 12 volttia on se jännite, jonka saa hyvin monesta paikasta. Haluaisitko hyvää ääntä matkailuautoosi, tai vaikka avoautoosi ilman, että viet kärryä autohifiasentamoon? Tai eivätkö veneesi 1980-luvulta peräisin olevat Roadstar-kuusysit kuulostakaan enää yhtä hyviltä kuin silloin teininä…? Jos mökillä on pieni aurinkosähköjärjestelmä, sekin tarjoaa usein juuri 12 voltin jännitteen.

Acustomille saa siis virtaa hyvin monesta paikasta ja tarvittaessa se vielä lataa USB-liitännällään älypuhelinta eli poppi soi takuulla.

Varsin valmis proto

Valmistaja painotti todella moneen kertaan, että testiin tulleet tuotteet ovat prototyyppejä. Eli jos joku asia ei toimi niin olisiko mitenkään mahdollista, että siitä ei suomittaisi ihan hirveästi. Aika vähän vain oli kommentoitavaa. Ainoa asia ehkä äänenpainevarat, jotka eivät isojen bileiden pitoon vielä riitä, mutta asia on kuulemma työn alla.

Varsinainen äänenlaatu on sitten erittäin hyvä, Acustomin äänensävy on hyvin tasapainoinen. Äkkiseltään on mahdoton arvata, että kyseessä onkin vain yhteen kaiutinelementtiin pohjautuva rakenne. Seinustalle sijoitettuna bassopää on mukavan mehevä säätöjen nolla-asennossa, ei kuitenkaan keskialuetta peittävä. Ja koska kaiuttimessa on parilla painonapilla käytettävät sävynsäädöt bassolle ja diskantille, voi luonnetta hieroa oman maun ja tilan akustiikan mukaan.

Toki erillisdiskantilla voisi saada vielä lisää heleyttä korkeimmille taajuuksille, mutta tämä ei tarkoita, että Acustom olisi soundiltaan tumpelo. Se vain soi ilman monessa kaiuttimessa olevaa diskantin korostusta, keinotekoista ja ylimääräistä ilmavuutta. Niin, paitsi, jos naksautat takalevyn kytkimistä vähän lisää yläpäätä, sitten sitä on. Sen laajakaistaelementti aiheuttaa, että diskantti on tasapainoisin kun kaiutin osoittaa suoraan kohti kuuntelijaa ja mitä sivummalle mennään, sen rauhallisemmaksi ja tummemmaksi ääni muuttuu. Tavallinen huone, jota ei ole varta vasten akustoitu hifistelyä varten, tasoittaa tilannetta kyllä erittäin paljon ja Acustomia on helppo kuunnella jotakuinkin mistä vain suunnasta.


Kaiutinelementtinä on 12-senttinen laajakaistaelementti eli yksi kartio toistaa koko äänialueen.

Yleinen luonne on vahvasti läsnäoleva ja erittäin tarkasti äänitteen toistava. Keskialue on erittäin hienon kuuloinen ja välittää hyvin musiikin sisällön kuuntelijalle. Lyhyesti sanottuna äänenlaadullisesti Acustom on erittäin hyvä.

Lupaus on myös subwooferista (voi käyttää yhtenä tai kahtena kappaleena kuten pääkaiuttimiakin), jolloin Acustom A:n ja P:n bassokuormitus vähenee rajusti ja sitä kautta äänenpainevarat kasvavat tosi hyviksi.

Tervetullut pallero

Tätä artikkelia kirjoittaessani Acustomin kotisivutkaan eivät ole vielä avoinna. Niiden pitäisi olla käytössä päivää tai paria ennen Habitare 2016:a, jossa kaiuttimen virallinen julkistus tapahtuu (osasto 7f20). Tuote on ihan uusi ja ei ole valmistajallakaan ikää paljoa, viime vuonna perustettu yritys.

Acustom A ja P ovat hyviä tuotteita ylipäätään, mutta etenkin huomioiden yrityksen ”keltanokkaisuuden” saavutus on todella hurja. Sisustukseen kauniisti istuvia kaiuttimia ei ole liikaa ja jos hieno sellainen tulee suomalaiselta valmistajalta niin aina vain isomman ylpeyden aihe. Etenkin kun äänenlaadussa ei ole mitään hävettävää siinäkään vaikka verrattaisiin moninkertaisesti kalliimpiikin tuotteisiin.

Ainoa vielä mietityttävä asia on äänenpaineresurssien riittävyys, miten pitkälle niitä on mahdollista parantaa (sekin mahdollisuus on olemassa, että testissä käynyt ensimmäinen prototyyppi oli viallinen ja rajoitukset johtuivat siitä). Subwooferin kanssa hyvinkin paljon, mutta toki moni aikoo elää ilman lisäbassoa. Tälläisenäänkin Acustom on kova luu, mutta lähitulevaisuus näyttää, miten paljon kovempaa se vielä pystyy potkimaan kilpailijoitaan suoraan puhekeloille.



Lyhyesti: Hyvin kauniisti soiva ja hyvin kauniilta näyttävä uusi tulokas.
Hinnat
Acustom A: 749 euroa kappale
Acustom A ja P: 1299 euroa yhteensä
Valmistaja: Acustom
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap